3D-print uden filter bloghoved

Fake news og 3D-print

For nylig stødte jeg på endnu en selverklæret amerikansk 3D-print-ekspert, hvis navn jeg ikke skal røbe her. Vedkommende var i egen optik yderst indsat i udviklingen inden for 3D-print, uagtet at det hurtigt kunne konstateres, at pågældendes indsigt udelukkende stammede fra desk research. ”Eksperten” havde tilsyneladende primært googlet sig til viden og havde dermed ikke skyggen af udviklings- eller fremstillingserfaring

Anyway, som det jo hedder over there: den mangel på viden om 3D-innovation, produktion, processer og materialer afholdt ikke vedkommende fra bastant at udlægge udviklingstendenserne inden for 3D-print. ”Ekspertens” manglende erfaringer med den virkelige verden blev bagatelliseret, og her er pågældendes fem hovedkonklusioner på globale 3D-print-trends:

 1. 3D-printere er snart så billige, at der om føje tid vil være en på alle kontorer med respekt for sig selv
 2. 3D-print vil revolutionere byggeindustrien
 3. 3D-print i metal er på gevaldig fremmarch
 4. 3D-printede vacciner vil snart kurere syge
 5. 3D-print & robotics er ved at fusionere, og vi ser snart den første menneskelige robot

Man skal vare sig mod fake news, og hvis ens primære kilde til indsigt består i en kontorstol, en computer og evnen til at surfe på nettet, så bør en ordentlig dosis koldt vand i blodet og et par solide faktatjek være på sin plads, før man skråsikkert udbasunerer sine konklusioner.

Jeg elsker fakta, og hvor inderligt det end er mig imod at blive stemplet som party killer, så lad mig alligevel korrigere i ovenstående. I Damvig har vi arbejdet professionelt med 3D-print i mere end 20 år. Vi samarbejder med en bred vifte af fremtrædende virksomheder i ind- og udland, og jeg er helt med på, at jeg også er biased. Derfor inddrager jeg Terry Wohlers årlige rapport, når jeg skal holde mig ajour med globale trends og tendenser.

Det er en vaskeægte moppedreng, som Wohlers og team begår hvert år. Rapporten analyserer den globale udvikling inden for 3D-print, og Terry Wohlers og hans medarbejdere indsamler og fortolker løbende data fra 26 lande. Wohlers er derfor internationalt anerkendt og har gennem 30 år været forfatter til mere end 400 bøger, artikler og tekniske papirer og er bl.a. citeret i Bloomberg Businessweek, CNNMoney og The Economist.

Prisen på 3D-printere falder rigtignok, og derfor sælges der naturligvis flere og flere af dem. Wohlers definerer selv en desktop printer til liggende i prisklasse på maks. 5.000 UsD. På to år er det globale salg af 3D-printere fordoblet – fra ca. 284.000 stk. i 2015 til 529.000 i 2017, hvor de seneste tal stammer fra.

At salget vokser betragteligt, er ikke overraskende. Men husk, at forbrugernes forventningerne til kvalitet, funktionalitet og holdbarhed tilsvarende stiger markant. Det er jo ikke overraskende, at vi har forventninger til de produkter, vi omgiver os med.

Derfor kan det godt være, at de billige 3D-printere snurrer på flere og flere kontorer – også herhjemme. Men der er langt fra det nuværende niveau og til det forventede niveau. Eller sagt på en anden måde: Afstanden mellem hobby og professionalisme, crap og kvalitet øges.

Og det er dette forhold, der er hulens svært at kortlægge, når man er selverklæret ekspert uden skyggen af produktionserfaring: i iveren efter at konkludere på et par kurver og grafer, overses det helt afgørende element; kvaliteten, der er svær at sætte på formel og umulig at kende på distancen.

Hvis man på baggrund af ”ekspertens” udsagn konkluderer, at det skisme da må være en supergod idé, at ens egen virksomhed straks investerer op mod 5.000 UsD i en 3D-printer, så siger jeg hold your horses, som man siger i USA. Stil jer i stedet spørgsmålet: Kan vi få den kvalitet, vi ønsker, eller bør vi anvende ressourcerne anderledes?

Er indehaver af 3D-print-virksomheden Damvig A/S 3D Printed Solutions. Han har beskæftiget sig med 3D-print siden 1990’erne og er én af dem i kongeriget, der ved mest om teknologien. Han blogger om nye teknologier, trends og tendenser – råt for usødet.
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hvis man på baggrund af ”ekspertens” udsagn konkluderer, at det skisme da må være en supergod idé, at ens egen virksomhed straks investerer op mod 5.000 UsD i en 3D-printer,

Til visse former for prototyper kan en billig SLA printer være et fint værktøj. 3D print til produktion er en helt anden historie.

 • 0
 • 0

Hvis behovet man søger at løse er begrænset til koncept-studier eller feasibility-check vil jeg mene der er andre faktorer end kvalitet man bør forholde sig til. Vi har for efterhånden to år siden investeret i en brugervenlig (begynder?) version af en FDM-printer. Superproprietær løsning som er vanvittig dyr i forbrugsstoffer, men til gengæld med et interface og en betjening som jeg modvilligt vælger at give firmaet ros for. Vi har brugt den netop til koncept-studier (udover de obligate niknaks...) og successen har været fin-fin. Kanhænde vores hjemmesnedkererede designs ikke har været de store skønhedsåbenbaringer, men ideen her har været at gennemløbe en proces hvor emner som taktil respons, monteringsvenlighed, størrelsesevaluering og andre i-hænderne-faktorer var centrale. Man kan sige hvad man vil, men i forhold til whiteboard-funderede samtaler er fysisk i-hånden-vurdering et kæmpe plus. Man får en helt anden feedback ved at kunne lægge en fysisk model i hænderne på folk. Så her har vores noller-printer i dén grad leveret varen. Det skal siges at vi er et elektronik-hus og at de tilstedeværende CAD-designressourcer til at starte med var - nul. Men heller ikke dette har stoppet os :) Adskillige kodere har fundet stor glæde i at skrive objekter i OpenSCAD, og følere i retning af FreeCAD og Fusion360 er allerede sendt ud. Så læsere som overvejer anskaffelse af 3D-print til prototyping får hermed det råd ikke at negligere betydningen af - og anstrengelsen med - at at få greb om designfasen og de dertilhørende færdigheder og ressourcer. Jeg vil også mene emnet er medbestemmende for udbredelsen i et større marked, eksempelvis SoHo eller consumer.

 • 2
 • 0

Der er også en eller form for omvendt proportionalitet imellem investering i printer og investering i tid for at få den til at give det resultat man ønsker.

Hvis man bruger 300 timer initielt og løbende måske 5 timer pr prototype på at oplære sig og fintune en $300 printer, kan man få fine resultater.

Hvis man istedet bruger $10000 på en printer, behøver man ikke investere så meget tid i at få tilsvarende resultater.

Men hvis man ikke har råd til hverken det ene eller det andet, skal man nok overveje at bruge en 3DPrint service istedet.

Nu er jeg kun hobbyist, så ovenstående er en grov ekstrapolering, men jeg tror overordnet billedet holder endnu. Men ressourcebehovet (tid/penge) falder hele tiden efterhånden som teknologien modnes og udbredes.

 • 0
 • 0

Ganske korrekt. At kaste bunker af engineering-timer efter en lowcost-kineserprinter er ikke rentabelt. Det kan jeg attestere personligt for, idet jeg har kastet nævnte timetal (bunker!) efter min hjemlige model. Det var nødvendigt, men også lærerigt. Som sidegevinst har jeg fået en tavs og effektiv maskine for cirka 1500 kr :)

I firmaregi er langt størstedelen af investeringen lagt i designværktøjskendskab. Vores userfriendly DaVinci har gjort hvad den skulle uden at kny. Og den kostede blot 10 KKroner inkl lidt PLA-kassetter.

Du nævner 3Dprint-service. Forståeligt, men jeg vil faktisk mene at man skal overveje at prøve selv. Initial-investeringen kommer relativt hurtigt hjem, også selv om man skal medregne oplæring. Dette fordi en del af læreprocessen består i trinvis forfining og inkludering af ideer i designet. Der er en umiddelbarhed i det at sidde sammen og forsøge at få værktøjet til at medtage en tap eller en slids eller lignende feature, og en omløbstid i at ha' produktionsgrejet lokalt, som intet 3Dprint-servicebureau kan slå. Hvilket er det jeg vil frem til; sådan en 3D-printer er fremmende for den endelige produktfunktionalitet fordi den understøtter kreativt input fra de mest uventede vinkler. Vi har sågar henvendt os til kantinedamen, som leverede godt input. Alle vil ha' produkter som IKKE ligner noget der er designet af ingeniører. Koncept-evaluering er - rigtigt anvendt - et værktøj til at arbejde hen mod det mål.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten