close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.
rumfart på den anden måde cs banner bloghoved

Februar i CS

Jop i praktik hos CS

For et par uger siden startede hollandske Jop Nijenhuis i praktik hos CS.

Han er 21 år og fuld af gåpåmod.

Illustration: Kristian Elof Sørensen / Copenhagen Suborbitals

foto: Kristian Elof Sørensen/Copenhagen Subotbitals

Vi tager et par praktikanter ind pr. år. Det skal times med at der er opgaver til dem der passer til deres studium i den periode de er hos os. De skal gerne komme i en relativt travl periode hvor der er folk i værkstedet hyppigt og længe ad gangen, men samtidigt skal der ikke være så travlt at der ikke er tid til at tage sig ordentligt af dem.

Jop har fået som sin selvstændige opgave at kigge på de mekaniske udfordringer ved et gimbal system til raketter i Nexø klassen og prøve at lave et eksemplar af et praktisk flyvbart gimbal system til Nexø raketter. Nu har der været talt så meget om gimbals lyksaligheder, så lad os se hvor let eller svært det viser sig at være i praksis.

Jetvanestyring har vi nu bygget flere sæt af og har fløjet et eksemplar af på Sapphire i 2013. Det virkede fint på Sapphire og det er det NEXØ-1 skal flyve med. Formålet med Jops gimbalopgave er at få noget praktisk erfaring med gimbalsystemer, så vi bedre kan vurdere det ifbm. fremtidige raketter.

Vi prøver at overtale Jop til at skrive en præsentationsblog inden så længe.

NTU besøg

I de forgangne ti dage har vi haft de studerende fra NTU på besøg.

Det er deres tredje besøg hos CS i deres undervisningsforløb.

Dette besøg handler om det praktiske omkring prøvestand, injektor afprøvning og motorsamling. Der er blevet produceret raketdele i metal udfra de studerendes tegninger og de studerende er blevet guidet igennem modtagekontrol, kvalitetskontrol, vandtest af injektor, coldflowtest, motorsamling mv. De studerende har også været på ekskursion til nogle af leverandørerne, for at se noget af produktionsprocessen i praksis.

Det er en særligt spændende del af undervisningsforløbet der blev afviklet i denne uge. For det er der hvor de studerendes teori, beregninger, simuleringer og tegninger møder den fysiske virkelighed i form af de bearbejdede metalemner der ankommer fra underleverandørerne. De fandt da også nogle fejl i det producerede, der kunne føres tilbage til deres egne tegninger og de antagelser de havde lagt til grund. Så der var god læring om at omsætte teori til metallisk virkelighed.

De studerende kommer igen om en månedstid til det fjerde og sidste besøg i undervisningsprogrammet.

De studerende er lidt kamerasky, så I får et billede af Peter Meincke ved fræseren i stedet.

Illustration: Kristian Elof Sørensen / Copenhagen Suborbitals

foto: Kristian Elof Sørensen/Copenhagen Subotbitals

Nyt elektronikværksted

Takket være en sponsor er det blevet muligt at indrette et lokale til elektronikværksted. Samme sponsor har stillet en del udstyr og materialer til rådighed for elektronikfolkene.

Det betyder at elektronikfolkene flytter fra et par borde i den store kolde hal, til et mindre men opvarmeligt lokale hvor der ovenikøbet er bedre udstyr og mere udstyr.

Hidtil har elektronikfolkene lavet meget af deres arbejde hjemme, specielt om vinteren, pga. de kummerlige forhold i hallen. Der håber vi at det nye lokale vil virke tiltrækkende.

Rumskibsafdelingen overtager det rømmede areal i hallen til deres kommende mockup arbejde.

VonB har taget et hold studerende fra DTU under sine vinger, der vil arbejde på den vanskelige udfordring at designe et lugesystem egnet til rumkapslen til Spica raketten.

Netop lugen på en rumkapsel er et klassisk svært design problem indenfor bemandet rumflyvning, så det er en værdig udfordring de studerende prøver kræfter med.

Illustration: Kristian Elof Sørensen / Copenhagen Suborbitals

foto: Kristian Elof Sørensen/Copenhagen Subotbitals

Udvidet værktøjssamling til drejebænk og fræser

Der er blevet indkøbt værktøjer til fræser og drejebænk. Det er begge ældre maskiner, men velpassede og kun let brugte. Værktøjerne købes fra en række specialvirksomheder over nettet for at opnå den skarpest mulige pris. Selvom det er gamle sager koster det pænt, så Rune har været på natarbejde med at finde de bedste webshops rundt om i verden.

Maskinerne har i deres nuværende form bygget Nexø raketterne og BPM-5/2 motorerne.

De værktøjer vi nu indkøber til dem er dels det folkene har savnet i det arbejde, dels noget der gør os i stand til bedre at løse opgaver i værkstedet, som vi måske ellers var tvunget til at sende til underleverandører. Det giver en planlægningsmæssig frihed at have denne ekstra mulighed og til mange mindre opgaver eller hastende opgaver er det både hurtigst og giver det bedste resultat at løse opgaven selv.

Der bør være en selvstændig blog om opgraderingen af fræser og drejebænk på vej.

Illustration: Jev Olsen / Copenhagen Suborbitals

foto: Jev Olsen/Copenhagen Subotbitals

Rumloven

Jeg selv og Flemming Hansen (Radiolab/DTU Space) deltog i første podcast i vonBs nye podcast serie.

Emnet er forslaget til en ny dansk rumfartslov "lov om aktiviteter i det ydre rum".

Vi kommer omkring historien bag de FN traktater fra 1960'erne der hidtil har dannet det juridiske rammeværk omkring dansk rumfart, og vi taler om de mange udfordringer for dansk rumfart lovforslaget indebærer.

https://www.denfri.dk/2016/01/langt-ude-1-danske-rumlov/

https://itunes.apple.com/dk/podcast/langt-ude-kristian-von-bengtson/id10...

Nu hvor en stærkt forøget politisk lobbyisme er blevet en tvingende nødvendighed for CS, må vi arbejde såvel med det stille diplomati i embedsværkets korridorer som med offentligt at fremlægge vor sag. Vi har knyttet nye kontakter og genoptaget gamle kontakter henover de seneste to måneder.

Der er også folk som uopfordret har henvendt sig til CS med kontakter og tilbud om hjælp på dette område. Det er meget værdsat. Det her lobbyarbejde kan få stor betydning for CS' muligheder fremover.

Rumloven blev officielt fremsat af ministeren i den forgangne uge. Det gav noget presseomtale og krævede nogle interviews og blog skriveri.

Illustration: Kristian Elof Sørensen / Copenhagen Suborbitals

foto: Kristian Elof Sørensen/Copenhagen Subotbitals

Rumfartshistorie og udstillinger

CS' museumsinspektør Carsten Olsen deltog sammen med Jan Hougård i 2. podcast i vonBs podcast serie "langt ude".

Emnet er rumfartshistorie fra Dora Mittelwerk under 2. verdenskrig til Stilhedens Hav i 1969:

https://www.denfri.dk/2016/01/langt-ude-2-fra-nazi-til-nasa/

https://itunes.apple.com/dk/podcast/langt-ude-kristian-von-bengtson/id1084985969

I slutningen af April er vi inviteret til at udstille på Maker Fair UK i Newcastle. Vi er ved at rigge en stort flot udstillingsraket til, så den kan transporteres derover adskilt og samles på stedet til en stor imposant udstillingsraket. Vi var også inviteret sidste år, men vi nåede ikke at få udstillingsraketten klar.

http://www.makerfaireuk.com/about/

I den forløbende måned har vi udstillet på Ørestads Bibliotek og på Gentofte Bibliotek hvor Mads Stenfatt også har holdt foredrag. Det er ikke noget vi får penge for. Vi gør det for at formidle og begejstre folk for rumfarten og for at møde nye mennesker.

Illustration: Kristian Elof Sørensen / Copenhagen Suborbitals

foto: Mads Stenfatt/Copenhagen Subotbitals

Kristian Sørensen
er Formand for Copenhagen Suborbitals

Som elektronikmand med særlig interesse for drejebænk- og fræsearbejde kan denne information gøre mig temmelig glad.
På mine besøg hos jer har jeg personligt opfordret bl.a. Bo til at "kræve" bedre arbejdsforhold for elektronikarbejde. I en kold hald med for lidt lys kan man altså ikke montere SMD komponenter.
Så nu har han endelig fået det!
Har selv fornylig købt den slags "collet chucks" som ses på billedet, skønt med ordentligt værktøj.

Men I mangler nok stadig en firklo til Schaublin-bænken?

Og så: 21 år - og i gang med at lave raketter! Det burde en masse andre unge mennesker tage ved lære af.

  • 12
  • 3

Nu har jeg netop stået hele dagen i går ved Schaublin'en og kan vidne om en helt enestående drejebænk. Det er en fornøjelse at kunne stå og køre hårdt på ved en drejebænk, hvis lydniveau tillader, at man kan føre en dæmpet samtale med en makker ved éns side! Der er blevet renset og finsmurt og den spinder så smukt og lydefrit, som en drøm! Fir-kloen ligger stadig i sin æske og vi er ved at drage nogle praktiske erfaringer med, hvad vi ellers har brug for af blandt andet værktøjsholdere og toolbits.

Status er således, at vi nu har to fuldt funktionsdygtige drejebænke med hver sine kernekompetencer ... og en betydeligt kortere kø! :-)

  • 13
  • 1