Er elnettet som din bedstefars gamle bil ?

Nyeste teknologi, tip top moderne, bedste materialer, flot og imponerende. Sådan var din bedstefars bil, da den var ny. Det samme kunne man sige om det danske elnet. Men i dag er bilen mere end 25 år gammel og det er mange af elnettets komponenter også.

Mere end halvdelen af Danmarks centrale kraftværker har passeret 25 år og hele 85 procent af maskineriet er mere end 15 år gammelt. Mange luftledningsanlæg, jordkabler og transformere er ligeledes på vej mod "pensionsalderen", ligesom beskyttelsesanlæg, styrings- og kontrolanlæg etc. ofte har et betydeligt antal år på bagen.

Men elnettet virker, og det gør bedstefars gamle bil også, når den er passet og plejet med service og nye reservedele etc. Spørgsmålet er imidlertid om det er forsvarligt at køre videre med bilen, når hastighederne øges og kravene til sikkerhed og ikke mindst miljøet skærpes. Det gælder vel også elnettet?

Der er mere end 150.000 km jordkabler i Danmark. Heraf er hen ved 2/3 lavspændingskabler og rigtig mange af dem er PVC-kabler, der i begyndelsen af 1960erne erstattede gummiisolerede blykabler. På mellemspændingsområdet er der op mod 60.000 km jordkabel. Heriblandt findes gamle olie-papir isolerede kabler, PVC- kabler samt de nyere såkaldte PEX-kabler, der er tværbundet polyethylen og ofte anvendes til større kabeltyper.

Mere end 4.000 km er højspændingskabler, der ofte er oliefyldte, og en klassiker i dansk elforsyning er fladkablet, som blev udviklet og patenteret af ingeniør Johannes Møllerhøj hos NKT. Det første Møllerhøj-kabel blev installeret tilbage i 1941, og der er stadig mange af disse kabler i drift!

Af hensyn til produktion og transport har højspændingskabler ofte mange samlinger - muffer. Her samles forskellige materialer med forskellige varmeudvidelseskoefficienter, og det kan give utætheder, når kablet udsættes for stærkt varierende belastninger. Et frit elmarked har ført til sådanne varierende belastninger.

Fænomenet kendes blandt andet fra KONTEK-kablet mellem Sjælland og Tyskland, hvor samtlige muffer måtte udskiftes, da der løb olie ud.

Spørgsmålet er nu, hvor mange kilometer Møllerhøj-kabel eller andre oliefyldte kabler, der er tilbage i jorden, og om de stadig holder tæt? 

Bedstefars bil kan jo også lække lidt olie i ny og næ!

Emner : El
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Er det den slags kabler, der også har dioxin som ingrediens i olien? Eller var det kun i transformere, det indgik?

Forresten har energiselskaberne netop udlagt fibernet, "da de alligevel skulle grave", men der har sært nok ikke skulle grave her ved os. Der skal være mindst 50 kunder til fiber, og så mange husstande er der ikke i vores landsby. Eller i miles omkreds.

TDC har forresten sit goe gamle kobber her. SkyLine kan måske være et alternativ. Måske!

Ind i mellem er det ret irriterende at bo på landet. Vi får ikke tit del i det smarte før længe efter alle andre.

Mvh Tine

  • 0
  • 0

Jeg tror ikke du skal tænke så meget på alderen. Hvis el-nettet skal udskiftes, så er det lagt ind i DONGS planer om udskiftning og vedligehold. Vores forsyningssikkerhed er utrolig stor, jeg mindes ikke ret mange gange hvor vi har mistet strømmen udefra, men det kan da ske. De gange jeg husker var en vindmølle som koblede ind i modfase, og da en gravko klippede et 10 KV kabel til den station jeg hænger på.

Tine. Hvis der var dioxin i transformerne, så var der også i kablerne, fordi det netop var derfor der var olie i transformerne. I mange stationer kan du se en olietønde på toppen af stationen, og den er forbundet til kablet, for at holde fugt ude af kablet. Jeg kører lige P.T på skyline, de kører en kampange hvor man kan komme på deres net i 6 mdr uden oprettelsegebyr, og så er det gratis, kan almeldes til enhver tid. Det kører upåklageligt, jeg ville hellere have 25/25 mbit fiber fra byen, men det er ikke udrullet i mit område endnu "Måske når kablerne skal udskiftes alligevel" :D Glæd dig over friheden herude på landet, det er da dejligt at man kan tage stjernekikkerten frem og endda SE noget deroppe - kunne ikke leve i en storby.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten