phloggen

En klimafordel ?

I relation til 2009 miljøtopmødet er der en faktor som ikke har nået mediernes opmærksomhed endnu: USAs økonomi.

Olieprisen leger i disse dage med den "magiske" $100/tønde pris, men FDM har ikke givet startsignal til væbnet revolution fordi en dollar ikke er hvad den har været:

Illustration: statistikbank.dk

Mens jeg skriver disse ord handles USD til 5.1347 slidte danske kroner, det laveste i guderne vide hvor mange år og der er forbavsende få analytikere der tør eller vil udtale sig om hvor bunden er og hvornår USD når den.

Umiddelbart kan man ikke sige at det er en klar fordel eller ulempe for CO2 udslippet.

På den ene side er benzinprisen i USA over $3 per gallon, ca. halvdelen af den mindste lovlige timeløn og det sparer naturligvis nogle miles i SUV'en og inspirerer til mere økonomiske biler.

På den anden side, gavner den lave kurs USAs export fra en industrikultur der mildste talt ikke har fokus på forurening og miljø.

Men på lang sigt vil det være en fordel for klimasagen, for dels vil de uundgåelige økonomiske tømmermænd simpelthen tvinge USA til at skrue ned for blusset og dels vil det tæmme "ingen skal fortælle os hvad vi skal gøre" holdningen.

Privat er økonomer begyndt at tale om en USAnsk statsbankerot og pengeflugten til guld blandt private investorer er ikke til at tage fejl af.

Men inden vi bliver for kry, skal vi huske, at verden aldrig har været et stabilt sted at leve, når den dominerende supermagt først engang har fået underskud i statskassen.

phk

Poul-Henning Kamp er selvstændig open source-softwareudvikler. Han skriver blandt andet om politik, hysteri, spin, monopoler, frihedskampe gør-det-selv-teknologi og humor.
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Der er for det første intet magisk ved 100 dollar pr. tønde, det er en pris som så mange andre priser.

Det der er ved at ske i USA nu er at der kommer et enormt fokus på miljø og udvikling af teknologi og løsninger så der kan foretages store landvindinger på dette felt.

Der er en kæmpe eksport af vindmøller fra Danmark, og amerikanerne er tørstige efter langt mere fra den front.

Men en statsbankerot? Siden du nu ikke har nogen kilde på er det jo svært at anfægte og/eller støtte sådan en holdning. Det må stå for din egen regning Poul Henning at det er det du ønsker.

 • 0
 • 0

Der er for det første intet magisk ved 100 dollar pr. tønde, det er en pris som så mange andre priser.

Det var præcis derfor jeg skrev "magiske" i anførselstegn. Magien opstår udelukkende i massemedierne, der får en undskyldning for at skrive en historie om "magien".

Men en statsbankerot? Siden du nu ikke har nogen kilde på er det jo svært at anfægte og/eller støtte sådan en holdning. Det må stå for din egen regning Poul Henning at det er det du ønsker.

Jeg finder din måde at læse mit indlæg på meget fascinerende, din fortolkning hæmmes tydeligvis ikke af de faktisk ord jeg anvendte eller deres rækkefølge :-)

Nej, jeg ønsker bestemt ikke en USAnsk statsbankerot.

Men såvel vi to som alverdens økonomer og, som du kan læse i dangens nyheder, verdens højstbetalte fotomodel Gisele Bundchen, ville være dumme hvis vi ikke overvejede risikoen.

Poul-Henning

PS: Kursen er faldet til 5.1261 siden jeg skrev indlægget.

 • 0
 • 0

Ha ha ha ha, ok fint nok jeg giver mig.

Det journalistiske dynamit havde jeg også bemærket, og det er i sandhed ved at være kritisk når de brasilianske skønheder ikke længere accepterer valutaen :)

I samme genre kan du jo overveje følgende graf. Det er tilsvarende sprængfarligt: http://en.wikipedia.org/wiki/Image:FSM_Pir...

 • 0
 • 0

Een Kinesisk olieaktie er mere værd end hele det Russiske aktiemarked (som inkluderer adskillige olieaktier)

http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=206...

... og der er også det problem, med aktien og Kina, at Kina subsidierer brændstof internt i landet - som mange andre lande f.eks. Indien, Burma, Malaysia or Irak. Højere oilepris kombineret med faldende USD er den rene gift for disse lande.

 • 0
 • 0

Højere oilepris kombineret med faldende USD er den rene gift for disse lande.

Du glemmer at Kina har kastet deres lod med USA ved at låse deres valuta fast i forhold til USD.

Poul-Henning

 • 0
 • 0

Du glemmer at Kina har kastet deres lod med USA ved at låse deres valuta fast i forhold til USD.

Det holdt Kina nu op med for et par år siden, PH. Se http://finance.google.com/finance?q=USDCNY

Selv i forhold til Euro'en er RMB stigende.

Dollaren tror jeg stadig står over for et yderligere fald men man mener jo trods alt at USA er godt igang med en blød landing.

Jeg er derimod langt mere bekymret for det kinesiske aktiemarket samt det betydelige udlån Kina har til US i dollars. Det kan blive rigtigt grimt i et Kina, hvor folk i vækstområder binder sig med bolig- og bi-udgifterl som stort set er på DK niveau mens lønningerne stadig kun er 10-20% af de danske!

 • 0
 • 0

Nix. Problemet med Kina/USA er at USA bruger aktivt Kina og Mexicansk indvandring til at holde prisen på varer i Wallmart og lønninger nede d.v.s. Lav Inflation.

Når Kina bliver nødt til at sætte prisen op, stiger inflationstallet og renten stiger i EUR zonen. USA gør (guderne må vide hvorfor - måske har nogle af regeringens særlige venner i oliebranchen aktieoptioner der udløber i 2008) lige p.t. det modsatte, de sænker/holder renten så de Kinesiske forbrugsvarer stiger endnu mere i USA fordi USD vil falde mere efterhånden som "investorer" opdager at USD obligationer også er blevet "sub-prime" og dumper dem. Der er jo ikke meget ved at holde en luset 5% statsobligation der taber 16% i værdi P/A pga af valutafald - så skal renten på den være mindst 20%. Som Pesos i 1980'erne eller Tyrkiske Lira i 1990'erne.

Konsekvensen er at sde lavtlønnede Amerikanere ikke længere råd til at købe ind. Verdenshistorien viser at når man blanker middelklassen af SÅ starter balladen for alvor. Hvis man vil undgå det skal man både lade lønningerne vokse drastisk og samtidigt flytte produktion hjem til USA for at skabe jobs der (med tilsvarende fattigdom og krak i BRIK-landende efterfølgende). De folk, der styrer økonomien på den måde plejer at være enten fascister eller kommunister.

M.A.O. Interessante tider på vej.

Vi bruger også Kina et Al til at "futze" vores inflationstal. De burde være højere f.ex. p.g.a. prisen på boliger, fødevarer og energi men fordi prisen på importerede forbrugsgoder er faldet de sidste mange år er inflationen forblevet stabil.

Så vi får også en højere rente, lønpres og naturligvis krak på boligmarkedet når de afdragsfrie lån skal fornyes på stedse dårligere vilkår.

Til gengæld slipper vi nok endeligt af med topskatten som resultat af at rigtigt mange boligejere vil være insolvente, skal betale af på gæld til Danske Bank og Nykredit og derfor har brug for to jobs! Aktører, hvis ord i en ministers øre er mere værd end 500,000 stemmer ;-)

 • 0
 • 0

[quote]De folk, der styrer økonomien på den måde plejer at være enten fascister eller kommunister.

M.A.O. Interessante tider på vej.

... Eller pragmatikere: Som Theodore Rosewelt! [/quote]

Teknisk/Juridisk nåede Roosevelt at samle forbavsende mange krydser på diktator-checklisten og det tog højesteret og kongressen mange år at få lappet hullerne efter ham.

De to eneste krydser han mangler er faktisk korruption og censur.

Poul-Henning

 • 0
 • 0

Teknisk/Juridisk nåede Roosevelt at samle forbavsende mange krydser på diktator-checklisten og det tog højesteret og kongressen mange år at få lappet hullerne efter ham.

Please elaborate! (som man plejer at sige til leverandører som virker lidt uklare)

 • 0
 • 0

Man hører i TV, at det nu snart vil koste over 1000 kr. at fylde tanken op med 67 liter benzin af 15 kr. literen.

Jeg sad og funderede på, om der stadig er så meget køreglæde ved de store 4WD biler, og om Lomborg stadig mener, at det ikke kan betale sig at købe en bil med et lavt benzinforbrug.

For 2 år siden blev undertegnede til grin - blandt mange kloge personer (husker du det PH) - da jeg i sommeren 2005 gættede på en så latterlig høj oliepris som 60$ ved juletid 2005. Den blev vist 61$

Nu adspørger jeg jer Lomborg-fans med 4WD biler. Hvad tror I olieprisen er den 12. december 2008 ???

Kom med et gæt, og vi kan næste år skille bukkene fra fårene. (Andre må også gerne svare)

Christian

 • 0
 • 0

[quote]Teknisk/Juridisk nåede Roosevelt at samle forbavsende mange krydser på diktator-checklisten og det tog højesteret og kongressen mange år at få lappet hullerne efter ham.

Please elaborate! (som man plejer at sige til leverandører som virker lidt uklare) [/quote]

Det er en meget lang forklaring, som jeg aldrig har hørt fremlagt bedre end Alistair Cook gjorde det.

Kort sagt, kan USAs president i krig- eller krise-tid slippe af sted med næsten hvad som helst i ca. 5 år inden kongressen og højesteret kan slippe af sted med at irettesætte ham.

Det starter helt tilbage med Washington, Jefferson, Lincoln, men særligt de to Roosevelt'er har udnyttet det, ingen dog i den grad som G.W.Bush.

Poul-Henning

 • 0
 • 0

For 2 år siden blev undertegnede til grin - blandt mange kloge personer (husker du det PH) - da jeg i sommeren 2005 gættede på en så latterlig høj oliepris som 60$ ved juletid 2005. Den blev vist 61$

Jo tak, den husker jeg godt :-)

Hvad der er langt mere interessant: Ingen af de sædvanlige klimascenarier der er regnet igennem med klimamodeller er i nærheden af et sådan CO2 udslip.

Poul-Henning

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten