phloggen

ESO/ELT: Nørdtur

Sidste uge var Niels og jeg i Garching ved München, for at deltage i en Workshop om Adaptiv Optik og holde et statusmøde med ESO om vores "ESO/ELT WFRTC prototype" projekt.

Vi fik en lille rundvisning i deres "skunkworks" hvor de roder med prototyper på de mest kritiske dele af ELT.

Her er prototypen på M5, et meget hurtigt "tip-tilt" spejl:

Illustration: Privatfoto

Den gule konstruktion i baggrunden er et mock-up af hovedspejlet M1, der skal bestå af ca. 1000 spejlsegmenter, hver af størrelse som et spisebord:

og her står Niels og diskuterer hvor mange frihedsgrader der i virkeligheden er i en M1-mirror-cell:

Prototype M1-segmenterne blev transporteret i de flade kasser på pallereolerne i baggrunden.

Det oprindelige projekt hed "OWL" og havde et hovedspejl på 100m diameter. Det fandt man ud af var uden for rækkevidde, både teknologisk og økonomisk, så man skar det ned til 42m, (fordi hvis man leder efter liv i universet...)

Efter at have regnet mere præcist på økonomien, er det blevet barberet ned til 39m og det projekt er nu godkendt af ESOs council.

Fulgte du linket ?

Lagde du mærke til noget ?

Hvad stemte Danmark ?

phk

Poul-Henning Kamp er selvstændig open source-softwareudvikler. Han skriver blandt andet om politik, hysteri, spin, monopoler, frihedskampe gør-det-selv-teknologi og humor.
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Danmark var slet ikke med til afstemningen ?

Hvad viser det egentlig, at vi end ikke møder op og tager stilling til et projekt vi er med i? Er det inkompetence eller et signal om, at dette her rager den nuværende regering en fis? Jeg er ikke umiddelbart tilfreds...

 • 0
 • 0

Svaret om Danmark synes at være besvaret da Danmark ikke nævnes.

Men jeg har forstået, af din tidligere beskrivelse af din opgave for ESO, var at lave programmer til de mange delspejles aktuatorer. Teleskopet virker når man ser illustrationer af det som et stort hulspejl sammensat af en masse små spejle, der skal kunne bevæges uden vibrationer.

Når man søger under Adaptiv optik, finder man, at der skal korrigeres for wavefront distortions.......ved at spejlet/spejlenes overflade ændres for at korrigere for disse distortions (ureglemæssigheder).

Når man se det spejlelement du har fotograferet, ser det ud som det er tænkt, at kunne flytte sig langt/meget om mindst tre akser, måske fem.

Men når man så ser illustrationen af det 39 meter i diameter store spejlkomplex så ser det ikke ud til at de mange elementer har plads til større sideværts bevægelser.

Derfor spekulerede jeg på om at det spejlelementstativ som er på fotografiet er til grovindstillingen og man så under drift manipulerer med spejlkrumningen på de enkelte elementer med piezzoelektiske aktuatorer?

 • 0
 • 0

Derfor spekulerede jeg på om at det spejlelementstativ som er på fotografiet er til grovindstillingen og man så under drift manipulerer med spejlkrumningen på de enkelte elementer med piezzoelektiske aktuatorer?

Så vidt jeg har gennemskuet er der ialt fem spejle i ELT der skal styres aktivt.

M1 bliver vist nok kun styret for den kalibrerede geometriske deformation pga. tyngdekraft (og muligvis vind)

Atmosfæriske forstyrrelser korrigeres (primært ?) på M4 og M5

 • 0
 • 0

Når teleskopet engang kommer på plads. Så skal temperaturen ved teleskopet være samme temperatur som udenfor ellers dannes der store mængder turbulens.. Så det giver måske ikke så stor mening at passe godt på instrumenterne allerede nu :)

 • 0
 • 0

Jamen der er 800 spejle og og 6000 aktuatorer og du nævner kun to?

Nej, der er kun 5 (muligvis 6 ?) spejle, men et af dem (M1) består af 800 stykker glas og et andet af dem (M4) kan hives og skubbes i af 6000 piezo-aktuatorer.

Det er ret komplext alt i alt...

Jeg spurgte forresten om hvor stor en del af hele budgettet de bruger på prototyper og svaret var "ca 5%"

 • 0
 • 0

kun 5% de må da være ret sikre på hvad de gør.

Nu har du været ude med riven i en anden forbindelse med teknologi svigt og mangel på rettidig omhu. Hvad er din fornemmelse her?

Du behøver ikke at svare, da du har en arbejdsmæssig interesse i projektet.

Men jeg jeg synes at det er en utrolig lav procent på et unica projekt

 • 0
 • 0

kun 5% de må da være ret sikre på hvad de gør.

Det ved jeg nu ikke, 50 MEUR er da også en slat penge ?

Normalt ville jeg sige 10% skulle bruges på en prototype, men konstruktionsudgifterne til ELT er ekstra høje fordi der er poster som "fjern toppen af bjerget" og "kør det hele 200km op ad bjerget" så 5% lyder meget rimeligt.

Hvad er din fornemmelse her?

Det er folk der virkelig kan deres kram.

På den anden side, er det de prøver at bygge et stykke ud over state-of-the-art...

 • 0
 • 0

[quote]isenkrammet ikke opbevaret i opvarmede haller ?

Fordi bjerget det skal virke på er hundekoldt om natten[quote]

Jeg tænkte nu også på dugpunktet.

Min egen erfaring fra de kanter (toppen af bjerge i Sydamerika) er, at temperaturen kan variere fra +20 om dagen til -10 gr.C om natten og at omskiftet sker meget brat omkring kl. 18.

Det må stille enorme krav til temperaturkompensation !? Og kalibrering og i forhold til hvad ?

 • 0
 • 0

Er det inkompetence eller et signal om, at dette her rager den nuværende regering en fis

Det var ordet 'nuværende' der fik mig til at reagere. Enten er du meget ung, først begyndt at interessere dig for dansk politik indenfor det seneste år eller også går du rundt og beder til Gud om at 179 helt nye og tilmed kompetente danske politikere, helt udenfor for de eksisterende partier, pludseligt som ved et mirakel dumper ned fra himlen og på en eller anden demokratisk vis overtager styringen af vores land? Det er de tre muligheder jeg ser. Har du selv andre forklaringer?

Rumforskning og high-tech er bare ikke hot i politikerkredse i Danmark, af én eller anden grund. Og det vil ikke blive anderledes med en arbitær udskiftning af ministerposter. Desværre.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten