En Nokia Android, tak!

I min iver for at blive ejer af en Android telefon - ja en sådan ting må man jo nødvendigvis have som selvudråbt kender af mobilverdenen - gik jeg forleden dag ind til en velrenommeret, ikke yderligere navngivet radio/tv forhandler på Nørreport station. Det er en af den slags forretninger, der har været der i årevis, og hvor alle vi der er over 40 ved, at de er så flinke. No comments!

Den pr. definition flinke ekspedient kom mod mig med de vise ord: "Hvad skulle det være", og jeg svarede mindst ligeså veloplagt: "Jeg vil gerne se på en Android telefon". "Ja, så gerne" blev der svaret, "skal det være en SonyEricsson, Samsung eller en Nokia?".

WHAT!!! Har du Nokia Android telefoner?, ja, det mente ekspedienten da helt bestemt, at de havde. Stakkels mand, tænkte jeg, ved han virkelig ikke mere om verdenssituationen end som så?

Han vidste åbenbart ikke, at Nokias strategi - modsat al fornuft - stædigt bibeholder troen på en af verdens store fejltagelser indenfor operativsystemer for mobiltelefoner: Symbian. Uden skelen til verden omkring dem, der jo i op til flere måneder - nogen ville sige år - har bekendt sig til den nye gud: Googles frie operativsystem til mobiltelefoner; Android, hvis de da ikke lige hyper på Apples Mac OSX for iPhone. Og vi kan vel ikke kræve af den flinke ekspedient, at han kunne tro så lidt om verdens indtil nu største leverandør af mobiltelefoner, vel?

En ting er jo at være førende på Hardware platforme, og her sidder Nokia jo stadig på en pæn klat markedsandel, ca. 36% globalt. Men i dagens Danmark - eller skal vi sige 'i dagen Verden' (i globaliseringen tegn), bør man jo måle succesen på antallet af applikationer, der downloades eller købes. Hvorfor det; jo det er jo det, der beskriver smartphone brugerens egentlige profil. For det at levere Hardware er jo en relativ kompliceret proces, hvor man skal bygge flere fabrikker for at øge sin markedsandel med blot et par procent. Derfor er der en vis inerti i dette tal. Det er på den korte bane et spørgsmål om hvem der kan levere, og mindre om, hvad er den egentlige efterspørgsel.

Men når vi ser på brugen, så er det en kendsgerning, at de aktive brugere af smartphones vælger iPhone eller Android telefoner. I 2009 rundede Apples Appstore 2,5 Mia downloads, og Android fulgte med på anden pladsen med 1 Mia downloads per 15. Juli 2010 (på dette tidspunt har AppStore rundet 5 Mia). Nokia har indtil 30 Juni 2010 i alt kun distribueret ca 34 Mio downloads fra sin OVI butik, ergo er Nokias kunder langt mindre interesserede i at bruge applikationer til deres mobiltelefoner, hvilket vidner om hvilket segment Nokias mobiler sælges til: Consumer Low-End markedet, hvor funktionalitet udover telefoni er yderst sjældent.

På sigt er dette marked meget lidt interessant, da verden er ved at vænne sig til, at dets indbyggeres liv ligger i deres mobiltelefon, og at samtlige elektroniske hjælpemidler ligger i dennes Applikationer, jeg nævner i flæng: Navigation, Guitar Tuner, Barcode Scanner, Kalender, Spil, Vejrprognoser, og den altafgørende adgang til Facebook eller Twitter.

Der er ikke noget at sige til, at den flinke ekspedient ikke vidste bedre, for hvordan kan en mastodont som Nokia tage så grueligt fejl? SÅ sælg mig en Nokia Android, tak. Jeg vil se frem til den med spænding!

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Nokia har jo valgt Meego (tidl. Maemo fra N900 sammenlagt med Intels Moblin) til deres mobile Linux satsning.

Jeg har selv en N900 og da den kom (og næsten stadigvæk) er den f.ex. den eneste der kan afspille mine serier osv. i originalt format (mpeg4, xvid whatever) - så jeg ikke skal konvertere - så jeg kan sidde lige og se en serie i toget på vej på arbejde :) - og min mythtv box fungerer glimrende som optager af samme, så jeg kan nøjes med Linux hele vejen :)

Derudover (og sikkert mere relevant for andre :) - så er den efter min mening rigtig god og en stor styrke er dens skriveborde - den er som standard sat op med 4 skriveborde, man skifter igennem ved at "vifte" på skærmen - præcis ligesom man kender det fra sin skrivebords Linux installation - så man kan have forskellige programmer/widgets etc. kørende på forskellige skriveborde og skifte imellem let og elegant.

Det er selvf. en ægte Linux (i modsætning til Android der kun har kernen til fælles med Linux) og kan godt køre flere programmer samtidigt og alt det der.

 • 0
 • 0

Er det ikke i sidste ende bedst for forbrugerne med konkurrence, også på mobil-OS-markedet?

Iøvrigt er dit billede på Nokia-smartphone-brugerne ret godt. Min kone har en Nokia 5230. Jeg har hentet et par gode apps til den. Men hun bruger den aldrig til andet end snak, sms om kamera. Men hun er glad for den.

 • 0
 • 0

Det er synd at de stadig har skyklapper på, Nokia er låst af deres gamle konservative featurephone tankegang... det er synlig for enhver hvordan de bare ikke formår at forholde sig til en verden af konkurrerende smartphones. Havde jeg haft Nokia aktier så var de blevet solgt for længst, det er helt sikkert.

 • 0
 • 0

Ked af det, men du er et fjols...fordi du ganske enkelt kun ser ét tal og tror det kan fortælle dig noget om markedet.

Nokias "fejl" er to-foldig: 1) De har ikke hypet deres produkter tilstrækkeligt (i forhold til Android/Google og iPhone) 2) De har først nu åbnet op for indie-udviklere på Ovi

For det første så kan du hente apps til Nokias telefoner fra mange andre kilder end Ovi. Det kan du ikke på iPhone, men jeg går ud fra at du kan på Android. Det har man kunne siden altid. Af samme grund har de apps du nævner alle 5+ år på bagen til Nokias enheder (på nær twitter og facebook af åbenlyse årsager).

For det andet så ville jeg nok vælge at måle succes på antallet af solgte enheder og ikke applikationer. Du måler heller ikke Apples succes på antallet af programmer til Mac, men antallet af solgte Macs. Og ja, eftersom Nokia sælger 100+ millioner enheder i KVARTALET og ca. 15 millioner af disse er smartphones så er Nokias største marked jo klart low-end telefoner. Læg dog lige mærke til at de på et år sælger 60 millioner smartphones..sammenlign det med antallet af iPhones solgt siden lanceringen.

For det tredje så dømmer du bogen på omslaget, og er medskyldig i kvælningen af innovation på mobilplatformen. Hvorfor? Fordi, lidt som Klavs Klavsen er inde på, du ganske enkelt ikke forstår forskellen mellem iOS, Android og Symbian (og MeeGo). I den ene ende har du iOS, der groft sagt, ikke kan meget andet end at lave blær. Når nu folk begynder at efterspørge funktionaliet fremfor buzz, så kan iOS ganske enkelt ikke levere. Android vil dog nok have lidt bedre muligheder, men da det for det første også er et rent sandboxed miljø, hvor du f.eks. ikke kan levere dine egne services (a la Windows services) vil du igen have svært ved på sigt at levere de nødvendige funktionaliteter. På Symbian (og MeeGo for den sags skyld) har du til gengæld hele værktøjskassen åben (forresten jeg går ud fra at du godt ved at Nokia ikke ejer Symbian længere?). Du kan lave 95% af den funktionalitet du kender fra PC på en Symbian maskine. Det rager slutbrugeren en hat, indtil den dag hvor man for alvor bruger smartphonen som PC (noget Nokia iøvrigt startede med N95 sloganet). Der vil de andre OS nemlig ikke kunne levere (jeg ville f.eks. ikke kunne lave en "server" til Android, som mine fremtidige apps kunne bruge; men være tvunget til at at kopiere funktionalitet i hver app/produkt.

Og for det fjerde så siger du at lowend markedet ikke er interressant. Som "kender af mobilverdenen" overrasker det mig MEGET at du aldrig har hørt om begrebet "the next billion", bedre kendt som Afrika, Indien og hele det sydøstasiatiske fastland. Lige nu, as we discuss, rykker Afrika med enorm hast i forhold til hvad man nok ville forvente af lige det kontinent, og her er Nokia jo 100% klar og leveringsdygtig. Og det er sgu nok ikke smartphones der er behov for, men netop low-end telefoner (OG apps/services til disse).

Og så nævner du jo selv navigation. Har du prøvet Nokias navigation? 1) Den der med at se kaffebarer osv i nærheden har været der siden dag 1 (et eller andet nyhedsmedie bragte for en måned siden nyheden "Nu kan du finde caféer på din Android telefon!"). 2) Med Nokia kan du preloade alle kort (hele verden hvis du vil) og navigation i omkring 30 sprog. PRELOADE. Jeg gad godt se din mobilregning når du vil bruge mobilen til at køre gennem Europa uden at have preloadet kortet. Lige præcis med navigation er Nokias løsning KLART overlegen.

 • 0
 • 0

Jeg kan kun give dig ret Kevin. Symbian er langt fra dødt som mange analytikere havde forudset. Det er bare blevet til tech bloggere's (som ikke ved bedre) favorit prugelknappe. Efter min mening får det langt mere hug end det har fortjent. Det har helt klart sine fejl, men som basis styre system er det langt bedre end iOS og Android. Det skal bare have en overhaling UI mæssigt; logistisk, hastighedsmæssigt og grafisk. De første to kommer forhåbentligt med S^3 og det sidste med S^4.

Jeg kan tilføje at en rigtig god grund til at det er meget meget lidt sandsynligt at Nokia vælger Android. Google tjerner penge på Android og vil formentlig komme til at tjene styrtende i fremtiden. Tror I selv at Nokia bare vil forære den mulighed til Google!! Nej de vil da have deres eget system som de kan komme til at tjene penge. Alt andet ville da være tåbeligt.

 • 0
 • 0

Nokia har angiveligt brugt milliarder til udvikling af deres Symbian og efter ny samarbejdsaftale med Intel, vil de nok ikke afskrive det beløb. Det vil heller ikke se godt ud på værdien af deres aktier.

Men jeg tror at de store monopolers tid er forbi - heldigvis og at Nokia må se i øjnene, at de blive mindre på markedet i fremtiden. Udviklingen af Android som operativsystem er jo nærmest eksplosiv!

 • 0
 • 0

De "telefoner" (N770, N800, N810 og N900) er alle åbne platforme der kører Maemo, og ikke Symbian. Kun N900 har rent faktisk telefon indbygget, resten er tablets.

 • 0
 • 0

Casper Bang:

Havde jeg haft Nokia aktier så var de blevet solgt for længst, det er helt sikkert.

Du kan sagtens tjene styrtende med penge på at forudsige et [i]fald[/i] i aktiekurser.

Metoden hedder "short selling" (http://en.wikipedia.org/wiki/Short_(finance) ), og praktiseres af f.eks. hedge fonde.

Så hvis du er overbevist om et kursfald i Nokia aktier, synes jeg du skal gøre alvor af dit aktie-argument, og dyrke noget short selling på Nokia aktier.

"[i]Put your money where your mouth is![/i]"

Så kan du komme tilbage og blære dig med dine millioner :-)

Hvis der er hold i din forudsigelse, altså...

 • 0
 • 0

Det kan jo altid bringe sindene i kog, når man foreslår et tvangsægteskab - specielt når det gælder højprofilerede brands som Nokia og Google. Det tangerer jo blasfemi, som en af kommentarerne antyder, og det var måske også meningen...

Jeg regner selvfølgelig med, at Nokia har en klar strategi for deres operativsystemer, og at de jævnligt reviderer den i forhold til markedets udvikling. Jeg ser dog også et vindue der står åbent i applikations huset, og Nokia er der bare ikke. Det er jo ikke hele markedet, men dog en væsentlig bidrager til omtale og opmærksomhed fra forbrugerne, der nu flyver forbi Nokias vinduer.

Jeg ved også godt, at lav segmentet kvantitetsmæssigt er mega stort, men de margener der er i dette segment er blevet meget små de senere år, efter at bl.a. Mediatek har haft stor succes med at levere billige cellulare chipsets til specielt kinesiske mobilproducenter. Det er scary business, hvis man mister brandeffekten fra højsegment markedet.

Men der er jo, som nævnt i kommentarerne, Nokias linux satsning Meego/Maemo, samt Navteq opkøbet, og det er spændende. Linux og open source tanken ligger godt til Nokias profil, og navigation ligger højt på dagsordenen hos mange smartphone brugere, der gerne bruger 5-600 kr på Apps der viser vej. Det bliver spændende at se hvordan, og om, Nokia kan bruge disse satsninger til at genvinde terræn blandt de dyre mobiler.

 • 0
 • 0

Hej Karsten

Hvad med Nokias Qt satsning? Har du en kommentar til den? Det er jo også et open source (og desuden cross-platform) projekt.

Martin

 • 0
 • 0

Martin, Nokias køb af Trolltech/QT er allerede omsat til at Maemo kører QT istedet for GTK+ nu (desværre).

 • 0
 • 0

Med alle de andre producenters succes kan det kun være et spørgsmål om tid. Evt. med Maemo - altid undret mig over, at man er "tvunget" til et styresystem og ikke kan vælge - mod betaling i sagens natur.

De kan laves billigt som ses ved HTC Smart: http://www.allemobiltelefoner.dk/htc-smart...

Det kan integreres på selv små touch mobiltelefoner som ved Sony Ericsson X10 Mini: http://www.nyemobiltelefoner.dk/ny-sony-er...

Meget taler for!

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten