Ukendt

  • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.
Føhns 4,0 bloghoved

Emojis oplærer kunstig intelligens

På MIT Media Lab i Boston bruger de emojis til at blive klogere på menneskets sprogbrug. Eller rettere, de træner en kunstig intelligens, så den automatisk kan finde eksempler på racisme og mobning på nettet. De små udtryksfulde tegninger bliver hentet som tweets fra Twitter, hvor de optræder i sætninger og giver lidt ekstra krydderi.

Den danske studerende Bjarke Felbo er tilknyttet forskningsenheden Scalable Cooperation Research Group, og han har det seneste år arbejdet med at lære computere at forstå følelser i sprog.

Vi bruger ofte emojis til at betegne det følelsesmæssige indhold af det, vi skriver på Twitter.

Bjarke Felbo og hans kollegaer har kørt 55 milliarder tweets gennem deres deep learning netværk. De bliver filtreret ned til de 1,2 milliarder tweets, der indeholder en af de 64 mest populære emojis. De enkelte tweets adskilles herefter i emojis og tekst, hvorefter algoritmer oplæres i at finde ud af, hvilke emojis, der passer til hvilke tekster. Eller med andre ord, hvilken følelse, der er knyttet til forskellige tekstbeskeder.

Algoritmen, som er trænet på emojis, kan hjælpe med at forstå racisistiske ytringer i for eksempel kommentarfelter på sociale medier.

Algoritmen er bygget op i flere lag. Først bliver hvert ord omsat til en række tal. Så bliver ordet sat i konteksten af de omkringliggende ord, hvorefter algoritmen justerer forståelsen af det enkelte ord på baggrund af den kontekst. Til sidst spytter maskinen en samlet vurdering ud og foreslår, hvilken emoji der passer til sætningen.

Forskerne hiver 2300 karakteristika ud af sætningen, som kan bruge til at prædiktere eksempelvis emojis, sarkasme eller racisme.

Deepmoji-softwaren ligger til fri afbenyttelse på https://www.media.mit.edu/projects/deepmoji/overview/

Hør om projektet i Techtopia https://universe.ida.dk/techtopia/episoder/techtopia-27-kunstig-intelligens-laerer-sarkasme-og-at-skrive-gyserhistorier/

Henrik Føhns er journalist og vært på podcasten Techtopia. Han blogger om digitalisering, kunstig intelligens, nano, bio og den 4. industrielle revolution.
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten