Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Teknologiens Mediehus kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.
ingternt blog

Fortæl om dine erfaringer med grøn energi i hjemmet

Har du erfaring med solfangere, solceller, jordvarme, varmepumper, en husstandsvindmølle, et træpillefyr eller en anden form for grøn energi i dit hjem?

Så vil Ingeniøren gerne opfordre dig til at skrive i debatten herunder.

Vi søger teknologiske erfaringer med udstyret - altså om det holder eller går i stykker, men også viden om, hvor meget det har kostet at købe og installere samt tal for den besparelse, du har fået på varmeregningen.

Ingeniøren udgiver i oktober en sektion om 'privat energiforsyning', og vi vil derfor gerne kontakt med de læsere, der har de meste interessante casestories og udgive dem i sektionen.

Du skal IKKE skrive kontaktoplysninger i debatten. Ingeniøren kontakter dig via din brugerprofil, hvis vi gerne vil høre nærmere om dine erfaringer.

Alternativt kan du skrive direkte til redaktionschef Henning Mølsted på hm@ing.dk

Vi glæder os til at høre fra jer. På forhånd tak!

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

4000 kW anlæg på taget 45 grader mod syd og uden skygger.
Max produktion fra dag et, men el selskabet tager 1025 kr i målerleje pr år !
Så de første 500 kWh produceret hver år går stadig til andre end os selv.

Læg hertil at der stadig udsendes aconto regninger som om det stadig er rent forbrug.
Her et halvt år efter igang sætning af anlægget er det stadig ikke registreret selvom det fremgår at aconto regningerne at det eksisterer !

 • 0
 • 0

Det er der vel ikke noget mærkeligt i.
A conto er jo netop baseret på sidste års forbrug (uden solceller), og selskabet (eller du ) lavet først årsaflæsningen senere, og du 'ved' jo ikke hvor stor din 'produktion' bliver.
Det er jo lidt som med forskudsregistrering, der er beregnet på foregående skatteår.

Og så er det godt nok et stort anlæg 4MW! ;-) (4kW er nok mere rigtigt)

 • 0
 • 0

4 kW selvfølgelig.....

Men første aflæsning foretages af Elværket selv når de sætter deres nye måler op, så alle oplysninger er tilgængelig uden at de behøver at fortsætte med aconto opkrævningerne når nu anlæggets størrelse nogenlunde stemmer overens med et års forbrug.

Der hvor den hopper af er deres manglende registrering efter et halvt år.

 • 0
 • 0

Mit eksempel er måske ikke så grønt, men drejer sig dog om privat energiforsyning og dens styring i form af et moderne gasfyr.
Fyret Baxi 15kW og installation kostede 43000kr i 2009 og gik smertefrit og til tiden, flot arbejde. Før udskiftningen havde jeg et ældre fyr med åben forbrænding og brugte ~900m3 om året. Mit forbrug med det nye fyr er ~700m3.

Det væsentligste både med besparelse og komfort er styringen via udeføleren, som i mit tilælde og indstilling holder fremløbet mellem 20 grader om sommeren til 40 grader en rigtig kold vinterdag. Termostaterne er jævnt åbne og balancerer blot fordelingen lidt.

Fyret er styret af en processor, og det giver mange muligheder, men min erfaring er, at hverken leverandør eller installatør var villige til at optimere styringen til anlægget. De ville hellere ændre på mit anlæg, i stedet for at ændre lidt i nogle temperaturgrænser internt i fyret. For eksempel sætte vandflow op fra 400l/time til over 1000l/time, eller sætte en buffertank ind. Problemet var at fyret stoppede 20sekunder efter hver start, fordi kedlen da nåede op på 10grader, og grænsen default var sat til 7.
Måske har jeg været uheldig, men det var umuligt at få fagfolk til at se problemet med styringen og løsningen med hævning af temperaturgrænsen.
I min naivitet troede jeg, at når fyret var styret af en processor, så kunne installatøren (leverandøren) også optimere det til huset. Med mindre jeg har været uheldig, må der ligge et potentiale i at optimere styringen i diverse enheder enten det er gasfyr, pillefyr eller varmepumper.
P.S. Fyret har virket upåklageligt siden justeringen og arbejder som forventet.

 • 0
 • 0

Vi har kørt med jordvarné siden efteråret 1983 og har i gennemsnit brugt ca.5000kw på anlægget ( bimåler fa første dag ) undervejs er begge kompressorer udskiftet en gang.
Anlægget er et Vølund 700/2
Huset er på 165 m/2 fordelt på 2 plan.
har desuden haft brændeovn lige sålænge, udgiften til brænde har hidtil været 0 kr da vi får fra en tømrermester u.b

 • 0
 • 0

Har haft et 2 kWp solcelle anlæg i omkring 10-12 år. Udvidet for 2 år siden med endnu 2 kWp.

Det første hold celler skiftet af BP Solar u.b., da der åbenbart var en fabrikationsfejl i enkelte.

For en 4-5 år siden installeret jordvarme, som kører problemfrit. Bortset fra at det kræver store varmeflader.

forbruger ca. 7 Mwh/år på varmen når solcelleproduktionen er trukket fra. Det er rimeligt for at varme 278 m^2 fra 1959 op. Isoleringsmæssigt kan vi ikke gøre så meget mere.

 • 0
 • 0

Vi har rigtig gode erfaringer her.

Ejendommen er en gammel proprietærgård fra 1906, ingen hulmursisolering. Der er radiatorer. Vi udskiftede gammelt oliefyr med et 17kw ITV Greenline HT Plus, som blev installeret i 2007. Det har fungeret perfekt, og varmer 365 kvm bolig op til 21 grader, samt 200 kvm kælder til 16 grader.

I 2011 fik vi sat en Gaia Wind 11kw husstandsvindmølle op, som i det første år producerede 37158 kwh, hvilket er meget tilfredsstillende.

Lutter gode erfaringer, nu er vi stort set selvforsynende med el, varme og varmt brugsvand.

 • 0
 • 0

Jeg har haft gang i et 7,6 kWp anlæg i 1 mdr. Anlægget er etableret sammen med mit elselskab, ELRO. Det har været en meget positiv oplevelse og jeg valgte elselskabet, fordi de endte med at være bedst, billigst og mest garanti, når alt blev regnet sammen. Desuden anvender de kun de bedste kvalitetsstumper og mærkevare.

Jeg valgte dog at skifte mit tag i samme omgang, man skal jo tænke mindst 25 år frem og garanti på taget m. solceller er derfor også vigtig - Jeg mener ikke, at man bare kan skrue et anlæg op på et vilkårligt tag. En stor M12 bolt ned igennem en gammel tør lægte, får den til at revne! Vi forstærkede tagkonstruktionen, efterisolerede og lavede bl.a. ekstra lægter til solcellerne under taget. Vi lavede også bl.a. kabelrør til kablerne, pga. UV-stråling i mindste 25 år, som jeg formoder vil ødelægge isoleringen. Det er 800V og 8A i de kabler!

Mit anlæg er på 7,6kWp, men blokere pga. SKAT ved 6 kWp i snit over en time. Jeg har produktion fra 6 morgen til 8 aften. Min dagsproduktion er 30-50 kWh. Jeg har valgt en overdimensioneret inverter som sidder på en kældervæg og frigiver spildvarmen til huset. Da den er overdimensioneret (kostede 2000 kr ekstra) så starter dens blæser aldrig og den er helt lydløs.

Min plan med alt min strøm er bl.a. også at lave varmt vand og delopvarmning af huset. Jeg har et tomgangstab i fjernvarmen i 6 mdr. om året pga. behovet for varmt vand... på sigte håber jeg også at kunne lade på min kommende bio-hybrid-plugin bil.

Alt er teknisk set fint - Det eneste der bekymre mig er politikerne, der sikkert nok skal få ondt af et eller andet og indfører afgifter - og derved påvirke den økonomi, man var stillet i udsigt, da man købte anlægget.

 • 0
 • 0

Her er en lidt alternativ erfaring.

For nogle år siden købte jeg en båd og flyttede ind på den. Den beslutning har gjort mig helt utroligt energibevidst, primært i forhold til el og vandforbrug.

Når man er ude og sejle, og altså ikke har strøm fra kajen og dermed elværket, bliver man nødt til enten at producere selv eller bruge det man har gemt i sine batterier. At lave strøm på en båd kan enten gøres med solceller, vindmølle, eller generator. Når motoren kører lader batterierne automatisk via motorens generator. Da det af pladsmæssige hensyn ikke er muligt at installere hverken solceller eller vindmølle der kan dække et fuldt behov er man nødsaget til at tænke strømokonomisk for at få regnskabet til at gå op hvis man vil være istand til at være væk fra sin landstrøm mere end et par timer ad gangen. Jeg har et gennemsnitligt strømforbrug på 3.6 KWh i døgnet (køleskab, oliefyr, dybfryser, computere, hjemmearbejdsplads, etc. etc.) hvilke med min batterikapacitet holder ca. 36 timer inden batterierne er flade. Hvis jeg vil ligge for anker en weekend (hvilket jeg gerne vil!) bliver jeg derfor nødt til enten at starte motoren (hvilket jeg ikke vil!) eller sørge for at mit energiforbrug er optimeret. I øjeblikket er jeg igang med at måle på kummefryseren da jeg har den mistænkt for at bruge mere strøm end godt er.

Vand er lidt det samme. En båd har tanke og en trykpumpe, dette giver trykvand der kan bruges til bad, håndvask, opvask, kaffe, etc. Jeg har en vandtank på 450 liter, og når den er tom skal den fyldes fra en vandslange på kajen. Om vinteren hvor der er lukket for vandet på kajen skal der sejles ind til land for at fylde op fra klubhuset. Det er en besværlig omgang, og derfor er jeg utrolig nøjsom med mit vandforbrug. Jeg bruger 30 liter i døgnet hvor den gennemsnitlige Dansker bruger 130 liter. ( 78 når toiletskyl og vask er fratrukket) Mit forbrug er altså langt under halvdelen af gennemsnittet.

Det interessante er at jeg ikke er specielt grønt eller økologisk orienteret, men de ovennævnte faktorer (dovenskab og at jeg gerne vil kunne ligge for anker uden at starte motoren) har gjort mig til en helt utroligt energibevidst forbruger.

Baseret på egne erfaringer kunne jeg godt forestille mig at hvis man i et almindeligt hjem installerede en dims (kondicykel, trædemølle, eller noget andet) der skulle køre et vist antal minutter før man fik strøm eller vand ville forbruget falde gevaldigt. vil du gerne tage et langt varmt bad? Så gerne, men det koster 3 minutter på kondicyklen før der er varmt vand nok.... Den største sandhed om mennesker er at de er nogle dovne sataner :-)

 • 0
 • 0

Den største sandhed om mennesker er at de er nogle dovne sataner :-)

Ja, og det har bragt os til hvor vi er idag. Det startede med maden, skaf den nemmest muligt, fælder, spyd, bue og pil, osv.... Undskyld OT

Har selv haft solfanger til varmt vand i 20 år. Det fungerer upåklageligt, dækker 100% i 9 måneder, og resten af tiden forvarmer det vandet.

 • 0
 • 0

Vi har de seneste 9 år boet i et hus fra 1967. Huset havde et årligt varmeforbrug på 140kWh/m2. Meget typisk for et hus fra den årgang.
Vi ville bygge til, bygge om samt energirenovere, men endte med at rive hele huset ned og få et nyt bygget. Her er energiforbruget beregnet til 12kWh/m2. Altså et hus der kommer til at leve op til de frivillige 2020 krav. Både det gamle og det nye hus var/bliver med fjernvarme.

Hvis ikke fjernvarmeforsyningen i Århus havde læst på lektien og halveret kvadratmeter bidragene for lavenergihuse (BR2015), så havde fjernvarme været en død sild.

Jeg ønsker solceller på det nye hus, men skal have en dispensation fra lokalplanen, der kræver tegl på taget. Kommunen formår ikke at rådgive om hvor stor en del af taget man kan få lov til at dække med solceller frem for tegl. En siger 40% af en tagflade en anden siger 40m2.

Jeg er blevet glad for LED lys, hvis man kan finde en forhandler der gider at oplyse RA værdien.
Jeg har købt hos www.prolys.dk samt www.godtlys.dk. Sidstnævnte er vist nok lukket igen. Flere af pærerne har trods den høje pris ikke kunnet leve op til det lovede antal levetimer til trods for at de har siddet helt åbent og dermed kan komme af med varmen. Det er elektronikken der er død ikke dioderne.
Senest har jeg gode erfaringer med LED lys fra IKEA, hvor jeg har købt 3 E27 erstatningspærer. Lyset er godt, prisen god, men det er ukendt hvor længe de holder.
Generelt er det en fornøjelse, at LED pærer tænder hurtigt i modsætning til de krøllede lysstofrørspærer.
Skuffende er det, at butikskæder så som Silvan og andre byggemarkeder, Dansk Supermarked og COOP har et ringe udvalg af LED pærer - og stort set konsekvent sælger LED pærer uden angivelse af lyskvaliteten eller farven i Kelvin. De er typisk billigere, dog stadigt dyre i forhold til f.eks. halogen og sparepærer. Helt sikkert er det at disse tidlige generations LED pærer giver LED-pæren som sådan et alt for dårligt ry.

 • 0
 • 0

Så er den kommet i gang Octopus IS61/XP. 25-07-2012 Kl 15:41.
Det er den første i Island. Den kører godt, stabil varme i huset. Har ingen poblemer med den. Det skal bare planlæges rigtigt og gøres ordentligt !!

har sat en side op paa FB Íspinninn

Hilsen fra Island
Jeff Clemmensen
Mejeritekniker

 • 0
 • 0

Hermed mine erfaringer.

Vi købte vores hus i foråret 2006 og det første jeg gjorde var at skifte det gamle oliefyr ud med et træpillefyr. Fyret er et "Tatano 2202" Det er rødt og produceret i Italien……. Fyret har faktisk kørt ok de sidste 6 vintre. 7 ton træpiller/træpillesmuld erstatter ca. 3000L olie. Vi opvarmer ialt 240 m2 bygget i 1972 og vi sparer ikke på varmen. Fyret står i kælderen så overskudsvarmen giver en dejlig varm kælder om vinteren. Til gengæld kan vi ikke have fyret kørende om sommeren. Det giver simpelthen for meget overskudsvarme. I starten brugte vi el vandvarmer til det varme brugsvand om sommeren. For 3 år siden installerede jeg et solvarme med 2 x 30 vacumrør fra VVS grossisten. Dette anlæg kører fint nu og giver gratis varmt vand i hele sommeren + lidt varme om vinteren. Det er sjovt at opleve en vinterdag med 10 graders frost og sol hvor anlægget står og laver varme i stor stil.
Økonomi: Jeg har selv sat anlæggene op og det har vel kostet 70K + tid
Besparelsen på pillefyret er vel ca. 20K om året og solvarmen laver over 50% af vores varme brugsvand. Jeg sætter værdien af dette til 5K pr år. (Det passer nogenlunde med at vi har sparet 2000 KWh på elregningen + lidt ekstra varme om vinteren)
Hvis man sætter levetiden af de to systemer til 10 år giver det rundt regnet en besparelse på 250K med en investering på under 100K + tid. Dele af systemet vil holde længere end dette men fyret regner jeg ikke med at der holder mere end de 10 år. Jeg er godt tilfreds. De løsninger jeg har beskrevet her kan anvendes på de fleste ældre huse med vandbåren centralvarme.

Peter Jensen

 • 0
 • 0

Det ville være skønt med oplysninger om anlægsudgifter (30 års belåning hertil) samt driftsudgifter. Vindmøllen har jeg googlet koster 350 kkr. Men jordvarmen skal opdeles i varmepumpe, som jeg ikke kan finde prisen på, og udgifter til nedgravning af jordslange. Endvidere skal kompressorerne udskiftes med jævne mellemrum iflg. andre indlæg her. Det lyder flot med selvforsyning, og det er en logisk løsning. Hvis anlægsudgiften lavt skønnet er en halv million, så koster renter og afdrag hver måned. Hertil kommer vedligeholdelse.

 • 0
 • 0

Da vi for 10 år siden købte nyt hus overvejede vi at købe et træpillefyr, men opgav da dem vi dengang fandt alle skulle renses / efterses mindst hver 14 dag. Da vi senere fandt et langt mere automatisk (BioWin) købte vi et sådan med pille suger til. Rimeligt dyrt : omkring 120.000 incl installation. Men det kører upåklageligt og skal kun kløes lidt bag ørene en gang i kvartalet. Pillesuger virker helt fantastisk.

Dertil har vi et 2 kw solcelleanlæg fra Sol1000 projektet der vel har kørt i 7-8 år.
Og så har vi en luft til vand varmepumpe som samtidigt med varmt vand sørger for god ventilation til huset (og skimmelsikre skabe i kælder vha bagvedliggende ventilationsrør). (bruger dog en del strøm til ventilation, men vi kan så holde pillefyret slukket om sommeren.) Af en eller anden grund kommer der hurtigt dårlig luft i huset, selvom det er bygget i 1930 /60. (opleves meget når vi er på ferie og har slukket ventilationen og komme hjem.)

Og så lige en brændeovn i stuen til kolde spidsbelastninger.

Husstørrelse ca 200m2 med kælder bruger 6 tons piller om året, og 500 kg brænde/ briketter.

 • 0
 • 0

Jeg har et primitivt sommerhus oppe i de svenske skove uden hverken el eller vand -installation. Jeg har derfor installeret et solpanel med tilhørende 12v "fritidsbatterier". Panelet leverer max 80w, men rationalet bag dette er at sommerhuset benyttes en week-end eller en lille uge, hvorefter der ikke er forbrug i en længere periode og derfor rækker 80w panelet.

Systemet skulle initialt udelukkende benyttes til lys og således har jeg installeret 12v belysning i hytten (i de første år 12v spare-pærer, senere LED belysning)

Efterfølgende har jeg (vha plastrør, kompressionsfittings og genbrugs energiruder) konstrueret en "thermo-siphon" -solfanger, der via konvektion opbygger varmtvandslager i en flamingo-tønde. Derudover har jeg installeret en 12v "camping-vogns pumpe" med tryksensor som er forbundet med vores brøndboring. Således trækkes det 10-12grader kolde vand op af brønden via pumpen, løber gennem en "hjemmeviklet" varmeveksler (10mm Cu rør) installeret i flamingotønden hvorefter det varme vand ledes til et almindeligt termostat brusearmatur. Vi kan således tage bad i ~40 varmt vand efter en almindelig solskinsdag og vi slipper for at famle rundt med stearinlys og pandelamper når det er mørkt :-)

Udgangspunktet for varmtvandssystemet var at kunne konstruere noget brugbart til en billig penge, som efterfølgende kunne konstrueres af andre og vedligeholdes via almindeligt indkøb af reservedele. Så uagtet at energiruderne kommer fra en byggeaffaldsplads, så kan alle de andre benyttede dele erhverves fra Silvan og netbutikker der forhandler VVS, campingudstyr og havevandingssystemer.

 • 0
 • 0

Citat: "Læg hertil at der stadig udsendes aconto regninger som om det stadig er rent forbrug."

A´conto regninger laves automatisk på EDB og er som regel udregnet efter foregående års forbrug. Du skal selv henvende dig og bede om en revideret a´conto. Alle EL og gaskunder kan få deres a´conto regninger reguleret hvis de mener forbruget er sat for højt eller for lavt. Du har argumenterne i orden, så jeg er sikker på at du får held med at få nedsat din a´conto regning.
Betaler du for 2 målere? Alle betaler målerleje, men normalt kun for 1.

"Her et halvt år efter igang sætning af anlægget er det stadig ikke registreret selvom det fremgår at aconto regningerne at det eksisterer !"

Så længe du får dine penge for solcellestrømmen, ville jeg forholde mig afventende. Du kan jo lige, ved lejlighed, spørge din installatør om han har husket det hele..

P.S. Hvor meget strøm har du kørt ind?

 • 0
 • 0

Stuehus på landejendom 173 m2. Opvarmet med lagdeltstyret varmebeholder.
Solvarmen er sat i drift sommeren 2011.
Forbrug af træpiller før solvarmen ca. 7 tons
Forbrug af træpiller efter solvarmen ca. 4,5 tons
Besparelse på El i sommerhalvåret hvor el-patron tidligere kun leveret varmen da fyr er slukket: 1200 kWt
Dvs. ca. 2,5 ton a ca. 2000 kr = 4500 kr pr år
1200 kWt a 1,8 kr = 2160 kr pr år
Samlet 6160 kr pr år.
Invistering:60.000 kr for solvarmekomponter samt 2 blandesløjfer, 800 l buffertank, brugsvandvarmveksler. 20.000 kr for montage.
År før anlæg er tjent hjem uden renter 13 år.
Jeg fik dog tilskud på 19.800 kr for skrotning af gammel oliekedel.
År før anlæg er tjent hjem uden renter inkl. tilskud 10 år.
Mvh Peter baungaard

 • 0
 • 0

Renoveret nedlagt landbrug med ny tagkonstruktion, nye indermure og isolering samt støbte gulve og gulvvarmeslanger i hele nederste etage.

Ventilationsanlæg med luftvarmepumpe og forvarmning af indsugningsluft gennem luftsolfanger med sorteluxeret fanger og en 24m lang labyrint for at reducere drifttid af varmepumpen.

Jordvarmepumpe med forvarmning af brine gennem varmeveksler fra vædskesolfanger for at optimere effektfaktoren på varmepumpen.

Energi fra vædskesolfanger fordeles mellem varmevekslere til brine, direkte opvarmning af gulvvand eller varmtvandsbeholder.

Under hedebølge ledes varme fra gulvslanger ud i brinen.

Solpaneler med produktion af eget el-forbrug til opvarmning og ventilation.

Systemet er implementeret over 16 år og har kostet en bondegård, men vi har i dag ingen driftudgifter til opvarmning og ventilation. Vi påtænker at forøge solpanelarealet, så vi kan producere vores almene el-forbrug.

 • 0
 • 0

Vi har nu haft det før omtalte anlæg kørende nogen tid. Jeg kan se at min frygt blev gjort til skamme; vi kan sagtens bruge varmen fra 60 vakuumrør.
Dog er anlægget kun udstyret med 45rør, indtil vi får tid til at monterer de sidste.
Den oprindelige artikel er her:
http://ing.dk/artikel/127628-jysk-familie-...
Jeg måler temperaturer i anlægget og produktionen, se med her:
http://www.dupontkoustrup.dk/~toke/solar/s...

Vi overvejer meget kraftigt at skifte stokerfyret ud med jordvarme og sætte et 6kW solcelle anlæg op.

 • 0
 • 0

I min nuværende bolig har vi skiftet alle pærer til LED-pærer.
Ikke en eneste pære er gået ud. De fleste har været af spottype (GU10 fatning) på 3 til 3,5 w.
Er købt til en pris mellem 70 og 100 kr stykket hos led-vision.dk.

Samlet har det betydet at den månedlige elforbrug er faldet med over 100 kWh timer.
Udgiften - såfremt pærerne holder - skulle således være hentet hjem på under 3 år.

 • 0
 • 0

Jeg har et hus fra 1910, som fik en total gennem renovering for et par år siden med nye vinduer, nyt gulv med gulvvarme i 120m2. 1-sal på 80m2 er ikke udnyttet endnu, men den er også isoleret med 300mm, og dækket imellen stuen og 1-sal er isoleret med 100mm. gulv isoleret med 300mm
Jeg har en Palazetti Stafani Aqua brændeovn. Den er mærket med 12,5KW, hvoraf 8,5KW bliver afsat på vandsiden, da den er udstyret med en "gris" som bliver brugt til at varme både brugsvand, og gulvvarme.
Derudover har jeg et solvarmeanlæg på 12m2. Batec planfangere.
Det er egentligt alt for meget i disse varme tider, men jeg vil især gerne have noget ud af yderperioderne, og da min styring er lavet sådan at jeg kan vælge at putte energien lige derhen hvor jeg gerne vil. Der er ventiler på alle lagringsmuligheder, så det er kun et spørgsmål om at programmere korrekt for at optimere det helt.
Solcelle anlæg er endnu ikke sat op endnu, men kommer inden for en måned - da jeg lige er blevet færdig med at renovere taget med nyt spærtræ hvor panelerne skal ligge, og der er lægtet om på ladens 2 sider.

Af erfaringer kan jeg nævne at..
En brændeovn sviner meget, og hvis du skal bruge den som din primære energikilde, så vær dig bevist om at du skal elske duften af røg, og at du skal være god til at smide pind på - Elsker du ilden, og rengøring knapt så meget, er det en god løsning for dig.

Solvarmen blev dyrere end beregnet, men i disse dage leverer den 40Kwh dagligt når den ikke er dækket til. Udgifterne til solvarmen løber op i 55.000, men kunne være billigere hvis det ikke var den helt store forkromede løsning, og bare var mere lowtech.
Som sådan kan den ikke tjene sig hjem igen, da jeg bruger brændeovnen og fastbrændsel fra egen skov.

Solcelle anlægget som sådan kan jeg ikke fortælle om endnu, af gode grunde da cellerne står 1 mtr bag mig.

50.000 til brændeovn
55.000 til solvarme
38.000 til 3Kwp solcelle anlæg.

Brændeovnen burde kunne holde 20 år, selv med mit store forbrug
Solvarmen er af kvalitetsprodukter og skulle holde 30 år.
Solcellerne tjaa.... det vil tiden vise om det kan holde.

Forbrug - ca 1.000 til kædesav+div
3500 KWh el

 • 0
 • 0

Solvarmen blev dyrere end beregnet, men i disse dage leverer den 40Kwh dagligt når den ikke er dækket til. Udgifterne til solvarmen løber op i 55.000, men kunne være billigere hvis det ikke var den helt store forkromede løsning, og bare var mere lowtech.

Hvad er det for et anlæg? 40kWh lyder af ret meget. Vi har ikke været over 16kWh denne sommer.

 • 0
 • 0

Vi har også med stor fornøjelse fået installeret et jordvarmeanlæg!

Udgangspunkt:
- nyere stråtækt hus fra 1880 :o)
- Delvist efterisoleret og 60% af dobbeltglas vinduer udskiftet med thermoruder
- 200 m2 bolig hvor 40 m2 har gulvvarme
- Oliefyr (Salamander fyr fra 2. Puniske Krig med nyere brænder fra ca 1980) der afbrændte i snit 1800 liter olie per år.
- Stor varmt vands beholder isoleret med ler og gaze... meget rustikt!
- Generel opvarmning kunne ifølge besøgende ikke betegnes som overdådig, men blev suppleret med diverse brændeovne.
.
Opgradering:
- Installerede jordvarme for 20 måneder siden ifm ombygning med blandt andet mere gulvvarme.
- Anlæg: Danfoss DHP-10 Opti Pro varmepumpe (VP) (dvs 10 kW anlæg) uden extra buffer tank (=fejl!).
- 550 meter jordslange nedgravet i lerjord i 90 cm dybde med 1 m mellem sløjferne

Observationer:
- På intet tidspunkt har brine ind temp været under 0 grader. Vores antagelse: slangelængde må være god! Læser om mange der oplever
brine temp ned til minus 3 til 5 grader om vintereren men svært (for mig) at bedømme evt ydelsestab i kompressor mv når brine temp er under 0 grader... muligvis ligegyldigt?
- Vi bruger nu 4500 kWh el per år til opvarming og varmt vand. I forhold til 1800 liter olie a 11 kroner (eller mere) er dette mere end en halvering af varmeudgifterne - dvs besparelse på over 10 kkr per år
- Investrering var 120 kkr for anlæg alt inkl (nedgravning, varmepumpe, el, etc).
- Installation skete gennem DONG Energy Cleantech og var baseret på 20 kkr statstilskud ifm afvikling af oliefyr. Projekt med DONG var projektmæssigt en fiasko - men nu er Cleantech lukket, så nu er det ligemeget... pulsen er retur til normalen.

Erfaringer:
- Vil fraråde anvendelse af Danfoss pumpe med mindre man kan placere den i lydisoleret kælder eller udhus. Den larmer (nej, den L A R M E R !) - frygteligt! Det er mig en gåde, at et moderne firma kan sælge en kompressor der larmer SÅ meget i denne tidsalder. Sølle!
- Betjeningspanel på Danfoss VP er ualmindeligt dårligt sammenlignet med
andre VP på markedet. Måske kun en udfordring for nørder der er interesseret i styring og optimering, men alligevel...
- Udtræk af målinger og/eller styring via web koster udgifter til ekstra indstikskort og kommunikation (SIM kort... suk!) til Danfoss proprietær server for 3500 kroner om året (dvs abonnement...)
- MEN...VP kører upåklageligt og hvis holdbarhed af kompressor og øvrige
mekaniske dele er lang nok, vil det måske opveje de øvrige ulemper.
- Opringninger til Danfoss VP "support" med alskens tekniske produkt spørgsmål er altid blevet besvaret af kyndige og overordentlig hjælpsomme personer. STOR ros til Danfoss for at bemande deres support telefon med kyndige medarbejdere!!! Dette er alt andet lige en STOR konkurence fordel hvis man interesserer sig for sit produkt.

 • Vi deltog samtidigt med VP installationen i DONGs eFlex projekt.
  Dette projekt havde variable elpriser hen over døgnet, hvor DONG også tilbød fjernstyring af VP for at navigere uden om høj pris perioder for strømmen. kWh prisen kunne variere fra kr 1.20 til over kr 4.00 hen over døgnet afhængig af døgn variable leverings tariffer samt time afregnede spot priser på Nordpool børsen.
 • I denne (og derfor fremtidige installationer: installer ALDRIG uden stor
  buffer tank med mindre du ved hvad du fravælger) forbindelse er det derfor en stor fejl, at vi ikke havde en buffertank, så vi kunne udnytte lavpris perioderne til at "gemme" energi. Dette bliver uden tvivl endnu vigtigere i fremtiden med "smart grid", variable el-priser og ligenende.
 • Antager den samme observation mht buffertank må gælde for personer med husstands vindmøller eller solfangere hvor det gælder om at fange energien når den er der?!

Konklusion:
- Vi har fået en langt bedre komfort ved at opvarme langt mere gennem
gulvvarme og adgang til "billigere" varme (vi har stor tiltro til VPs COP!)
- På trods af mere opvarmning, sparer vi over 10 kkr per år i opvarmningsudgifter og med stigende olie/el priser vil vores COP på ca 3.5 i VP betyde en fortsat forbedring i regnestykket
- Så med voldsomt forbedret komfort om vinteren og en tilbagebetalingstid på 10 til 12 år er vi mere end tilfredse med at have fået VP.i stedet for oliefyr.

Dark horses:
- I tilfælde af kort levetid for kompressorer i VP ændres regnestykket for investeringen
- Hvis skiftende regeringer fortsætter med at lade el-prisen betale for unaturligt høje afregningspriser for de frygtelige husstandsvindmøller bliver el dyrere en forventet
- Hvis man forsætter opstilling af lavt ydende vindkraftværker på land i stedet for højt ydende havvindmøller, vil el prisen ligelede stige uventet meget
- Så... el prisen er generelt en joker, men formodentlig ikke mere end olie prisen

Men indtil videre er vores VP projekt en successsss...!!

P.S. - forlods undskyld til Peter Kyllesbeck og andre tekst revisorer, hvis jeg er kommet til at skrive "kW" i stedet for "kWh" et sted eller tre eller har begået andre verbale fjel... ;o)

 • 0
 • 0

P.S. - forlods undskyld til Peter Kyllesbeck og andre tekst revisorer, hvis jeg er kommet til at skrive "kW" i stedet for "kWh" et sted eller tre eller har begået andre verbale fjel... ;o)

OK - men du har lavet mange særskrivninger ;-)

 • 0
 • 0

[quote]
Solvarmen blev dyrere end beregnet, men i disse dage leverer den 40Kwh dagligt når den ikke er dækket til. Udgifterne til solvarmen løber op i 55.000, men kunne være billigere hvis det ikke var den helt store forkromede løsning, og bare var mere lowtech.

Hvad er det for et anlæg? 40kWh lyder af ret meget. Vi har ikke været over 16kWh denne sommer.
[/quote]

Undskyld, jeg fik vist ikke sagt hvor stort anlægget var. Solvarmeanlægget er af Batec planfangere som hver er 3 M2 stykket, og dem er der 4 af. Ergo 12 M2 fangere, og jeg kører til tider forholdsvis kold vand ind. Nogle gange leverer den varmen direkte til 120m2 betongulv, så returvandet ud i fangeren er der god afkøling på. Den står stik syd, og i 45 grader, og næsten skygge, kun lige i de meget spæde morgentimer
Håber det besvarede dit spørgsmål.

 • 0
 • 0