phloggen

FaceBook er et land nu

Rundt omkring i verden er BitCoin-Bros helt oppe at køre, fordi FaceBook har offentliggjort deres egen kryptografiske møntenhed "StableCoin" idag.

For alle praktiske formål betyder det at FaceBook er sit eget selvstændige land nu, et land ca. på størrelse med Danmark[1].

Det er ikke nogen overraskende udvikling. Stifteren har belært alle og enhver om hvor gammeldags og ligegyldige landegrænser og regeringer i forhold til "moderne virksomheder".

Man kan opnå selvstændighed enten ved at ingen kan eller ingen tør anfægte den, FaceBook er helt klart i begge kategorier.

I "kan" kategorien kan vi nøjes med at notere os at selv hvis USAs regering eller EU kommissionen forsøger at gribe ind overfor FaceBook, kan de bare lukke alle datacentre i den berørte geografi og derefter køre videre som om intet var hændt.

I "tør" kategorien har vi endnu ikke offentligt set præcis hvor destruktivt det er at blive "dox'et" af FaceBook, men der er næppe ret mange politikere der har lyst til at se alt hvad FaceBook ved om dem, pro et contra, blive brugt imod dem.

Her skal man huske at der er ikke tale om vonhörensagen: FaceBook vil kunne dokumentere på sekunder præcis hvor mange gange du har browset porno, hvor du var da du gjorde det og hvem der var i nærheden.

Overse heller ikke at USA er på vej ind i et præsidentvalg, hvor alle kandidater ved at de ikke har en jordisk chance uden at bruge FaceBook.

Skulle EU's næste konkurrencekommisær finde på noget kan der hurtigt placeres et datacenter der kan skaffe "milliarder" til hjemegnen.

At have sin egen valuta er den sidste vigtige brik, for med den kan man føre sin egen finans og pengepolitik.

Ca. ¼ af alverdens annoncebudgetter går til FaceBook og jeg vil gerne vædde en rubrikannonce på at det bliver billigere hvis man betaler med "ZuckerMarks" og det betyder at Nationalbanken inden længe har en ny valutakurs at holde øje med.

Der er sådan set kun en ting der kan kaste en kæp i dette hjul nu: Hvis Google eller Apple har fået samme ide…

phk

[1] FaceBooks omsætning er ca. 400 mia kroner, Danmarks finanslov balancerer omkring 725 mia. men FaceBook er de liberales våde drøm: Ingen overførselsudgifter.

Poul-Henning Kamp er selvstændig open source-softwareudvikler. Han skriver blandt andet om politik, hysteri, spin, monopoler, frihedskampe gør-det-selv-teknologi og humor.
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Jeg er ganske enig med PH.

Venstrefløjen bør rejse sig imod facebook, i stedet ser man de elsker den. Elsker den, og deres iPhone, sat sammen i en fabrik i Kina med sikkerhedsnet spændt ud fra taget for at undgå arbejderne begår selvmord.

https://www.theguardian.com/technology/201...

Jeg var inde og oprette en facebook profil ganske kort tid efter det kom frem. Jeg opdagede hurtigt hvad det var for noget, og deaktiverede kontoen så jeg blot kunne bruge den til at legitimere mig med og har sidenhen helt slettet den. Kan kun opfordre folk til at gøre det samme, og aldrig tro på en valuta som ikke har værdi i form af en fordring på et land eller evnen til at betale skatter med den, det er det som giver penge værdi.

Uanset om min indkomst består af pærer og bananer som jeg bytter med mine hjemmeavlede kartofler og lever af det, skal jeg betale mine skatter i danske kroner, som jeg derfor bliver nødt til at efterspørge. Og efterspørgsel efter en valuta, giver den værdi. Primært derfor har penge værdi i dag.

 • 15
 • 9

"You can't be a real country unless you have a beer and an airline. It helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer." Frank Zappa Jeg vil gå med til at Facebooks potientiale for afpresning kan gøre det op for atomvåben, men de mangler stadig FaceBrew og Air Zuckerberg for at de er et rigtigt land :)

 • 19
 • 0

G7-landene, Canada, Frankrig, Tyskland, Italien, Japan, Storbritannien og USA, meddeler at de har nedsat en arbejdsgruppe som skal kigge på udfordringerne med den nye valuta, bla. : "systemiske konsekvenser i brug af kryptovaluta, forbruger-beskyttelse, forskellige kontrol-udfordringer samt udfordringer med overførsel af monetære principper."

Det er nogen som er nervøse når dette "nye land" fra start af kommer i top 40, hvor alle andre ny tilkomne lande roder nede under 150.

 • 6
 • 0

At Facebook skal have et betalingssystem ligger lige til højrebenet. Det er lige så logisk som at mobile pay er bundet op på et mobilnummer hvilket næsten alle har. At det så blev en kryptovaluta er nytænkende.

Jeg må så spørge, hvor er værdien i sådan en valuta? Specielt hvis facebook begynder at bløde brugere.

Der er sådan set kun en ting der kan kaste en kæp i dette hjul nu: Hvis Google eller Apple har fået samme ide…

De har jo allerede deres egne betalingssystemer. Jeg tror ikke at Apple og Google vil gå krypto i første omgang. Derfor bliver de ikke konkurrenten. Bitcoin derimod kan blive udkonkureret af Facebook, fordi alle har en facebook konti, men kun de færreste en Bitcoin wallet.

Ingen overførselsudgifter.

Det var også det geniale ved Bitcoin, lige indtil man skal til at veksle dem til og fra rede penge.

 • 6
 • 2

Man er mere end godt igang med at brygge øl, hvis man køber udstyr for 1000 $. Og knowhow'en er ikke større end, at enhver fuldgod madmor for 200 år siden både skulle og kunne mestre ølbrygningen. Så ingen hindringer der.

Men jeg er så også ret sikker på, at Zuckerberg-land ikke ser øl som en del af deres image. Men kan så heller ikke lige finde en anden drik, man skulle forbinde med et sådant cyberspace-land.

 • 1
 • 0

.... for Mark Zuckerberg har sikkert set hvilken magt bankerne har. Den magt vil han da have en del af kagen af.

Problematikken er, at det jo netop er en eller anden cryptovaluta, som skal gøre op med bankernes grådighed. Se bare her i lille Danmark, hvor NETs som har monopol på pengeoverførsler laver attraktive bonus programmer (https://www.computerworld.dk/art/247898/ne...), så deres ledende medarbejdere bliver belønnet i noget der er klamt raven til sig og hvordan realkreditten, som tidligere var forbrugerejet, i dag har fået carte blanche til uhæmmet at hæve bidragssatserne (https://www.berlingske.dk/dine-penge/bolig...)

Det er da også derfor at både G7 landene og bankerne (politikerne og bankerne hænger unævneligt sammen) er gået ud med advarsler om denne farlige valuta...

Men lur mig om ikke VISA, Mastercard eller anden hurtigt hopper med på FB's bølge og tilbyder konvertering imellem FBs valuta og et lands egen valuta...

 • 7
 • 0

Margrethe Vestager skal genvælges som konkurrencskommisær

Margrethe Vestager er ikke bange for Zuck, Zuck er bange for Margrethe Vestager.

Margrethe Vestager kan ikke bestikkes, hun har alllerede alverdens politiske kapital.

Facebook logger ikke hvad Margrethe Vestager gør, det tør de ikke

Margrethe Vestager fører ikke valgkamp for at blive genvalgt, statsledere tør ikke andet end at stemme på hende.

Margrethe Vestager er ikke bagne for dårlige politiske sager, dårlige politiske sager er bange for Margrethe Vestager.

Margrethen Vestager har ikke travlt med at opsplitte facebook. Hun venter bare på det rigtige tidspunkt.

 • 8
 • 6

Jeg siger ikke at Facebook er en god ting. Men. Nogle gange opstår ting fordi det eksisterende har spillet fallit. Politikerlede, udemokrati og en verden der generelt er af lave. Det er måske ikke så underligt at nogle forsøger at ryste posen. Eller forsøger at spinde lidt mønt på al elendigheden.

Problemet er ikke Facebook. Problemet er en verden hvor firmaer som Facebook kan vinde indpas.

 • 11
 • 1

I forhold til dette statement:

I "kan" kategorien kan vi nøjes med at notere os at selv hvis USAs regering eller EU kommissionen forsøger at gribe ind overfor FaceBook, kan de bare lukke alle datacentre i den berørte geografi og derefter køre videre som om intet var hændt.

Mener, at man i forbindelse med EU GDPR har introduceret et begreb, der kaldes "digital tilstedeværelse". Facebook kan have sine datacentre andetsteds, men hvis de er "digitalt tilstede" - sælger digitale ydelser med eller uden beregning i en bestemt region - så må de leve op til regionens bestemmelser. EU er stærke nok til at håndhæve sådan et koncept.

Hvorfor skulle dette begreb ikke virke?

 • 1
 • 1

FaceBooks omsætning er ca. 400 mia kroner, Danmarks finanslov balancerer omkring 725 mia. men FaceBook er de liberales våde drøm: Ingen overførselsudgifter.

Danmarks offentlige udgifter ligger på ca. 1100 mia kroner/år (2017) og er iøvrigt steget mere end BNP udviklingen i perioden 2000-2017.... det offentlige forbrug udgør nu 51% af Danmarks økonomi (af BNP).... (og 2/3 af vælgerne forsørges af staten). OECD, vismændende, mfl. anbefaler alle at vi sænker skatterne - især på aktier/investeringer - men de øges jo nok istedet af de røde nu her og samtidig med at vækste det offentliges andel af økonomien endnu mere vanvittigt...

Facebook er da ikke særlig liberalt - et stats monopol - kunne mere minde om et socialistisk diktatur ;-) (Venezuela har også "petro" som cryptocurrency udstedet af staten) I visse områder af Schweiz kan man iørigt betale skatter med både Bitcoin eller CHF - decentraliseret/frihed er mere liberalt ;-)

ingen/lave overførselsudgifter er også ret godt - det kan gøre mange banker overflødige - det må du som socialist da ellers være glad for ikke? og du kan jo bare bruge petro hvis du vil supporte socialistiske diktatorere ;-)

 • 2
 • 14

eg siger ikke at Facebook er en god ting. Men. Nogle gange opstår ting fordi det eksisterende har spillet fallit. Politikerlede, udemokrati og en verden der generelt er af lave. Det er måske ikke så underligt at nogle forsøger at ryste posen. Eller forsøger at spinde lidt mønt på al elendigheden.

Problemet er ikke Facebook. Problemet er en verden hvor firmaer som Facebook kan vinde indpas.

Jeg vil klart mene, at Facebook er en del af problemet. Megen udemokrati og politikerlede kommer jo netop af den utømmelig strøm af fake news og uredigerede holdninger og "facts", som vælter ind i folks Facebook feeds. For et år siden troede jeg faktisk vi var doomed, men i den seneste valgkamp så det ud til, at fornuftige tænkende mennesker og medier trods alt var vågnet lidt op, og trollehærene fik kamp til stregen.

Jeg forstår slet ikke politikernes tøven over for kryptovaluta. Altså ikke at de skal springe efter den som små hunde, men at de skal reguleres og/eller forbydes mindst lige så strengt som alle andre valutaer. Ja jo, man kan sikkert alligevel bruge det, fordi nettet jo er lovløst, men hvis alm. mennesker ved, at det ikke er legalt, så har det også næppe ret længe en reel værdi længere.

 • 5
 • 3

Se evt dokumentaren Facebookistan på YouTube. Selvom den er fra 2015 er det vist lige blevet mere aktuel :-)

 • 0
 • 0

[...] men at de skal reguleres og/eller forbydes mindst lige så strengt som alle andre valutaer.

Hvordan vil du forbyde en valuta? Teknisk set kan alt som har en værdi anvendes som 'valuta'. Hvis vi alle blev enige om, at færøske frimærker fra 1981 var en krone værd pr. styk, så kunne vi betale hinanden med dem. Det er ikke anderledes at det er en streng af karakterer på en computer som vi er enige om er et antal dollars værd.

 • 2
 • 0

... det er bare en bank hvor der tildeles en rente baseret på en kurv af valutaer. En bank som har "små" transaktionsgebyrer. Som jeg læser det, så kan der kun udstedes en coin for det samme beløb som er indsat i fiat penge. Dette er således ikke at sammenligne med en centralbank. Det hører ikke engang ind under bankers rolle i Fractional-reserve banking.

Man kan så overveje hvorvidt man ønsker at sætte store beløb i denne bank, hvor værdien ens indestående kan falde hvis værdien af de andres indsatte valuta falder. Man løber således en betydelig valutarisiko. På samme måde kan en is også blive dyr hvis man godkender en transaktion på ≈600 i stedet for ≈6.00, for der er ingen mulighed for at rulle transaktioner tilbage. Men til små beløb er det sikkert fint.

[Ovenstående repræsenterer alene mine egne private holdninger. De er på ingen måde udtryk for min arbejdsgivers holdninger.]

 • 3
 • 0

Men lur mig om ikke VISA, Mastercard eller anden hurtigt hopper med på FB's bølge og tilbyder konvertering imellem FBs valuta og et lands egen valuta...

De er såmænd allerede med på vognen før FBs annoncering:

"To help make its payments platform a ubiquitous global standard, Facebook is opening up the underlying blockchain platform to a wide range of other companies or organizations. More than two dozen entities have signed on to be founding members of the Libra organization, including Visa and MasterCard, Uber and Lyft, eBay, and Spotify. Founding backers also include venture capital firms like Andreessen Horowitz and Union Square Ventures and non-profit organizations like Kiva and Mercy Corps." [https://arstechnica.com/tech-policy/2019/0...]

Jeg finder det ret problematisk at især VISA og MasterCard er involveret, da de sammen med FB allerede har vist sig villige til at bruge deres magt politisk, ved at blokere for betalinger til personer og organisationer de ikke bryder sig om (alt-right og alm. konservative). PayPal har også blokeret for folk, med den begrundelse at de var bange for VISA og MasterCards reaktion, hvis de ikke gjorde det.

Patreon smed nogle af platformen fordi de ikke havde levet op til reglerne via deres optræden på andre medier (alt hvad der var at finde på Patreon var fuldt efter reglerne). De skiftede så til SubscribeStar, et ret ukendt site ejet af en russer. Herefter blokerede PayPal for betalingsmulighed på SubscripeStar og VISA og MasterCard fulgte efter. En del andre har også flyttet deres indhold over på BitChute, fordi de er bange for at blive blokeret på YouTube (indholdet findes typisk begge steder). Hele affæren har i øvrigt gjort at Jordan Peterson m.fl. har oprettet en ny tjeneste ThinkSpot, som skal konkurrere med både Patreon, YouTube og FB.

I denne uge fik jeg de første links til videoer på streaming tjenesten D.Tube som skriver om sig selv "D.Tube is the first crypto-decentralized video platform, built on top of the STEEM Blockchain and the IPFS peer-to-peer network. " Så noget tyder på at anti-censur-platforme skyder frem i takt med at FB, Twitter, Pinerest og Google strammer den politiske censurskrue.

Reelt hører denne debat vist hjemme på Version2, som også har berørt dele af den, fra tid til anden.

 • 3
 • 0

Så noget tyder på at anti-censur-platforme skyder frem i takt med at FB, Twitter, Pinerest og Google strammer den politiske censurskrue.

Det lyder jo meget godt, men er der ikke en ret stor risiko for at den slags 'censur-fri' tjenester ret hurtigt drukner i porno og lignende?

Vores samfund balancerer trods alt på en (ret bred) linie mellem anarki og en politistat, holdt i nogenlunde balance af et demokrati.

Privatejede virksomheder der tilbyder upload-platforme er jo som udgangspunkt nødt til at holde en vis orden. Ellers svømmes de hurtigt over i porno, snuff, IS-henrettelsesvideoer, radikaliserings- og nazi-propagande og så videre. Men de er også afhængige af offentlighedens (mere eller mindre formodede) holdninger, så det snart begynder at blive til forbud mod bogomslag der viser bare bryster og lignende. Problemet som de forsøger at løse er, at dét jeg finder er i orden, synes du måske er grænseoverskridende, mens noget jeg finder frastødende måske ikke rører dig synderligt. Den privatejede virksomhed bruger livrem og seler, og forbyder begge dele - og vi bliver begge to utilfredse. Så kommer der netop sådan et 'kom som du er'-site som lægger sig helt ovre i den anden grøft. Med den dertil hørende risiko for at blive forgiftet, når man nu helt bevidst har fjernet immunforsvaret...

 • 3
 • 0

Det lyder jo meget godt, men er der ikke en ret stor risiko for at den slags 'censur-fri' tjenester ret hurtigt drukner i porno og lignende?

Hvorfor drukner YouTube ikke i kattevideoer og faster Oda fødselsdage? Fordi der ligger nogle algoritmer og vælger hvad du skal tilbydes næst efter!

Det bliver nok mest det der er manglen ved nye platforme. Løsningen er dog simpel, man følger nogle kanaler, fra nogle "troværdige" mennesker, som har redigeret indholdet.

 • 0
 • 1

Det bliver nok mest det der er manglen ved nye platforme. Løsningen er dog simpel, man følger nogle kanaler, fra nogle "troværdige" mennesker, som har redigeret indholdet.

Ret mig, hvis jeg misforstår dig Kjeld, men så er vi jo ovre i, at "nogen" ikke-demokratisk valgte får lov til at bestemme, hvad der rigtigt og forkert. Det er nemt nok, når vi taler naturvidenskabelige fakta, men om det fx. er etisk at ombytte penge for russiske "forretningsforbindelser", der føler sig uskyldigt mistænkeliggjort ved, at nogen har hæftet ordet "mafia" på dem og bruger ordet "hvidvask" om transaktionen, hvem skal bestemme det?

Der er også "nogen", der har lavet Youtube's algoritmer, og der er "nogen", der bestemmer, hvad der må postes på Facebook, og hvad der ikke må postes. Disse "nogen" har en enorm magt, for de bestemmmer, hvad der er rigtigt og forkert uden at være underlagt andre love end markedsreguleringsmekanismerne. Og de kan ikke styre alt, som alle forsøg med ultraliberalisme har vist.

 • 2
 • 0

"Sen. Josh Hawley, R-Mo., is turning up the heat on an issue that is sure to spark outrage in Silicon Valley.

Hawley, a tech critic, introduced legislation on Wednesday that would remove the immunity big technology companies receive under Section 230 of the Communications Decency Act of 1996. The CDA protects online platforms such as Facebook, Twitter and Google’s YouTube from liability for the content users post. However, companies will be able to earn immunity from the crackdown if they submit to audits every two years to prove their algorithms and content-removal practices are “politically neutral.”

The idea of limiting Section 230 immunity has earned bipartisan support in recent years, as the companies have struggled to keep offensive and illegal content, ranging from terrorist propaganda to foreign-influenced election meddling, off their platforms." https://www.cnbc.com/2019/06/18/sen-hawley...

Noget tyder på at Poul-Henning Kamp ikke får ret i sin forudsigelse: "Der er sådan set kun en ting der kan kaste en kæp i dette hjul nu: Hvis Google eller Apple har fået samme ide…"

"Facebook is already facing scrutiny over its lofty plan to launch a global cryptocurrency.

The social network’s announcement Tuesday caught the attention of senior congressional finance committee members, global regulators, former lawmakers and industry insiders who highlighted potential roadblocks and downsides in Facebook’s ambitions.

“With the announcement that it plans to create a cryptocurrency, Facebook is continuing its unchecked expansion and extending its reach into the lives of its users,” Rep. Maxine Waters, D-Calif., chairwoman of the House Financial Services Committee, said in a statement Tuesday. She asked that the company agree to delay the project until Congress and financial watchdogs can take a closer look." https://www.cnbc.com/2019/06/19/facebooks-...

"The United States House Financial Services Committee will be holding a hearing on the social media giant Facebook’s proposed virtual currency Libra on July 17, according to a press release on June 24." [...] "France is reportedly against Libra operating as a sovereign currency, and is concerned about how to enforce regulatory compliance, such as for anti-money laundering laws." https://cointelegraph.com/news/us-house-of...

Indien har en lov på vej til helt at forbyde kryptopenge. https://news.bitcoin.com/leaked-details-in...

Facebook har i øvrigt søgt at støvsuge markedet for "anti-trust" advokater, fordi de forventer at der vil blive startet en sag mod dem, som skal splitte firmaet op i mindre dele, da det fra officielt hold er indrømmet at de har embedsfolk til at vurdere firmaet. Ubekræftede rygter siger også at Alphabet er i søgelyset, så YouTube, ChromeOS, Google og Android ønskes skildt ud fra hinanden.

 • 2
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten