Forslag til S-142/U-34

Her forleden skrev jeg ovre på Version2 om, at Dansk Standard har nedsat et udvalg om dokumentstandarder, S-142/U-34.

Det var ikke lige den historie der havnede i TV-avisen, men for mig at se er det så absolut den største historie i IT-Danmark i 2007, so far.

Her har jeg som det fremgår så valgt at blogge om det, så jeg bedre kan tillade mig at kommentere på tingene ...

Nu har udvalget så fået en - meget sparsom - hjemmeside. Af denne fremgår, at S-142/U-34 er en dansk spejl-komité til ISO/IECs JTC 1/SC 34 Document description and processing language komité.

Der står også hvad udvalgets formål er:

S-142/u 34 har til formål at standardisere inden for området dokumentstandarder systematiske/strukturerede elektroniske dokumenter. (ordret citat. Jeg går ud fra der på et tidspunkt bliv sat et komma eller noget, så sætningen (noget så vigtigt som en formålsparagraf) giver mening...). Ok, det er jo også det som fremgik af min artikel. Så hvad er nyt? Det nye er, at vi nu kan se hvem medlemmerne af udvalget er (virksomhedsnavn). Der er 28 organisationer på listen.

Foruden CBS (professor Mogens Kühn Petersen er formand for udvalget) er IT og telestyrelsen med som eneste myndighed, og så er der et antal organisationer: ITEK, Dansk IT, OSL og DKUUG. Resten er it-leverandører. Her finder man dels dem som holder ODF-fanen højt, IBM og Sun Microsystems, men man finder så også EOOXML-forkæmperen Microsoft og en række af deres partnere på listen: "Avanada" (mener de Avanade?) og danske guldpartnere: Netcompany, Conzern, Thydata, Tectura og Vision People og Proactive. Endvidere en række virksomheder, som jeg ikke rigtigt ved hvor står i sagen: Oracle, KMD, NNIT, Fujitsu, Ementor, Sirius IT, TOPNORDIC, Traen Informationssystemer, Munck IT, PKF Consulting, Knowledge Cube og Liga.

Alt i alt et ganske imponerende opbud. Gad vide om der har været nogen ude og hverve medlemmer?

Hov, hvor er Novell henne? De som ellers er så samarbejdsvillige med EOOXML og ODF. Nåja, de har nok travlt med at lave converter-plugins ...

Min gode ven, Microsoftevangelisten René Løhde har skrevet et løhdigt blogindlæg om debatten. I FAQ-form forklarer René hvordan han ser på debatten, og man må sige han melder klart mel ud af posen:

For de af os som ikke har offentlige kunder kommer det umiddelbart ikke til at betyde så meget, men for de af os som skal levere eller være leverandører til offentlige IT systemer kan det få den konsekvens at vi må lære ODF bedre at kende og vænne os til at eget eller 3.parts tilkøbt software understøtter ODF i løsninger vi skal sælge til det offentlige. Uanset hvordan det går med EOOXML, så er min holdning til dette, at JA SGU, get used to it!, ODF er en ISO-standard, som man skal understøtte.

Jeg synes også der går lidt meget spin i det, når René skriver:

I november 2006 blev ODF til en ISO standard og i december 2006 blevet OpenXML indstillet til ISO med henblik på godkendelse til at blive en ISO standard. Dette er givetvis sandt, selvom det faktisk først var i januar 2007 at ISO meddelte de havde fået EOOXML oversendt, men lad gå, poststemplet er sikkert december ...

Men der mangler lige en vigtig brik før man kan sammenligne, nemlig at OASIS submittede ODF til ISO/IEC JTC1 i november 2005, og at ISO godkendte ODF i maj 2006, men først i november 2006 officielt udgav den. Regneskabet for EOOXML må således være, hvis man antager at ISO giver OOXML "samme tur", at OOXML tidligst bliver officielt udgivet primo 2008.

Lige meget hvordan du end vender og drejer det, så kan du ikke komme udenom, at ODF er en ISO-standard, og at EOOXML tidligst om et år er en sådan (og hermed kan skifte navn fra EOOXML (Ecma Office Open XML) til blot OOXML i mit vokabularium).

Men dette fast-track forudsætter, at OOXML ikke møder for mange "roadblocks" på vejen. Fast-track indebærer at der er en seksmåneders periode for behandlingen af modtagne standarder, som består af en 1-måneders periode (som altså slutter her den 5/2) hvor der kan gøres formelle indsigelser fra ISO-medlemmerne (nationale standardorganisationer), og kun hvis der ikke er sådanne, så en 5-månedersperiode hvor der er høring og afstemning.

Og EOOXML-indsigelser er der allerede mange af, men spørgsmålet er, om der er nogen af de nationale organisationer, som "tør" gå på banen og "spænde ben".

Der er en heftig debat om hvad det med "contradictions" egentlig betyder. Jeg synes i og for sig, at alle indsigelserne - uanset hvad der formelt og juridiske så end er i spil bag ISOs og Dansk Standards lukkede døre - taler sit tydelige sprog: Det er en om'er!

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Som jeg har påpeget før, så bør det også veje imod microsofts standard at den fylder 10 gange så mange sider.

"Keep It Simple Stupid" princippet er måske ikke indlysende til fordel for en standard på 600 sider, men det er helt klart imod en på 6000.

Poul-Henning

  • 0
  • 0

Se kommentaren fra Rob Weir. Jeg synes Rob har ret langt hen ad vejen, men synes også Miguel har nogle pointer, som Rob ikke fanger, og som jeg synes er ret vigtige, nemlig omkring XAML. Ikke fordi jeg vil dreje snakken væk fra ODF/OOXML, og heller ikke for at kunne linke til vores leksikon, men fordi XAML så oplagt at gjort til en standard, hvis Microsoft mener det med åbne standarder alvorligt. Jeg skrev om XPS , der er en del af XAML, i Version2 for et stykke tid siden (findes desværre ikke onlne).Omkring ODF/OOXML, så synes jeg Miguel går lidt galt i byen med nogle af sine kommentarer, hvor han blandet ODF og OpenOffice.org sammen. Et eksempel: En ting er hvad OOo implementerer for understøttelse af SVG, noget andet er hvordan ODF stiller sig i forhold til SVG, der jo er en etableret standard. Det er et ODF princip, at man ikke skal opfinde nye standarder hvis der allerede findes  standarder, og SVG  anses være en sådan. På den anden side står så OOXML, der satser på VML og ikke SVG. VML er ikke nogen standard, så vidt jeg ved - den blev submitted til W3C i 1998, men det gode konsortium valgte at gå efter SVG i stedet. Nu kommer VML altså så tilbage, hvis det står til Microsoft. Gad vide om de nu prøver at få gang i VML-standardiseringen? (eller om de omrking 1000 sider i OOXML-specifikationen er nok for dem til at lave grafik??) 

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten