Patentkontoret bloghoved

Der findes ikke dårligt vejr...

…der findes kun dårlige klæ’r – det er en af de vendinger, jeg har hørt sagt nok gange, til at jeg er ved at få pip. Især fordi de første mange gange blev den leveret, når jeg blev smidt ud i øsende regnvejr i skolegården af lærere, som selv blev inden døre i tørvejr.

Alligevel kom jeg til at tænke på den, da sommervejret var blevet skiftet ud med blæst, for selvom en god vindjakke kan gøre meget, løser det ikke modvind.

Men der er heldigvis nogle ting som blæst er særligt velegnet til, så i weekenden fik jeg udnyttet, at det en sjælden gang både var varmt og blæste nok til at man kunne flyve med drage.

De gamle drager

Drager har eksisteret i mange tusind år gamle. Muligvis er de blevet opfundet på den Indonesiske ø Sulawesi, hvor ældgamle hulemalerier inkluderer noget, der bestemt ligner drager – og der bliver stadig fløjet mange drager på øen den dag i dag.

Men som med så meget andet, har mennesker igennem tiden lavet både små og store teknologiske udviklinger, på ældgamle koncepter.

Et af de ældre dragepatenter, jeg har kunnet finde, ligner da også den helt klassiske drage, men det der gør den særlig er muligheden for nemt at folde det bærende kors sammen og rulle dragen op, når den ikke skal flyves med.

Figurer fra patentet US487471 – "Kite", udgivet i 1892, gengivet fra patentdatabasen Espacenet. Illustration: G. S. Crosby

Nye drageinnovationer

Men selvom de tidligste dragepatenter er ganske genkendelige i form, er der sidenhen kommet mange anderledes varianter til. Nogle er måske af en mere oplagt art: snedige materialer eller lidt krumning til at få mere opdrift, men nogle af dem er langt mere avancerede end det.

Det gælder for eksempel drager bygget op af tetraeder, som skulle være gode til særligt stabil flyvning, og i 1976 havde Synestructics Inc. i hvert fald ud fra deres eget udsagn fundet på en særlig nem måde for folk at bruge og samle netop den slags drager.

Fig. 1 fra patentet US3937426A Tetrahedral kite structure, gengivet fra patentdatabasen Espacenet. Illustration: Peter J. Pearce

En endnu mere atypisk form blev opfundet 2007 og er drag med en roterende vinge. En ydre ring har en oval vinge monteret indeni, som så frit rotere i vinden og biddrager til dragens opdrift.

Fig. 1 fra US7621484B2 "Rotor kite", gengivet fra patentdatabasen Espacenet. Illustration: Stephen Wingert

Tekniske drager

Der bliver også stadig udviklet på brugen af drager og til mere end bare søndagshygge på en blæsende eftermiddag.

I 2017 indleverede Facebook for eksempel en patentansøgning, der gik på et system til at holde droner oppe ved brug af to drager der er forbundne, men flyver i forskellig højde. Højde kan justeres ved at ændre på længden af kablet der forbinder de to drager, og systemet inkluderer også mulighed for at generere strøm undervejs, som så kan anvendes til at hjælpe med at holde dragerne i luften længere. Facebook arbejde dengang på deres Aquila-projekt, der gik på at bruge droner som satellitter for at få internet til fjernliggende områder. Man kunne mistænke, at det var i den forbindelse de fandt på dragekonceptet, men om det stadig er relevant for dem, og hvad de i så tilfælde ville bruge det til kan vi kun gisne om.

Fig. 2 fra WO2019108686A1 "Dual-Kite Aerial Vehicle", gengivet fra patentdatabasen Espacenet. Illustration: Mihai Hagianu

Så hvad synes I, er drageflyvning den bedste brug af blæsevejr?

Louise Floor Frellsen er fysik-ingeniør, ph.d. og postdoc fra DTU og nu patentrådgiver hos Budde Schou. Bloggen Patentkontoret opdaterer hun hver anden mandag med en blanding af betragtninger fra IP-verdenen og eksempler på finurlige patenter.
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Fedt, at du har prøvet den variant i virkeligheden, jeg har selv kun erfaring med de mere almindelige typer.

Og du har helt ret, det er en virkelig interessant kategori af drager – den kendte jeg slet ikke til, og slet ikke til oprindelsen af. Da jeg lige lavede en hurtig søgning i Espacenet, blev jeg overrasket over ”Rogallo” havde det med at dukke op i titelfeltet frem for ansøgerfeltet – men sådan er det vist, når man får opfundet noget, andre genre vil bygge videre på og som man kommer til at lægge navn til.

Jeg havde ellers halvt forventet, at første kommentar ville være om, at den rigtige brug af blæsevejr er vindmølledrift, så det er godt at høre, at jeg ikke er den eneste, der synes drager også kan noget :)

 • 0
 • 0

Jeg husker fars kassedrage lærred med aluminiumsstænger og kryds med hængsler, vel omkring 1.25m.

Den var beregnet til at løfte antennen til nødradio i redningsbåde.

Der var to monteringsøjer til linen, den nærmest hjørnet til den kraftigste vind.

 • 2
 • 0

Burde det ikke være muligt for vinden, at skabe fremdrift samtidig med opdrift? Der er jo lavet biler og både, hvor en vindmølle driver dem lige mod vinden.

 • 0
 • 0

Det vigtigste er, at en drage flyver når den laves med yngre generationer. Den mest simple, flyvesikre, er en "slædedrage" i egnede proportioner.

Den klassiske diamant-drage er sjældent flyvesikker.

Jeg har lavet mange forskellige drager til ringe pris ved brug af blomsterpinde (ikke tung bampus, men simple pinde) OG en "dug" af plastik (e.g. affaldsposer / sække). OG god bred tape (ikke kontorudgaven, men bred pakketape).

PS: Een af mine egne drager kunne flyve så højt (lodret over snorholderen) og i så ringe vind, at jeg har oplevet en "lodret landing". Dvs. den sank bare ned (på terrassen).

 • 2
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten