Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
By signing up, you agree to our Terms & Conditions and agree that Teknologiens Mediehus and the IDA Group may occasionally contact you regarding events, analyzes, news, offers, etc. by telephone, SMS and email. Newsletters and emails from Teknologiens Mediehus may contain marketing from marketing partners.
phloggen

England vader videre...

Englands problemer med vand denne vinter er ikke ovre endnu og idag er det Thames floden der er i fokus.

The Guardian kører en live-blog der følger vandets gang.

Vandet er endnu ikke nået til London og den regn der forventes at forværre situationen yderligere er stadig ikke overstået

Her er situationen mellem Slough og Ashford:

Illustration: Privatfoto

Der er begyndt at komme lidt politik ind i sagen, en politiker kastede skylden på deres "Environment Agency" men det fik chefen derfor til at skyde tilbage og forklare, meget klart, at han havde prøvet at bruge alle de penge politikerne havde givet ham lov til, men at deres restriktive "value for money" regler havde forhindret det.

Regeringen har nu, alt for sent, kastet flere penge på bordet og vicestatsministeren er ude for at gyde olie på vandene.

Deres meteologiske institut er også ude med riven, i en meget læseværdig rapport "A Global Perspective on the Recent Storms and Floods in the UK" tager chefen selv bladet fra munden.

Fælles er, at det er to meget tunge personligheder der nu tager bladet fra munden, Lord Chris Smith er tidligere minister og Dame Julia Slingo stikker heller ikke op for bollemælk, selvom det er i klimaforskning og ikke politik hun har slået sit navn fast.

phk

Poul-HenningKamp
er selvstændig open source-softwareudvikler. Han skriver blandt andet om politik, hysteri, spin, monopoler, frihedskampe gør-det-selv-teknologi og humor.
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Jeg heftede mig umiddelbart - ved en hurtig gennemlæsning - at nogle at de events der har fundet sted i perioden 1/12 2013 til d.d. ligger uden for det normale statiske udfaldsområde.
Stormenes intensitet er steget, vandmængderne der kommer som regn er steget, og havet er også steget.
Stormene i denne vinter har taget en lidt sydligere retning.

Læser man mellem linjerne, så står det for mig klart, at vejret over GB denne vinter statistisk set er gået agurk.
Ikke set på enkelt hændelse, men på antallet af hændelser inden for tidsperioden, styrken (vind/regn) er øget og ikke set tidligere over så kort en periode.

Disse ændringer tyder på at nogle ting i det generelle vejrmønster har ændret sig fundamentalt, og temperaturstigning i hav og luft faciliterer både mere vind og mere vand, såvel som højere frekvens.

(hint - global warming)

 • 10
 • 1

...vandmængderne der kommer som regn er steget, og havet er også steget.

Er havet steget, eller er landet sunket?? Engang var Jylland landfast med England pga isen vægt i sidste istid. Den landfasthed er sunket ned og det synker stadigvæk - Det gør vi også i det sydlige Danmark og Lolland.

Er det muligt at skille de to effekter ad ?

 • 2
 • 0

Det er ikke havniveauet der er problemet, det er mængden af nedbør summeret de sidste måneder. Grundvandsspejlet er flere steder steget til et niveau der ikke er set i ca. 200 år, mens de tidligere flodsenge(der har været tørre i mange år) ikke har været opgrøftet. Der er også klager over manglende oprensning i åerne(engelsk type større end danske).

 • 2
 • 0

Nyt stort lavtryk med storm - og meget vand - i prognoserne for lørdag.

England har altid været regnens konge, men hvis det fortsætter som nu, bliver der moselignende forhold over det hele.

 • 2
 • 0

England har altid været regnens konge, men hvis det fortsætter som nu, bliver der moselignende forhold over det hele.

Ligesom vandet stod noget højere her i vikingetiden gjorde det også i England og mange af deres byer lå faktisk ude midt i moser af rent forsvarsmæssige årsager.

Cambridge er således før for relativt nyligt blevet "landfast"

Meget af det der pt. bliver oversvømmet burde simpelthen aldrig være bygget og der vil, som PM Camron lige mumlede på en pressekonference, fremover nok blive strammet på reglerne for byggeri i flodsengene.

 • 3
 • 0

http://www.theguardian.com/news/blog/2014/...

Da altid noget at det fra politisk hold lyder: "Cameron said that the government would spend whatever it had to to help those affected by the flooding."

Men nu sidder englænderne efterhånden også i til halsen med oversvømmelser. Spørgsmålet er så hvor længe der går før Danmark får lignende problemer (stormfloder undtaget).

 • 2
 • 0

Spørgsmålet er så hvor længe der går før Danmark får lignende problemer (stormfloder undtaget).

Det her kunne lige så godt være Danmark. Om 10 år ser vi dette her i Danmark, og England har så fået det en tak værre. Noget i den retning, eller hvad PHK?

 • 1
 • 2

Spørgsmålet er så hvor længe der går før Danmark får lignende problemer (stormfloder undtaget).

Lykkeligvis har Danmark ikke nogen floder og hvis de grøfter, bække og åer vi har ellers bliver ordentligt vedligeholdt, bliver det minimalt. Selvfølgeligt er der i nogle kommuner blevet bygget i områder indenfor å-beskyttelseslinjer og "glemte" rørlagte vandløb i byerne der giver problemer. Det er kun i byerne at overfladevand er blevet ledt ud i renseanlæg, men det er ved at blive løst. På landet har der altid været et tostrenget system.

Det største problem er der hvor vandløbsvedligehold er blevet "sparet" væk i årevis, dér vil vi se problemer.

 • 1
 • 1

Det her kunne lige så godt være Danmark.

Mnjae, med en masse fodnoter.

Danmark er overordnet temmeligt konvekst, dvs. højest midtpå, skråner ned mod havet, hvor England er ret konkavt, dvs. lavest midt på, ofte med randbjerge. Derfor har England nogle "floodplains" der siger spar-to til den smule vi kan klare med vores miniature-floder her i landet.

Vi kommer derfor næppe til at se en situation hvor f.eks Ringsted står under vand i månedsvis, uanset næsten hvor meget det giver sig til at regne.

(Vi har dog nogen områder hvor der er bygget ret uigennemtænkt: Hvis din addresse indeholder delord som f.eks "eng", "marsk", "dige", "overdrev" har du forhåbentlig en plan og et par vaders.)

Det meteologiske fænomen der regner ned over Englænderne for tiden er det man er begyndt at kalde "en atmosfærisk flod", et sted hvor jetstrømmen bevæger sig fra syd (varmere) mod nord (koldere) og krydser fra hav til land. På den sydlige halvkugle er det naturligvis omvendt.

Normalt rammer jetstrømmen ikke England, men passerer nord Scottland, for derefter at tabe ret meget af vandet i kulden inden det sidste hældes ud over Bergen i Norge. Men for tiden rammer denne "atmofæriske flod" altså Englands vestkyst.

Det vil kræve nogle meget usandsynlige forhold hvis den i flere måneder skulle smyge sig igennem den Engelske Kanal og ramme Danmark, men det ville blive et spektakulært regnvejr hvis det skete, selv over en kortere tidsperiode.

Så alt i alt: Nej, det bliver ikke sådan det kommer til at se ud hos os.

 • 5
 • 0

Men for 20+ år siden kunne man vel ikke bebrejde os, at klimaet ikke var på dagsordenen.

De første løse advarsler er 150 år gamle, men det var rent teoretisk.

De første målinger der understøttede disse teorier er fra 1960erne.

I 1988 blev der presenteret nogle meget kompetente computermodeller og slået alarm og klimaet kom på dagsordenen, men tidsskalaen blev ikke opfattet som værende presserende.

Siden midten af 1990'erne har det været et videnskabeligt faktum at klimaet ville blive varmere.

Så jo, der burde være handlet for 20 år siden.

Der blev faktisk også handlet, bare ikke nok.

 • 7
 • 0

De første løse advarsler er 150 år gamle, men det var rent teoretisk.

De første målinger der understøttede disse teorier er fra 1960erne.

Jeg havde atmosfærekemi i 2. g i gymnasiet i 1988, der omfattede fire områder: Ozonhul, smog/NOx, syreregn og CO2/drivhuseffekt. Så der var allerede fokus på det der hvis man fulgte lidt med.

Havde iøvrigt Morten Jødal som kemilærer i 1. g, der tidligere har været meget aktiv på ing.dk. Fantastisk underviser.

 • 4
 • 0

Der er også klager over manglende oprensning i åerne(engelsk type større end danske).


Oprensing sender sådan set bare "regningen" videre länger ned af vandlöbet og til fremtiden.

Oprensning gör at vandet väk hurtigere så vandstanden längere nede bliver höjere, så skal man til at bygge diger og vedligeholde dem også. Når digerne efter årtiers misligehold omsider fejler bliver konsekvenserne meget större, hurtigere. I Europa har man brugt rigtigt mange ressourcer på at genoprette de store floder's slyngede löb, så oversvömmelserne bliver langsommere og mere håndterbare, men måske hyppigere.

En del af problemet er at landbrugstötten i England forudsätter at jorden er fri for träer og buske, så man subsidierer skabelsen af meget store, sammenhängende, gräsarealer hvor vandet hurtigt kan löbe ned af bakken, ud i vandlöbene og träkke en masse mudder med som ödelägger fiskeriet.

Det er velkendt at jorden under träer kan lagre store mängder vand fordi jorden under träerne er meget mere porös end på marken, hvor dyr og maskiner konstant komprimerer jorden og slider på bevoksningen. Hvis man planter träer, så forsinker man vandet og undgår afströmning af mudder - men det får man ikke stötte til.

 • 6
 • 0

http://virgintrains.co.uk/updates/ varsler Virgin Trains nu forsinkelser og aflysninger som følge af hård vind i Nordvestengland i eftermiddag og aften. Rejsende opfordres til kun at rejse, hvis det er absolut nødvendigt.

Varslingen er:
" Due to high winds forecast this afternoon and evening, Network Rail will impose a 50mph speed restriction between Crewe, Stoke and Manchester, Liverpool and Carlisle (from 16:00 to 00:00) and Chester and Bangor (14:00 to 20:00). There will be no train services between Preston and Lancaster from 19:00 to 21:00. In addition to this there will be no service between Bangor and Holyhead from 14:00 to 20:00 and there will be no alternative road transport. "

 • 1
 • 0