close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.
phloggen

Ferielæsning 2014

Sommerferien 2014 lakker mod enden og dermed også fred og ro, sådan da, til at få læst sig igennem af noget af stakken.

Det helt store værk i bunken er jeg først lige begyndt på: Chuck Hansens 2500 sider store "Swords of Armageddon" historie om USAs atombomber. Mere om det senere.

(Et meget kortere og meget klarsynet kig på USAs atomvåben leverer John Oliver.)

Der har været en del pligtlæsning denne gang, specielt om HTTP/2 protokolforslaget der skal "forbedre oplevelsen" af nettet ved at få websider hurtigere frem til brugerne, det er en længere saga som tydeligt understreger at standardisering af komiteer er noget skidt. Vi taler allerede om hvordan HTTP/3 kan gøres klart bedre.

Derudover har det mest været fagliteratur om husbygning der har været på programmet.

Det har ikke efterladt pokkers meget tid til skønlitteratur, men jeg er dog kommet lidt vej ind i Hans Hertels biografi over Poul Henningsen og igennem David Weinbergers "Too Big To Know" (Allerede anmeldt på DTU bloggen for lang tid siden.)

Den sidste har fat i en god ende: Hvorledes folk er kun ved en lille smule i stigende grad bliver farlige for vores fælles velbefindende.

I USA er anti-vaccine overtroen nu nået til det punkt hvor de livredede K-vitamin indsprøjtninger pludselig er blevet "farlige" for spædbørn med helt forudsigelige og tragiske resultater.

Det er på sin vis fair nok, vi kan ikke forvente at alle mennesker lever hvert et sekund af deres liv som rationelle skeptiske videnskabsfolk som kun accepterer at der i Scottland findes ét dyr der ligner et får der er sort på den éne side.

Men omvendt kan vi ikke lade enhver bekvem eller profitabel overtro få fri skydning i det muntre køkken under dække af "yttringsfrihed" hvis folk dør deraf.

Vi ser nogle dramatiske udslag af den effekt i midten af Afrika i disse dage, hvor folk observerer at antallet af "rumdragter" korrellerer postitivt med antallet af folk der dør er af Ebola og derfor drager den indlysende men fatalt forkerte konklusion om årsag og virkning.

Forestil jer at folk i jeres omgangskreds begyndte at falde syge om og dø og der pludselig ankom rumvæsener som afhentede alle mennesker der viste sygdomstegn og kun leverede 5-10% tilbage i brugbar stand og at de nægtede adgang til at give de andre 90-95% en anstændig begravelse. Det vil kræve en meget stor og blind autoritetstro ikke at blive en anelse mistænksomme.

Ebola er karakteriseret ved en meget lang inkubationstid og en total mangel på forskning i vacciner fordi der ingen penge er i det fattige Afrika, men på nogle få uger er Ebola gået fra at være et problem som kun ramte nogle primitive samfund dybt nede i Afrika og til at være genstand for et "COBRA" møde i den Engelske regerings øverste kriseudvalg, fordi sygdommen nu har fået fat i områder hvor der bor "ordentlige mennesker" som stort set ikke kan komme nogen steder hen med et fly, uden at skifte i Heathrow.

Der verserer en teori om at Den Sorte Død var en kombination af byldepest og en "blødningsvirus" i Ebola/Marburg farmilien og den er langt hen ad vejen meget overbevisende, ikke mindst fordi rotteskelletterne mangler. Det behøver dog ikke være Ebola, det kan også forklares med at Y.Pestis var meget bedre i gamle dage og dengang kunne spredes effektivt direkte mellem mennesker i datidens uhumske storbyer.

Jeg er sikker på at alskens kloge koner og mænd havde allehånde ideer og kure imod den sorte død, mange af dem har utvivlsomt gjort deres til smittespredningen, men i sidste ende var det en faktuelt baseret og af myndighederne lovfæstet tilgang til problemet der fik endelig bugt med plagen: 40 dages karantæne ved det mindste tegn på svaghed.

Skulle nogen have glemt det, er den lære værd at gentage: Videnskab Virker.

phk

Poul-Henning Kamp
er selvstændig open source-softwareudvikler. Han skriver blandt andet om politik, hysteri, spin, monopoler, frihedskampe gør-det-selv-teknologi og humor.

...fra at dø af en sygdom, er ikke videnskab. Det er evolutionen og alle de som blev brutalt frasorteret.

Hvis der havde været videnskab de sidste 20000 år, ville du dø af at spise en ostemad.

  • 0
  • 26

..fra at dø af en sygdom, er ikke videnskab. Det er evolutionen og alle de som blev brutalt frasorteret.

Husk ikke at ringe til vagtlægen, hvis du får lungebetændelse. Det er bedre, at det kun er dem, der kan klare det uden penicillin, der overlever. Eller var det ikke det du sagde?

Dem der derimod tror på lægevidenskaben har langt større chance for at overleve, da de var kvikke nok til at se lyset. Evolutionen har derved valgt dem til at overleve. Det giver stadig mening i dag.

  • 21
  • 1

Det er sandsynligt, at evolution har gjort menneskeracen mere modstandsdygtig overfor visse sygdomme, men det har primært været ved at slå dem ihjel, der ikke allerede havde de nødvendige gener. Der er altså ikke opstået nye gener, der har gjort folk resistente. Også derfor er det vigtigt med genetisk diversitet, ikke bare i menneskeracen men også i afgrøder, hvilket Irland mærkede under kartoffelpesten, der ødelagde næsten alle de genetisk meget ens kartofler, der blev dyrket der.

Videnskaben hjælper til , at de personer, der ikke lige har resistens mod dette års modeepidemi, ikke uddør, og dermed er den med til at bevare den genetiske diversitet: For resistens mod en bestemt sygdom er ikke nødvendigvis en langsigtet fordel: Den kan være knyttet til svagheder (som f.eks. seglcelleanæmi, der yder en vis beskyttelse mod malaria), og den vil ikke være til gavn, når den næste store epidemi rammer.

Videnskaben hjælper også på meget mere end infektionssygdomme, men det er en helt anden diskussion.

  • 17
  • 0