Flyvefisk i leg

Vædderen sejlede på togtben 11 fra Gizo til New Zealand tværs over Stillehavets enorme vandmasser. Der blev sat trawl efter diverse fiskearter, men deb 4. januar sørgede en flyvefisk selv for at lande på Vædderen.

Disse elegante fisk med overudviklede brystfinner blev til stadighed set flyve over havet omkring skibet, men de var ikke så ligetil at fange. Heldigvis var en af fiskene så dygtig til at flyve, at den ramlede ned på dækket, hvor den naturligvis straks blev udsat for en grundig undersøgelse af de interesserede Galathea-forskere. Det var en kønsmoden hunfisk, og den medbragte tillige både bændelorm og kradserorm, og bliver dermed nok en af de mere kendte flyvefisk til forskel fra dens artsfæller, der måtte blive i Stillehavet.

Professor Kurt Buchmann fra Den Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole (fra årsskiftet en del af Københavns Universitet) er en af de faste skribenter til Teknikkens Grænseland (bagsiden på Ingeniørens 1. sektion). Han befinder sig i øjeblikket om bord på Vædderen som deltager i Galathea 3-ekspeditionen, hvor han indgår i projektet, der undersøger immunsystemets oprindelse.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Er der noget mål på, hvor højt sådan en svend kan flyve? Det må være nogen meter, når den kan lande på dækket af Vædderen.

  • 0
  • 0

Nu giver jo Buchmanns artikel nok nogen indtryk af at flyvefisk er Stillehavets måger der nysgerrigt cirkler rundt i venten på at få en del af madaffaldet. Sådan er det ikke! Der er heller ikke nogen flyvefisk der "flyver dårligt". De "flyver" fordi de tror at Vædderen med dens larmende skruer er ude på at æde dem og flugten er ren svæveflvning i hop på i bedste fald ca 100 m. I disse hop kan de sagtens komme over fribordshøjde på mindre skibe, hvorefter de tit ender i kokken wokpande, hvis han altså er fra Østen. Flyvefiskene bruger halen som en propeller i vandoverfladen for kunne lette. Vingerne (som er omdannede finner) kan de ikke baske med under flyveturen. 

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten