Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.
make america green again bloghoved heidi roborg storgaard

Får USA en oliemagnat og ingeniør som udenrigsminister?

Rex Tillerson, som er direktør for olieselskabet ExxonMobil, er udpeget af Donald Trump til at tiltræde posten USA’s udenrigsminister. Onsdag blev Tillerson formelt hørt i Senatet, men efterfølgende er det ikke klart om et flertal i Senatet vil godkende ham til posten. Rex Tillerson er ingeniør fra Texas og startede sin karriere i ExxonMobil i 1975. I 2006 blev han direktør for selskabet, der i dag er verdens største børsnoterede olie- og gasselskab.

Tillersons tætte forhold til Putin

Tillerson er kendt for at have stærke relationer til Ruslands præsident Vladimir Putin, som han lærte at kende, da han stod for Exxon Mobils forretninger i Rusland op gennem 1990’erne. Faktisk var det netop Tillersons tætte forhold til Rusland som gjorde ham specielt egnet til at varetage ExxonMobils interesser som ny direktør i 2006. I hvert fald ifølge bogen ”Private Empire: ExxonMobil and American Power”, som går til buds i at undersøge ExxonMobil’s lobbyisme verden over. Da Tillerson blev direktør, satsede ExxonMobil stort på de russiske olieressourcer gennem et partnerskab med det russiske delvist statsejede olieselskab Rosneft. Vladimir Putin mødte personligt op til indvielsesceremonien for at fejre partnerskabet mellem de to olieselskaber, som blev indgået i 2011 – hvorefter værdien af ExxonMobil steg med 7 milliarder dollars på blot 5 dage.

I 2013 modtog Rex Tillerson officielt den russiske venskabsorden, som gives til udenlandske borgere med helt særlige evner i forhold til at styrke fred, venskab, samarbejde og fælles forståelse.

Tøven overfor Rusland kan koste Tillerson godkendelsen i Senatet

Under høringen onsdag blev Tillerson i særlig grad udfrittet om sit syn på Rusland. Først og fremmest er det jo en meget prekær situation, at Rusland målrettet har forsøgt at påvirke den amerikanske præsidentvalgkamp med hackerangreb. På dette punkt var Tillerson dog tydelig. Han mener, at det er et stort problem for USA hvis Rusland har lavet hackerangreb i forbindelse med den amerikanske valgkamp. Og han er er ligeledes også sikker på at den slags angreb aldrig ville finde sted, uden at Putin selv var involveret. Det er en langt større indrømmelse i retningen af at føre en hård kurs overfor Rusland end vi har set hos Donald Trump himself. Trump vil gerne bare glemme hackerangrebet og komme videre.

Tillerson mener også at NATO skulle have involveret sig da Rusland annekterede Krim, og at Rusland villa have forstået et så seriøst signal fra Vesten. Derimod ville Tillerson ikke indrømme at Rusland har spillet en rolle i Syrien og været med til at bombe Aleppo. Det republikanske medlem af Senatet, Marco Rubio, som selv var en af præsidentkandidaterne i 2016, forsøgte at få Rex Tillerson til at kalde Putin en krigsforbryder under henvisning til at Rusland er gået direkte efter civile mål som skoler og hospitaler i Syrien. Dette var alligevel for meget for Tillerson, som ikke ville bruge ordet ”war criminal” om Putin. Tillerson forsøgte som en ål at komme udenom dette emne ved at sige, at han ikke har set de klassificerede sikkerhedsoplysninger om Ruslands engagement i Syrien. Tillerson mener, at efterretningstjenesten har én version af sandheden, og offentligheden en anden. Han understreger, at han ønsker at basere sig på facts, og ikke på ”hvad aviserne skriver om”.

Endeligt afslørede Rex Tillerson, at han og Trump slet ikke har talt i detaljer om hvilken politik USA skal føre over for Rusland. Dette var for meget for flere senatorer, særligt Marco Rubio, som vil have en hård politik overfor Rusland. Marco Rubio splitter flertallet i det udvalg i senatet, som skal godkende Rex Tillerson som udenrigsminister. Og han kan ikke bekræfte, at han vil stemme for, som det ser ud nu. Hvis ikke der er flertal i det pågældende underudvalg i Senatet, kan afstemningen dog gå videre til det fulde Senat.

Et tæt forhold til Putin er ikke umiddelbart populært i USA, men bl.a. tidligere amerikanske forsvarsminister Robert Gates, som har tjent både under Præsident Georg W. Bush og Præsident Barack Obama, mener at Tillerson er ”den rigtige person på det rigtige tidspunkt” til at arbejde med forholdet mellem USA og Rusland.

Meget lunken hvad angår global opvarmning

I forhold til global opvarmning var Rex Tillerson lunkent moderat: ”Risikoen for at klimaforandringer finder sted og de heraf følgende konsekvenserne kan være så seriøs, at vi skal handle”. Og tilføjede: ”Klimagasser har en effekt på jordens klima, men vores mulighed for at forudsige hvor stor effekten er, er begrænset”.

Rex Tillerson virker ikke umiddelbart som om der er nogen grund til at skynde sig: ”Hvad der skal præcist gøres ved klimaforandringerne, ser ud til at være de den største debat”, sagde Rex Tillerson. Rex Tillerson refererede også specifikt til sin baggrund som ingeniør, og sagde han hans syn på global opvarmning var formet over 20 år som ingeniør og videnskabsmand.

Høringen blev desuden afbrudt gentagne gange af miljøaktivister, som havde sneget sig ind i salen.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Hej Heidi.

Jeg fik set en del af høringen i senatet, blandt andet da de diskuterede klimaforandringer. Tillerson var tydeligvis generelt forsigtig med at udtale sig om spørgsmål, som ikke direkte angik hans potentielle embede som udenrigsminister. Personlige holdninger om alt muligt i amerikansk politik er vel heller ikke det høringen egentlig burde handle om. Det var nyt for mig, at han oprindeligt er uddannet ingeniør og længe har været interesseret i og studeret problemet med drivhusgasser og global opvarmning. Jeg tror ikke, at han var lunken, nok mest bare forsigtig - i situationen. Hans bud på en carbon-tax, hvor alle indtægter føres tilbage til samfundet, synes jeg lyder spændende! Klimafordringer var tydeligvis et punkt, hvor han virkelig havde et personligt, gennemtænkt standpunkt, så måske viser det sig, at han bliver en god person at få ind i amerikansk politik. Det tiltalte mig også at høre den ældre spejderkorpsleder engageret fortælle om effekten af at hjælpe verdens fattige kvinder gennem udviklingsarbejde. Her ramte spørgerne tydeligvis en nerve i ham, og USA's sandsynligvis nye udenrigsminister fremstod simpelthen som et særdeles sympatisk og fornuftigt menneske :-)

Med venlig hilsen

  • 4
  • 1

Han talte blandt andet om værdien af mikrolån til kvinder og hjælp til at starte egen virksomhed, generel empowerment i forhold til sundhed, og for eksempel det nyttige i at kunne få en bankkonto. Jeg er kun lægmand, men syntes det lød rigtigt, det som han sagde.

  • 1
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten