phloggen

En Deprimerende Sandhed

Hvis tirsdag aften var nogen rettesnor, så er der al mulig grund til at flytte til noget højt beliggende frodig landbrugsjord og læse på worst case scenariet i IPCC rapporten.

Nogle lokale grønne organisationer havde arrangeret en offentlig fremvisning af "An Inconvenient Truth" med efterfølgende debat her nede i Slagelse. Jeg tog med for at lodde stemningen under debatten.

Det var kommet et publikum på ca. 100 overvejende ældre mennesker, det var tydeligt at det var babyboomernes aften.

Panelet bestod af:

 • En ordfører "grønne familier", en eller anden græsrodsting jeg aldrig har hørt om før.
 • Den lokale erhvervsforenings friskfyrsagtige frontmand.
 • En gymnasielektor der er formand for naturfredningsforeningen.
 • Sten Gade
 • En Zoneterapeut fra byrådets social/skole/børneudvalg.

Vi hørte ikke meget fra græsroden, han holdt sig sobert til sin ordførerrolle.

Erhversforeningen havde ikke noget med det her at gøre, "butikkerne har de varer i køber" og der skulle ihvertfald ikke sløjfes parkeringspladser i midtbyen.

Lektoren fra naturfredsningsforeningen kommer vi tilbage til om et øjeblik.

Sten Gade mente at alt var bedre inden Fogh og kom med nogle forholdsvis umiddelbare betragtninger om kineseres, vores og USAs energiforbrug.

Zoneterapeuten undskyldte sin tilstedeværelse, men alle dem fra teknik&miljø udvalget havde haft travlt med alt muligt andet og så hørte vi lidt om hvor godt det var, at hun havde fået ordet "bæredygtig" ind i børnehavernes kostplaner.

Man skal være helt ualmindelig tungnem, for ikke at opfatte at filmen handler on energiforbrug med deraf følgende forurening og i aftenens løb kom der hele tre ytringer, der kom lidt i den retning:

Lektoren havde været nede i sit valglokale, garagen, for at vælge om han skulle cykle eller køre bil. Han fortalte os ikke hvad resultatet blev, eller hvornår fintællingen kunne forventes færdig.

En eller anden udjokket 68'er type i publikum opfordrede til solcellelaug, ligesom de vindmøllelaug han havde været med til at starte. Publikum så ud som om, at det skulle de tale med bankrådgiveren om først.

Endelig brokkede en deltager sig over det meget lys i ubenyttede bygninger om natten. Sten Gade var hurtig til at sige at det kunne man få teknikken til at slukke for nu om dage, så det skulle han ikke bekymre sig om.

Resten af debatten, hoveddelen, handlede om cykelstier og økologisk mad i Rema1000.

I dette publikum, de allerede frelste, var der på intet tidspunkt tilløb til offervilje, entusiasme eller for den sags skyld selvransagelse i forhold til filmens budskab.

En deltager et sted bag mig opsummerede aftenen perfekt:

"Filmen så nu bedre ud på fladskærmen derhjemme".

phk

Poul-Henning Kamp er selvstændig open source-softwareudvikler. Han skriver blandt andet om politik, hysteri, spin, monopoler, frihedskampe gør-det-selv-teknologi og humor.
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Men apropos solcellelaug har du har vist nok een eller anden gang reklameret for at man skulle lægge solpaneler på sit hus istedet for tagplader. Nu står jeg i den situation (forhåbentlig først til foråret) og jeg skal udskifte ca. 60m^2 eternittag med ganske lille fald.

Ved du om man kan købe færdige solcelle tagplader eller er det først noget som skal opfindes?

 • 0
 • 0

Der findes solceller som tagbelægning, men de er vist nok endnu mere rasende dyre end normalt.

Den løsning jeg satser på til mit sommerhus, der allerede har et undertag af brædder, er at lægge tagpap med solcelle paneler ovenpå.

De billigste paneler jeg har fundet, både i forhold til el-produktion og areal er Kaneka K60 fra tyske icb-solar.de: ca. 1000 kr per panel a 1m^2 og 60Wp

Poul-Henning

 • 0
 • 0

Norsk Hydro fremstiller byggeelementer, og har investeret i bøjelig solcellefilm hos Ascent Solar. Måske kommer der noget brugbart om nogle år. Indtil da kan man flyve til Kina og overtale dem til at forsinke nogle kulkraftværker.

En god ting ved det omtalte arrangement er da at folk i det mindste stifter bekendtskab med temaet. Hvis det så fører til omtanke, ja måske endda handling, vil det være godt, men man skal jo starte et sted. "Start where they are, build with what they have"

 • 0
 • 0

Det er vist en gennemgående emne her på ing i øjeblikket. Meget lutheransk! Når man kigger på fx. antallet af biler per indbygger, så er det vist ikke der at den er gal med danskernes offervilje. Det samme med at svede tran om sommeren, istedet for at bruge sin varmepumpe til afkøling, som der her også var stor forargelse over.

Ring til mig når Kina og Indien hver har reduceret deres overbefolkning med en 4-500 millioner..

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten