Fantastisk seismik, men problemer med sedimentprøverne

Der er to grupper geologer ombord på Vædderen. En, der arbejder med sedimenter - "muddergeologerne" -og en, der arbejder med seismik og kortlægning af havbunden.

Efter fem dages intenst arbejde i 24 timer i døgnet er seismikerne nærmest i ekstase - mens muddergeologerne stadig venter på det helt rigtige resultat.

For at tage det sidste først, så betyder det "helt rigtige resultat" en tre-fire meter lang sedimentkerne, der vil kunne bringe geologerne i stand til at se 3-4000 år tilbage i tiden. Denne "ønskekerne" lader stadig vente på sig. Og det skaber en vis frustration hos muddergeologerne, at udstyret, de tager sedimentkerner med, slet ikke er det bedst tilgængelige - men det bedst tilgængelige udstyr findes ikke i Danmark. Det betyder ikke, at de ikke har fået spændende data, for det har de - men hvis der kommer en tre-fire meter god sedimentkerne op, så bliver der fest.

Blandt seismikerne er stemningen til gengæld i top. Deres udstyr har fungeret upåklageligt, der har ikke været fem minutters pause på grund af instrumentfejl i fem dage, og det har resulteret i en langt bedre seismisk kortlægning af undergrunden og havbunden end den hidtidige. Resultaterne tegner et helt kort af de geologiske forhold og pladetektonikken i Det Caribiske Trug, der når 4500 meters dybde i havet mellem St. Thomas og St. Croix.

Efter tre dage med udelukkende seismiske undersøgelser begyndte en arbejdsdeling, så muddergeologerne tager sedimentprøver om dagen, mens Vædderen ligger stille. Og om natten kører det seismiske udstyr, der slæber 600meter efter Vædderen, sekunderet af det højt avancerede multi-beam ekkolod i skibets bund.

At tage sedimentprøver på 4500 meters er forbundet med et stort element af held. Det foregår på to måder. "Gravity core" og en "box grab". Gravity core'n er et hult jernrør med en diameter på en halv snes centimeter, der sænkes ned mod havbunden med en fart af cirka 3 km i timen. Her skulle det gerne bore sig lige ned i sedimentet, så der kunne opsamles en fin lagdelt prøve op. Men efter fire forsøg med gravity core er det fortsat ikke lykkedes at få andet end en omkring en halv meter sammenrodet sediment med op, som næppe kan bruges til ret meget.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten