Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Er magnetfelter sundhedsskadelige?

Gennem mere end 30 år har forskere flere steder i verden arbejdet med denne problemstilling. Det er dog endnu ikke lykkedes at komme med en fuldgyldig konklusion. Forskerne anvender begrebet "muligvis", når de hverken kan sige, at der "sandsynligvis" er en risiko, eller at der "sandsynligvis ikke" er en risiko for sygdom. Avisoverskrifter har der været nok af: børneleukæmi, el-overfølsomhed, el-allergi og lignende, og symptomerne er mange: problemer med korttidshukommelsen, hovedpine, udslet og koncentrationsbesvær.

Der er magnetfelter overalt, hvor der går en elektrisk strøm. Teknisk er magnetfelter i familie med felter fra mobiltelefoner, radio- og tv-bølger, solens lys og røntgenstråling mv. Den vigtigste forskel er frekvensen. Er den ekstrem høj, tales om stråling, er den ekstrem lav, tales om felter. Magnetfelterne har intet med spændingen at gøre. Magnetfeltets størrelse afhænger af strømmens størrelse, af afstanden til kilden og af apparaters og kablers konstruktion. Derfor er magnetfeltet fra f.eks. en hårtørrer langt større end fra f.eks. 400 kV højspændingsledninger. Nu taler laptop fabrikanter om trådløs opladning af batterier. Hvem kan styre magnetfelterne i kontormiljøer?

Meget store magnetfelter kan være akut skadelige, og her findes der grænseværdier. Magnetfelter måles i mikrotesla, og ICNIRP (International Commision on Non-Ionizing Radiation Protection) anbefaler at magnetfeltets størrelse ikke overstiger 500 henholdsvis 100 mikrotesla på arbejdspladser og I befolkningen I øvrigt. EU anvender disse værdier til en henstilling om, hvor store felter, mennesker i almindelighed maksimalt bør blive udsat for. Det skal fremgå af medlemslandenes lovgivning i 2012. Men disse grænseværdier har intet at gøre med eventuelle langtidsvirkninger som f.eks. udviklingen af cancer.

Har du selv, eller kender du nogen, som har symptomer på skadelige virkninger fra magnetfelter?

Er du interesseret i mere viden på området kan den nyeste brochure fra det danske magnetfeltudvalg downloades her: http://www.energinet.dk/NR/rdonlyres/785A77A8-81D9-4B7C-BCA0-982CA1EF8FF6/0/Ommagnetfelter2008lowres.pdf

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Meget store magnetfelter kan være akut skadelige...

Hvis det her var wikipedia, ville jeg tilføje et [citation needed]. Findes der noget dokumentation?

 • 1
 • 0

For et par årtier siden var der vældig røre i andedammen om farligheden af at bo under/nær højspændingsledninger. Der var så meget debat herom at det reducerede prisen på huse der var beliggende nær ledningerne. TV viste et eksempel på udladninger i en minkhal der var placeret direkte under en højspændingsledning ved at minkavleren satte et lysstofrør mod hallens tag og fik spændingerne herfra ledt igennem røret og sig selv til jorden så røret lyste op. Så det er da noget af en magnetspænding der finder sted under disse ledninger og det kan da ikke ligefrem været et ideelt sted at opholde sig hvis fænomenet var reelt . I modsat fald må der have været elektrisk overgang i taget ?

 • 0
 • 0

Man kan faktisk godt stå på åben mark med sit lysstofrør og få det til at lyse forudsat, man står under en højspændingsledning.

De mulige skader ved elektromagnetiske feltet blev der skrevet meget om, men i mindst éet tilfælde, skyldtes en landmands vanskabte kalve noget andet, nemlig en sygdom, der også forekommer i kvægbesætninger langt fra sådanne felter. Det kom frem nogen tid efter.

Mvh
Tine

 • 2
 • 1

Har vi overhovedet kunnet producerer et kunstigt magnetfelt med samme eller større styrke som vores planets?

 • 0
 • 1

For et par årtier siden var der vældig røre i andedammen om farligheden af at bo under/nær højspændingsledninger.

For højspændingsledninger er det ikke kun magnetfelter der er fokus på, der er også elektrostatiske effekter.

Det er f.eks målbart at partikulær luftforurening kan opnå en elektrisk ladning tæt på højspændingsanlæg og man kan også måle en smule ozon produktion fra overslag i højspændingsanlæg.

Spørgsmålet er om disse effekter er skadelige eller ej, det har vi ingen kompetente svar på for nærværende.

De få mennesker bliver overfølsomme for elektriske installationer er derfor et interessant forskningsområde for der kunne man håbe at afsløre en eventuel biologisk mekanisme.

Heldigvis har vi altid været lidt paranoide omkring højspændingsanlæg her i landet, i mange år var der f.eks krav om virkningsløse fangnet ved vejkrydsninger.

Derfor er det er meget få danske boliger der ligger udsat for højspændingsanlæg sammenlignet med f.eks England.

Poul-Henning

 • 1
 • 0

Har vi overhovedet kunnet producerer et kunstigt magnetfelt med samme eller større styrke som vores planets?

Ja, i et NMR spektrometer. Der er magnetfeltet på den største 900 MHz maskine 21.1 Tesla. Sammenlignet med jordens magnetfelt ved 30 microTesla ved ækvator og 60 microTesla ved polerne.

 • 1
 • 0

For være skadelige skal de være tæt på. Hvis man former to Elektromagneter efter menneskekroppen således afstanden mellem kroppen og elektromagneterne giver plads til kunne trække vejret.
Og man sætter strøm, til magnetfeltet, da vil personen på et tidspunkt dø.
Man kunne prøve med rotter først.

Husk bedøve disse.
Een som taler med en hvis vægt. Det gik kun ud over det yderste led på min højre pegefinger. Og det er rigtigt, Ama'er!

 • 0
 • 0

Som artiklen omtaler har forskere og andre beskæftiget sig med spørgsmålet:
Er det sundhedsskadeligt for mennesker, dyr og andre biologiske systemer, at være udsat for magnetiske kraftfelter, der er større end det naturlige magnetfelt, der omgiver Jorden?
Jordens magnetfelt har en gennemsnitlig størrelse på omkring 50 mikro-tesla = 5,0*10^(-5) Tesla.

For eksempel er der stadig uklarhed om mulig sundhedsskade ved påvirkninger fra det elektromagnetiske felt omkring tændte mobiltelefoner. Også elektromagnetiske felter omkring højspændingsledninger har nogle ment kan være sundhedsskadelig.

-- Kraftigt magnetfelt i MR-skanner påvirker fysiske og kemiske processer --
Ved en MR-skanning (MR: Magnetisk Resonans) ligger en person, der skal undersøges, i et kraftigt magnetfelt med en styrke på op til 3 Tesla, dvs. med en styrke, der er 60000 gange større end Jordens magnetfelt. Den undersøgte person ligger i det kraftige magnetfelt i måske en hel time.

-- Formodning om virkninger --
Da der i vores krop foregår uhyre mange aktive fysiske og kemiske processer, hvor elektrisk ladede ioner og elektrisk polariserede molekyler deltager, ja, så må følgende være ganske logisk: Hvis det aktive biofysiske og biokemiske system, som et levende menneske er, udsættes for et kraftigt magnetfelt, så vil de fysiske og kemiske processer blive påvirket på en uheldig og ikke formålstjenlig måde!

-- Fagligt svar ønskes! --
Er det sundt for menneske-kroppen, at være påvirket af så kraftigt et magnetfelt? Kan der være sundhedsskadelige langtidsvirkninger? Kender man til personer, der er blevet skadet ved MR-skanning? Hvad forskning og viden har man til besvarelse af spørgsmålene?

Hilsen fra
Louis Nielsen

 • 1
 • 0

Det er vist kun folk med implantater af ikke umagnetisk materiale som direkte er kommet til skade. Det kan til gengæld sagtens være øjeblikkeligt dræbende, men det er jo nok ikke det der er tale om her.

Derimod mener jeg at jeg for en del år siden, netop i forbindelse med MR-scanning, læste at et statisk magnetfelt på 9 - 10 Tesla får folk til at besvime. Det blev forklaret ved at et så kraftigt felt kunne få alle vandmolekulerne i kroppen til at "rette ind" på samme måde - men der var ikke nogen nærmere forklaring på hvorfor denne "ensretning" skulle medføre bevidstløshed. Til sammenligning er feltet i en MR-scanner omkring 4 - 5 Tesla.

Jeg kan selvfølgelig ikke huske kilden, så med mindre andre kan bekræfte må i bare tage det som en "historie".

 • 0
 • 1

Prøv at se nedenstående link hvor en frø bragt til at svæve i et magnetisk felt på 16 T uden bivirkninger (tricket i at få en kraft påvirkning er ved at have både et stærkt felt og en høj feltgradient d.v.s. et stærkt varierende felt over afstand). Eksperimentet indbragte forskerne en igNobel pris, en af dem fik senere også en "rigtig" Nobelpris

http://www.physics.org/explorelink.asp?id=...

 • 0
 • 0

Magnetfelters helbredende og intelligensfremmende virkning

Artiklens negative overskrift er direkte misvisende. Magnetisme er sundt. Derfor har jeg også planlagt at udruste mit hus med stangmagneter.

PHK og andre burde overveje at opføre deres nye hus i gabet på en kæmpe hesteskomagnet.

Magnetfeltet under højspændingsledninger er desværre ikke højt nok. 10.000 Ampere i 20 meters højde giver et felt på kun 100 mikroTesla, mens en stangmagnet giver et behageligt felt på 30 milliTesla og en god hesteskomaget hele 300 sundhedsfremmende milliTesla.

De mange intelligente artikler fra eksperimentalfysikere må tilskrives den omstændighed, at de ind i mellem har opholdt sig i nærheden af de kraftige supermagneter med felter på 10-20 Tesla.

Man har tidligt været opmærksom på magnetfelters gavnlige virkning.

Således indrettede Nobelpristageren Svante Arrhenius, der udover at beskæftige sig med drivhus-effekt også havde en sygelig interesse for racehygiejne, et klasselokale i Stockholm med elektromagneter i gulv og loft til fremme af intelligens og indlæring (en gratis idé til den ny skolereform). Her er en gengivelse af en artikel om eksperimentet fra 1912:

Growth of Children Perfected by Electricity

A remarkable experiment has been carried out in one of the public schools of Stockholm, whereby the mental and physical growth of children has been greatly stimulated by electricity.

The experiment was made at the suggestion of the distinguished scientist, Professor Svante Arrhenius, who recently advanced the interesting theory that life was spread through the universe by germs driven by the force of light from one star to another.

The walls and ceilings of the school were lined with a coil of wires, through which a high frequency circuit was passed. The children in the room were then in the position of the iron core in the centre of a coil. Such a core, as everybody knows, becomes highly magnetised.

Fifty children were kept in the room under the electric current, while fifty others of the same average age, size and mental development were kept in an adjoining room without electrical treatment. A careful comparison was made of the growth and mental progress of the two sets of children.

At the end of six months the children under electrical treatment showed an average growth of two inches, while those without electricity grew one inch and a quarter. The electrified children showed an increase in weight and other forms of development in proportion to their height.

The electrified children showed an average proficiency in their studies of 92 per cent, and fifteen of then showed 100 per cent. The unelectrified children, on the other hand, were only 75 per cent proficient in the average, and not one of them showed 100 percent.

The electrified children appeared to be much brighter, quicker and more active. They were prompter in attendance and much less subject to fatigue. The teachers also showed superior working capacity in the electrified room.

The experiment will be continued as long as its good results are evident, and it is hoped in this way to produce a race of practically perfect children.

If the experiment yields the results expected by Professor Arrhenius and its other advocates, it will be the most important ever carried out for the benefit of the human race.

Many distinguished scientists have lately come to the conclusion that life, the vital force which actuates all living animals and plants, is either electricity or some force so closely resembling it that it is impossible to distinguish between the two. A sufficient supply of the life force produces a perfect animal or plant, while a defective supply leaves a creature weak, diseased, and inefficient for its place in nature.

If electricity is life, then we can understand that it would promote perfect development.

The problem is how to convey artificially produced electricity into a body so that it will become life, and this appears to have been solved in Stockholm.

Professor Berthelot, the famous French chemist, has promoted the growth of plants by electricity with great success.

The United States Government is now using the electric current to increase crop yields, but in this case the results are attributed to heat, although perhaps not entirely due to it.

Luther Burbank, the American botanic wizard, has shown how the lessons drawn from the plant life may be applied to human beings. He has described how he would produce a race of perfect children by careful selection and absolutely hygenic conditions. Undoubtedly these conditions would in many cases produce a race of relatively perfect children, as compared with the little ones whose lives are ordinarily blighted today by bad surroundings and habits.

There must, however, be many children who lack sufficient life to reach perfection, even under absolutely healthy conditions. We most also look forward to reaching a higher standard of perfection than any yet attained. To supply new life force in such cases is the object of the Stockholm experiment.

It is said that ozone was freely disengaged in the Stockholm classroom, and this may have had a beneficial effect on the children, but all the remarkable results obtained cannot be attributed to it.

http://trove.nla.gov.au/ndp/del/article/57...

 • 0
 • 2

Jeg synes det er åndssvagt at man kan blive usikker på, om der er en risiko.
For når der er usikkerhed i om noget er skadelige eller ej vil der netop altid være en risiko på den ene side og en chance på den anden side.

Derudover kan man heller ikke generalisere og sandsynlighed er ikke udtryk for virkelighed, men for i hvilken retning ens viden eller snarer mangel på peger.

 • 0
 • 6

Jeg synes det er åndssvagt at man kan blive usikker på, om der er en risiko.

Sådan er statistik nu engang. Der er ingen nedre grænse for hvornår man siger noget er skadeligt, og derfor kan man ikke bevise statistisk at man er under. Vi har dog følgende viden som tyder på, at magnetfelter ikke giver mening at bekymre sig om.

E-felt: elektrisk felt
B-felt: magnetisk felt

 • Mange påstår at være overfølsomme overfor e- eller b-felter, men alle er dumpet når de blev testet
 • Kroppen danner selv langt større e- og b-felter end vi udsættes for passivt
 • Medierne elsker at sprede panik om ingenting fordi det sælger sendetid
 • B-felter har stort set ingen indflydelse på nogen del af menneskekroppen
 • E-felter har svag indflydelse på kroppen (medmindre de er meget store så vi får stød). Effekten af e-felter er opvarmning, dvs. en helt almindelig lighter har samme type indflydelse men langt større.
 • Der er vanvittigt mange undersøgelser omkring e- og b-felters indflydelse på kroppen. Endnu er der ikke en eneste undersøgelse som både er videnskabeligt anerkendt og påpeger at der kan være noget farligt.
 • 3
 • 0

Arkæologi kan være en god ting, men arkæologiske udgravninger i gamle uddebatterede debattråde er en uskik.

Hvis du har noget på hjerte, så fortæl det i en ny tråd.

 • 8
 • 0

Kommentarerne viser at spørgsmålet er alt for bredt formuleret. Som at spørge om salt er farligt.
Magnetfelter kan være alt fra statiske felter til gammastråler. Og så snart et magnetfelt varierer er der også et elektrisk felt. Desuden er de usynlige og derfor altid potentielt "farlige".
En kollega satte engang en afmagnetiseringsspole fra et fjernsyn (katodestrålerør) ned over hovedet.
Han fjernede den meget hurtigt igen forståeligt nok. Jeg vil tro effekten kan ligne elektrochok.

 • 0
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten