En ubrugelig Rolls Royce model

Hvem drømmer ikke om en Rolls Royce. Men drømmen kan også blive til et mareridt.

Et af de største problemer i øjeblikket på Galathea 3-ekspeditionens skib Vædderen er den 10 kilometer lange wire, der bl.a. skal bruges til fiskeri på dybt vand med det store bomtrawl.

Rolls Royce har leveret en 10 kilometer lang kranwire, og den dur bare ikke som trawlwire. En kranwire er designet til at have stor fleksibilitet, men er opbygget på en sådan måde, at den meget let bliver slidt og går i stykker, hvis den trækkes henover havbunden. På prøvesejladsen med Vædderen i denne uge lod man derfor Rolls Royce wiren bliver tilbage på kajen på i Århus, og fik monteret en midlertidig cirka en kilometer lang trawlwire.

Keld Fjord Tarbensen fra Nyhavns Vod- og Trawlbinderi i Esbjerg, der er med om bord på Vædderen for at afprøve bomtrawlet, som han har leveret til ekspeditionen, har nu skaffet en ni kilometer lang trawlwire fra Rotterdam, der kan leveres og monteres inden Galathea 3-ekspeditionen begynder 11. august. Pris ca. 360.000 kr. - Rolls Royce wiren koster til sammenligning mere end en million kroner. Trawlwiren har en diameter på 20,68 cm mod 22 cm for kranwiren, den lille forskel betyder, at opspolingssystemet til wiren skal tilpasses den nye wire. Den nye trawlwire kan sammensplejes med en kilometer trawlwire af sammen type og dimension, men af forskellig fabrikat, så den ønskede længde på 10 kilometer kan opnås.

Hvorfor der er blevet leveret en kranwire fra Rolls Royce, der ikke kan bruges, det står ikke helt klart lige i øjeblikket. Og det vides heller ikke, hvad der skal ske med Rolls Royce wiren, som sikkert er en førsteklasses kranwire, men altså en ubrugelig trawlwire. I første omgang har man koncentreret sig om at sikre, at den rette wire er om bord, når ekspeditionen tager af sted.

Som det er blevet sagt på Vædderen i dag, er en Skoda nogle gange bedre end en Rolls Royce.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Jeg tror, der er kommet en skrive fejl, trawlwiren er ikke 20,68 cm men derimod 20,68 mm. Ellers fylder en 10 km lang wire mere end hele skibet.

  • 0
  • 0

Henrik Iversen skrev: Jeg tror, der er kommet en skrive fejl, trawlwiren er ikke 20,68 cm men derimod 20,68 mm. Ellers fylder en 10 km lang wire mere end hele skibet.

Jeg svævede egentlig i den vildfarelse, at man brugte koniske wirer, fordi belastningen selvfølgelig er størst foroven, hvor den skal bære hele wirens egenvægt.  

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten