Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.
rumfart på den anden måde cs banner bloghoved

En gang brok fra en ubåds / raketbygger

Jeg har ikke for vane at brokke mig i denne blog, men lige i dag vil jeg gerne have lov at være lidt gniske...

Hvis man i vort moderne samfund gør som man skal og bør, har man sikkert ingen problemer. Som udvikler af sjove, specielle, nytteløse og underlige projekter er det klart sagen stiller jeg anderledes.

Det er kun ganske naturligt at det skal være svært at skaffe tynd titanplade, eller monometylhydrazin...eller andre udgaver at begrebet unoptainium. Klart det skal være svært. Når vi skal bruge carbon carbon eller andet specielt er jeg altid klar til at give den en solid indsat.

Det der gør mig vred er nå helt almindelige jordnære ting bliver et problem.

Da jeg var barn kunne man i enhver farvehandel købe poser med sort jernoxid. Det er en uskadelig sort farve, som har været brugt af mennesker i mere end 30.000 år. Jeg bruger det til at indfarve den epoxy som jeg maler ubåden med. Det er et simpelt produkt, ikke meget mere komplekst end vand - og man har altid kunnet få det.

Neandertalerne malede altså deres huler med det...

Idag har jeg cyklet hele byen rundt efter dette ligegyldige sorte pulver, og nej, ingen har det. Selv Gammelholm farvehandel var tomme. De er ellers specialister. Sivan var tom. Den lokale Flugger var tom, omend den ældre farvehandler mente at have hørt om det...

Det er bare et eksempel på en udvikling - som sigter på at private ikke må komme i kontant med halvfabrikata. Jeg kan købe en bil med sæder af pulyuretanskum, men jeg må ikke selv kunne købe polyuretanskum som forbruger. Jeg kan købe sort maling men jeg må ikke selv kunne fremstille sort maling.

Mine venner - som er kunstnere - støder igen og igen på muren - hvor firma dit eller dat ikke vil sælge dem deres produkter til dem fordi de er private. Skal man bruge et stykke acryl plade er der ikke nødvendigvis et detailled det kan købes i.

Det er ikke et spørgsmål om penge - levrandøren kan bare sige mindste købet er f.eks. 5.000 kr, uanset hvor meget man aftager - men nej. "Hvor ringer du fra, vi handler ikke med nogen og producerer kun til internt lager"

I løbet af de 20 - 25 år hvor jeg har været mentalt aktivt er det at skaffe elementære ting blevet tifold vanskeligere. Nogle ting er helt umulige, andre er blevet 25 gange dyrere på 25 år.

I ubåden forekommer steder hvor rustfrie bolte samler DIN flager i sort jern, med møtrikker der er el-forzinkede. Grunden er at det var hvad Lemvigh Muller Munch lige havde den dag jeg skulle samle det.

Hvis basis er Sanistål og LMG er leveringssitutionen for den slags sager dårligere i Danmark dag end i Tyskland sent i 1944. Sandsyneligheden for at en vare kommer frem pr. fragtmand er ca. 50 %. Måske det skyldes at Royal Air force bomber jernbaneknudepunkter og vejnet, eller også fatter chaufføren ikke "kajplads 43, Teglværkshavnen"

Jeg henter ofte ting selv på min cykel, for jeg orker ikke det andet.

Jeg skriver dette fordi det er den praktiske virkelighed jeg opererer i. Jeg har ingen grund til at lyve over for jer.

Som jeg oplever det er det et vink med en vognstang om at man bør give op. Man bør sætte sig ned foran fjernsynet, æde pizza, drikke øl og blive normal. Så kan man købe alt man har brug for i Bilka. Jeg ville så gerne gå den vej - blive fed hurtigt og komme i graven med en hjerte kar sygdom.

Desværre har jeg for meget krudt i mig og kan ikke rigtigt give op. Så nu går jeg alligevel ned og bygger på ubåden - selvom hele verden skriger til mig om at stoppe op og blive normal.

Tak,

Peter Madsen

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Skulle selv, i en håndevending, bruge 96% finsprit til rensning af nogle små komponenter. Jeg har selv, i mine unge dage, solgt det i litervis til bjedsk-fabrikation.

Komplet umuligt at finde - mest irriterende var svar a la "Det er alt for farligt, det må man slet ikke sælge mere". Så dybt er vi vel ikke faldet?

Der er desværre en tendens i samfundet baseret på 'at hvis vi forbyder alt farligt, så lever vi evigt'. Eller også er det vores butikker, som bare ikke kan finde ud af det (varekendskab er en saga blot). Måske en forretnings-ide?

Nej - for nu at at parafrasere Marx - "så lever vi ikke evigt, det føles bare sådan" når alt det sjove er forbudt.

Venlig hilsen

Claus

P.S. Det er Groucho, ikke Karl

 • 0
 • 0

Prøv at høre i den lokale proff. forretning hvor murene handler materialer, de bruger sort jernoxid til sorte fuger i murværk.

 • 0
 • 0

Hvad kan jeg sige andet end at jeg er helt enig. Har bygget på en sejlbåd siden -97 og skal ofte bruge en del materialer som ikke længere kan fås i almindelige forretninger. Mine løsninger har altid været at få forskellige firmaer til at hjælpe mig. De kan som regel skaffe alt muligt, hvis man snakker godt for sig. Netop når man arbejder med epoxy og vil lave noget selv istedet for at købe et dyrt og halvdårligt produkt, så løber man ind i de problemer Peter snakker om. Når staten vil forhindre ting gennem at gøre alting umuligt så svarer det til at være dømt uden dom. Op i r**** med terrorister, hvis man bevarer sin kultur er det ikke nødvendigt for staten at beskytte borgerne. Hvornår var det nu at staten fik til opgave at være min mor?

 • 0
 • 0

Kære Peter, Mit bedste råd er at flytte, alternativt indret dig med en overførselsindkomst, sæt dig foran fjernsynet og se X-faktor. Danmark er ikke indrettet til nysgerrige iværksættere/opfindere. Da jeg boede i New York kunne en tur på Canal Street fremskaffe alt hvad jeg skulle bruge af eksotiske elektroniske komponenter. I Singapore var det en tur i SIMlim Tower, og i Tokyo har de alt hvad du ønsker i Akihabara.

 • 0
 • 0

I kan fremstille meget selv, spørg en kemiker om baglæns-formler og metoder, og indkøb ingredienser i et supermarked og en farvehandel. Eller køb dem hos en kemi-grossist.

Bedre: I kan selv opfinde. Hvis I fx mangler en tynd plade af et materiale som skal være stærkt og tåle meget høje temperaturer og omtrent intet må veje, så byg pladen selv, af fx ti ultratynde lag af noget som I tror på har vidt forskellige egenskaber af rigtige arter, og test det. Mangler I inspiration? Kør til en strand og find skaller fra fx blå muslinger, og undersøg om ikke naturen kan undervise jer om brudstyrke og tyndhed og lethed og optimalt geometrisk design.

Eller: Måske bør I forsøge at fremstille jeres egne kunstige krystaller (mineraler), der er en opskrift der vistnok hedder cirka "blå røg" (cirka, fordi jeg ikke netop nu har evnet at genfinde noget om emnet), et faststof materiale som ligner tyndt blåt røg og er usandsynligt let og stærkt og varmeisolerende på samme tid.

Diverse spørgsmål, kan I måske på svar på her: http://www.chem.au.dk/~kemishow/brevkasse/... :-))

 • 0
 • 0

Og de bestemmer at initiativ og nysgerrighed er et onde der fremhæver deres mangler. Deres største problem er at de er gode til at nedgøre indsatser de ikke tør/kan udføre selv of derfor forbyder de alt muligt

Allerede da jeg var dreng, var der begyndende forbud af allle mulige initiativer, der i mine øjne dengang var fuldstændigt fjollede.

Der var begrænsninger på mængden af krudt der måtte være i et nytårskanonslag, max 10 gram,, samtidigt med at vi frit kunne købe 1/2 kg. karduskrudt røgfrit eller sort til genopladning af jagt påtroner og salutkanoner.

Da der så kom begrænsninger på denne trafik fandt vi bare noget andet der kunne anvendes.

De fleste af de erstatningskemikalier vi så anvendte kan man næppe købe idag, uden en en polititilladelse og en eklæring om at opbevare det sikkert og anvende til alt andet, end at fremstille sprængstoffer.

Men tilbage til problemet.

At ting og sager ikke mere kan købes i håndkøb, har en ganske enkel forklaring.

Køb og smidvæk kulturen er årsagen og er man ikke som samfund så klogt, at man sørger for, at der er noget til den næste generation, fordi man har smidt viden og arbejdspladser væk i "sikkerhedens navn", så oplever man som Peter, at de ting man lærte af sin far, ikke kan bruges, fordi elementerne i opskriften ikke kan fremskaffes.

Idag er det vigtigere, at sygeplejersker har en studenter eksamen, end at de har lært at gøre rigtigt rent ....og gør det!

Det er også vigtigere at træ rådner, fordi trætjære er kræftfremkaldende.....hvis og når man bliver dyppet i det og rullet i fjer flere gange :-)

Det er også vigtigere, at få lukket vore store arbejdspladser.

Dels ford de er energikrævende og dels er de løntunge.......men når jeg tænker på, hvor mange "skæve" eksistenser, der kunne have et udkomme af at være ansat der, som idag må aflønnes af staten fordi moderne firmaer ikke kan rumme dem. Der ville det have været ulige smartere, af vore siddende regeringer, at have givet direkte subsidier til nogen af dem.....ikke bare for at holde subjekterne væk fra ølbænkene.....men også for at holde liv i den underskov af underleverandører med specialist produkter.

For det er blevet et kæmpe problem med at finde ting, som var ganske almindelige førhen.

De virksomheder der går ned bliver ikke estattet af et andet, med helt det samme varesortiment, fra de samme producenter. Så hvergang der sker et leverandør skift, så falder de langsomt sælgende varer ned af hylderne. De varer er ofte dem man regner med altid kan skaffes, men netop derfor køber man ikke ind af dem i rigelige mængder i god tid.

 • 0
 • 0

Jeg er helt enig i dine betragtninger Peter. Jeg har i en del år været leder i FDF hvor jeg har lavet en masse projekter der har krævet materialer der ikke var til at skaffe. Jeg har blandt andet lavet en del kemishows og hold da op hvor er der mage ting der efterhånden er svære at skaffe!

Hvis hele denne forbudspolitik er for at forhindre terorister tror jeg ikke man har hold i virkeligheden længere, terrorister skal nok få lavet ravage på den ene måde eller den anden. Hvis man gør det for at beskytte den dumme gennemsnits borger mod ham selv mener jeg også man er galt på den. Jeg synes det er langt bedre at lære og vise folk hvad der er farligt og hvad man ikke bør gøre i stedet for bare at sige "det er forbudt"

 • 0
 • 0

Det er få år siden man kunne få sort jernoxid. Jeg tror faktisk at jeg har en bøtte et sted... Men det er rigtigt at det bliver mere og mere vanskeligt at få uforarbejdede materialer. Ikke mindst kemikalier. Materialisterne er jo blevet til parfumerier, fnys. Hvad skal kvikke børn og kreative voksne så lege med? Jeg var nok ikke blevet civilingeniør i kemi og bioteknologi hvis ikke jeg havde haft mulighed for at rode lidt med det som barn. Det er ihvertfald ikke skolen der har stimuleret mig i den retning!.

 • 0
 • 0

hvad kan terrorister bruge engelsk lakrids til? det er nemlig også svært at skaffe. har fundet det på et apotek ,men dog kun i "pellet" form ,ikke de goe gamle klumper

 • 0
 • 0

Jeg har netop tilbragt dagen som mekaniker på brormands bil. Da vi nåede til de specielle bolte med indvendig tolvkant, manglede vi lige den rigtige top. Býen rundt... besøgte den lokale håndværkerleverandørs prof-center og flere mere eller mindre specialiserede bilshops. Ingen havde det. Prof-centeret var i øvrigt ikke imponerende - er håndværkere holdt op med at bruge godt værktøj?

Heldigvis kender vi en rigtig mekaniker, som ofte også går på værkstedet om lørdagen, og som lånte os toppen.

Men værktøj er åbenbart også på listen over uddøende arter.

Mht. materialer, f.eks. netop akrylplade, har jeg til gengæld fundet en løsning. Den tyske ebay er fuld af specialtilbud og -butikker. I Tyskland er alt stadig helt normalt; folk bygger selv og skal bruge en lille stump dit og en halv ende dat.

Betjeningen i de tyske specialbutikker på ebay.de er kompetent, forsendelse er billig. Priserne er lave. Man skal bare lige skrive på tysk.

 • 0
 • 0

Helt enig med alle jer andre om disse sæders hastige forfald. Snart kan vi kun købe færdige produkter, ingen halvfabrikata.

En detalje: Mon det er teroristforskrækkelsen, som også har gjort det næsten umuligt at finde en butik, der sælger noget så banalt som aktivt kul? I gamle dage, dvs. for 20-30 år, siden førte enhver materialist produktet i posevis, men nu har jeg via nettet kun fundet det i en særpræget butik inde på Godthåbsvej i København.

Jeg købte lidt rigeligt, for det bliver sikkert snart forbudt, men fortalte for en sikkerheds skyld forhandleren, at jeg ikke skulle bruge det til krudtfremstilling!

PS.: Er der for resten nogen af jer der ved, hvor jeg kan købe enkelte hårdmetaldrejestål til min metaldrejebænk?

 • 0
 • 0

En detalje: Mon det er teroristforskrækkelsen, som også har gjort det næsten umuligt at finde en butik, der sælger noget så banalt som aktivt kul? I gamle dage, dvs. for 20-30 år, siden førte enhver materialist produktet i posevis

For 20-30 år siden blev Tyskland stadig genopbygget efter den totale ruinering i Anden Verdenskrig, en forretning som har spillet en stor rolle for Danmarks industrier, gjorde det muligt for en underskov af små fabrikker at leve. Samtidig var resten af verden (uden for Danmark) forholdsvist kun fattige lande. Som betød at vi evnede at betale for hvad som helst, og kunne købe hvad som helst, i Danmark.

Måske vil finanskrisen bringe nogle gode varer tilbage til Danmark, forudsat at vi ikke får en statsbankerot. Fordi: I de sidste 20 år har arabere købt alle varer i verden der er værd at eje, og siden har kinesere og russere også blandet sig i denne powershopping. Som er årsagerne bag at vi i Danmark kun ser billigt bix til salg. Fx »ægte trægulve« der er kun én millimeter tykke oven på et lag af billigbix. Imens har fx arabere bygget deres hjem af guld og diamanter og ædel træ så tykt som for elefanter, købt til priser som vi ikke har råd til.

Nostalgi: Jeg havde som dreng en optimistjolle af ægte ædeltræ, i samtlige detaljer. Gad vide, hvad en sådan ville koste i dag?

 • 0
 • 0

Måske - men vi ender hurtigt i, at der så kun er discountkæder, med deres lageroptimerede, profitmaksimerede, gennemsnitlige vareudbud - og internetbutikker af varierende lødighed.

Jeg traf for et par år siden en principbeslutning om kun at købe mine bøger i 'rigtige' boghandlere (efter at have været en meget stor kunde hos bl.a. Amazon.com eller dens europæiske aflæggere i en række år).

Hvis vi ikke ser os om, ender vi f.eks. med boghandlere a la Føtex som sælger Stig Larsson i pallevis, men hvor alt andet end main-stream og yngre end et år er bandlyst.

Jeg ved godt at jeg betaler 10-20-30 % mere i pris for mine bøger, men jeg følger Milton Friedman i, at en pengeseddel er en stemmeseddel: Hver gang vi giver penge ud, stemmer vi på hvordan fremtiden skal se ud. Jeg vil godt have boghandlere som f.eks. Atheneum, hvor jeg kan 'ose' en lørdag formiddag og falde over bøger, jeg aldrig har hørt om. Og med et kompetent personale, som kan deres fag.

Støt de gode, professionelle butikker indenfor de forskellige områder, brug dem, handl i dem, de er måske lidt dyrere, men I vil savne dem, når de er væk !

 • 0
 • 0

Du skal finde nogle holdere på nettet, eller en maskinfabrik, de har sikkert noget "halvgået" til en klatskilling. Så skal du gå efter - sidestål: (trekantet platte) tpun kvalitet svarende til P30, radius 0,4, lavt spåntryk, men belagt fra Seco - de knækker kun hvis du kører som en gris, og 1 hjørne holder pga. belægningen som 12 normale platter. Planstål samme kvalitet, bare firkantet platte, 45 grader-- så er du knaldgodt kørende. Den nævnte kvalitet sparer dig for penge, selvom du må betale fuld pris for platterne, og måske kun arb. som hobby. La vær at anvende den rombiske type, med hul i midten, glem den,- det er kun for CNC - totalt stive maskiner uden slør etc.

 • 0
 • 0

Rolig Bjarke -- led ikke manden ind på en samling der gør både biblen og koranen tilsammen til skamme, rent sidemæssigt--- det er jo for vildt. Den nævnte tpun platte er pris / ydelsesmæssigt langt det bedste valg. Stik med hårdtmetal er måske ikke lige sagen i dette tilfælde. Jeg ville da foretrække at investere i en koldsav, de er dælme billige idag-- så kan manden save sine emner af, istedet for at invester i Iscar stik ting-- det er at skyde over mål (peronligt skud fra hoften)-- men iøvrigt er Iscar overhalet pris/ydelse- i rene stikplatter-- Comato stikker faktisk væsentligt hurtigere-- Seco er glimrende idag, (coromant har altid været Rolls Royce, men er for pebret) men det er mest i CNC, og mange af disse duer ikke rigtigt i en husmands-/ hånd-maskine. Korea firmaet Korloy har faktisk rimelige stikplatter- til en generel fornuftig pris.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten