close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.
phloggen

Energirammestatus, 1. måned

Min dataopsamling har kørt i en hel måned, så hvordan ser det ud i forhold til energirammen ?

Vi tager behovet for opvarmning først:

Ved 20°C på indersiden og -12°C på ydersiden siger energirammen at huset skal tilføres 5.2kW for at holde varmen, dvs. 162.5 W per grad temperaturforskel.

Gennemsnitstemperaturen har været 7.27°C udenfor og ca. 21°C indenfor, dvs: 162.5 W/°C * (21°C - 7.27°C) = 2.2kW, eller 53 kWh per døgn.

Elforbruget har været 26.3 kWh per døgn i perioden, fordelt med 14.6 kWh/d til jordvamepumpen og 11.8 kWh/d til andet.

De 11.8 kWh/d "andet" antager vi er omdannet til varme, ergo har jordvarmen produceret: 53kWh/d - 11.8kWh/d = 41 kWh/d

Herefter kan vi udregne COP værdien til 41kWh/d / 14.6 kWh/d = 2.8 - ikke er imponerende.

Vi kan også regne den anden vej ved f.eks antage COP til 4: 14.6 kWh/d * 4 = 58.4 kWh/d

Hertil de 11.8 kWh/d "process-varme" og vi finder det samlede varmetab til 58.4kWh/d + 11.8kWh/d = 70 kWh/d = 30% over energirammen.

Virkeligheden ligger et sted imellem disse to yderpunkter.

Det er stadig ikke lykkedes mig at indstille jordvarmeunit så brusebade ikke udløser elpatronen, det koster naturligvis på COP værdien.

Der er et trade-off imellem temperaturen i "gulvvarmedelen" af tanken og antallet af kompressorstarter. Pt. kører vi 35°C setpunkt og det giver tre starter på to timer. Næste måned er det planen at hæve setpunktet til 45°C og se hvad det gør ved elregningen. (Input er velkomment!)

Brinetemperaturen når ned på ca. 7°C i en kort start og 5°C i den indprogrammerede "ekstra varmtvands" periode om morgenen. (Hvilken brinetemperatur har i andre for tiden ?)

Alt i alt tror jeg vi er indenfor skydeskiven, men der er tydeligvis plads til forbedring.

Jeg er ved at kalibrere en masse DS18B20 temperatursensorer der skal overvåge systemet meget mere detaljeret, mere om det i næste blogindlæg.

phk

Poul-Henning Kamp
er selvstændig open source-softwareudvikler. Han skriver blandt andet om politik, hysteri, spin, monopoler, frihedskampe gør-det-selv-teknologi og humor.

Hvordan kalibrerer du dem og med hvad? Har du en kalibrator eller et vandbad og et nøjagtigt termometer?

  • 0
  • 0