forskningsingeniøren bloghoved

Farvel, TI-89

En epoke er slut: Jeg solgte i går min TI-89 lommeregner, som har fulgt mig siden jeg startede i gymnasiet for knap ti år siden. Dengang var det state-of-the-art for gymnasielommeregnere, og TI-89 kan, idet det er en CAS-lommeregner, udføre symbolsk algebra.

Illustration: Privatfoto

I min gymnasietid spillede den tæt sammen med TI InterActive, som er et computeralgebraprogram, der kan udføre både symbolske og numeriske beregninger. Kombinationen var perfekt til tre års gymnasiematematik, og både TI-89 og TI InterActive var med i alle de naturvidenskabelige fag - både til beregninger og til at skrive opgaver med meget matematik i.

Da jeg startede på DTU i 2007, tog jeg det med gymnasietiden in mente for givet, at TI-89 ville blive mit centrale arbejdsværktøj i min studietid. Men sådan blev det ikke; Jeg havde til studiestart købt min første bærbare computer og blev fra første dag udstyret med Maple. Og så så TI-89 kun røgen fra Maple og bunden af min taske.

Jeg tog den flittigt med i tasken i flere år, men kun få gange kom den frem, og hver gang var der tale om simple numeriske beregninger. Købmandsregning kan TI-89 også, men det er i høj grad at skyde gråspurve med kanoner, så TI-89-epoken har i virkeligheden længe været slut.

En håndholdt lommeregner - TI-89 eller noget mindre avanceret - er sikkert smart, hvis man arbejder meget i laboratoriet eller "ude i felten". Men når man som mig mest arbejder ved en computer, er der altid et bedre alternativ lige ved hånden - Maple og Matab til de avancerede symbolske og numeriske beregninger, og Google søgnings indbyggede lommeregner til købmandsregning.

Så derfor blev det farvel til min TI-89 lommeregner.

PS: Køberen, en ung fyr, udtrykte begejstring for at have fået fat i lommeregneren, idet "den jo kan 'solve' ".

Jakob Rosenkrantz de Lasson er civilingeniør og ph.d. i nanofotonik fra DTU. Jakob bloggede fra 2012-2022 om forskning, fotonik og rumteknologi.
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Søgningen "x^2" i google giver grafen for funktionen y=x^2. Der kommer ikke til at gå lang tid før Google kan "solve". Jeg prøver faktisk hver mandag morgen - det kunne jo være nu...

 • 0
 • 0

Søgningen "x^2" i google giver grafen for funktionen y=x^2. Der kommer ikke til at gå lang tid før Google kan "solve". Jeg prøver faktisk hver mandag morgen - det kunne jo være nu...

...Og når det sker, bliver TI-89 så meget desto mere overflødig - medmindre man altså ikke har en bærbar computer eller en tablet. Men så har man sikkert en smartphone, hvortil man også kan få habile lommeregnere, og ja - så er TI-89 effektivt overflødiggjort.

 • 0
 • 0

Så skulle du have prøvet springet fra regnestok/papir-blyant til en Texas SR 51A i 1975 ;-)

Gjorde stor nytte igennem DIA og fungerer måske stadigvæk - batteripakken døde for et par dekader siden.

M

 • 0
 • 0

Så skulle du have prøvet springet fra regnestok/papir-blyant til en Texas SR 51A i 1975 ;-)

Gjorde stor nytte igennem DIA og fungerer måske stadigvæk - batteripakken døde for et par dekader siden.

M

Ja, det var givetvis et kvantespring:-) Jeg kan også se i min lineær algebra-lærebog, at der er mange tricks, man givetvis har haft brug før computere blev nemt tilgængelige - og som man nu (typisk) ikke har brug for, fordi computere kan mange af disse ting.

Skiftet fra TI-89 til Maple er intet kvantespring - det er bare nemmere, fordi det er mere overskueligt.

 • 0
 • 0

Søgningen "x^2" i google giver grafen for funktionen y=x^2. Der kommer ikke til at gå lang tid før Google kan "solve". Jeg prøver faktisk hver mandag morgen - det kunne jo være nu...

WolframAlpha kan udemærket solve, jeg benytter det selv hvis jeg ikke gider fyre op under fx. Maple

fx.

http://www.wolframalpha.com/input/?i=solve...

 • 0
 • 0

Jeg er den lykkelig ejer af en 'HP 20S Scientific', som jeg stadig bruger - dog sjældent til andet end alm. aritmetriske operationer. Den drives af tre 'knapceller', som jeg håber vedblivende vil kunne købes! :)

Og så gemmer jeg desuden på en solcelledreven, ca. 1 mm tyk, 'ægte' lommeregner, der nok har mindst 25 år på bagen; den virker stadig fint, dog kun til aritmetriske operationer:

http://www.hansogoline.dk/netv/lommeregn.JPG

 • 0
 • 0

WolframAlpha kan udemærket solve, jeg benytter det selv hvis jeg ikke gider fyre op under fx. Maple

fx.

http://www.wolframalpha.com/input/?i=solve...

WolframAlpha er en rigtig god ressource, ja. Og jeg har selv været i overvejelser om at købe den tilhørende iPad-app. Jeg har en WolframAlpha-tilføjelse i Firefox, som jeg imidlertid ikke bruger specielt meget - det går lige en anelse hurtigere at søge/regne i Google:-)

 • 0
 • 0

Det er ellers ikke unormalt at se ingeniører holde fast i mærkværdige gamle lommeregnere som de bare ikke kan undvære. Ofte gamle HP modeller. Hans Henrik Hansen herover er et eksempel. Det er jo fordi man vænner sig til de redskaber man bruger mens man flaskes op, og bliver afhængig.

For mit vedkommende hænger jeg nok for resten af livet på min trofaste TI-83. Brugerinterfacet er meget enkelt og effektivt. Når jeg skal udføre beregninger kommer svaret til mig hurtigere hvis jeg griber efter TI-83 i skuffen, end hvis jeg prøver med diverse smartphone / PC / tablet løsninger.

Google kan da bruges i en snæver vending, men er altså langt ringere hvis man sammenligner brugerinterfacet. Lommeregneren har dedikerede knapper til f.eks tan, sin, cos, e, pi. Google kan måske / måske ikke disse funktioner, hvordan staver man dem korrekt, og var det lige radianer eller grader?

Matlab og maple, er selvfølgelig meget stærkere værktøjer. Hvis ellers licensen stadig dur, og man kan holde ud at vente på at skidtet booter.

 • 0
 • 0

Jeg købte i 1994 en HP48, master of the universe back, then med polsk notation, og flere funktioner end jeg kan overskue. Dags dato arbejder den stadig med tallene. Jeg er stor fan af XL, og bruger det større beregninger og udtræk fra SAP. og så er der jo regnemaskine i min HTC smart phone. jeg må tilstå at HTC er den jeg bruger i marken, HP til en hurtig beregning ved skrivebordet, og XL det de store komplcerede beregninger. har efterhånden en samling standard regne ark til opgaver jeg roder mest med. Jeg er pt i en stilling som er både teknisk og adminstrativ/økonomisk. Konklusion på dette er vel, at vælger det værktøj somer forhånden. XL kan godt beregne lån og ydelser, men skal det gå stærkt til et overslag, ja så er HP. Stå man på et skib, tjah så er der godt nok Xl i min tlf, men da bruger jeg den simple indbyggede i TLF. Jeg vælger efter situationen og beregningstypen.

 • 0
 • 0

Det er jo fordi man vænner sig til de redskaber man bruger mens man flaskes op, og bliver afhængig.

Enig - og selvom TI-89 var godt med i mine helt spæde regnedage (gymnasiet), så blev jeg allerede på det tidspunkt introduceret til CAS på computeren (TI InterActive) - hvilket senere blev videreført i Maple. Så jeg er personligt mest opflasket med CAS på computere.

Google kan da bruges i en snæver vending, men er altså langt ringere hvis man sammenligner brugerinterfacet. Lommeregneren har dedikerede knapper til f.eks tan, sin, cos, e, pi. Google kan måske / måske ikke disse funktioner, hvordan staver man dem korrekt, og var det lige radianer eller grader?

Tjaa, det afhænger nok af, hvem man spørger; Hvis jeg har hænderne ved min computer, går det helt sikkert hurtigere at lave en simpel beregning på computeren - enten i Google eller WolframAlpha - end på en lommeregner, som jeg skal til at finde frem.

Prøv eksempelvis disse:

http://www.wolframalpha.com/input/?i=sin%2...

http://www.wolframalpha.com/input/?i=sin%2...

Hvis man så oven i købet har en værktøjslinje til WolframAlpha kan det gå mindst lige så hurtigt som på lommeregneren.

 • 0
 • 0

Ja, ja, Jakob :) Da jeg startede i 2.g. i 1986 købte jeg min HP-15C, og den tjener mig stadig trofast hver dag. Bag på den har jeg skrevet hvornår jeg har skiftet batterier på den. Der er kun 2 datoer !

Efter massivt pres på HP og en stor online underskriftindsamling, har HP tilmed netop relanceret den i en "Limited Edition" ! http://hp15c.org Den beslægtede finansregner HP-12C har været i konstant produktion siden 1981 ! Det er da vildt !

 • 0
 • 0

Den beslægtede finansregner HP-12C har været i konstant produktion siden 1981 ! Det er da vildt !

Helt vildt! Sjov detalje - på http://en.wikipedia.org/wiki/HP-12C står der at HP i årenes løb selvfølgelig har opdateret produktionsteknologien, men de har ikke turde røre ved clockfrekvensen: ;)

HP's market research found in the late 1980s that the users did not trust results obtained too quickly and so the CPU speed was never improved from the original 200 or so kHz

 • 0
 • 0

http://www.wolframalpha.com/input/?i=sin%2...

http://www.wolframalpha.com/input/?i=sin%2...

Hvis man så oven i købet har en værktøjslinje til WolframAlpha kan det gå mindst lige så hurtigt som på lommeregneren.

WolframAlpha's præsentation er helt klart overbevisende, tak for link. Men svartiden er altså et par sekunder eller ti... så TI'eren overlever lidt endnu ;)

Iøvrigt, hvis man ikke er til dyre matlab pakker, kan jeg anbefale at prøve python med numpy og scipy, i en ipython konsol f.eks. Det er lige til at gå til på en Linux platform. Jeg bruger det typisk til at generere lookup tabeller til kode.

 • 0
 • 0

WolframAlpha's præsentation er helt klart overbevisende, tak for link. Men svartiden er altså et par sekunder eller ti... så TI'eren overlever lidt endnu ;)

Enig, det tager lige et par sekunder - så spørgsmålet er, hvor langt lommeregneren er væk; Min er nu meget langt væk, mens WolframAlpha ikke er:-)

Iøvrigt, hvis man ikke er til dyre matlab pakker, kan jeg anbefale at prøve python med numpy og scipy, i en ipython konsol f.eks. Det er lige til at gå til på en Linux platform. Jeg bruger det typisk til at generere lookup tabeller til kode.

Jeg har overvejet at lære noget Python - det er ikke blev til noget endnu, men jeg håber at kunne finde noget tid til at komme i gang med det.

 • 0
 • 0

Men så har man sikkert en smartphone, hvortil man også kan få habile lommeregnere, og ja - så er TI-89 effektivt overflødiggjort.

Jeps, og jeg har selvfølgelig for længst installeret denne app på min Samsung S III:

https://play.google.com/store/apps/details...

 • så jeg har en grafisk lommeregner, med 4,8" HD-farveskærm og telefon.

Kan anbefales! :-)

 • 0
 • 0

Jeps, og jeg har selvfølgelig for længst installeret denne app på min Samsung S III:

https://play.google.com/store/apps/details...

 • så jeg har en grafisk lommeregner, med 4,8" HD-farveskærm og telefon.

Kan anbefales! :-)

Præcis - jeg har endnu ikke en symbolsk lommeregner til min iPad, men har kigget seriøst på mulighederne. Regne-apps til iPad blev i øvrigt grundigt diskuteret i kommentarerne til et tidligere indlæg (http://ing.dk/artikel/132947-ipaden-som-ar... ).

 • 0
 • 0

lommeregner til min iPad

...kan du jo ikke ha' i lommen! ;-)

Siden du nu har en iPad, kan jeg anbefale at supplere med en S III eller lignende. Dermed er dit udvalg af gode apps ikke begrænset til de der i-dimser.

 • 0
 • 0

...kan du jo ikke ha' i lommen! ;-)

Sandt - men når vi nu er ved gadgets, man ikke kan have i lommen, så er Samsung Galaxy S III jo også lidt på vippen; Den er kæmpe for en mobiltelefon at være:-)

Og mere generelt er det ikke vigtigt for mig, at min "regnemaskine" kan være i lommen - jeg arbejder mest foran en computer og ikke så meget "ude i felten". Så lommestørrelse er ikke kritisk til min brug.

Siden du nu har en iPad, kan jeg anbefale at supplere med en S III eller lignende. Dermed er dit udvalg af gode apps ikke begrænset til de der i-dimser.

Det er sandt, og jeg har også overvejet at supplere med en Samsung eller HTC smartphone (jeg har en billigere Nokia smartphone). Der er dog, eftersom iPhone og iPad er de mest populære smartphones og tablets, et ganske omfattende udvalg til disse, så jeg mangler ikke pt. noget:-)

 • 0
 • 0

Sandt - men når vi nu er ved gadgets, man ikke kan have i lommen, så er Samsung Galaxy S III jo også lidt på vippen; Den er kæmpe for en mobiltelefon at være:-)

Og mens jeg læste dette, var jeg end ikke klar over, at jeg faktisk havde den i lommen - så jo, man kan fint have den i forlommen på et par normale jeans, og både cykle og køre bil, uden den generer eller føles stor, tung eller klodset.

Passer også fint i brystlommen på en skjorte, uden at stikke højere op end kuglepennen, og den er endda så let, at skjorten ikke "hænger".

Jeg havde i øvrigt selv samme fordom, inden jeg købte min, men min kone købte sin først, så jeg fik lejlighed til lige at vænne mig til størrelsen.

Når man først har vænnet sig til alle anvendelsesmulighederne i den store skærm (bedre billedkvalitet, bedre læsbarhed, bedre tastatur osv...), så synes alle andre smartphone-skærme for små.

Jeg tror Samsung har tænkt rigtigt meget over hvad der måtte være den optimale størrelse for en smartphone-skærm, og jeg gætter på at et vigtigt kriterie har været at man skal kunne holde den i én hånd, og kunne nå alle hjørner af skærmen med tommelfingeren.

Her passer S III perfekt (til mig). Til en damehånd er den måske en kende for stor, hvorfor smartphones med mindre skærme stadig laves. ;-)

 • 0
 • 0

Og mens jeg læste dette, var jeg end ikke klar over, at jeg faktisk havde den i lommen - så jo, man kan fint have den i forlommen på et par normale jeans, og både cykle og køre bil, uden den generer eller føles stor, tung eller klodset.

Passer også fint i brystlommen på en skjorte, uden at stikke højere op end kuglepennen, og den er endda så let, at skjorten ikke "hænger".

Jeg havde i øvrigt selv samme fordom, inden jeg købte min, men min kone købte sin først, så jeg fik lejlighed til lige at vænne mig til størrelsen.

Når man først har vænnet sig til alle anvendelsesmulighederne i den store skærm (bedre billedkvalitet, bedre læsbarhed, bedre tastatur osv...), så synes alle andre smartphone-skærme for små.

Jeg tror Samsung har tænkt rigtigt meget over hvad der måtte være den optimale størrelse for en smartphone-skærm, og jeg gætter på at et vigtigt kriterie har været at man skal kunne holde den i én hånd, og kunne nå alle hjørner af skærmen med tommelfingeren.

Her passer S III perfekt (til mig). Til en damehånd er den måske en kende for stor, hvorfor smartphones med mindre skærme stadig laves. ;-)

Interessant. En vigtig pointe er nok, at man kan vænne sig til det meste. Jeg synes, at den ser stor ud, men jeg kan på den anden side også sagtens sætte mig ind i, at det giver muligheder med en stor skærm - det kan definere nogle nye muligheder for ens mobiltelefon.

 • 0
 • 0

Sandt - men når vi nu er ved gadgets, man ikke kan have i lommen, så er Samsung Galaxy S III jo også lidt på vippen; Den er kæmpe for en mobiltelefon at være:-)

Forresten kalder du jo selv en TI-89 for en "lommeregner" .... sååå ....! ;-)

 • 0
 • 0

Forresten kalder du jo selv en TI-89 for en "lommeregner" .... sååå ....! ;-)

Ja, ligesom alle andre kalder jeg TI-89 for lommeregner - til gengæld påstår jeg ikke, at den kan være i en standard bukselomme:-)

 • 0
 • 0

[quote]Sandt - men når vi nu er ved gadgets, man ikke kan have i lommen, så er Samsung Galaxy S III jo også lidt på vippen; Den er kæmpe for en mobiltelefon at være:-)

Forresten kalder du jo selv en TI-89 for en "lommeregner" .... sååå ....! ;-)[/quote] I manglen af en TI-89 ved hånden, har jeg lige taget et billede af min S III til sammenligning med størrelsen af en TI-84 Plus.

TI-84 Plus er vel ca 3 gange så tung som S III.

https://dl.dropbox.com/u/15271791/calculat...

 • og jeg garanterer at billedkvaliteten havde været en magnitude bedre, hvis det var taget med S III'en - men så havde den jo manglet i billedet ;-)
 • 0
 • 0

[quote]Forresten kalder du jo selv en TI-89 for en "lommeregner" .... sååå ....! ;-)

Ja, ligesom alle andre kalder jeg TI-89 for lommeregner - til gengæld påstår jeg ikke, at den kan være i en standard bukselomme:-)[/quote] - og jeg påstår uden tøven; S III kan med LETHED være i en standard bukselomme. ;-)

 • 0
 • 0
 • og jeg påstår uden tøven; S III kan med LETHED være i en standard bukselomme. ;-)

Nu skulle mit oprindelige spørgsmålstegn ved dette jo tages som en spøg - indikeret af den tilhørende smiley.

Det eneste, jeg vil påstå, er at Samsung Galaxy S III er en meget stor mobiltelefon. Dermed refererer jeg til størrelse i sammenligning med andre mobiltelefoner - ikke i sammenligning med lommeregnere, tablets og hvad man ellers kunne tænke sig at sammenligne med.

 • 0
 • 0

Det ærgerlige ved HP-15C er tastaturet. Det suverænt bedste tastatur jeg nogensinde har haft på en programmerbar lommeregner er og bliver HP-25: http://www.hpmuseum.org/hp25.htm http://www.hpmuseum.org/25.jpg

49 program-linjer var sejt. LED display brugte meget strøm. Men tastaturet, magen til tactile feed back er ikke lavet siden.

Og ellers er jeg med på Google-calculatoren, Google-Spreadsheet og Kcalc hvis det ellers kniber.

 • 0
 • 0

Nu skulle mit oprindelige spørgsmålstegn ved dette jo tages som en spøg - indikeret af den tilhørende smiley.

Mine kommentarer skorter vist heller ikke på smiley's - hvilket selvfølgelig indikerer at folk selv skal vælge deres gadget's - med forbehold for min ret til at drille. ;-)

Og jeg er helt enig, S III er en stor mobiltelefon, sammenlignet med de fleste andre (dem med for små displays ;-)

 • til gengæld lever den 100% op til betegnelsen "lommeregner" - fordi den kan alt hvad man kan ønske sig af en lommeregner - herunder at være i lommen - oven i købet med et stort, klart og tydeligt display, og "taster" selv jeg kan ramme, med mine 10 tommelfingre.

Herfra må Samsung selv klare deres salgsarbejde - jeg er ikke på lønningslisten! ;-)

 • 0
 • 0

Mine kommentarer skorter vist heller ikke på smiley's

Sandt - men da du, via billeder, ganske konkret og kvantitativt ville argumentere for din sag, blev jeg i tvivl om meningen med dine smileyer:-)

 • 0
 • 0

[quote]Mine kommentarer skorter vist heller ikke på smiley's

Sandt - men da du, via billeder, ganske konkret og kvantitativt ville argumentere for din sag, blev jeg i tvivl om meningen med dine smileyer:-)[/quote] Rimeligt nok, og det du afslører er da også at det ikke er fjant og ironi alt sammen.

Jeg anbefaler oprigtigt S III - men kun fordi jeg af egen erfaring ved at den er værd at anbefale.

iPhone 5 kan jeg ikke anbefale - af den simple årsag at jeg ikke har prøvet den ;-)

Den skal nu nok være (næsten) ligeså god. Den væsentligste forskel, for de der allerede har en iPad, er at S III giver adgang til hele android-udvalget ved siden af.

 • 0
 • 0

Den væsentligste forskel, for de der allerede har en iPad, er at S III giver adgang til hele android-udvalget ved siden af.

Sandt - mens iPhone giver synergi og kohærens mellem de gadgets, man har, bruger og kender.

Jeg har ikke helt gjort op med mig selv, hvad jeg sætter højest.

 • 0
 • 0

........har sit favoritlegetøj.

i 1979 hed dette HP 41 og alle ingenører skulle have en :)

Men hvad alle kommentarerne - modulo dem om lommeregnere i computere, smartphones og tablets - viser, er, at HP har leveret favoritlommeregnerne til alle generationer.

 • 0
 • 0

Der findes en TI-89 emulator app som kører perfekt på min s3. Man skal bare downloade en rom-fil fra TI's hjemmeside og så er man kørende... søg efter Graph 89 på google play store.

 • 0
 • 0

Min TI-89 mener ikke at sin^-1 er 90 grader men derimod udtrykket pi over 2... Hvordan får jeg rettet det? Vh

På min TI-83 Plus trykker jeg på Mode og vælger Degree i stedet for Radian. Måske er det det samme på en 89'er?

 • 0
 • 0

........har sit favoritlegetøj.

i 1979 hed dette HP 41 og alle ingenører skulle have en :)

I 'min' tid (nogle år før) var det HP25 :-)

Husker i øvrigt en nærmest fanatisk 'krig' lidt ligesom Brøndby og FCK.

HP folket og Texas folket kunne blive rivende uvenner over sådan en ting.

Dog var det en 'kvantespring' fra gym(1975), hvor lommeregnere var begyndt at dukke frem, men var forbudt som hjælpemiddel.

Så jo eksamen i '75 var med regnestok og logaritmetavler ;-)

 • 0
 • 0

Men hvad alle kommentarerne - modulo dem om lommeregnere i computere, smartphones og tablets - viser, er, at HP har leveret favoritlommeregnerne til alle generationer.

Det var jo i øvrigt noget sludder, for TI-lommeregnere er også godt repræsenteret.

 • 0
 • 0

Iøvrigt, hvis man ikke er til dyre matlab pakker, kan jeg anbefale at prøve python med numpy og scipy, i en ipython konsol f.eks. Det er lige til at gå til på en Linux platform. Jeg bruger det typisk til at generere lookup tabeller til kode.

Det virker også ganske udemærket på Windows, og har været mit primære beregningssetup siden 2004. Sympy giver iøvrigt symbolsk manipulation a.la. Maple, matplotlib (2D) og MayaVI (3D) giver lækre plots og IPython giver et workbook-interface, men med hele Pythons power bag. Og så er det gratis, hvilket gør at man kan bruge det uanset hvor man bliver ansat.

Et andet og stærkt beslægtet alternativ er Sage (også python-baseret), der er en mere integreret pakke.

 • 0
 • 0

Jeg har overvejet at lære noget Python - det er ikke blev til noget endnu, men jeg håber at kunne finde noget tid til at komme i gang med det.

Jeg kan næsten ikke anbefale Python nok til ingeniører og naturvidenskabsfolk fordi: * Det er let at lære * Det giver kortfattede og overskuelige scripts * Det er et af de mest brugte sprog indenfor naturvidenskab så der findes en gigantisk værktøjskasse af moduler såsom finite element modelling, algebra, datalogning etc. * Det er et fuldt udbygget og modent programmeringssprog, så man kan stort set lave ALT med det. * Det er gratis og frit * http://xkcd.com/353/

 • 0
 • 0

Jeg kan virkelig godt anbefale at udnytte Chrome browserens mulighed for at customize search engines og genvejstaster til disse. Jeg skal fx. blot taste "wa" efterfulgt af et space, så søger er jeg i gang med at skrive en søgning i WolframAlpha. På den måde er det i praksis meget hurtigt at bruge :)

Således bruger jeg også "w" for wikipedia, "y" for youtube, "p" for Google Play, "a" for Amazon UK osv...

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten