ida-bloggen bloghoved blog

Endelig forlader vi det analoge sovekammer

Det kan godt være, at vi på nogle områder er førende inden for digitalisering, men til tider virker det til, at Danmark har snorksovet, mens det digitale højhastighedstog har buldret forbi os.

Mange af initiativerne fra Det Digitale Vækstpanel kan være med til at vække Danmark fra det analoge sovekammer og bringe os ind i en ny digital tidsalder. For det er 33 relevante og tiltrængte anbefa-linger, Vækstpanelet kom med i tirsdags. Særligt den første anbefaling om Teknologipagten vækker begejstring hos IDA, fordi den fokuserer på, at Danmark i mange år har forsømt at uddanne den arbejdskraft, som erhvervslivet står og skriger på.

Erhvervs- og vækstminister, Brian Mikkelsen (K), har påpeget i Berlingske, at vi i de kommende ti år kommer til at mangle knap 20.000 medarbejdere med IT-kompetencer. Især er der mangel på ingeniører, naturvidenskabelige kandidater og faglærte med teknisk baggrund.

Efter- og videreuddannelse for højtuddannede

Ifølge Vækstpanelet er vi efterhånden ”udfordret i forhold til de nyere digitale vækstområder som f.eks. kunstig intelligens, analyse af kundedata, internet of things og e-handel sammenlignet med de førende lande”. Og brugen af ny digital teknologi giver private virksomheder og det offentlige mulighed for et øget kapitalapparat, forbedrede arbejdsgange og reducerede driftsomkostninger.

For at fremtidssikre vores alle sammens velfærdssamfund skal der vækst til, og det opnår vi ved at sikre de rette kompetencer til både erhvervsliv og den offentlige sektor. Det er derfor uhyre vigtigt, at de, der sidder og former fremtidens digitale løsninger, som skal servicere ikke kun borgere men også erhvervslivet, er uddannet og skolet til at løfte opgaven, for ellers bliver de flotte ord og anbefalinger fra Vækstpanelet til tomme kalorier. Helt konkret sætter den fællesoffentlige digitali-seringsstrategi 2016-2020 ambitiøse mål for udviklingen mod en mere digital offentlig sektor de kommende år. De kalder den selv realistisk, men vi er alvorligt bekymrede for, at de gode intentioner ikke kan realiseres på grund af mangel på netop de rette kompetencer.

Vækstpanelet opfordrer regeringen til at opsætte et mål om, at STEM-uddannelser i fremtiden skal tælle 35 procent af optaget på de videregående uddannelser. I dag går 20 procent af en årgang den vej. Og derfor glæder det os også, at vores samarbejdspartner, Engineer the Future, har lanceret et ambitiøst projekt, der skal tænde gnisten for teknologi og naturvidenskab allerede i folke-skolen.

Men for at løse udfordringerne her og nu i det offentlige, som står foran en kæmpe digital transformation, er det vigtigt, at anbefalingerne omkring efter- og videreuddannelse gælder hele arbejdsstyrken og ikke kun faglærte og ufaglærte. Den offentlige sektor er særligt udfordret, fordi der fra alle kanter stilles store krav og forventninger til det offentliges evne til at være en ledestjerne, når det kommer til digitalisering og digital vækst, fordi det er det offentliges rolle at understøtte både borgere og den private sektor. Vækstpanelet mangler at forholde sig til, hvordan IT-kompetencerne rekrutteres og fastholdes i det offentlige. Vi savner, at panelet også har tænkt de højtuddannede med i strategien, når de anbefaler mere voksen- og efteruddannelse inden for IT, for de forskellige faggrupper skal være med til at understøtte hinanden.

Offentlig tiltrækningskraft

Panelet har regnet sig frem til, at virksomheder vil få en gevinst på 33 milliarder kroner, hvis rege-ringen omsætter anbefalingerne til virkelighed. SIRI-kommissionen er kommet i forkøbet med at kortlægge, hvordan Danmark kan udnytte udviklingen inden for kunstig intelligens og den digitale disruption til vækst og flere jobs. Men kampen om højtkvalificerede medarbejdere er hård, og både offentlige og private virksomheder i Danmark er i international konkurrence om at tiltrække de dygtigste talenter.

IDA kan dokumentere, at det offentlige har store udfordringer i kampen om de digitale talenter. Når vi spørger it-specialisterne om, hvad der kan motivere dem til at skifte sektor, svarer halvdelen, at de vil have mere i løn og/eller bedre bonus. I en tid med ryg-til-ryg-spareøvelser overalt i den offentlige sektor, har det offentlige tabt den kamp på forhånd.

Vi skal hurtigst muligt have vakt det digitale Danmark fra sin middagslur, for det er især på den korte bane, det offentlige kan være pressede. For når visioner og handlingsplaner for det offentlige sættes i søen, glemmer man ofte at have fokus på, om medarbejderne har de rette kompetencer til at løfte visionerne sikkert i havn. Men hvis Teknologipagten lykkes, ser det godt ud for fremtidens digitale Danmark – både i det private og i det offentlige.

Dette blogindlæg er også blevet bragt i Berlingske.

Denne artikel er en del af Ingeniørens Automationskampagne. Læs mere her
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Må indrømme jeg pt. helt har misten troen på at staten kan styre noget som helst vedr. IT projekter. Skandale på skandale, overskredne budgetter, ingen har ansvaret, og projekterne fungerer som malkekøer til den private konsulentbranche, som gladeligt hjælper hele vejen.

 • 10
 • 1

Skandale på skandale, overskredne budgetter, ingen har ansvaret, og projekterne fungerer som malkekøer til den private konsulentbranche, som gladeligt hjælper hele vejen

- me2!: Når vi lige har set hele hele perlerækken af ex-skatteministre sidde for åben skærm og vride deres valne hænder, når vi har set følgerne af 'Sundhedsplatformen', af fejlslagne IT-investeringer i undervisningssektoren o.m.a., er det ganske svært at se noget påtrængende behov for mere digitalisering, centralisering, New Public Management....you name it! ;(

 • 6
 • 2

......nuværende og kommende folketingsmænd til at forstå, at politiske studehandler ikke er lette at implicere billigt i IT systemer, med den hast studehandlerne indgås som det er nu. Jeg har oplevet et forløb med et større datafirma, hvor vi måtte opgive, fordi det vi ønskede ikke kunne opfyldes. Problemet var at sælgerne i firmaet kunne oversælge produktionen, uden at det gav overvejelser om hvor grænserne var..Navision var programmet man ønskede at sælge os den gang.

Jeg antager, at de forskellige skatteministre har troet at at EFI bare var et forstørret Excel ark, hvor det var problemløst at fylde cellerne ud med tal, der skulle foregive at være løsninger på lovændringer og blindt troede på konsulenter....der ret beset var administrative amatører.

 • 5
 • 1

Jeg antager, at de forskellige skatteministre har troet at at EFI bare var et forstørret Excel ark, hvor det var problemløst at fylde cellerne ud med tal, der skulle foregive at være løsninger på lovændringer og blindt troede på konsulenter....der ret beset var administrative amatører.

Og så er det at ens nakkehår rejser sig, når man læser Karsten Lauritzen udtale følgende:

"Hvis man sætter sig lidt ind i systemet, så er det en bekymring, jeg ikke har. Modsat EFI, som man byggede fra bunden af, er det her en hyldevare af it-systemer, man har købt ind og sætter sammen og specialdesigner,"

Nåeh ja, for man sammensætter bare lige lidt standardmoduler, og vupti, så har man et system der skal kunne varetage verdens værste kludetæppe af et skattesystem, hvor den franske grammatik på det nærmeste vil fremstå regelret som det periodiske system, hvis man sammenlignede.

 • 6
 • 0

Er dette ikke bare en direkte fortsættelse af det, som har skabt alle vore IT-katastrofer ? Digitalisering er et værktøj, som til visse formål, og under de rette omstændigheder, kan give de fordele, som der fremføres. Et af de grundlæggende problemer i offentlig digitalisering er, at man har digitaliseret for at være moderne, eller bare fordi. Når man forveksler mål og middel, så er det dømt til at gå galt.

 • 6
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten