close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser og accepterer, at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.
supermaterialer bloghoved

Flæskestegspolitik rammer dansk industri og forskning

Dansk forskning, industri og uddannelse trues for tiden af mange pinligt amatøragtige politiske beslutninger og lovforslag, der alle har til hensigt at holde udenlandske forskere og studerende ude, og danske ditto inde.

Jeg er selv en amatør med hensyn til politik, og er sikker på at mange af Ingeniørens klogere læsere kan hjælpe med at sætte visse ting på plads for mig. Der er uden tvivl mange ting jeg har misforstået. Men jeg bliver BANGE, når det virker som om de, der leder landet ved lige så lidt om det som jeg.

Du sidder i et fly...

 1. Du sidder i flyet inden take-off og piloten siger "Ahem, goddag det er Petersen her, jeg er nyvalgt pilot og jeg skal flyve denne her satan af en jetjager. Jeg har ikke lige prøvet dette før, men jeg har en vision."... Du er nu bange.

 2. "Min copilot og navigatører prøver at sige alt muligt til mig om hvad jeg skal, men det gider jeg sgu ikke at høre på. I gider vel heller ikke have en pilot der ikke kan klare tingene selv, og gør som de såkaldte "eksperter" siger, vel folkens?" . Du er nu RIGTIG bange.

 3. "Min kone Pia er rigtig skrap og siger at jeg skal hive hårdt fat i styrepinden og trække den så hårdt tilbage jeg kan uanset hvor jeg er i luften og hvad jeg får at vide, ellers vanker der. Jeg er meget bange for hende, så jeg gør som hun siger - spænd sikkerhedsselerne, for nu letter vi. Håber I forstår.". Du står nu grædende og banker på udgangen, og tigger om at komme ud.

Pyha. Du er IKKE i et fly. Men du er i et samfund. Og sådan et kan da ikke dratte ned? Er du sikker?

For når det berømte pointsystem indrettet for at sende flest mulige udlændinge hjem, er skruet sammen så undervisere og forskere der arbejder med samfundsvigtige teknologier skal smides ud, er det ikke "bare" xenofobisk og populistisk symbolpolitik, er det så ikke også amatøragtigt? Og nu ER jeg bange. For kan jeg stole på politikere som finder på sådan noget makværk? Det er galt nok hvis de er fremmedfjendske, men det gør mig rigtig nervøs hvis de også er dårlige.

Jeg kunne skrive om de bizarre humanitære omstændigheder i sagen om udvisningen af den indiske mobiltelefoni forsker Bibjeet Kaur, men det er trods alt for langt uden for nanoblogiens område, så det lader jeg andre om.

Det kan være hun får lov at blive - det er uvæsentligt. Sagen er at loven er tåbelig, og det er jo ikke så godt at lave tåbelige love, når man er ansat til at lave fornuftige love. Ville *du *beholde dit arbejde hvis du lavede sådan noget juks?

**Kunstnere, musikere og politikere **


****I modsætning til stort set alle andre krævende fag, kan man blive kunstner, musiker og politiker uden uddannelse overhovedet. De fleste er dybt kvalificerede, men man kommer også langt på karisma og populistiske one-liners. Problemet er at politik er måske et af de mere vanskelige erhverv vi har herhjemme. Helt i lighed med piloter, der får en lang og meget grundig uddannelse med masser af flyvetimer inden de flyver nogen steder.

Derfor har man ansat højt kvalificerede embedsmænd til at hjælpe de glade amatører med at træffe de vigtige og rigtige beslutninger på et sagligt grundlag, og udenfor ministerierne har vi titusinder af fagpersoner med indsigt i alle samfundets små tandhjul.

Men det hjælper kun hvis der bliver lyttet til dem.

Dumheder på stribe


****Dansk Folkeparti er nationale bannerfører for Eksperimentel Politik, mens en skiftende flok af nervøse partier tumler rundt og ikke kan beslutte sig til om de skal støtte tosserierne af angst for repressalier, eller om de skal vise deres skepsis og ulyst (væmmelse). Lad os tage et par af de mere underlige eksempler på forslag, hvoraf nogle af dem minsandten er blevet til lov - gæt selv hvilke:

 • Studerende der tager til udlandet skal betale deres SU tilbage. Stik imod enhver sund fornuft - og bedre vidende - foreslog DF at studerende skal have et MINDRE incitament for at studere i udlandet. Torske-kæmpe-kamp-dumt. Prøv at komme med 1 argument for at dette skulle være en god ide.

 • Udenlandske forskere skal betale 3000 kr for at få opholdstilladelse, og gud hjælpe mig 2000 kr for at få fornyet den. Hvordan kan det forstås som andet end "hvis I absolut skal være her i vores lille paradis, så koster det!". Som om vi gør dem en kæmpe tjeneste ved at tillade at de arbejder her. En kæmpe langefinger lige i ansigtet på dem vi er allermest afhængige af - nemlig omverden.

 • Grænsekontrollen - her signalerer vi til omverden at vi opfatter det som nødvendigt at beskytte sig os mod dem. Danmark headliner verden rundt med deres forbløffende og modige "bliv væk, din bandit" attitude.

 • Udenlandske studerende skal stille med en garanti på 50000-60000 kr, for at komme hertil. Hvis danske studerende blev stillet overfor lignende krav når de skulle til udlandet, tja, så blev de fleste nok hvor de var. Måske er det det der er meningen.

 • Der skal undervises på dansk uanset hvad. Hallo - på dansk??? Kan du sige Rødgrød med Fløde, Einstein? Nå ikke, så dumper du. "Udenlandske studerende skal ved et dansk universitet møde et forskningsmiljø, som primært er dansk og først derefter internationalt. Globalisering af forskningsmiljøer betyder alt for ofte en international standardisering, blottet for tradition og kulturelt præg.", står der på DFs hjemmeside. Sådan var det tidligere i langt større lande som Tyskland og Frankrig, hvor der var masser af hysteriske sprogrestriktioner på højere læreanstalter - heldigvis er de blevet klogere siden. Hos os trækkes der den modsatte vej.

Knap så relevant lige her, men ganske morsom er også "obligatorisk flæskesteg i daginstitutionerne". Det siger noget om niveauet.

Det er bare service!


****Herligt at den organisation der har fået den glædesløse opgave at forvalte disse uelegante forordninger, kalder sig "udlændinge service". Det er new-speak der vil noget, jvf. George Orwells berømte dystopi "1984". De stakkels embedsmænd følger såmen blot lovens bogstav; det er ikke deres skyld at lovens bogstav er skrevet af amatører.

Pia Kærsgaard og hendes ideologiske tropper er - set i forhold til opretholdelsen af Danmark som respekteret medlem af det internationale samfund - elefanter i en glaspolitikbutik.

Det ene klodsede forslag efter det andet signalerer med smertelig tydelighed til vores udenlandske studerende og forskere - og omverden - at vi egentlig helst så alle ikke-danskere forsvinde tilbage til savannen. Ja medmindre de taler flydende dansk og lever af leverpostej og Tuborg.

Det hjælper ikke at Dansk Industri, den samlede universitetsverden og endda turistbranchen, står gennemblødt og ryster på hovedet i regnen af fumlefingret amatørisme, der "signalerer" at vi står fast mod truslen fra det ydre rum - dvs. alt der ikke er dansk.

Ikke så nemt at bortforklare

Jeg skal somme tider (bort)forklare mine udenlandske kolleger, medarbejdere og studerende at det altså ikke er alle danskere der opfatter dem som uønskede. At det bare en lille gruppe der har disse holdninger og på grund af nogle uheldige omstændigheder, kan prygle store, brede politiske partier til at kysse deres rød-hvide tæer. At vi er virkelig, virkelig afhængige af deres bidrag til undervisning, forskning, udvikling og velstand her i det MEGET LILLE land Danmark.

*Men køber de den? Køber jeg den selv? *

Selvom måske kun hver ottende dansker stemmer på Dansk Folkeparti, er der utvivlsomt andre der delvist sympatiserer, og bliver holdt i ave af de andre partiers leflen for svinehunden. Nå nej, jeg glemte at det handler om at undgå at blive overrendt af gridske og primitive uintegrerbare udlændinge, ikke mindst væmmelige nanoforskere og fysikstuderende der tager vores piger og ligner banditter... eller hvad? Jeg fatter ikke en brik. Hvorfor skal forskere have bøder for at komme hertil (=gentagne gebyrer for opholdstilladelse), når vi har så hårdt brug for dem?

Da jeg var barn pralede jeg skamløst over tolerance og åbenhed, og mod til at møde fremmede mennesker i VORES land, når jeg for eksempel var på interrail i mindre udviklede nabolande rundt om i Europa. Det gør jeg ikke mere. Jeg krummer tæer og håber vi ikke skal tale om Danmark igen. "Is it really true that Denmark..."... ...

Hjælp mig

Disse tirader bærer uden tvivl præg af min store uvidenhed om dansk politik. Det der i mine øjne synes dumt, indskrænket og populistisk - og ødelæggende - kan sagtens tænkes at være viis og klog professionel politik, der har en dybde og kvalitet jeg ikke sanser.

I så fald vil jeg blive vældigt glad - og dette er næsten ikke ironisk ment - hvis nogen ville hjælpe mig. Der er så meget en sølle forsker ikke forstår.

Peter Bøggild
er professor i nanoteknologi på DTU. På bloggen Supermaterialer skriver han om stort, småt og tusind gange mindre.

Tonen i mit indlæg er en smule "over the top" når jeg selv læser det - jeg havde lige læst artiklen om endnu en hjemsendelse, og så blev jeg nok lidt hidsig. Godt at du kan holde en sober tone i dit indlæg om barnerumper med ører og hvad ved jeg ;-)

Jeg hader bestemt ikke DF, og deres politik. Jeg er jo dansker, og hvem forstår ikke frygten fra at fremmede mennesker skal komme og ødelægge weberidyllen. Det har de fleste vel prøvet som børn.

Jeg er rygende uenig, og det er noget helt andet. Had er for tosser, og tosserier, det synes jeg der er lidt for meget af i tidens DF dominerede politik. De er nok bare ikke så dygtige. Jeg hader absolut heller ikke studerende der ikke kan finde ud af tingene til eksamen, men er glad for at det ikke er dem der underviser - det er to forskellige ting.

Jeg ved godt at vi heldigvis har mange udlændinge i forskerverden, og det er godt og dejligt. I min gruppe er vi vel nogenlunde 50% udlændinge. Jeg taler ikke om hjerneflugt, men om åndssvage lovforslag. Kan du se meningen med eksemplerne ovenfor? Det vil jeg gerne have starthjælp til.

 • 0
 • 0

Det er min erfaring at hvis man møder folk på jobbet uden fordomme så har man forbavsende få problemer i forhold til udlændinge det være sig kolleger eller forretningsforbindelser.

Jeg har aldrig selv taget disse ting op og har heller ikke oplevet andre har gjort det, men jeg kunne da godt forestille mig at nogle kolleger fra midtvesten ville finde Dansk Folkepartis holdning til indvandring både slap og blødsøden, men hvorfor diskutere sådan noget der falder uden for de professionelle rammer?

Er du sikker på at du ikke er gået for højt op i disse ting og måske er kommet til at stille ledende spørgsmål hvor folk så høfligt har har bekræftet dig i dine synspunkter?

Så min hjælp til dig lyder således:
Opsig dit abonnement på Politiken og se at komme videre!

 • 0
 • 0