phloggen

En simpel og glad astronaut

En af julegaverne var Tom Jones' bog "Sky Walking" om hans tid som astronaut på rumfærgen.

Illustration: Privatfoto

Det er en meget anderledes bog en de fleste astronautbiografier og NASA bøger.

Hvorfor ville Tom være astronaut til at begynde med ?

De fleste astronauter kommer med højtravende forklaringer og buzzwordfyldte belærende taler når de bliver spurgt: Den klassiske tale der takker Ms. Wormwood og alle mulige andre for inspiration og hjælp undervejs og taler i højtravende filosofiske floskler om det historiske pres for at udforske verden.

Den tale er med i bogen -- i John W. Youngs forord.

Tom derimod vil bare have det sejeste job der findes på og over jorden og han er ikke bange for at indrømme det. Det tilhørende drengede grin går igen på hvert evigt eneste foto.

Det står hurtigt klart at bogen er skrevet af en der ikke har adopteret NASAs bonnerte og polerede udadvendte firmakultur.

De fleste astronauter kan f.eks kun mande sig op til at omtale NASAs flåde af T-38 fly som "en bekvem ordning", men Tom efterlader ingen tvivl om hvor fedt det er at have et jagerfly som firmabil.

På samme måde er der en masse ting som NASA normalt "ikke taler om" som Tom ikke er bleg for at skrive om: Slidte kontormøbler, bleer i rumdragterne, hovedpine, medicinarsenalet, hvad der bliver sagt "off the record" osv.

Heller ikke NASAs ledelse får nogen særbehandling, generaldirektøren bliver klædt af et par gange, fedtspillet om hvordan "Freedom" rumstationen bliver til "ISS" bliver udlagt så det kan forstås af alle og han lægger heller ikke fingrene imellem når ting går galt.

Det kan næppe overraske at Tom er medforfatter på "Complete idiot's guide to NASA"

Bogen har subtitlen "An Astronaut's memoir" og det mener Tom tilsyneladende alvorligt: Om Tom selv hører vi stort set intet: Han har fløjet B52 fly for SAC, taget en phd. leget med spionsatelitter for CIA og han omtaler naturligvis sin familie, men kun i det omfang den kommer i berøring med hans NASA job.

Anbefalet.

phk

Poul-Henning Kamp er selvstændig open source-softwareudvikler. Han skriver blandt andet om politik, hysteri, spin, monopoler, frihedskampe gør-det-selv-teknologi og humor.
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten