seiersen science

Er der mere mellem himmel og jord... end Google?

Jeg er ikke specielt meget for TV2, men i aften havde de et helt fantastisk program: Operation X's Morten Spiegelhauer afslørede, hvordan såkaldte clairvoyante narrer folk til at tro, at de har kontakt til afdøde venner og familiemedlemmer, på trods af at alle oplysninger kommer fra internettet. TV2 og Spiegelhauer opdigtede afdøde personer, som de beskrev på nogle internetsider, og programmet viste tydeligt, hvordan to clairvoyante nærmest læste direkte op fra disse websider i deres åndesessioner. Blandt andet kunne den ene fortælle om manden, der døde i en tragisk waders-ulykke; pris: 1.200 for 10 minutters Googling!

Ikke nok med det, så prøvede TV2's journalister også at optræde som clairvoyante over for en gruppe uvidende deltagere. Tv2 havde alle oplysninger fra internettet, og de deltagende blev virkelig overbeviste om, at journalisten havde kontakt med deres afdøde bekendte!

Hvis folk sælger deres clairvoyante ydelser, fordi de virkelig tror på, at de er clairvoyante, så skal de være så velkomne! Vi har religionsfrihed i dette land, og det må man respektere. Men hvis folk sælger deres clairvoyante ydelser ved bevidst at svindle godtroende folk - så er de nogle rigtig dumme svin, for at sige de lige ud!

Programmet fortsætter næste mandag, hvor Morten Spiegelhauer vil grave endnu dybere blandt clairvoyante svindlere. Deltag i den omfattende debat om programmet på TV2's egen blog. En af deltagerne i kommentarsporet spørger meget fornuftigt, om Spiegelhauer har tænkt sig at undersøge de clairvoyante, som TV2 selv var med til at gøre berømte i "Åndernes Magt" Eksternt billede

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Ja, det var en rigtig god udsendelse. Hvor fik man dog ondt af de godtroende mennesker, der havde betalt for ... ingenting. Det eneste der ærgrer mig er, at TV2 øjensynligt ikke har dokumenteret at de "clairvoyante" faktisk har besøgt de omtalte hjemmesider. Det måtte kunne gøres ved registrering af besøgende IP-adresser eller lign. Nå, men man kan jo altid diskutere, hvad der er svindel og hvad der bare er underholdning. De betalende gæster har jo fået en oplevelse ud af det, lidt ligesom hvis man betalte for at se på en tryllekunstner, ikke?

 • 0
 • 0

De "rigtige" clairvoyante får folk til selv at levere oplysningerne - uden at de opdager det! Det er da temmeligt åbenlyst at der er en søgning igang blandt publikum når de står og hører en "noget med 'A' ... Anders, Andrea ... Asmus --- Rasmussen (BINGO!)".

Tryllekunstneren Derren Brown's "mind control" programmer er det bedste - alle ved det er svindel, manden siger det endda selv ved enhver lejlighed, men man får stadigvæk ikke fat i det.

F.ex. fik han i et af programmerne udbetalt præmien på en værdiløs kvittering på et hundevæddeløb (han havde en expert med til at vælge den værste taber som de så spillede på). Flere løb i træk.

 • 0
 • 0

TV2 kan næppe tillade sig lige at låne de 'clairvoyantes' computere og tjekke på myip.dk osv.. Desuden, når de fleste har får IP fra DHCP server, er det lidt ligegyldigt - med mindre man er politiet.

Det som kunne være interessant, ville være at kigge på URL referreren (HTTP_REFERER i PHP), og se fra hvilken side de besøgende 'clairvoyante' kommer fra (nok google). Derfra ville man nemt kunne se de søge options de har brugt.

 • 0
 • 0

Det her er jo ikke et specielt problem omkring clairvoyance, det er et generelt problem, som sådan set også gælder brugtvognsforhandlere og lignende, hvor folk uden nogen forudsætninger kan udføre et givet erhverv. Det tiltrækker selvfølgelig fusentaster, der hverken har evner eller vilje til at gennemføre et studie, men som kan se muligheden for at tjene nogle hurtige penge. Man burde have et system hvor det kræves at personer, der udfører et givet erhverv, har en relevant uddannelse inden for virksomhedens område. Uddannelsesinstitutionen skal kunne fremvise læseplaner af en vis kvalitet med kvalificerede lærere på fagene og uddannelsen skal have en troværdig længde i forhold til faget. Fx. vil en treårig grunduddannelse for clairvoyante være af en rimelig længde og det vil sortere de værste eksemplarer fra, hvorefter kun idealisterne vil være tilbage. Derudover skal man forlange at virksomhederne er tilknyttet en forening inden for deres forretningsområde, hvis opgave det skal være at holde selvjustits, ansvarsforsikre medlemmerne, og ekskludere medlemmer, der ikke overholder lovene eller lever op til vedtagne etiske standarder. Ekskluderede medlemmer må selvfølgelig ikke praktisere. Denne model vil begrænse mulighederne for charlater inden brancher som brugtbilsforhandlere, det alternative, pircere, mfl. Det er dog ikke nogen fool proof løsning, hvilket man kan se i forb. med den danske lægeforening og deres fusentaster, fx. inden for plastisk kirurgi.

 • 0
 • 0

Kim Michelsen foreslår at man kunne kræve en vis kvalitet af de clairvoyante, for eksempel gennem godkendte uddannelser etc. Og det er jo en god ide - hvis ikke lige fordi hele konceptet for clairvoyance netop ER fup og svindel. Jeg kan slet ikke forstå de reaktioner der er kommet på tv2s blog, hvor folk snakker om "branchens brådne kar" og "ja, men jeg var hos en clairvoyant der i hvert fald var ægte nok". Jeg har lyst til at råbe højt "DET ER FOR (bandeord) FOLK DER PÅSTÅR AT DE TALER MED DE DØDE!!!" imens jeg basker fortvivlet med armene.

Hvis det vitterlig var muligt at kommunikere med afdøde, så ville det være helt vildt, noget så fantastisk, nok den største opdagelse i over 5000 års civilisationshistorie - men de folk der vælger at tro på det, anser det ikke som noget særligt, "Nå, så han kan tale med de døde, jaja, jeg har en fætter der kan fløjte gennem næsen." Jeg kan slet ikke forstå hvad der sker inde i folks hoveder når de konkluderer at et medium 'nok' kommunikerer med en ånd, selv om han kun siger ting der kan findes via google - det virker som om de har sværere ved at tro på at nogen skulle finde på at svindle for sølle 1200,- i timen, end at afdøde ånder vitterlig kan oplæse deres egne nekrologer for særligt udvalgte.

Og selvom jeg holder af programmer der afslører de clairvoyante som svindlere, og selv tit har lyst til at gøre det, så tror jeg ikke de gør nogen forskel. De af os der ikke liiige tror på at man kun kan kommunikere med højt betalte konsulenter når livet er ovre, vil alligevel aldrig bruge penge på den slags. Og dem der insisterer på at tro på den slags, er allerede så godt i gang med at fornægte virkeligheden, at selv alskens tv-programmer, statsautorisationer og uddannelsesgodkendelser vil prelle af på dem som vand på en gås. Derfor ser jeg egentlig ikke noget problem i at de mennesker bliver 'narret' til at betale penge til de clairvoyante - for kan man virkelig påstå at blive narret, når man havde forventet noget der er fuldstændig umuligt, noget som mennesker forgæves har forsøgt på siden de gamle ægyptere, noget der på ingen måde hænger sammen med den måde virkeligheden ellers fungerer på?

Hvis jeg køber en brugt bil, og den viser sig at have skjult rust, så er jeg blevet snydt. Hvis jeg får en besked fra min afdøde morfar, men det viser sig at den er fundet på google, så er jeg godt dum hvis jeg forventede noget som helst andet.

 • 0
 • 0

Fx. vil en treårig grunduddannelse for clairvoyante være af en rimelig længde og det vil sortere de værste eksemplarer fra, hvorefter kun idealisterne vil være tilbage.

Og eksamensdatoerne må kun stå på papirer i lukkede, forseglede kuverter.

På den måde sikrer man sig, at kun ægte clairvoyante kan "læse" datoen, og komme til eksamen ;-)

Det er lidt selvmodsigende, hvis man skal bestille tid til en clairvoyant. Han/hun burde jo vide det i forvejen...

 • 0
 • 0

Burde de "Klarvojante" ikke have forudset udsendelserne ???

Enkelte clairvoyante er dog nok fuldstændig overbeviste om egne evner (hjernen er en forunderlig indretning...) og deres kunder er overbeviste, hvorved der opstår en synergi, som giver begge parter dét de behøver. Det ændrer dog ikke ved tåbeligheden !

 • 0
 • 0

Folk tror på alt det vås, og bliver fornærmede, hvis mn tillader sig at være skeptisk. Se fx www.heste-nettet.dk Der er dælme mange heste, der får det bedre, hvis de får en lyserød grime! LOL.

Folk er forargede, da de "kender mange gode clairvoyante", hvis ry nu lider skade. :-((( Jeg har sat mig ind i tingene, både da jeg gerne ville tro- og efterfølgende, Sagan, har sagt det så glimrende (min oversættelse): "Det er er interessant, men det ville være mere interessant, hvis det var sandt".

Og ingen af de clairvoyante har hævet den dusør på $ 1.000 000 udsat af James Randy.

Hov- det værste er, at folk vil tro, men www.skeptica.dk er ved at gå i frø.

Mvh

Tine Andersen

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten