Teknologi 4.0 bloghoved

Forskellen på VHS, streaming og dansk industriproduktion

Rapid deployment er et nøglebegreb, der karakteriserer fremstillingsindustriens transformationsevne. Men hvad gemmer sig bag ordet? For ikke at falde i den klassiske ingeniør-fagnørdfælde, når et fremmedord skal defineres, så tænk på den massive forandring, som videofilm har undergået.

Fra movieboks til streaming

Da jeg for årtier siden var barn, var film ikke noget man streamede. Ordet fandtes ikke engang! Hvis ikke DR havde noget interessant på programmet en fredag aften, trak familien i jakker, huer og støvler. Derpå kunne vi bevæge os i bil til den lokale tankstation for at diskutere hvilken VHS-film vi skulle leje. Med kompromis, kassette og moviebox under armen indfandt vi os – måske en time senere – atter i tv-stuen.

Herefter skulle det hele installeres. 2-3 anlæg skulle forbindes. Ledninger mig her og der. Måske var der en defekt en af slagsen og måske var stikkene ikke konvertible. Det krævede jævnligt særlige kompetencer at installere grejet. De voksnes bandeord var sjældent tilrådelige for sarte børneøre, når teknikken grovdrillede.

Undertiden var filmen end ikke spolet tilbage. Når det så var klaret med et højlydt mekanisk klik var der gået nok et stykke tid. Derpå skulle man så starte spolingen den anden vej: forbi kedelige forfilm og lange rulletekster. Og SÅ kunne filmen starte. Det var undertiden hyggeligt, som regel også bøvlet og indbefattede altid en pæn portion planlægning og tålmodighed.

Ønsker du i dag at se en film er der kort fra tanke til handling. Streamingmulighederne er blot et klik fra din finger. Du kan se filmen når du vil det, hvor du vil det og med hvem du vil det. Ledningerne er borte, nærheden er i stedet i top og den tidsmæssige faktor er mindsket markant.

Plug and play robotteknologi vinder frem

Integrerbare, driftssikre plug & play standarder, altid opdateret onlineteknologi og nem interface er årsagerne bag den massive tidsreduktion. Det er den, der har gjort streaming så udbredt og enkelt at alle fra den yngste til den ældste borger kan se film på tv, smart phone eller tablet.

Hvad har det med den danske fremstillingsindustri at gøre?

Jo, der er mange virksomheder, som fortsat lever efter VHS-/ moviebox-dogmet. Der er lang time-to-market-tid, lang produktions-og planlægningshorisont og store ressourcer anvendes på at forbinde, planlægge og koordinere før værdien – produktionen - endelig realiseres. Undervejs i processen er risikoen selvsagt stor. Mange steder kan ledningerne bøvle, så at sige.

Hvad med de virksomheder, der lever efter steaming-dogmet? I modsætning til VHS-virksomhederne er streamingvirksomhederne istand til hurtigt at starte produktionen lynhurtigt. De skal ikke bakse med et produktionsapparat, der ikke taler, spiller eller passer sammen. Ej heller skal de vente på at en ekspert med nøglekompetencerne har tid til at få sat produktionen i gang og op i gear. De kan rulle med det samme.

Happ-teknologien kombinerer hardware og apps

Globalt gå robotudviklingen i retning af plug and play. Dermed bliver robotter fremover mere og mere standardiserede og kommer i stigende grad til at bygge på kombinerbare modulløsninger med lettere interface. Bliver de så mindre avancerede? Nej! for samtidig med de stadigt mere udvidelsen af modulantallet øges omfanget af altid ajourførte applikationer, så robotternes funktionalitet og driftssikkerhed styrkes.

Det er HAPP-teknologien: kombinationen af standardiserede modulbaserede HArdware-løsninger og onlineadgang til den avanceret, brugervenlige og stabile software – APPs - gør robotter til hvermandseje fremover: deraf navnet HAPP.

Helt i stil med at det i dag er blevet muligt for mange flere at se film i forhold til den gang hvor man skulle leje en movieboks og løse ledningevirvaret på stuegulvet gør HAPP det lettere at skabe værdi for de virksomheder og personer, der ikke tidligere har anvendt robotter.

Gevinsten ved HAPP-teknologi i form af langt større produktivitet, mindre risiko og dermed forrentning af produktionsanlægget er åbenlyst.

De virksomheder, der arbejder efter det HAPP-teknologibaserede streamning-dogme er ikke afhængige af at konkurrere på pris. De er så langt foran i forhold til det parameter, der i stigende grad er essentielt: tidsfaktoren. Afstanden mellem ide og reelt produkt.

Fra rapid prototyping til rapid manufacturing. Det er rapid deployment! Og det er den vej, dansk fremstilling går og bør gå – og gerne hurtigt.

Casper Hansen er civilingeniør og adm. direktør i rådgivningsvirksomheden Technicon. Han arbejder med bl.a hyperfleksible automationsplatforme i EU-projektet RAMPup og i MADE. Han blogger om, hvordan ny teknologi og Industri 4.0 vil påvirke produktioner og forretningsmodeller.
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Hvilken pointe Casper end måtte have om dansk industriproduktion, så bliver den svækket af hans vilde overdrivelser af, hvor besværligt, det var at se en film på VHS engang. "2-3 anlæg skulle forbindes. Ledninger mig her og der." Var det ikke blot at forbinde movieboksen med TV'et med et scartkabel eller antennekabel - i med kassetten, tryk på play? Sådan husker jeg det i hvert fald. Handler det ikke snarere om, at for nogle mennesker er al teknologi svær og for andre ikke?

  • 4
  • 0

Hvilken pointe Casper end måtte have om dansk industriproduktion, så bliver den svækket af hans vilde overdrivelser af, hvor besværligt, det var at se en film på VHS engang. "2-3 anlæg skulle forbindes. Ledninger mig her og der." Var det ikke blot at forbinde movieboksen med TV'et med et scartkabel eller antennekabel - i med kassetten, tryk på play? Sådan husker jeg det i hvert fald.

Det er også sådan jeg husker det... Antennekablet var mest simpelt, det virkede altid, men scartstikket var letter, hvis man kunne huske om det var indgang 1 eller 2 man havde sat det i... Det største problem var sne på skærmen og hoppende billeder... Det ser man heldigvis ikke mere...

  • 2
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten