En stang computer, tak!

Hvis man er til små selvkørende robotter som dem der hvert år deltager i DTU's robocup konkurrence, har man sikkert også brugt en del timer på at lege med microcontrollere som f.eks. Atmels ATmega 128. Den gode gamle 128'er er lille, strømbesparende og har ca 48 digitale I/O porte hvoraf mange af portene har dobbelt funktioner som f.eks. RS232 seriel kommunikation, PWM generation, interrupt input og AD konvertering -kort sagt alt der skal til for at bringe din lille kreation til live.

8bit, 16 Mhz, 4kb arbejdshukommelse og 128kb flash ROM har sine begrænsninger, selv om en dygtig programmør kan komme langt med de få ressourcer.

Men man er vel nørd, og kunne det ikke være ret cool hvis ens lille robo-bil kørte rundt med den nyeste linux kerne og også lige havde wireless ethernet eller bluetooth så man kunne logge ind på den få en bash prompt, eller sende telemetri data tilbage til ens laptop? JO DA!

Illustration: Anders Bøgild

Så tag et kig på de ualmindeligt små (og sexede?) embeddede computere fra Gumstix www.gumstix.com. Jeg har selv en Connex 400XM med et ethernet expansion board som jeg har leget lidt med. Den har stort set samme features som ATmega 128'eren, lige med undtagelse af en A/D converter, lagt ud på en 60 pins SMD connector. Den store forskel er at vi her har en 400 Mhz 32bit arm processor, med 64 MB ram og 16MB flash ROM.

Udviklingsmiljøet er en såkaldt Buildroot der bliver udviklet og vedligeholdt af Gumstix Inc. For de uindvigede er en Buildroot bare et bibliotek på din linux PC, der indeholder alt den nødvendige software til din Gumstix; boot-loader, linuxkernen, cross-compiler og alle de små GNU utilities og programmer der tilsammen udgør et fungerende linux system til Gumstix'en. Konfigurering sker v.h.a. et fint menusystem i Buildrooten hvor man kan vælge præcist hvilke libraries, utilities og drivere man vil have over på Gumstix'ens flash ROM.

Tag et kig på den frit tilgængelige Gumstix WIKI www.gumstix.org hvor der er masser af kode eksempler og hardware dokumentation, og mailinglisten http://www.nabble.com/Gumstix-f22543i35.html hvor bugs og kommende features bliver diskuteret.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Hvis man er forelsket i både Linux og AVR arkitekturen (Den ATmega'erne bruger), skulle AVR32 (en 32-bit udgave af AVR) være understøttet i Linux nu.

  • 0
  • 0

Sandt nok, men den store force ved Gumstix's embeddede computere er den ret veletablerede brugerbase, og stor aktivitet fra Gumstix Inc. med udvikling af ekspansion boards o.s.v.

Det eneste jeg lige har kunnet finde på AVR32 er Atmels AVR32 Nertwork Gateway kit til $69. Er det noget du har erfaring med ??

  • 0
  • 0

Jeg er ikke nogen Linux haj men forelsket i AVRen det er jeg bestemt. Altså den "gamle" 8 bit AVR - ikke den nye AVR32 som ikke har andet end navn og producent til fælles med den lille. AVR32 ligger et sted mellem ARM7 og ARM9 og kan fint køre Linux. Den har de periferienheder man forventer af en microcontroller som fx AVR (og mere til) men kompleksiteten af den ligner mere en ARMs. Man får med AVR32 en go del ekstra for sine mA i forhold til ARM7 og der er allerede en go slat app notes på Atmels side så den skulle også være til at komme igang med. Den fåes i udgaver med 48 pins så den er faktisk helt nede hvor den kan presse sig ind på AVRens territorium i nogle tilfælde.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten