Februar i CS

Jop i praktik hos CS

For et par uger siden startede hollandske Jop Nijenhuis i praktik hos CS.

Han er 21 år og fuld af gåpåmod.

Jop - praktikant i Copenhagen Suborbitals

foto: Kristian Elof Sørensen/Copenhagen Subotbitals

Vi tager et par praktikanter ind pr. år. Det skal times med at der er opgaver til dem der passer til deres studium i den periode de er hos os. De skal gerne komme i en relativt travl periode hvor der er folk i værkstedet hyppigt og længe ad gangen, men samtidigt skal der ikke være så travlt at der ikke er tid til at tage sig ordentligt af dem.

Jop har fået som sin selvstændige opgave at kigge på de mekaniske udfordringer ved et gimbal system til raketter i Nexø klassen og prøve at lave et eksemplar af et praktisk flyvbart gimbal system til Nexø raketter. Nu har der været talt så meget om gimbals lyksaligheder, så lad os se hvor let eller svært det viser sig at være i praksis.

Jetvanestyring har vi nu bygget flere sæt af og har fløjet et eksemplar af på Sapphire i 2013. Det virkede fint på Sapphire og det er det NEXØ-1 skal flyve med. Formålet med Jops gimbalopgave er at få noget praktisk erfaring med gimbalsystemer, så vi bedre kan vurdere det ifbm. fremtidige raketter.

Vi prøver at overtale Jop til at skrive en præsentationsblog inden så længe.

NTU besøg

I de forgangne ti dage har vi haft de studerende fra NTU på besøg.

Det er deres tredje besøg hos CS i deres undervisningsforløb.

Dette besøg handler om det praktiske omkring prøvestand, injektor afprøvning og motorsamling. Der er blevet produceret raketdele i metal udfra de studerendes tegninger og de studerende er blevet guidet igennem modtagekontrol, kvalitetskontrol, vandtest af injektor, coldflowtest, motorsamling mv. De studerende har også været på ekskursion til nogle af leverandørerne, for at se noget af produktionsprocessen i praksis.

Det er en særligt spændende del af undervisningsforløbet der blev afviklet i denne uge. For det er der hvor de studerendes teori, beregninger, simuleringer og tegninger møder den fysiske virkelighed i form af de bearbejdede metalemner der ankommer fra underleverandørerne. De fandt da også nogle fejl i det producerede, der kunne føres tilbage til deres egne tegninger og de antagelser de havde lagt til grund. Så der var god læring om at omsætte teori til metallisk virkelighed.

De studerende kommer igen om en månedstid til det fjerde og sidste besøg i undervisningsprogrammet.

De studerende er lidt kamerasky, så I får et billede af Peter Meincke ved fræseren i stedet.

Peter Meincke ved fræseren

foto: Kristian Elof Sørensen/Copenhagen Subotbitals

Nyt elektronikværksted

Takket være en sponsor er det blevet muligt at indrette et lokale til elektronikværksted. Samme sponsor har stillet en del udstyr og materialer til rådighed for elektronikfolkene.

Det betyder at elektronikfolkene flytter fra et par borde i den store kolde hal, til et mindre men opvarmeligt lokale hvor der ovenikøbet er bedre udstyr og mere udstyr.

Hidtil har elektronikfolkene lavet meget af deres arbejde hjemme, specielt om vinteren, pga. de kummerlige forhold i hallen. Der håber vi at det nye lokale vil virke tiltrækkende.

Rumskibsafdelingen overtager det rømmede areal i hallen til deres kommende mockup arbejde.

VonB har taget et hold studerende fra DTU under sine vinger, der vil arbejde på den vanskelige udfordring at designe et lugesystem egnet til rumkapslen til Spica raketten.

Netop lugen på en rumkapsel er et klassisk svært design problem indenfor bemandet rumflyvning, så det er en værdig udfordring de studerende prøver kræfter med.

design review i Copenhagen Suborbitals

foto: Kristian Elof Sørensen/Copenhagen Subotbitals

Udvidet værktøjssamling til drejebænk og fræser

Der er blevet indkøbt værktøjer til fræser og drejebænk. Det er begge ældre maskiner, men velpassede og kun let brugte. Værktøjerne købes fra en række specialvirksomheder over nettet for at opnå den skarpest mulige pris. Selvom det er gamle sager koster det pænt, så Rune har været på natarbejde med at finde de bedste webshops rundt om i verden.

Maskinerne har i deres nuværende form bygget Nexø raketterne og BPM-5/2 motorerne.

De værktøjer vi nu indkøber til dem er dels det folkene har savnet i det arbejde, dels noget der gør os i stand til bedre at løse opgaver i værkstedet, som vi måske ellers var tvunget til at sende til underleverandører. Det giver en planlægningsmæssig frihed at have denne ekstra mulighed og til mange mindre opgaver eller hastende opgaver er det både hurtigst og giver det bedste resultat at løse opgaven selv.

Der bør være en selvstændig blog om opgraderingen af fræser og drejebænk på vej.

Nyt fræseværktøj

foto: Jev Olsen/Copenhagen Subotbitals

Rumloven

Jeg selv og Flemming Hansen (Radiolab/DTU Space) deltog i første podcast i vonBs nye podcast serie.

Emnet er forslaget til en ny dansk rumfartslov "lov om aktiviteter i det ydre rum".

Vi kommer omkring historien bag de FN traktater fra 1960'erne der hidtil har dannet det juridiske rammeværk omkring dansk rumfart, og vi taler om de mange udfordringer for dansk rumfart lovforslaget indebærer.

https://www.denfri.dk/2016/01/langt-ude-1-danske-rumlov/

https://itunes.apple.com/dk/podcast/langt-ude-kristian-von-bengtson/id10...

Nu hvor en stærkt forøget politisk lobbyisme er blevet en tvingende nødvendighed for CS, må vi arbejde såvel med det stille diplomati i embedsværkets korridorer som med offentligt at fremlægge vor sag. Vi har knyttet nye kontakter og genoptaget gamle kontakter henover de seneste to måneder.

Der er også folk som uopfordret har henvendt sig til CS med kontakter og tilbud om hjælp på dette område. Det er meget værdsat. Det her lobbyarbejde kan få stor betydning for CS' muligheder fremover.

Rumloven blev officielt fremsat af ministeren i den forgangne uge. Det gav noget presseomtale og krævede nogle interviews og blog skriveri.

Christian Ravn og Rune Henssel laver stort service på drejebænk

foto: Kristian Elof Sørensen/Copenhagen Subotbitals

Rumfartshistorie og udstillinger

CS' museumsinspektør Carsten Olsen deltog sammen med Jan Hougård i 2. podcast i vonBs podcast serie "langt ude".

Emnet er rumfartshistorie fra Dora Mittelwerk under 2. verdenskrig til Stilhedens Hav i 1969:

https://www.denfri.dk/2016/01/langt-ude-2-fra-nazi-til-nasa/

https://itunes.apple.com/dk/podcast/langt-ude-kristian-von-bengtson/id1084985969

I slutningen af April er vi inviteret til at udstille på Maker Fair UK i Newcastle. Vi er ved at rigge en stort flot udstillingsraket til, så den kan transporteres derover adskilt og samles på stedet til en stor imposant udstillingsraket. Vi var også inviteret sidste år, men vi nåede ikke at få udstillingsraketten klar.

http://www.makerfaireuk.com/about/

I den forløbende måned har vi udstillet på Ørestads Bibliotek og på Gentofte Bibliotek hvor Mads Stenfatt også har holdt foredrag. Det er ikke noget vi får penge for. Vi gør det for at formidle og begejstre folk for rumfarten og for at møde nye mennesker.

CS udstiller på Gentofte Bibliotek

foto: Mads Stenfatt/Copenhagen Subotbitals

Kristian Sørensens billede
Kristian Sørensen
er Formand for Copenhagen Suborbitals

Kommentarer (9)

Som elektronikmand med særlig interesse for drejebænk- og fræsearbejde kan denne information gøre mig temmelig glad.
På mine besøg hos jer har jeg personligt opfordret bl.a. Bo til at "kræve" bedre arbejdsforhold for elektronikarbejde. I en kold hald med for lidt lys kan man altså ikke montere SMD komponenter.
Så nu har han endelig fået det!
Har selv fornylig købt den slags "collet chucks" som ses på billedet, skønt med ordentligt værktøj.

Men I mangler nok stadig en firklo til Schaublin-bænken?

Og så: 21 år - og i gang med at lave raketter! Det burde en masse andre unge mennesker tage ved lære af.

 • 12
 • 3

Nu har jeg netop stået hele dagen i går ved Schaublin'en og kan vidne om en helt enestående drejebænk. Det er en fornøjelse at kunne stå og køre hårdt på ved en drejebænk, hvis lydniveau tillader, at man kan føre en dæmpet samtale med en makker ved éns side! Der er blevet renset og finsmurt og den spinder så smukt og lydefrit, som en drøm! Fir-kloen ligger stadig i sin æske og vi er ved at drage nogle praktiske erfaringer med, hvad vi ellers har brug for af blandt andet værktøjsholdere og toolbits.

Status er således, at vi nu har to fuldt funktionsdygtige drejebænke med hver sine kernekompetencer ... og en betydeligt kortere kø! :-)

 • 13
 • 1

Jeg synes det er positivt at I køber værktøj og dermed viser I stadig har tro på byggeri i Danmark.
Jeg kan forstå bekymringen omkring rumloven, men måske bliver det OK. I skal levere noget dokumentation, som I producerer i forvejen. På den anden side har I muligheden for at blive taget alvorlig lidt bredere, hvilket kunne bringe CS i kontakt med andre spillere.
Spica bliver en stor mundfuld og hvis man siger ja til, kunne man også overveje partnerskab elle samarbejder med andre klubber.

 • 8
 • 2

Jeg synes det er positivt at I køber værktøj og dermed viser I stadig har tro på byggeri i Danmark.
Jeg kan forstå bekymringen omkring rumloven, men måske bliver det OK

Vi må jo agere på den forventning at embedsværket lader os leve.

Så vi fortsætter ufortrødent med at bygge raketter og rumskibe og alt det udstyr der skal til en opsendelse, og planlægger at opsende vore raketter som hidtil.

Sideløbende kører vi så et politisk forløb med kontakter til embedsmænd, politikere osv. for at påvirke processen mest muligt i retning af tålelige vilkår for Dansk Rumfart.

 • 11
 • 2

Fantastisk I gider at have så meget interaktion med studerende, dét betyder virkelig noget.

NTU undervisningen er et stort projekt der involverer rigtigt mange af foreningens medlemmer. Det giver også noget indtægt i kroner og øre til foreningen, men jeg tvivler egentligt på det er en egentlig god forretning målt i kroner pr arbejdstime, hvis man gør timeforbruget nøgternt op.

Vi lærer en masse om at strikke undervisningsforløb sammen i processen med at undervise NTU og vi håber at vi kan finde en form hvor det fremover kan blive både en god forretning for foreningen og en måde at komme i kontakt med nogle virkeligt kloge og ihærdige mennesker rundt om i udlandet.

Vi tager så også et par praktikanter ind pr. år. Helst ikke mere end en praktikant ad gangen. Det har erfaringen lært os fungerer bedst for os.

De praktikanter vi tager ind udvælger vi med omhu iblandt de mange der ansøger. Det gør ondt at måtte afvise så mange, men vi får noget i retning af to reelle ansøgninger om ugen om at komme i en eller anden form for praktik hos os.

 • 11
 • 2

Tak for rigtig god blog. Det er rart med en status! Jeg er spændt på hvordan det kommer til at gå med Nexø gimbal projektet da det vil være helt vildt blæret om I kan få gimbal styring til at virke på Nexø 2 og dette måske tilmed ved en opsendelse i år.

Jeg har ikke lige fået svaret på de seneste par blogs så lige et par noter herom.

Jeres videoblog var rigtig god så jeg håber der kommer flere af disse. Mit ynglingsdelprojekt er BPM-100 så jeg tænkte om I kunne lave en videoblog om status på motordesignet på et tidspunkt?

Dette også for at komme videre fra resultatfremlæggelse (aka throw-a-paper modellen, undskyld udtrykket) til at fortælle mere om rejsen undervejs. Selv om mange ting sikkert stadigvæk er uafklarede og ser lidt rodede ud. Bare fortæl hvor I er og hvad udfordringerne er. Man føler sig meget mere med på den måde. Jeg er sikker på folk vil elske jer for det!

Ny teststand: Sørgeligt at volden er udelukket som testområde nu om dage. Men jeg tænke om ikke man kunne finde et andet sted på øen og bruge betonklodserne til at lave en mur som stopper fragmenterne fra en CATO hændelse. Som jeg forstår det vil det kræve et fundament da der kun er blød jord. Men mon ikke der kunne findes en ordning som holder i længere tid i samarbejde med REDA? Og som måske også tillader BPM-100 tests på øen?

Resonans i teststand er indlysende nok en akustisk udfordring. Hvilket kunne være lidt samme slags problemstilling som inde i en stor raketmotor? Sagt med andre ord: mon ikke CS allerede har adgang til denne viden internt?

Måske man kunne anvende en vinklet mur som leder lyden væk fra teststanden men fanger fragmenterne fra en CATO? Og vigtigst af alt med god udsigt til raketflammen! Jeg har selv tænkt på noget der ligner et "W" men folk med den fornødne akustiske viden har naturligvis et bedre svar. Protip: sørg for at lyden ledes væk fra indre by.

Hvad CATO hændelser angår: Findes der nogen viden om hvilke retninger et motorhaveri sender fragmenter i? Man kunne forvente et svar i stil med i alle mulige og umulige retninger. Dette kunne være interesant at få med ind i et nyt statisk teststand design. For hvem ved om gode gamle VTC3 rent faktisk kunne stoppe det hele? Design af ny teststand er bestemt en interessant opgave!

Glæder mig til at høre mere! :-)

 • 7
 • 0

@Kristian Sørensen

Vi må jo agere på den forventning at embedsværket lader os leve.

Jeg tror det både er naivt og paranoidt, at tror at der sidde "onde" embedsmænd, hvis eneste mål er at tryne CS.

Sideløbende kører vi så et politisk forløb med kontakter til embedsmænd, politikere osv. for at påvirke processen mest muligt i retning af tålelige vilkår for Dansk Rumfart.

Der kan vise sig at have været en god "plan" at vise sig i offentligheden, ved udstillinger, foredrag etc og ved at tage praktikanter og arbejde med NTU. CS fungerer også fint på sociale medier. CS' virke kan beskrives med plusord, som ingeniør, naturvidenskab, entreprenørskab krydret med foreningsdanmark, der er ikke mange politikere, som vil have lyst til at se CS lukke ned.

 • 4
 • 1