rumfart på den anden måde cs banner bloghoved

Farvel Peter, goddag til et nyt CS

Kære Læsere,

Som de fleste sikkert ved har Peter Madsen mistet interessen for Copenhagen Suborbitals og har valgt at melde sig ud af foreningen for at forfølge andre drømme og projekter. Det skal ikke være nogen hemmelighed at Peters exit efterlader et tomrum men oven på den sidste tids ballade og palaver står CS nu også endelig med en afklaring.

Nu kan vi koncentrere os om projektet og det mål vi alle sammen brænder for – at være den første amatørorganisation i verden der sender et menneske ud i rummet!

På den helt korte bane skal vi have gennemført testen af HEAT2X. Bestyrelsen havde møde i går aftes, der blev udsendt GO / NO-GO til alle afdelinger og resultatet er at vi har planlagt at testen kommer til at foregå lørdag den 28/6 med søndag den 29/6 som backup.

Som en glædelig nyhed kan vi byde velkommen tilbage til alle de personer der ellers havde valgt at forlade os i løbet af foråret. Velkommen til Flemming ”RIB” Rasmussen, Niels Foldager, Søren ”faldskærm” Gregersen! I har været savnet hver og en!

Kristian Von Bengtson er travlt optaget med Mars One, men har også meldt sig under fanerne – dog kun som rådgiver og inspirator på kapseludvikling. Det bliver skønt at se den del af projektet komme videre efter at have været fanget lidt i et limbo det sidste halve års tid.

Bloggen her vil naturligvis fortsætte – med den forskel at vi ikke kun vil fortælle om CS fra en vinkel – men lade alle dem på holdet der har lyst til det fortælle deres historier. Og der er masser at tage af! Allerede nu sidder Claus Mejling med genvundet livsmelodi og fløjter bag redigeringspulten – mon ikke der meget snart kommer en video fra hans hånd?

Vi glæder os alle sammen til at fortsætte rejsen mod rummet, og vi håber at du stadig vil være med!

Jeg ved godt at I alle har en masse spørgsmål til hvad der nu skal ske og vi vil gøre vores bedste for at svare på dem. Fyr løs – og så skal vi svare så godt vi kan!

Ad astra!

Mads Wilson er et af flere medlemmer af Copenhagen Suborbitals, der skriver på denne blog.
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Jeg er med, men spændt på at se hvad de næste måneder bringer - håber at vi vil se CS komme "up to speed" igen.

Anders Håbefuldt CSS medlem

 • 20
 • 0

Tak for det positive, fremadskuende indlæg - det trængte jeg til at læse! CS har fortsat min støtte :-)

Alexandra CSS-medlem

 • 18
 • 0

Jeg krydser fingre for det nye CS og er sikker på at det nok skal gå. Det vigtigste er at målet er uændret men at der lavet lidt om i organisationen. Tror virkelig at det er fortællingen og de gode bloghistorier her der gør forskellen.

I den forbindelse er jeg lidt nysgerrig på hvordan det ser ud med viden om væskemotorer i CS? Ville det være godt for CS hvis Peter engang imellem kunne bidrage med sin viden om væskemotorer når I har spørgsmål? Det kunne også være en god fortælling: grundliggerne er stadigvæk med på sidelinjen som vejledere.

En anden ting der bliver rigtigt spændende - men også ligger langt længere fremme - er hvordan den store HEAT 1600 fuldt lastet med brændstof skal holde til bølgegangen på Sputnik. Jeg kan huske at Peter nævnte dette for lang tid siden. Ikke at jeg har den fornødne viden på området men man kunne da godt forestille sig at hvis raketten kun er fastgjort i bunden kunne det slide unødigt på konstruktionen. Og det ville ikke se pænt ud hvis tankene ikke holder eller raketten falder.

Den erfarne turbinepumpe mand som I talte om andetsteds er det Niels Foldager?

Hvordan ser det ud med at få praktikanter nu hvor der tilsyneladende ikke er fuldtidsfolk om dagen hos CS?

 • 3
 • 0

Det tegner godt allerede Hurtigt ude med en Blog på hvad der sker.

Jeg kunne godt tænke mig at man her på ing.dk kunne se hvem der var CS personer, tænker at et lille logo i hjørnet af jeres billeder kunne gør det. Så ville det være nemmere at finde ud af hvem der er hvem, da jeg ikke kan alle navnene på jer i hovedet endnu*.

*forventer at i også får optimeret hvem der er med på http://copsub.com/about/personel/

-Måske en idé at lade de forskellige "afdelinger" præsentere sig selv via bloggen. Håber selvfølgelig på der kommer en Blog af "Turbine-manden", på et snarest tidspunkt.

Jeg må se om jeg kan stampe økonomi på til at komme og besøge jer igen 28/29-6 med datteren, evt med overnatning ved Dyret, og en hånd med hvad der måtte byde sig der skal dækkes ind op ad dagen inden testen

 • 9
 • 0

Entlüftung... Zündstufe... Vorstufe... Hauptstufe... Ad Astra!

Sådan...!

//Jens

 • 9
 • 0

Puha, sikken en masse som skete lige der.

Det kommer nok til at tage en flok hverdage, før man rigtigt ved hvad man har og hvad man mangler efter sådan et brud - både i HAB 2 og i Madsens Laboratorium.

Men, der blev sagt 'Fyr løs' med spørgsmålene, så her er et (par):

Hvordan kommer det fremtidige samarbejde med Cameron Smith & Co til at fungere? Satser CS stadig på at flyve i trykdragt? Hvordan var det med den testballon? Var det et CS projekt, eller et Madsen 'sideprojekt'?

Kan CS og Madsen stadig finde ud af at deles om infrastruktur og eksterne ressourcer? Jeg tænker her Sputnik, VTC3 og trykdragt + team, eller er det slet ikke på tale?

Jeg mener godt at der kan være plads til at både CS og Madsen leger med store raketter i Danmark. I takt med at rakketerne bliver større og større, daler test-frekvensen naturligt, og det burde være muligt at planlægge så man ikke falder over hinanden i ES D 138/139. Faktisk kunne det gøre at vi kommer til at se et skud om året, hvert år.

Jeg håber at fremtiden vil byde på gladere CS'ere, en gladere VonB med kapsel, en gladere Madsen og masser af raketter med både ild i og kapsel ovenpå.

 • 8
 • 0

Hejsan,

Dragten var dog ikke et madsen-projekt. Det var en person jeg "mødte" på Wired, som arbejdede ligesom os, og da vi blev enige om at have den ekstra redundans, så tog jeg fat i ham og startede et samarbejde med integration af dragten i kapsel. Hvor den del stå henne pt, ved jeg ikke.. Jeg snakker tit med Cameron også da han blev nervøs over at kommunikationen med CS gik ned..

Jeg er sikker på en plan snart kommer på det område...

vonB

 • 19
 • 0

Måske, når I er klar, I kunne skrive en kort præsentation af de nuværende aktive mennesker i CS, med et billede og hvilket område de står for, eventuelt baggrund, i det omfang de selv ønsker at dele.

 • 10
 • 0

Måske skulle man tilføje: Og hvad vil I?

Mange af de ting der ligger i "masterplanen" var noget som vi udenforstående forbinder med PM, dvs turbiner, H2O og så videre. Hvilken vej vil I nu - og hvad er planen for den nærmeste fremtid?

Efter min mening var selve fornemmelsen af fremdrift en af årsagerne til at der blev så mange betalende medlemmer af CSS. For mit eget vedkommende, så forbliver jeg medlem. I en periode i det mindste...

En anden ting er åbenhed og kommunikation. Det ene er ønskeligt og det andet er en nødvendighed.

 • 5
 • 0

Min første tanke, da jeg læste i monstertråden at PM havde meldt sig ud var: "Åh nej. Hmm skal jeg forlænge mit CSSmedlemskab?" (Jeg har hidtil betalt forud for et år af gangen og det er ved at være den tid på året igen.)

Men så gik det op for mig at det var CS jeg støttede og ikke PM som individ. Jeg meldte mig først ind i CSS da CS var nået en anseelig størrele og PM kun udgjorde en mindre del af den samle styrke. (Jeg har svært ved at lade være med at kommentere på nogle af de karaktertræk PM har vist under den efterfølgende debat * bider mig i tungen * ) Så det er fortsat jer der har min økonomiske støtte.

Peter skal nok få fortalt en masse historier som fanger mig alligevel.

I har masser af udfordringer. Blive mere udadvendte er nok den største. R&D en anden. (Skulle i mon kigge på en simplere raket?) Men i viser masser af gejst og det er fedt at så mange faldne soldater har lyst til at vende tilbage.

God vind.

 • 8
 • 3

Det nye CS har ikke kunnet få tid til at lægge nogen strategi, så planen er at arve Von B´s og min. Den er overordentligt ambitiøs, og kræver rigtigt meget effektiv organisation.

Hvordan kan du vide det?

 • 16
 • 8

Vi er mange der har tabt noget de sidste dage.

Var det ikke en ide at blive ovre på din egen blog indtil røgen har lagt sig lidt?

 • 10
 • 7

Vis nu lidt storsind og værdighed! I mister så meget kredit og goodwill ved at fortsætte det spor. Jeg forstår at det kan være svært når man er personligt involveret i langt højere grad end os menige CSS'ere men det var ikke det jeg meldte mig ind i CSS for at støtte. Læg nu låg på og vis os at I er mindst lige så seje som PM og KvB.

 • 13
 • 0

@Henrik, du har fuldstændig ret - vi må se ud over at vi allesammen har følelserne lidt uden på tøjet i disse dage :)

Dybest set er det i spørger om vel - hvem er vi og hvad vil vi? En stor del af persongalleriet kender de fleste vel men der er også mange mere ukendte CS'ere - så en præsentation af de enkelte er udmærket ide. Det er taget ad notam.

@Peter Lykke - debatten går heftigt i disse dage om hvilken retning vi vil tage. Det skal der nok komme en udmelding om snarest. På den helt korte bane handler det om at få testet HEAT2X - det er jo lige om hjørnet. Resultaterne af den test kommer på mange måder til at afgøre det fremtidige spor.

I forhold til samarbejdet mellem Cameron og CS i fremtiden er det et åbent spørgsmål lige nu - som der også vil blive taget stilling til.

 • 13
 • 0

Den erfarne turbinepumpe mand som I talte om andetsteds er det Niels Foldager?

Nej, det er Jacob Larsen, et ret nyt medlem fra Ubådsgruppen, der netop arbejder med turbopumper og turboladere til hverdag :)

 • 20
 • 0

Jeg vil hundrede gange hellere have at du giver teknisk vejledning og teknisk indsigt til CS omkring væskemotorer, T-stoff fremstilling og turbinepumper end at skyttegravskrigene fortsætter som her.

Og ja, det bliver spændende at se hvordan CS udvikler sig! Men mon ikke det bliver til to meget forskellige projekter (CS, PMS) med hvert sit højtstræbende fokus? CS vil jo nok fortsætte i den retning der er lagt ud nu men man kunne sagtens forestille sig at der skiftes retning efterhånden som erfaring opnås. Herunder skift af motor teknologi hvis LOX/HIK ikke kan bringes til at virke stabilt nok.

@CS: Håber sådan at I går over til turbinepumper og 1600 formatet når 2X er skudt af. Tror det vil være det bedste at fortsætte med at sigte højt.

 • 14
 • 0

Det nye CS har ikke kunnet få tid til at lægge nogen strategi, så planen er at arve Von B´s og min.

Det hele er ganske nyt indtil videre og den endelige strategi ligger bestemt ikke fast endnu. Målet er det samme, at sende en mand i rummet, men vejen dertil ændres muligvis. Der er indtil nu brugt en del krudt på diverse svinkeærinder, fremover vælger vi formentlig en mere "path of least resistance" approach, for nu at citere et af Jonas' dogmer.

 • 20
 • 0

Dragten var dog ikke et madsen-projekt.

VonB,

Det var nu heller ikke det jeg mente. Jeg er udemærket klar over at du var oprindelige kontakt til Cameron. Jeg havde den (måske forkerte) opfattelse, at Cameron stadig var en del af CS paletten, selv efter at du forlod projektet.

Mit spørgsmål gik på hvad jeg - måske lidt for kryptisk - kaldte 'testballonen'. Madsen snakkede løst i sin blog om at lave en ballon-test af dragten, med Cameron. Jeg husker ikke om det var før eller efter dit exit.

I min hukommelse endte Madsen vist med at konkludere at han ville lave en ballon-test, i CS eller for egne midler, da flere CSS'ere fremførte at de betalte for raketter og ikke balloner. Jeg forestillede mig derfor at der var et projekt under vejs med en ballon, og at Madsen havde kontakten med Cameron.

Jeg antager at jeg tager fejl :)

 • 4
 • 0

Det er virkelig trist at man ikke kan "tæmme" Peters gode drive og uendelig gå-på-mod og viden om praktisk teknik og hans årelange interesse på raketteknologi.

Men sådan må det så være - under de omstændigheder der jo omgærer denne gode ildsjæl. Det bedste fremover også til Peter.

Virkeligt godt at høre at der kommer ressourcer tilbage til CS. Nøglekompetencer har vist været savnet - f.eks. for faldskærm - men andre områder også. Håber så at Von B og et evt. team om ham, vil kunne besætte kapseludviklingen.

Igen - trist at Peter mangler på raketmotordelen. Det bliver savnet. Håber at man kan mønstre andre - samlet - gode kræfter til at løfte opgaven.

Ideelt ville det være - på alle måder - dejligt at se HELE det oprindelige CS samlet til, når den tid kommer, det skelsættende skud med en mand i en kapsel. Det har alle lagt så megen energi og tid i det - og begivenheden må kalde på en form for "teknologiforsoningsmødeevent" om man vil. Plus pølser og pils!

Jeg kender en god ven som melder sig ind - igen.

 • 15
 • 0

@Morten Rasmussen stiller spørgsmålet:

QUOTE Kan CS og Madsen stadig finde ud af at deles om infrastruktur og eksterne ressourcer? Jeg tænker her Sputnik, VTC3 og trykdragt + team, eller er det slet ikke på tale?QUOTE END

Det er et meget vigtigt spørgsmål at få svar på. Specielt VTC3 og Sputnik/Vostok som er uundværlige faciliter hvis PM vil lave store hybrid motorer. Det virker et eller andet sted forkert hvis PM ikke kan bruge den infrastruktur der eksistere. Om det så er CS der bemander og betjener udstyret og PM betaler/Låner/hvad ved jeg for brugen af tingene eller PM finder sit eget Crew. Selvfølgelig på CS betingelser. Det ville give CS Marine mere rutine og det samme kunne siges om VTC3 crewet hvis de stillede faciliteterne og bemanding tilrådighed.

 • 8
 • 2

Det ville give CS Marine mere rutine og det samme kunne siges om VTC3 crewet hvis de stillede faciliteterne og bemanding tilrådighed.

Hej Tommy Husk på, at vi i forvejen bruger enormt meget af vores tid på CS, så jeg kan ikke rigtig se, hvordan vi skulle presse tid ind til et andet projekt, som vi ikke hellere ville bruge på "vores eget". Marine-afdelingen består jo eksempelvis af folk der, når de ikke sejler, laver elektronik, planlægger tests, bygger VTC3 eller andre ting. Som Kristian tidligere beskrev, så er vi en dynamisk organisation, der konstant har opgaver at tage sig til...

 • 13
 • 0

I vores bodelingsaftale med Peter

I har en aftale, det er en god ting at få krydset af.

Det hele er ganske nyt indtil videre og den endelige strategi ligger bestemt ikke fast endnu.

Nu laver man ikke en strategi "over night" og der er bestemt ikke nogen grund til at lade sig "psyke" af smarte bemærkninger. Jeg kan godt følge holdningen med svinkeærinder og "path of least resistance", men jeg mener at CS bør opmærksom på de gode tanker der ligger i forenings- eller andelsdanmark, naturvidenskab og at aktivere medlemmer der bor fjernt. Her tænker jeg både som noget der direkte kan skabe merværdi, men også give goodwill i samfundet.

Ellers vil jeg støtte forslaget med "mærkning" af CS medlemmer på bloggen. Og sørg for at linke tilbage til Copsub, jeg som læser er beviset på "path of least resistance".....

 • 9
 • 0

Den kommer med det mest avancerede filmkølesystem der har afprøvet, og vandtest har vist den har ramt plet i designet. Det kan blive rigtigt godt.

Spændende! Blev der nogen sinde skrevet en teknikbasker om dette filmkølesystem? Kender CS opskriften nu? Hvad er udfordringerne i motordesign når man går op i størrelse?

Når jeg spørger er det fordi jeg ville elske at se synergi mellem Danmarks efterhånden tre ambitiøse rumprogrammer. For herved kommer rekonfigurationen af CS lige netop til at virke som en berigelse for alle parter. Hvad der klart vil være den bedste løsning.

 • 2
 • 0

Hej Peter Hvis du ikke vil sealaunch hvor vil du så skyde fra? Hvis vi taler STORE hybrider er der jo det samme krav til logistikken (næsten) og safety area

 • 1
 • 1

@Klaus Elmquist Nielsen NEJ hvis der er vinger på er der nogle HELT andre regler der gælder, så er det et luftfartøj og SKAL opfylde helt specielle regler før at det må flyve. Hvis der skydes fra land er der meget få steder det kan lade sig gøre: Borris og Oksbøl samt Tranum og Rømø. Her kræves der dog Forsikring , hvilket der ikke kræves ved skydning fra internationalt farvand. Det er derfor at CS valgte at skyde fra havet, det er administrativt meget lettere. Om Luftskibe er omfattet af reglerne for flyvning ved jeg dog ikke.

 • 5
 • 0

Det skal godtnok være en stor ballon eller en lille raket

Lad os lave et overslag :

Brint har en densitet på ca. 0,09 kg/m3 og atmosfærisk luft vejer ca. 1,3 kg/m3

Løfteevnen for 1 m3 brint er derfor ca. 1,3 - 0,1 = ca. 1,2 kg

Jeg afrunder til 1 kg/m3 brint, da ballonen naturligvis også vejer lidt.

En raket på f.eks. 4 tons kræver da en ballon med et rumfang på 4.000 kubikmeter - hvilket svarer til en kugle med en radius på 10 meter. Det giver en overflade på ca. 1200 m2.

Ikke meget større end en almindelig varmluftsballon!

 • 7
 • 0

Lige en observation, som måske passer på situationen i CS:

Jeg har mange gange oplevet, at teknikere kan skændes meget voldsomt, for så, når en løsning er valgt, at glemme alt om konflikten. Det er her HR kaster sig ind, og prøver at forbedre atmosfæren. Ofte til teknikernes frustration.

Det forekommer mig, at der trods stridigheder stadig er et samarbejde mellem PM og CS, dét kan være svært for udenforstående at kapere. Jeg håber, at det er det jeg kender som en fantastisk evne til at komme videre, og som udenforstående har svært ved at tro på. Er det tilfældet tager jeg hatten af, sjældent er store egoer store mennesker.

Uanset al balladen er jeg stadig CSS'er, så længe der bliver bygget rumfartøjer i vanvittig skala af frivillige.

Ad astra Henrik

 • 11
 • 0

Hi all, major changes. Such projects are high pressure and can be quite fluid. If CS is still interested in the pressure suit option, my group, Pacific Spaceflight (pacificspaceflight.com), is still available to supply it. We can supply and work on many other issues of pilot-capsule integration even if a full-pressure suit is not required. I will coordinate with CS leadership by email, but here in the public forum I thought I would mention our position on this side of the globe. I believe in the CS mission and the CS people -- past and present -- and I hope to continue on this adventure. Cheers Cameron

 • 35
 • 0

Jeg (og sikkert mange andre) venter fortsat i spændning på den lovede opfølgning af den mystiske efterspørgsel på acryl domes fra PM's side en del uger tilbage.

Jeg ved ikke om dette dome-projekt fortsat lever og om det nu ligger hos CS eller PM. Uanset, må PM eller CS meget gerne komme med et par linjer om dette, når/hvis tiden er inde...

 • 3
 • 0

Kære CS,

Fantastisk! At fornemme at holdånden er tilbage i den grad gør mig mere begejstret end nogensinde før:-) Det er ligeledes imponerende at se Peters og CSs veje skilles, alting taget i betragtning, på en så sober og fin måde - god karma.

Ligger her på Østerbro og hører Copenhell gennembryde lydmuren....og tænker: Knejser HEAT2X mon over det headbangende menneskehav? Burde Iron Maiden tegne en diskret Eddie på den ene finne?

VH Jonas

 • 13
 • 0

Hold da op, der var til flere timers læsning. Godt at der er en løsning på vej, og begge projekter bliver mega interessante at følge.

Jeg faldt tilfældigt over projektet, en aften jeg ikke kunne sove, og læste forskellige blogs på ing.dk .. Jeg fik raket feber, og meldte mig ind i css.. Jeg har bidraget til projektet og vil stadig gøre det, da det er utroligt spændende.

Jeg undres dog over, at man har valgt engelsk som sprog på hjemmesiden. Er der virkelig så mange udlændinge, og kommer der så meget støtte fra udlandet, at det berettiger dette. Jeg savner at kunne sidde i sofaen, ligge i sengen og nyde at læse alt om projektet.

Jeg er Lokomotivfører, og engelsk er ikke det stærkeste sprog, og da slet ikke teknisk engelsk.

Hvis der kommer nye medlemmer til, er det en stor opgave at gå igang med, at tygge den hjemmeside igennem.. Jeg tror, der er mange, der helst vil læse om teknik på dansk.

Overser jeg noget ?

Glæder mig til stadig at følge jer, det er værdsat det arbejde i laver...

/Bo

 • 16
 • 2

Var der ikke noget om at en Ballon først bliver et luftfartøj når en fastgørelse til jord (overflade) kappes. Jeg tænker aflangt luftskib, center rør med raket i, og opereret som et FLIP forskningsskib, selvfølgelig tøjret til en båd på vandet. I hvert fald kunne et sådan luftskib/affyrings rampe give de første 6+Km højde = mere tid til sikker abort, hvis Dyret skulle vende næsen ned af de første på gange.

Accyl domes, -dem havde jeg heller ikke glemt.

Kom så med den blog mulighed til Peter, -så jeg og andre kan få taget nysgerrigheds over trykket.

Good to see that Cameron and his team is still on, - It must have been some very odd days lately, with Blogs in Danish running amok.

 • 2
 • 0

skal nok prøve at set positivt på det nye herfra også.

bare så filens frustrerende, her fra sidelinien, når alt gik op i mudderkastning.

 • 2
 • 0

Jeg kan sige fra min tid som civil skytte at terræner der kan bruges er meget få og langt fra nemme at få lov at bruge.

Hvis vi snakker land launch i DK, så er der faktisk kun Oksbøl og Rømø. Jeg er ret sikker på, bøvlet for en flok skytter i en stor idrætsorganisation taget i betragtning, at få lov at "lege" med store raketter her er mere end svært.

Oksbøl er stort set det eneste reelle militære område der er til kampvogn og artilleri skydning. At komme ind igennem Forsvarets røde tape er nok at betragte som umuligt.

Ligeledes er problemet at afmelde havområder. Har tit oplevet at skydninger stopper når der kommer både - det er deres ansvar at passe på dem. Selv i Jægerspris, der vel og mærket er bøjeafmærket og har radar, kommer der ofte lystsejlere ind og forstyrrer.

Samtidig skal der virkelig være en god støtte i befolkningen. Ganske få klager og løbet er kørt. Tror det eneste sted vi har nok opbakning ville være at skyde fra Nexø havn på ydermolen :-)

/Morten

 • 9
 • 0

Nu ved jeg ikke hvor meget i har kigget på land launch uden for Danmark, men hvis det nogensinde kommer på tale, kan det virke oplagt at kigge lidt på Esrange: http://www.sscspace.com/

Det er et stort civilt affyringsområde i nordsverige til suborbitale raketter. Mit indtryk er at de har alle de faciliteter man kunne önske sig til en raket i CS skala, både värksteder til stacking, affyringsplatform og radiofaciliteter. Det er en lang köretur, men det er nok stadig nemmere og langt mindre hektisk end at arrangere et sea launch event.

Men det koster nok desvärre også kassen at leje sig ind, specielt med jeres budget. Det kan väre det går at prutte lidt om prisen som amatör/non-profit organisation? :/

 • 4
 • 0

Fordi ellers er vi jo i den diskussion der ledte til at du og CS byggede Sputnik.

Logistik er mit område og lige meget hvor mange containere du passer dine raketter ind i, så er det bare ikke nemt hvis det skal foregå på Island, Ghana eller Australien.

Vi snakker om at du bruger en betragtelig del af dine midler på ren transport, for slet ikke at tale om dit crew. Der kan - som vi har snakket om mange gange - være en god grund til at man vælger at gøre det, specielt når man når til den bemandede del. Men hvis man tror at en land launch er nemmere rent logistisk end Sea Launch ved Bornholm, så snyder man sig selv. Der kan så være andre grunde til at man vælger det ene eller det andet.

Min pointe var at det ville være rart hvis man kunne skabe en stemning for at lave en mulighed for land launch i DK. Det ville også give en masse studerende muligheder de ikke har nu.

/Morten

 • 20
 • 0

Fordi ellers er vi jo i den diskussion der ledte til at du og CS byggede Sputnik.

Det at tage en beslutning er et stykke arbejde, som alt andet. Der er tænkt over sea launch, hvis man skal fravige den beslutning bør man kunne påvise en fejl i den oprindelige beslutning eller at forholdene har ændret sig.

Det handler om respekt for allerede udførte beslutninger, men også respekt for det faktum, at man tager en beslutning. Jeg tolker lidt Morten Bulskov, som "det har vi diskuteret, så ..." Hvis det er korrekt forstået har det min sympati.

Omvendt kan opleve, at der er foretaget en, måske ganske vigtig, beslutning uden at man egentlig kan huske hvem der tog den eller på hvilket grundlag. I så tilfælde kan det være på sin plads at være kritisk.

Som eksempel, i lille målestok, kan nævnes det famøse S-rør. Hvorfor ser den sådan ud? Kunne den ikke bare have været L-formet? Kunne den ikke have siddet i toppen af tanken?

 • 2
 • 1

Må jeg (og mit kamera) evt kigge forbi? Om fredagen fx?

Jeg vil virkelig gerne se HAB2, raketterne og alt det andet.

Jeg er ikke helt skeløjet til billeder. Jeg vil gerne tage nogen I evt kan bruge, altså uden copyright.

Hvis, ikke- er det bare det.

Mvh Tine- jeg skal til familietræf med min oldefars efterkommere! Han grundlagde en maskinfabrik bla.

 • 18
 • 1

Jeg syntes det er fedt at Peter Madsen vil følge med i CS blog og kommentere f.eks.

Esrange Kan ikke bruges til raketudvikling da stedet kun tillader raketter der har fløjet andet steds at flyve der.

Jeg syntes ikke det er fedt når Peter svarer på CS relaterede spørgsmål som f.eks.

Det nye CS har ikke kunnet få tid til at lægge nogen strategi, så planen er at arve Von B´s og min. Den er overordentligt ambitiøs, og kræver rigtigt meget effektiv organisation.

Jeg prøver noget simplere, og har ganske rigtigt tabt troen på amatør organisation, men ikke på at man kan lykkes med dette hvis man kan bekæmpe kompleksitet. Hugge en hæl og kappe en tå, de rigtige steder.

Det kan godt være det er rigtigt, men det er bare ikke længere Peter der skal svare på den slags spørgsmål og når der skal promoveres for PMS syntes jeg det vil være bedst at holde det i egen blog. Det er ligesom ikke god stil at man som sælger slutter af med at sende en mail ud til hele kundekartoteket med at de fra og med næste måned kan købe et meget bedre produkt ved det firma som sælgeren starter hos.

Jeg syntes ikke det er fedt når man i Politikken kan læse:

For lidt handling og for meget kaffe sammenlagt med raketprojekter, der ifølge Peter Madsen er blevet »unødvendige udstyrsstykker«, har altså sprængt det projekt, der skulle sætte den første dansker i verdensrummet.

"Unødvendig udstyrsstykke" den syntes jeg lige vi lader stå lidt mens vi tænker på nogle af de ganske spændende blogs Peter gennem tiden har skrevet!

Peter du skal sælge dit nye projekt og held og lykke med det, men sælg det på en ordentlig måde tak.

Jeg håber Tine Andersen får lov til at smutte omkring HAB2 med sit kamera og at der også bliver tid til at tage en kop kaffe og dele den citronmåne hun måske tager med (Der findes bedre kager så det var kun et tænkt eksempel ;-)

 • 25
 • 0

Kan ikke bruges til raketudvikling da stedet kun tillader raketter der har fløjet andet steds at flyve der. Der har være små undtagelser, men det er - undtagelser.

Det er nu ikke faktuelt korrekt, og jeg er sikker på at de gode folk ved Esrange ville være kede af den udlægning. Esrange har skam været hjemsted for betragtelige mængder raketudvikling igennem tiden, tag eksempelvis Maxus raketten som er den største Europæiske sounding rocket. Den er udviklet udelukkende ved Esrange af SSC og EADS. Tillige husker nogen måske Otrag 1-3-B som et eksempel på en endog meget eksperimentel affyring fra Esrange udført af en privat entitet.

Esrange kan tilgås af private entiteter (og herunder amatørgrupper) som testområde, men det skal koordineres med ESA gennem nationale organer og der skal være orden i papirarbejdet samt vigtigst af alt performance- og risikoanalyser for fartøjet. Derudover tilkommer naturligvis terræn og facilitetsleje. Disse aspekter komplicerer i sagens natur brugen af Esrange for en amatørgruppe, men det kunne i princippet lade sig gøre hvis man har styr på sin teknik og pengepungen i orden.

/Jonas

 • 9
 • 1

Jeg har altså ikke noget til salg :o) men kan selvfølgelig som alle andre mene ditten eller datten om alt muligt. Giv ild hvis jeg vrøvler...!

Jamen det gør du lige der ;-) Selvfølgeligt har du noget til salg. Du skal sælge foredrag. Du skal forhåbentligt overbevise Migatronic om at det er en god ide at de anbringer en af deres bedste svejseapparater i dit nye værksted. Du skal overbevise nogle TV folk om at du kan lave et spændende program for dem. Du skal evt. overbevise nogle om at det da kunne være fint at de spæder et lille bidrag til dine nye projekter. Så jo du har masser at sælge og du er god til det. Personligt er jeg ked af at du ikke kunne sælge foredraget om hvordan man integrerer en iværksætter i en voksende organisation til gavn for både for iværksætteren og organisationen. Det ville have været rigtigt spændende at høre og jeg tror der er rigtig mange mindre virksomheder med vokseværk der gerne ville have haft nogle gode råd der.

 • 20
 • 2

Peter, kan du ikke bare smutte over på din egen blog.. du har fyldt nok som det er og ærligtalt så gider jeg ikke høre på dine inputs her mere.. Jeg skal i øvrigt nødig have et foredrag fra Madsen om at køre projekter haha.. det er da det sidste du kan. du kan evt holde et foredrag om selvfedme og selvpromovering for folk dig mangler selvtilid.

C

 • 10
 • 20

Det vil jeg gerne støtte. Troværdighed er den eneste hårde valuta her på nettet, og udenfor rakettekniske emner er kursen på PM's ditto stærkt for nedadgående. Som Benny meget fint beskriver.

Måske en gang i fremtiden, men ikke lige nu.

 • 10
 • 6

Hej Peter,

Det er givet vis korrekt som du skriver. Men lige netop med Esrange, synes jeg at hegnet er højt nok til at sea launch på esd 139 bliver mere interessant.

Bestemt, jeg er helt enig. Esrange er en mulighed, men vil ikke være en realistisk en af slagsen for en amatørorganisation der er presset på såvel pengepung som på lysten til at lave dokumentation.

Men hvis valget var Dueodde strand versus ude på vandet...så ville Dueodde være nemmere. Man kunne med rette spørge hvad det er der gør en sea launch så bøvlet...at der kun kan blive en om året...og hvad der kan gøres ved det ? En forhold er at få alle til at have tid, et andet at ramme godt vejr samtidig med folk har tid. Reelt er der den skala vi her snakker om ( Heat XX ) ikke en større safety gevinst ved sea launch.

Det er jeg meget uenig i. Tror ikke de gode sommerhusejere i Dueodde har tilstrækkeligt med Gevalia til at byde en uventet raket velkommen, hvis den eksempelvis lavede et stunt som dette: https://www.youtube.com/watch?v=Zl12dXYcUTo Nemmere er ikke et argument her, det handler om sikring af tredjepart og afstand køber reaktionstid og massetab til at opnå dette. Hvis man vil lege med ikke-ballistiske raketter kan man ligesågodt gøre sig det klart at hensynet til tredje parts sikkerhed ALTID skal veje tungest og det uanset om man er pro eller amatør.

Hvad ville gøre opsendelser afgørende nemmere at afvikle?

Godt spørgsmål. Min bud ville være etableringen af en fast installation i et kystnært område hvor der kan afspærres et betragteligt område (flere kilometer) omkring rampen og et større område downrange. Indenfor DK's grænser er dette dog nok nær umuligt at realisere på amatørbasis, og mit gæt er enhver officiel henvendelse vil blive henvist til skydeområderne der er til for det samme. Her kunne man med fordel tage DSC med på råd, de er jo for nærværende nok er den eneste raketgruppe i DK der har erfaring med (og udstyr til) strandopsendelse af større raketter i de kystnære skydeområder. Slutteligt skal det nævnes at der selvfølgelig også eksisterer muligheden for at reaktivere den gamle DSRI range i Sønder Strømfjord og skyde ind over indlandsisen. Igen dog næppe nemmere end hvad man har nu. Jeg ser CS' sea launch concept som en absolut genistreg ifht. at komme op i skala på amatørraketter uden at vikle projektet ind i unødigt store mængder 'red tape' fra officielt hold.

/Jonas

 • 14
 • 0

Jonas Bjarnø:

Jeg ser CS' sea launch concept som en absolut genistreg ifht. at komme op i skala på amatørraketter uden at vikle projektet ind i unødigt store mængder 'red tape' fra officielt hold.

Det har også været Peters holdning hidtil; bl.a. i adskillige blogs her på ing.dk. Det er bare nu, han skifter mening. Det er ikke så troværdigt.

Grønland undersøgte vi omkring 2002, hvor jeg selv var deroppe med det formål. Der er megen imødekommenhed, men det er logistisk og vejrmæssigt meget svært; ikke mindst med raketter af vores størrelse.

 • 13
 • 1

Det har også været Peters holdning hidtil; bl.a. i adskillige blogs her på ing.dk. Det er bare nu, han skifter mening. Det er ikke så troværdigt.

Dette angreb på PM i denne blog bør stoppe - specielt fra medlemmer af CS. I må huske at i og med at PM er udtrådt af CS er han nu gået til at være en person der læser bloggen som alle os andre. I den egenskab er han også nu en person, der kan komme med kritik og "dumme" spørgsmål ligesom alle os andre. Han er endda en person med stor indsigt i problemstillingerne som diskuteres i bloggen. Det er før sket, at personer som medlemmer af CS ikke bryder sig om, er kommet med kommentarer der på den ene eller anden grund har medført en designændring. CS og denne blog har jeg altid opfattet som meget åbne i deres tilgang til tingene. Det håber jeg stadig det kan være.

 • 19
 • 4

Jeg synes efterhånden der er lidt for meget negativ kritik mod Peter her inkl. downvotes.

Husk lige at han er manden der satte hele eventyret igang. At han ovenikøbet efterlader al den good-will han har opbygget plus materiel han har samlet til CS gennem tidernes løb er efter min mening noget han skal roses for.

Der er da ingen her som dør hvis Peter taler lidt om sine ny projekter. Tværtimod! Jeg synes bestemt ikke han skal beskyldes for at sælge noget. Vær lige lidt sød og husk på at han har været igennem en barsk "skilsmisse" som sikkert ikke har været nem.

Jeg er meget ked af at se at Peter forlader CS og håber at han & CS kan komme til at samarbejde godt i fremtiden og at de får success med deres projekter. Det er sgu sørgerligt at se denne skilsmisse!

Mvh Steen

 • 15
 • 5

Hej Alle

Som jeg også skrev i et andet indlæg: Et meget lille fåtal kender til alle detaljerne i denne "skilsmisse" - og sådan skal det naturligvis helst forblive. Derfor er al "personfnidderet" - fra begge parter - i denne tråd jo egentlig uforståeligt for kernelæserne af bloggen - og dermed totalt overflødigt.

Det er dog indlysende, at der ikke der den bedste stemning mellem Peter Madsen og CS, og derfor mener jeg, Carstens Jensens råd til Peter Madsen om ikke at deltage i debatten under CS's blog giver rigtig fin mening, da denne deltagelse uvægerligt vil være katalysator for spidse bemærkninger fra dem, der direkte eller indirekte føler sig trådt på.

Omvendt bør (vi) CS'ere så afholde os fra at kommentere på PM's blog, med mindre, der er tale om direkte henvisninger til os.

Dog vil jeg godt slutte med at bakke min kære kollega Foldager op i, at alle de ting Peter i øjeblikket sætter spørgsmålstegn ved, er nogle han selv har orkestreret - og stået 100% bag - indtil for ganske nylig, hvilket jeg blot mener understreger min ovenstående pointe.

mvh Flemming (på egne vegne)

 • 16
 • 0

Jeg synes efterhånden der er lidt for meget negativ kritik mod Peter her inkl. downvotes.

Måske har du ret.

Men han kan da heller ikke bare fortsætte som om intet var hændt. Jeg har selv været med til at argumentere for en land- launch fra Oksbøl eller Tranum hvor der blev foretaget en planlagt abort når max højden blev nået. PM var imod - vistnok fordi det ville blive for meget bøvl med autoriteterne.

Men nu er det åbenbart en god ide.

Måske var PM's svar dengang noget som blev dikteret af et plenum på CS, men hvor tænkeligt er det egentlig? Ikke meget, vel?

Kodeord: Troværdighed.

Jeg tror CS og denne blog vil have godt af en PM - fri periode - så kan han også få mere tid til sine egne projekter. Og engang vil vi nok igen kunne tale fornuftigt sammen. Om teknik.

 • 11
 • 0

Intet mål af talent og viden kan berettige eller retfærdiggøre mobning og utålelig opførsel. Se evt The No Asshole Rule af Sutton.

Tjaa, både ja og nej. Sagen er den at nogle visionære mennesker kan komme til at sige nogle grimme ting i kampens hede - ja det kan vel egentlig de fleste når der er meget pres på. Det er ikke fordi de er onde men fordi de har et enormt drive og iver efter at der ske noget med den store vision. De forventer det umulige og urimelige og bliver enormt frustreret når tingene ikke går hurtigt nok - og så falder primadonna kommentaren som kan gøre andre sure.

Fordelen ved den slags mennesker er at der sker noget og visioner kan nås. Det koster på den måde at man af og til modtager uberettiget kritik. Det synes jeg man må leve med hvis man vil være med hvor det virkelig sker. Det nytter ikke noget at hele tiden blive sur og gå sin vej. Når slaget så er overstået er det til gengæld vigtigt at der bliver sagt undskyld bagefter. Det bemærker jeg at Peter tit har gjort her på bloggen - jeg ved ikke om det også er sket i værkstedet.

Jeg er sikker på at dem som har arbejdet for Steve Jobs har måttet finde sig i meget lort - men mon ikke de stadigvæk har nydt turen. There is no free lunch!

Alle er forskellige, kunsten er at få plads til alle og leve med de forskellige mærkelige uperfekte mennesker som vi alle er. Skal der ikke også være plads til de visionære iværksættere? (og deres "special needs")

Jeg har aldrig hørt om nogen stor dåd som er udført af en gruppe mennesker uden en klar leder og som bagefter har sagt: ih hvor havde vi det hyggeligt og ih hvor var de søde allesammen. Næh, der er for det meste en leder som kommanderer rundt med alle, uddeler berettigede og uberettigede skideballer og lægger et stort utimeligt pres på hele teamet.

Sådan er det bare! ;-)

Mvh Steen

 • 4
 • 5

Fordelen ved den slags mennesker er at der sker noget og visioner kan nås. Det koster på den måde at man af og til modtager uberettiget kritik. Det synes jeg man må leve med hvis man vil være med hvor det virkelig sker

Den holdning deler du med mange virksomhedsledelser, der sætter kikkerten for det blinde øje overfor "visionære" mellemledere, der slider medarbejdere op i ét væk. Fordi de får ting at ske. Fejlslutningen er, at nogle tror man kun kan være succesfuld ved at tolerere manipulation, trusler og mobning.

Jeg er lodret uenig. Man kan godt have et dynamisk udviklingsmiljø, hvor man går ind til et designreview, og giver råt for usødet, men hvor respekten for hverandre er intakt bagefter, dvs. at man f.eks. undgår nedværdigende og sarkastiske kommentarer fra iltre primadonnaer, der ikke evner at styre sig.

 • 10
 • 0

Skal der ikke også være plads til de visionære iværksættere? (og deres "special needs")

Ja, her er så næste uenighed. Hvis man i konfliktskyhed lader stå til, overfor mennesker med specielle behov og manglende sociale evner, så vil de aldrig lære at arbejde sammen med en gruppe og vedblive med at køre deres eget løb resten af livet.

Af lære et par få, basale spilleregler mht. gruppearbejde har aldrig hæmmet nogens personlighed eller kreativitet.

 • 6
 • 0

Citat Steen Larsen: "Næh, der er for det meste en leder som kommanderer rundt med alle, uddeler berettigede og uberettigede skideballer og lægger et stort utimeligt pres på hele teamet."

Med en sådan brist kan Du ikke engang blive patruljefører hos spejderne eller i FDF!!! Lad nu være med al hobbypsykologisk fjernbehandling. Peter Madsen er smuttet. At tvære længere i det, bliver bare mere og mere pinlig.

 • 8
 • 0

Fik man nogensinde de briefet på HEAT 2X testen?

Jeg tænker på om man er kommet til en forklaringsmodel mht burst discen.

Selve beslutningen med at fortsætte testen på trods af den manglende LOX trykmåling ligner lidt den beslutningsgang, som kan opstå i en reel affyring. Har man gjort sig nogen betragtninger om den proces?

Og sidst: S-røret, var det bare bad luck, sløs eller noget 3'de, eller har man overvejet at en generel systematik bør sættes i værk?

 • 4
 • 0

Tja Flemming, der er både for og imod Peters Madsens deltagelse i CS netdebat og CS deltagelse i PMS netdebat. Det vigtigste er at få ro over feltet og holde op med at skændes.

Om dette kræver at I holder op med at kommunikere helt eller om der skal en pause til må I selv afgøre. Det vigtigste er at vask i fuld offentlighed af de efterhånden særdeles rengøringskrævende beklædningsgenstande stoppes straks! De er simpelthen for pinligt som det er nu.

Over tid kunne det være rigtigt godt om CS og Peter Madsen kunne dele viden med hinanden i god tone. Og det vil være en god fortælling til offentligheden at selv om Peter Madsen har forladt CS bidrager han stadigvæk med gode råd til projektet. Med KvonB's mulige vejlederrolle på kapseldelen kunne det være en meget fin måde at lande projektets omkonfigurering på: grundliggerne er stadigvæk med på sidelinjen.

 • 10
 • 0

Klaus:

Jeg sagde intet om, at det skulle være en permanent situation, men som tingene står lige nu, mener jeg klart, at det er det rigtige.

mvh Flemming - og nu vil jeg så køre CS på bageste hylde og tage ud at kite surfe ;o)

 • 5
 • 1

Jeg glæder mig til at se CS producere nogen raketter og ikke bare ord. Man må vel formode der arbejdes med nogen PM fri design, når det åbenbart er så ulideligt at arbejde med. Det vil i det hele taget være interessant at høre om hvad CS har tænk sig, i stedet for hvad de mener om PM, hvad han siger/har sagt eller mener. Hvis man mener at det er så ulideligt at PM kommenterer, hvorfor så svare ham. Det giver ingen mening. Hvis man gerne vil monopolisere informationsstrømmen bør man nok flytte ud af Ing.dk.

 • 7
 • 7

Fik man nogensinde de briefet på HEAT 2X testen?

Det er jeg også temmelig nysgerrig efter at høre. Som jeg tidligere har skrevet efterlyser jeg ikke en færdigbehandlet kommissionsrapport med placering af ansvar og tiltag for at det ikke sker igen. Kom endelig med et bud på hvad der skete.

Det famøse S-rør var der en god grund til at det gik ned og op frem for bare op mod sensor eller var det set i bagklogskabens ulidelige isprop en fejl? Ja det er altså ok at tage fejl og testen her gjorde jo som den skulle (den afslørede fejlen inden man tog fra Nexø).

Var der inden påfyldning af LOX også noget tvivl om nogle ventiler og hvad var det?

Er der en ide om burst-disc havde en fejl eller trykket var for stort i tanken?

Var det en færdigkøbt burst-disc eller hjemme designet?

Thomas Djursing nævnte at der var en kontraventil mellem den måler der var ved helium flaske og selve LOX tanken. Er det korrekt?

Er der planlagt lidt mere "håndfaste" regler for hvilke sensorer der skal være online for at kunne fortsætte en test?

Var det på forhånd planlagt at det var ok at der kravlede folk op i tårnet samtidigt med at tanke var delvist tryksat og endda mens tryksætningen fortsatte?

Er der egentligt en temperaturmåler i LOX tanken?

Håber ikke ovenstående bliver opfattet som negativ kritiske spørgsmål.

 • 6
 • 0

Jeg tænker på om man er kommet til en forklaringsmodel mht burst discen.

Hvorvidt sprængpladen gik for tidligt (før de 25-28 bar alle testene gik ved) finder vi næppe ud af, det kan man jo ikke så på pladen. Hvad vi kan gøre er at teste sikkerhedsventilen som burde åbne ved 21 bar. Det er ikke sket endnu, men den bliver testet i nærmeste fremtid.

Selve beslutningen med at fortsætte testen på trods af den manglende LOX trykmåling ligner lidt den beslutningsgang, som kan opstå i en reel affyring. Har man gjort sig nogen betragtninger om den proces?

Set i bakspejlet burde testen have været afbrudt da sensoren svigtede. Der bliver gjort interne tiltage så vi er sikrer på at forløbet bliver bedre næste gang vi har et teknisk problem af den kaliber.

Og sidst: S-røret, var det bare bad luck, sløs eller noget 3'de, eller har man overvejet at en generel systematik bør sættes i værk?

Ærligt og redeligt så er det et resultat af et uhensigtsmæssigt design som har fået lov at passere. Vi er mange som har haft lejlighed til at påpege det uhensigtsmæssige design, men det har alligevel passeret. Jeg overtog projektlederrollen på 2X for nogle måneder siden så i sidste ende er det mit ansvar at designet er blevet accepteret. Vi lærer noget nyt hele tiden og det skal bestemt ikke ske igen.

 • 19
 • 0

Jeg overtog projektlederrollen på 2X for nogle måneder siden så i sidste ende er det mit ansvar at designet er blevet accepteret. Vi lærer noget nyt hele tiden og det skal bestemt ikke ske igen.

Et emne til et par fremtidige CS blogs kunne meget vel være (system)design af raketter. Hvad er det, hvad gør man, hvad virker, hvad virker ikke - set ud fra CS vinklen.

Det bliver en lidt anderledes organisation der skal drive CS fremover hvor flere hænder skal lave det samme eller mere så koordinationsopgaven bliver ligefrem ikke mindre. At finde en måde at få styr på dette aspekt er bestemt også blogkompatibelt pensum.

 • 4
 • 0

Haaber jeg at Peter fortsaetter med kommentarer,her paa bloggen.

I kan have jeres mening om ham, men fakta er at han har samme ret til at kommentere, som jeg har.

Hans kreativitet og alternativ taenkning, er hvad der fasinerer mig meget. Her er en mand der ikke lader sig holde nede af janteloven. Vi skulle have flere af den slags mennesker i Danmark.

Hvordan han behandler andre mennesker skal jeg ikke kunne udtale mig om.

 • 9
 • 5

Carsten, som CS'er ser jeg intet problem i at PM skriver her. Problemet opstår lidt fordi det hele stadig er lidt "hedt" og forbi Peter har udtalt sig på CS's vejne. Nogle har sagt at vi bare skal lade være med at svare, men så opstår der netop den situation, at PM's svar læses som CS, hvilket det ikke er.

Det handler også lidt om PM's nye veje. Det er dejligt han har planer og ting han vil lave, men det hører jo ikke rigtigt ind under CS længere, men mere på hans egen blog.

 • 9
 • 2

Det kan jeg godt foelge dig lidt i, Men de fleste herinde burde vaere klar over at han ikke er en del af CS mere.

man skal godt nok have forladt jorden i laengere tid, hvis man ikke ved det :)

 • 7
 • 0

Kære CS,

Denne artikel med Kristian i Politiken er virkelig opmuntrende:

http://pol.dk/2312132

Fornemmer, nu da støvet har lagt sig, at stemningen og motivationen i jeres projekt er i bedre stand end i årevis.....gode vibrationer breder sig i fanskaren.....

Støv kapslen af.

VH Jonas

 • 11
 • 0

Sorry - har slettet indlægget, da jeg havde indsat forkert link - se indlæg hérunder.

V Jonas

PS: Kan man ikke slette et indlæg?

 • 4
 • 0

@Thomas Pedersen Tak for nogen gode svar. Det har givet anledning til et par overvejelser af mere generel karakter:

Jeg overtog projektlederrollen på 2X for nogle måneder siden så i sidste ende er det mit ansvar at designet er blevet accepteret.

Det er fornuftigt, at projektlederen har ansvaret for at et design er checket og accepteret (godkendt), det gælder også det endelige produkt. Men man kan ikke forvente at projektlederen ved alt, så selve godkendelsen kan overdrages til personer, som har rette kompetance, og tid ikke mindst. Det betyder så ansvaret for at et godkendt design er hensigtsmæssig må ligge ved de som har lavet designet og de som har godkendt.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten