close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.
phloggen

Energibevarelse

Nyheden om at Tysklands solceller producerer en masse strøm, har foranlediget en en helt forudsigelig og nærmest rituel debat her på ing.dk.

Grunden til at debatten er så forudsigelig, er at mange af debattørene ikke har fulgt med i timen og særligt at de ikke tager deres mangeårige antagelser og simplificeringer op til revurdering.

Lad mig give et eksempel:

Hvis et elnet forsynet fra store roterende klumper jern får et overskud af energi, har men en ikketriviel reguleringsopgave med at holde omdrejningstallet på det roterende jern nede, uden at få overtryk i de bagved liggende dampturbiner eller overophedning af de bag dampturbinen liggende varmekilder.

Man har selvfølglige procedurer og metoder dertil, men de er exceptionelle procedurer og metoder, de koster unormalt slid, ekstra vedligehold, i nogle tilfælde nedetid osv. osv.

I vores planøkonomiske fortid, forsøgte man at undgå at kraftværksblokke blev startet og stoppet mere end en eller maksimalt to gange per døgn.

Vindmøller er designet til at blive stoppet hyppigere end store kraftværksblokke, men det er stadig noget man helst skal undgå, for det giver extraordinært slid og stress.

Når man har bevægelige dele og/eller termodynamiske kredsløb, bliver man nødt til at respektere inerti og energiens bevarelse.

Solceller er rent elektriske og man kan derfor tænde og slukke dem hvert minut i hele deres levetid, uden at det gør nogen som helst forskel, eller for den sags skyld, uden at nogen overhovedet opdager det.

Selv hvis vi plastede alle sydvendte flader i Danmark til med solceller, ville det ikke repræsentere et problem i forhold til netbalancen for vi kan når som helst slukke for så mange af dem vi har lyst til og brug for.

På forbrugssiden har vi også en slags bevarelseslove men de er meget sværere at få øje på.

Den "utilitymodel" vi de sidste 75år har vænnet os til for elektricitet er hverken per definition korrekt eller optimal, men den er absolut det mest bekvemme for mennesker: Bare tænd på kontakten når du har brug for strøm.

Takket være "de store tals lov" var det muligt for os at balancere store træge kraftværksblokke med folks tilfældige tænden og slukken for alt muligt elektrisk isenkram, det var lidt et win-win scenarie, under de givne forudsætninger.

Men forudsætningerne er ikke de samme mere.

Men idag har vi alle hvad der svarer til 10-20 "tjenestefolk" i huset, de er elektriske og har elektronhjerner og derfor kan vi et langt stykke hen ad vejen undvære "utilitymodellens" bekvemmelighed, hvilket igen tillader os at reducere afhængigheden af de store centrale kraftværksblokke.

Præcis hvornår min fryser eller mit køleskab kører er mig inderligt ligegyldigt og hvis de indbyggede "tjenestefolk" kan oplæres til at tænde og slukke på kontakten således at bivirkningerne fra vores elproduktion mindskes, kan intet rationelt menneske have noget derimod.

Hvis opvaskemaskinen, vaskemaskinen eller tørretumbleren startes om aftenen og lyset efterfølgende slukkes, er der nok ikke en kæft der opdager hvis de indbyggede "tjenestefolk" beslutter sig for at bruge mere eller mindre strøm, som det nu passer i elnettet.

Disse to faktorer: De ubevægelige solceller og de mange "tjenestefolk" vi har til at indrette vores elforbrug efter elnettets tilstand, gør at stort set alle de påstande der for Nte gang blev fremført i debatten om tysklands solceller ikke har noget med fremtiden at gøre, men i stedet står som monument over hvordan vi tænkte på elnettet i 1960erne.

Hvis det eneste man har at bidrage med er "Det går aldrig godt", "Det kan man ikke" og "Dengang jeg..." bør man seriøst overveje at flytte sig ud til siden og holde mund, så man ikke står i vejen for fremskridtet.

Når man så står derude, kan man passende bruge tiden til at fundere over hvor fedt det i grunde er at leve i den fremtid vi engang drømte om.

phk

Poul-Henning Kamp
er selvstændig open source-softwareudvikler. Han skriver blandt andet om politik, hysteri, spin, monopoler, frihedskampe gør-det-selv-teknologi og humor.

Hvem har fortalt dig at vindmøller ikke kan reguleres løbende? Det er da vist en sandhed fra før variabelhastighedsmøller. En bare nogenlunde moderne vindmølle reguleres konstant uden problemer.

  • 0
  • 0

Forstå nu manden.....der har set lyset fra sin solenergifanger.....at lave tagflader og sydvendte flader om til solenergifangere hvor energien kan konverteres til el så længe solyset på nogen måde rammer dem, direkte og indirekte, men bedst direkte :o) .....og hvis man ikke har brug for deres tjeneste ydelse så slukker man bare for dem og så bliver de passive husoverflader, indtil man har brug for dem igen. Til opladning af batterier eller til salg til elnettet.

Der ville så ikke set gennem PHK´s briller være brug for store centrale anlæg( læs Akraft) til samfundets drift da alle hustande helt klart kan klare sig selv med solfangere og et tilstrækkeligt stort batteri til de mørke timer og lange vinternætter og tilsvarende korte dage....plus lidt ekstra strøm fra en vindmølle i ny og næ.

Kraft krævende industrier kunne så opføre kraftværker fremover til eget brug som man tidligere gjorde på mejerierne , bryggerierne, sukkerfabrikkerne skibsbværfterne landet over, Barsebäck sørgede for valseværkene i Frederiksværk.

  • 0
  • 0

Hvem har fortalt dig at vindmøller ikke kan reguleres løbende? Det er da vist en sandhed fra før variabelhastighedsmøller. En bare nogenlunde moderne vindmølle reguleres konstant uden problemer.

Hvordan regulerer man den Robert? Min fars ca. 30 år gamle vindmølle kunne dreje det yderste af vingerne, det skete elektromekanisk. Desuden kunne man dreje den ud af vinden, det skete også elektromekanisk. Endelig så kunne man bremse, hvilket sikkert også skete elektromekanisk.

Vindmøllerne er sikkert blevet bedre siden hen, men skal du stoppe dem så slider det stadig som PHK skriver.

  • 0
  • 0