En bommert på Vædderen

Det blev en lang aften i tirsdags på Vædderen. Skibets kaptajn, Carsten Schmidt, havde efter et kort ophold ud for Skagen, hvor gummibåden "Lillebror" igen havde været i land for at hente reservedele og eskadrechefen, som ville aflægge Vædderen et besøg, sendt skibet mod nord igen.

Nu skulle det seks meter lange bomtrawl med en vægt på 3½ tons i vandet endelig i vandet. Bomtrawlet skal bruges til dybvandsfiskeri øst for Australien og ved Antarktis på dybder ned til 4-5 km. Hele eftermiddagen havde Keld Fjord Tarbensen fra Ny Havns Vod- og Trawlbindere i Esbjerg sammen med de to fiskemestre, der på skift skal være med på Galathea 3-ekspeditionen, klargjort trawlet - flittigt hjulpet af skibets besætning.

Eftermiddagens problemer havde vist mindre problemer med den store kran på agterdækket, og det var til den, vi skulle have reservedele og teknikerassistance ud for Skagen. Hen mod kl. 22 var man klar til at forsøge at bugsere det store bomtrawl, der fyldte det meste af agterdækket, ud over bagbordsside med kranen, der står i styrbords side. Det viste sig umuligt, kranen var simpelthen ikke lang nok til at få bomtrawlet ud over siden, og de forsøg, der blev gjort, viste tydeligt, at det er ganske kompliceret at styre en så stor konstruktion. De tunge sidestykker på bomtrawlet, som holdes sammen af den seks meter lange bom, svingede ukontrolleret rundt.

Mens kaptajn og næstkommanderende, der skal overtage ansvaret for Vædderen på anden del af turen fra Sydney hjem til København, hovedrystende så til - sammen med store dele af besætningen - blev der gjort et forsøg på at svinge bomtrawlet ud over styrbords side - på den lille plads mellem kranen og galgen, der sidder midt på agterstævnen. Bomtrawlet gled og skred på agterdækket, og så havde Carsten Schmidt fået nok. Han døbte bæstet "Umulius" og erklærede ved midnatstid, at nu var det slut. Der skulle ikke gøres flere forsøg med at få bomtrawlet i vandet. Havde bomtrawlet under manøvren ramt i kranen, ville det have været en katastrofe. Nu blev det "kun" til et mislykket forsøg.

Jørgen Nielsen fra Zoologisk Museum i København, der var med om bord på Vædderen, og som skulle have brugt bomtrawlet i Solomonhavet, var ikke synderlig ked af den oplysning. Han havde aldrig bedt, om at bomtrawlet kom med på ekspeditionen. Han kan sagtens klare sig med andre trawl, der er om bord. Men når det nu var der, ja så kunne han da godt havde brugt det - hvis det altså havde været muligt.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten