supermaterialer bloghoved

FANFARE: I Kina snakker de i grafen-telefoner

Dammit! Det gik hurtigere, end jeg havde troet. Hvis artiklen jeg linker står til troende, sælges der ALLEREDE NU telefoner i Kina med grafen-baserede touchskærme.

Det er kun 10 år siden den første lille flage af kulstofmaterialet grafen var grundlag for en videnskabelig artikel der nu har 13000 citationer. De blev solgt af en ung PhD studerende, Tim Booth, der dengang arbejdede i grafenens "fødeby" Manchester og som sidegesjæft var indehaver og produktionsapparat af Graphene Technologies, sammen med en medstuderende. Prisen var 1 euro per kvadratmikrometer, hvilket giver en pris per ton der i meget bogstavelig forstand er astronomisk. Der er idag hele 40000 grafen artikler og... hold nu lige fast på hat og briller, pibe og loddekolbe... 10000 patenter. Det vidner, som jeg tidligere har påpeget, om en usædvanlig frodig videnskabelig, men også yderst aggressiv innovationspolitik på området.

Illustration: Privatfoto

http://investorintel.com/graphite-graphene-intel/chinas-graphene-industr...

Den store nyhed (for alle der forstår at en hel ny klasse af materialer er en kæmpe begivenhed) er :

AWIT INC har solgt sit første batch på 2000 telefoner med kapacitive grafen touch skærme. Der bliver nu bygget grafen produktionsanlæg der leverer hundredevis af ton grafen både i Kina (se artiklen) og i UK, og vil jeg gætte på, i hele resten af verdens teknologiske smeltedigler (sådan en er UK faktisk).

Så spiller jeg lige fanfaren: TADAAA

Og en gang til : TADAAAA

og så den lange: TAADDAAAAAAAA

Er toget kørt for Danmark? Vi får se... og følger udviklingen nøje.

Peter Bøggild er professor i nanoteknologi på DTU. På bloggen Supermaterialer skriver han om stort, småt og tusind gange mindre.
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Jeg går ud fra at 9990 af dem følger mobilpatenternes uopfindsomhed.

Et-eller-andet-standard-som-er-gjort-i-årevis... MED GRAFEN.

 • 3
 • 2

Mange af dem handler om processer, materiale og proceskontrol. Især er kineserne som vanligt interesseret i at være dem der sidder på råmaterialet. Det bliver så gjort lidt vanskeligere af at alle stort set kan fabrikere grafen.

Hvis det skal laves i tons, er det nemmest hvis man har adgang til miner.

Mobiltelefoner er fuldstændigt uinteressante, det er jeg enig med dig i.

Det er gennemsigtige, billige, energirigtige, foldbare, transparente displays jeg tænker på.

Forestil du kan downloade et look til dit hjem, have information, underholdning, kunst overalt du ønsker det. Glem google glasses.

Jeg kan som underviser forestille mig nogle spændende måder at undervise på hvis alle flader i rummet er 100% konfigurerbare. Vinduer der kan opfange solenergi, eller vise information alt efter hvad man skal bruge.

Og så er vi slet ikke noget til elektronik endnu. Elektroner i grafen opfører sig som masseløse lyspartikler, og er fænomenale til at undgå at støde ind i forhindringer. Der er netop målt såkaldt "ballistisk transport" af elektroner på mikrometer skala ved stuetemperatur i grafen, og det totalt uhørt. En elektron bevæger sig kæmpe afstande uden at støde ind i noget. Elektronik som bygger på ballistiske elektroner skal designes helt anderledes, men kan i princippet komme til at fungere vildt hurtigt.

Så er vi slet ikke kommet til anvendelser indenfor energikonverting, oplagring, konstruktion, bioanalyse, implantater, antikorrosion, kompositmaterialer, etc etc... de 10000 patenter rækker og virkelig, virkelig mange forskellige områder.

http://www.ipo.gov.uk/informatics-graphene...

ingen kan vide med sikkerhed om det for alvor kommer til at slå igennem de næste 10 år, men jeg (for what its worth) er overbevist om, at når vi pludselig får et helt nyt periodisk system foræret (for det er ikke bare grafen der kan de her ting) med materialer der har ekstremt gode materiale egenskaber og fremfor alt er så afsindigt tynde, så er I ingeniører (i danmark og andetsteds) dygtige og kreative og innovative nok til at finde på noget at bruge det til.

I har ikke skuffet hidtil :)

(fx Plastic, Silicium)

 • 4
 • 0

Det blev altså ikke Samsung der kom først som vi diskuterede for en del tid siden. Mon ikke også det her har noget marketing over sig?

Når det så er sagt, så er de fabrikker der beskrives i artiklen imponerende... Kineserne vil åbenbart være med hvor det sner - tænk sig at måle grafen i tons!

 • 0
 • 0

(1/2.2)^(1/3) / (3.3e-10) / 1e6 = 2300 km2 plus minus...

vægtfylden af grafit er såvidt jeg husker 2.2 tons per rummeter

en 1 tons kube har sidelængden 0.768 m

resultatet er areal * antal lag, og antal lag er højde / lagtykkelse (3.3e-10 m)

ikke engang nok til at pakke Fyn ind i grafen.

Det ville også være besværligt - men så ville Fyn ikke ruste!

 • 5
 • 0

Du har ikke beregnet antal km², men derimod hvor mange millioner ark á 0,768 m x 0,768 m, der kan komme ud af et ton. Fejlen var, at du opløftede i 1/3.

Det rigtige regnestykke er meget simplere: 1/2.2 giver antal m³ per ton. Dividerer du dette tal med lagtykkelsen, får du antal m² per ton.

Resultatet er knap 1400 km² per ton.

 • 0
 • 0

Er det brugbart til coatning eller helt til erstatning af undervogne på biler? Ville være vidunderligt ikke at skulle tænke på det irriterende og tilbagevendende problem på biler mere. Dog skal man jo gøre det op med prisen. Men nøj det ville være dejligt ikke at skulle tænke over alle de små kroge og hjørner hvor der samler sig skidt. Man kunne jo evt. også bruge det til ruder, hvis de kan opsuge energi fra solen, så bilens temperatur var nemmere at styre og evt kunne lade på et batteri.

 • 0
 • 0

vi er ved at undersøge om vi kan lave coatings med grafen. Der er en del der arbejder med det - både at bruge grafenen som den er, eller blande det i kompositmaterialer for at forbedre den beskyttende effekt.

Et enkelt lag grafen er som sagt helt ekstremt tyndt, kun 0.3 nm og det kan både være godt og skidt. Måske er det bedre at have multilags grafen. Noget andet er at grafen er et meget effektivt tørt smøremiddel, og det kan reducere slidtage - hvis der ikke er friktion, er sliddet også mindre... det kommer til at tage lidt tid før vi når til bunds i det :)...

vi arbejder sammen med firmaer som Welltec, Grundfos og SP Group om at lave nogen prototyper vi kan undersøge.

Jeg siger lidt om det her: http://designsociety.dk/2013/04/23/grafen-...

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten