phloggen

Er luften gået af Galathea ?

Det udfordrer jo altid ens opfattelse af situationen at komme lidt væk hjemmefra og på turen herop til Norge kom jeg til at spekulere over den der Galathea ekspedition der plasker afsted ude i Atlanten et sted, muligvis allerede med Ingeniørens Jens Ramskov ombord.

Nu læste jeg så lige Anders Lund Madsens indskud fra skuden ovre på Morgenavisen Jyllands-Postens hjemmeside og manden har jo ret.

Reuven Frank, direktør for tv-selskabet NBC i hine tider, sagde engang at det mest interessante TV man kunne lave var et intelligent menneske der tænkte sig om.

Det er jo netop essensen af forskning, et intelligent menneske der tænker sig om.

Så hvorfor er der ikke noget af det i den relativt set massive pressedækning af Galathea-3 ?

Det er altsammen, 5 minutters sound-bites. Nu har de hevet noget vand op. Nu har de spillet bingo og præsten er god som opråber. Nu har Britt været på indkøb.

Helt ærligt, hvis det er planen at vi skal følge dem på det niveau, så synes jeg man burde skrue spændingen op ved at lave en ugentlig afstemning om hvem der skal gå planken ud. Kriteriet for afstemningen skal være: Hvem skader forskning og videnskab mest ?

Jeg er ikke et øjeblik i tvivl om at hele besætningen vil komme uskadt hjem. Forskerne ligeså. Men jeg vil håbe for de der mediefolk at de kan svømme.

Det er på sin vis nøjagtigt som med rumfærgen: De laver sikkert noget forskning i den også, men det er ikke forskning der nogensinde bliver formidlet for de brede masser. Rumfærgens medie "footprint" er den fare besætningen befinder sig i og hvilken musik de bliver vækket af om morgenen.

Jeg ville hellere høre om nogle intelligente mennesker der tænker sig om.

phk

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Det er hørt, syntes også ligesom det er lidt "tyndt" med kød på benet! Sidst jeg hørte noget derfra, var at "den unge dame" var ved at blive søsyg! >grin< ok -det kan være slemt nok!!!!

mvh John Street

 • 0
 • 0

Glimrende indlæg! Et fornøjeligt spark i røven til bl.a. Ingeniør-kollegerne på Galathea. Prøv f.eks. at læse indlægget fra dagens nyhedsbrev om "Speak like a pirate-day". Det er jo sådan noget man forventer at læse i "Anders And & Co." - ikke i Ingeniøren!

 • 0
 • 0

Hvis man kan finde plads til Anders Lund Madsen ombord, har man nok ikke det helt store videnskabelige mål med krydstogtet. Ærgerligt at Hunter S. Thompson ikke er i blandt os mere, han ville være en passende 'peer reviewer'.

 • 0
 • 0

Kære Poul-Henning og kommentarerJeg forstår ikke, hvad I mener, men jeg er måske ikke intelligent nok. Mener I noget om Anders Lund Madsen eller om Galathea 3-ekspeditionen? Det er altså to meget forskellige emner. Jens Ramskov om bord på Vædderen, der om godt fem tider sejler videre fra Azorerne mod Ghana.

 • 0
 • 0

Hej Jens, Kort sagt mener jeg at den rapportering der har været i pressen af Galatha indtil nu kunne være lavet næsten lige så godt fra en skibus på vej igennem tyskland.Hvis det er meningen at Galathea skal give formidling af forskning et løft, så kan det ikke være farven på besætningens uniform er skal bære historierne. Lad os få nogle tilbundsgående artikler om de forskellige projekter.  Hvordan måler de CO2 i vandet og luften og hvad får forskerne ud af tallene ?  Hvordan ser output fra sidebeamer'en ud og hvad kan man læse deraf ? Hvordan er det lige at Britt kan måle kviksølv med noget guld og en hundeskål og hvad er det lige vi kan bruge målingerne og hendes billige målemetode til ?

 • 0
 • 0

Kære Poul-Henning Jeg vil ikke tage ansvar for, hvordan andre medier dækker Galathea 3, men det er altså tilladt at følge med i ekspeditionen andre steder end i Anders Lund Madsens logbog. Ja, det endog ligefrem anbefales.I al ubeskedenhed synes jeg faktisk, at vi har gjort det ganske godt på Ingeniøren hidtil - og det kan jeg roligt sige for mine egne bidrag har været den mindste del af Ingeniørens dækning -  skribenten af de fleste artikler har været været vores dygtige journalistpraktikant Mette Buck Jensen.  Og når det drejer sig fomidling til skoler og gymnasier, så er der gode muligheder på bl.a.  http://galathea3.emu.dkwww.danfossuniverse... Og så skal man ikke glemme, at en ekspedition er feltarbejde. Her gælder det først og fremmest om at samle data op til videre analyse. Jeg mødte en biolog på et af de landbaserede projekter på Azorerne, han berømmede netop den effektive rutine, der blev udført i det projekt, han var koblet på. Dette aspekt glemmer man ofte i forskningsformidlinger. Forskning er "intelligente mennesker, der tænker sig om", som du skrev i din blog, men det er også "effektiv, reproducerbar dataopsamling". Jeg har tænkt mig at holde øje med, hvordan det forløber her på skibet.Og så lige en status fra Vædderen. Om et par timer gør vi klar til opsamling af de første vandprøver til bl.a. kulstofprojektet, samtidig forventes lyd-i-oceanerne at gå i gummibåden. Jens på det dybblå ocean med kurs stik syd.

 • 0
 • 0

Jens, Jeg glæder mig til at se noget kompetent dækning af det videnskabelige  stof fra din hånd, selvf. er det mest dataopsamling på skibet,  men forhåbentlig finder du også plads til den bagved liggende teori og den størrere sammenhæng udenom. Poul-Henning 

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten