En aktuel historie om fem aber og en banan

Hvorfor pokker er det så svært at gøre op med indarbejdede rutiner og at få afskaffet forældede holdninger og virksomhedspolitikker? F.eks. holder Folketinget lukket i denne uge, og det skyldes såmænd, at politikerne - i lighed med skolebørnene - nødvendigvis skal hjem på gården og grave kartofler op, før frosten sætter ind.

Det er ligeledes af hensyn til bøndernes arbejdssæson, at Folketinget holder en kolossal lang sommerferie helt frem til oktober, for høsten skulle jo først i lo og lade. Folketingets arbejdsuge starter i øvrigt først om tirsdagen - politikerne har nemlig stadig fri hver mandag, fordi det tog en pokkers tid med hestevogn at komme tilbage til hovedstaden efter weekendens ophold i provinsen.

Sådan er der så meget, som bare ikke kan laves om, selv om forudsætningerne for beslutningerne for længe siden er glemt.

En forklaring herpå fik jeg engang fortalt gennem en historie om et dyreforsøg i USA (her i min gendigtning, som historien for en del år siden blev bragt på Bagsiden):

Man starter forsøget ved at anbringe fem aber i et bur, hvori der i toppen er ophængt en banan. Under bananen står en trappestige, og inden længe vil en af aberne naturligvis forsøge at klatre op ad stigen for at nå bananen. Men så snart den rører ved stigens trin, oversprøjtes alle aberne med koldt vand.

Lidt efter vil en anden abe forsøge sig, og igen oversprøjtes alle aberne. Således forsøger de begavede dyr sig efter tur, og hver gang bliver de våde og kolde. Ret snart vil de andre aber derfor begynde at angribe den abe, som forgriber sig på stigen. Nu kan man så hænge slangen på plads og lukke for det kolde vand.

Fjern nu én af aberne fra buret og sæt en anden ind i stedet. Den nye abe vil naturligvis hurtigt forsøge sig med stigen for at nå bananen, men opdager til sin skræk, at den straks bliver overfaldet af de andre aber. Den lærer meget hurtigt, at man får tæv, hvis man rører stigen.

Dernæst fjerne man en anden af de oprindelige aber og sætter en ny ind i buret. Den nye abe hopper naturligvis op på stigen og bliver straks overfaldet af de andre fire, idet også den første nye abe deltager i afstraffelsen.

Når lektien er lært udskiftes endnu en af de gamle aber med en ny. Den bliver straks overfaldet af de øvrige, da den forsøger at klatre op ad stigen. To af aberne ved ikke, hvorfor det er strengt forbudt at gå op ad stigen, eller hvorfor de deltager i afstraffelsen af den formastelige, der forsøger det.

Forsøget fortsætter, og efter udskiftningen af den fjerde og femte af de oprindelige aber, er der ingen af de aber, der i sin tid blev oversprøjtet med koldt vand, tilbage i buret. Ikke desto mindre forsøger ingen af aberne sig nogensinde på at kravle op ad stigen for at nå bananen.

Hvorfor ikke? Tja, det gør man altså bare ikke. Sådan har det altid været her i Folketinget - øh her på bladet... /Lynch

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten