Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Fladpandet overgreb på vores kulturarv

Magen til kortsynet, historieløs og fladpandet smålighed hos et medlem af vort tidligere så nationalbevidste konservative folkeparti skal man vist lede længe efter. Jeg må gå ud fra, at kulturminister Brian Mikkelsen fra samme parti har været alt for optaget af at følge med i SAS-ligaen til at bemærke, at den nyslåede transport- og energiminister Jakob Axel Nielsen er i færd med at slagte - eller i hvert fald kvæste - en af Danmarks mest kostelige teknikhistoriske perler - det levende el-museum ved Tangeværket ved Gudenåen.

Mens milliarderne uhindret fosser ind i statskassen, vil ministeren med et snuptag reducere det økonomiske tilskud til vandkraftværket, der er baggrunden for el-museets drift. Fra ca. 3 mill. pr. år til under en fjerdel heraf. Småpenge, men de ligger jo bedst i Thor Petersens lommer, forstår vi. Så skidt med vedligeholdelse af vores kulturarv via en utrolig informativ og pædagogisk institution, der i høj grad også medvirker til at stimulere interessen for teknik og naturvidenskab hos ungdommen.

Af den grund burde også den såkaldte videnskabsminister Helge Sander faktisk have grebet ind. Men han sidder vel også konstant klæbet til skærmen som følge af SAS-ligaens udvidede sendetider.

Indgrebet er ganske vist camoufleret som en beskæring af tilskuddet til vandkraft, men rammer faktisk lige præcis kun Tangeværket, som mister ca. 2,5 mill. kr. om året. Det kan ikke undgå at få konsekvenser for aktiviteterne på museet, der så at sige lever i symbiose med værket, fortæller man andetsted på denne kanal.

Nu må ejerne af vandkraftværker nemlig pludselig ikke tjene penge, hvis de får offentlige tilskud, forklarer ministeren. Den model synes jeg ærligt talt, at regeringspartneren Venstre meget passende kunne begynde at praktisere over for vore mange velpolstrede bønder, hvis milliardtilskud uhindret kan omsættes til luksus-4WD'ere og jagtrejser til Polen uden at nogen minister finder det spor urimeligt. Dobbeltmoral er dobbelt så godt.

Heldigvis er overgrebet på Tangeværket endnu ikke vedtaget, så der er tid til at protestere. Det har elselskabernes brancheorganisation da også gjort. Her spørger man sig selv og den undrende offentlighed, hvorfor man nu pludselig ikke må tjene penge på vedvarende energi? Det skal da nok lokke investorerne til den branche, som skal bære os frelst igennem kommende tiders energiknaphed. Har vi for resten ikke en konservativ miljøminister, der har hørt om dette hersens nymodens CO2...?

Også IDA må nu op på barrikaderne for på ingeniørstandens vegne at gøre sin indflydelse gældende i denne sag. Den energiminister må vi åbenbart have banket lidt fornuft ind i hovedet på fra starten!

Eller også må vi jo her i Gl. Holte og omegn finde et andet parti at sætte krydset ved næste gang! Rrrr! Petersen, overingeniør

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Slap dog af. Tangeværkt laver så lidt strøm at det forsvinder i afrundingen.

At have et sted hvor vi stolt uddanner den undrene offentlighed i vedvarende energi, ved at vise dem hvordan det betyder ødelæggelse af gudenåsystemet og dertilhørende habitatsområder, kan ikke være særligt pædagogisk.

Driften af museet kan passende overgå til energiministeriet, og så kan vi i ro og mag lukke vandet ud af søen, mens vi i praksis viser hvordan naturgenopretning gøres...

Selvfølgelig skal der kunne tjenes penge på vedvarende energi, men nu findes der jo også andre former end vandkraft...

 • 0
 • 0

Ja undskyld mig hvis jeg påpeger det indlysende. Men er det kratværk ikke både gammelt og ineffektivt? Hvis et par vindmøller kunne levere det samme, bare billigere, så hvorfor ikke erstatte det?

Det er fint nok at noget er miljøvenligt, men hvis den miljøvenlighed koster uforholdsmæssigt meget, så bør man da se om den ikke kan erstattes.

(Disclaimer: Jeg arbejder pt. i vindmøllebranchen)

 • 0
 • 0

Vi skal passe på naturen og kulturen med det naturlige kulturlandskab, som nu findes ved Tangesøen.
Jeg oplever Tange som 1000 gange finere end motorvejens passage af Gudenåen.

Elmuseet har al hæder af sin tilpasning i det naturlige kulturlandskab, hilser Tyge

PS: Vi er ikke nær så dygtige her hos mig i Sverige, men så får vi også "kun" 10 000 SKr om året til vort museumsarbejde.

 • 0
 • 0

Ja, lad os bare slappe af, alt imedens vi "båler" 145 mio. kr, af, som COWI har anslået det vil koste at genoprette herlighederne...

Lad os heller ikke tøve med at fortsætte genopretningen, som tidligere anført (citat):

Det samme må vel gælde Mølleåen. Det er noget forbandet svineri vore forfædre har lavet for flere hundrede år siden. Det er på tide, at alle møllerne med de tilhørende unaturlige mølledamme bliver dekommissioneret!

 • 0
 • 0

Kære Overingeniør Petersen

Som regel nytter det ikke noget blot at blive vred eller sige, at man ikke vil stemme på denne eller hin politiker "næste gang". Det nytter som regel heller ikke, at opfordre en organisation, hvor meningerne måske endda er delte hos de beslutningstagerne, til at gøre noget ved et problem. Det, der nytter, er at sætte noget i værk selv.
Prøv fx at læse: "Cirkusbygningen - et lærestykke i græsrodsarbejde" af Anders Enevig, Dansk Historisk Håndbogsforlag, 1986, om kampen for at redde Cirkusbygningen i København.
Kunne man tænke sig, at en gruppe mennesker, der vil redde Tangeværket og i høj grad museet, så det i en større sammenhæng og fx kunne se, at man måske kunne udvide museets formål og funktion, så det kom til at være (næsten) i klasse med Experimentarium, Tycho Brahe Planetariet, Danfoss Universe, så det blev særdeles interessant for også udenlandske turister at besøge for at lære mere om, hvad Danmark formår med hensyn til alternativ energi? Det kunne være de forskellige former for alternativ energi ligefrem kunne forenes om at lave noget virkelig spændende - som også de næste generationer af danskere ville have stor glæde af at stifte bekendtskab med. Det handler ikke om de forskellige alternative vejes krig mod hinanden men om en fælles opgave. Og det handler ikke alene om "kulturarven", men om inspiration til fremtidens viden og til at hjælpe Danmark med at få en anden international profil end det lille eventyrland.
Med venlig hilsen
Paul Hegedahl

 • 0
 • 0

Og selv om det så skulle ødelægge det omhyggeligt konstruerede billede af en overingeniør, der uden at belægge sine ord kalder en spade en spade, skader det nok ikke at respektere sin modpart samtidig med at man siger sin mening klart. Ganske vist ser det ud til, at man selv på højt niveau i fodbold tror det gavner mere at gå efter manden end efter bolden, tror jeg den oprindelige regel varer længst.
Med venlig hilsen
Paul Hegedahl

 • 0
 • 0

Desværre hører Poul Helgedahls venlige henstilling om, at jeg udtrykker mig mere kultiveret, en svunden tid til. I vore dage spiller holdninger, hæderlighed og saglighed ingen som helst rolle i politik. Det gør kun de hjemløse og nemt bevægelige marginalvælgerstemmer inde på midten, som alle partierne til højre for Enhedslisten derfor kæmper om at vinde for sig.

Derfor måtte Fogh naturligvis blive socialdemokrat og miljøforkæmper. Derfor kan en Helge Sander og djøf'erne i hans ministerium skalte og valte med forskningen og de højere læreanstalters vilkår, som de tilfældigvis finder for godt – emnet interesserer nemlig ikke de marginalvælgere, hvis mening er det eneste, der tæller.

Under disse omstændigheder vil ingen politiker reagere det mindste på en høflig og kultiveret udveksling af saglige synspunkter. Hvorfor skulle de det? Næ, der skal skarp lud til skurvede hoveder!
Rrrrr!

 • 0
 • 0

Overskriften går begge veje - både til ministerne (langt de fleste af dem) og til Overingeniøren.

Blot et spørgsmål Herr Overingeniør Petersen: Hvad er vigtigst at forsyne de skurvede hoveder med den skarpe lud - som vi er helt enige i at de trænger til -eller at sikre Tangeværkets og dets museums overlevelse og eventuelle udvidelse?

I øvrigt er Petersen nok ikke af den ældre skole, som bloggen forsøger at give et billede af. Mennesker fra den svundne tidsalder var meget omhyggelige med at stave navnet på den, de henvendte sig til, rigtigt. Især da når de havde det for øje på linien lige oven for.
Med venlig hilsen
Paul Hegedahl

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten