Emhætten har fået diodelys

I efterårsferien fik jeg taget mig sammen til at skille emhætten ad. Transformeren der forsyner fire halogenlamper var brændt af. En ny strømforsyning samt fire LED-lamper blev ordret over internettet og nu er der atter lys til madlavning.

Min kones kommentarer går på at diodelamperne blænder mere, lysstyrken er reduceret, men OK og farven svarer til halogenerne. Det kan vi sagtens leve med i særdeleshed set i relation til elbesparelsen., hvor vi tidligere anvendte fire styk 20 Watt halogenspot og nu fire styk 1,2 Watt LED-lamper.

En besparelse på over 80 procent!

Om det så hænger økonomisk sammen kan fremtiden kun vise. Indkøbet kostede knap 600,- kr.

Ved samme lejlighed så jeg lidt på husets øvrige lyskilde. På vore i alt 235 kvadratmeter boligareal plus carport, udhus, loft og udenoms areal fordeler de sig således: ·         LED-lamper:                 20 styk ·         Halogenlamper:            75 styk ·         Lavenergilamper:          33 styk ·         Alm. Lysrør:                   9 styk ·         Glødelamper:                 8 styk

Umiddelbart ser det ud af meget, men der er jo ikke lys alle steder hele tiden!  

Næste "projekt" bliver udskiftning af de 8 glødelamper, men det er opalhvide kertepærer til en prismekrone - et arvestykke fra min svigermor. Det bliver ikke helt så enkelt at få klaret, men da glødelamper snart er helt forbudt, skal jeg jo finde en løsning.

Kan I hjælpe mig her?

Senere skal jeg have taget hul på halogenlamperne - en hel del må kunne udskiftes til LED-lamper.

Det kan jeg i øvrigt anbefale andre også at fået taget hul på. De nye generationer af LED-lamper giver et acceptabelt lys, og så er de også blevet billigere.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Næste ”projekt” bliver udskiftning af de 8 glødelamper, men det er opalhvide kertepærer til en prismekrone – et arvestykke fra min svigermor. Det bliver ikke helt så enkelt at få klaret, men da glødelamper snart er helt forbudt, skal jeg jo finde en løsning.

Hvad med en krystalpære?

Jeg synes det er smukkere at kunne se glødetråden end en hvid pære i en prismekrone.

http://ecolight.dk/catalog/krystalpaere-ke...

 • 0
 • 0

Jeg har netop sat 3 stk gamle Louis Poulsen unispot "Lillebror" op i mit køkken. I hver af dem sidder der nu et rundt PCB med 90 stk dioder. Strømforsyningen der trækker det hele sidder i den midterste lampe. Resulatet kan ses her:

http://peecee.dk/upload/view/193121

og her

http://peecee.dk/upload/view/193122

Jeg kan desværre ikke sige præcis hvilke LEDs der er tale om, da de kommer fra nogen kasserede LED armaturer, beregnet til belysning i butikker. Men de lyser rigtigt godt :-)

 • 0
 • 0

Den pære jeg allerhelst vil have skiftet til LED er den lille pære der inde bagerst i ovenen og ikke bliver skiftet fordi det er et heldagsprojekt at komme ind til den og få samlet ovnen igen bagefter.

Men jeg har en mistanke om at i netop den fatning bliver svær at få en lysdiode itl at holde...

Poul-Henning

 • 0
 • 0

Ovnpæren? Bager du franskbrød dagen lang, eller bruger du din ovn som hyggebelysning, Poul-Henning? Det er da nok en af de allersidste lyskilder jeg kunne finde på at sende på sparekur :-D

 • 0
 • 0

Ovnpæren? Bager du franskbrød dagen lang, eller bruger du din ovn som hyggebelysning, Poul-Henning? Det er da nok en af de allersidste lyskilder jeg kunne finde på at sende på sparekur :-D

Det er sgu' da ikke elforbruget, det er da besværet med at skifte den hver gang den springer...

Poul-Henning

 • 0
 • 0

Køb en ny ovn! Jeg har haft tre komfurer. Det er ikke pæren i ovnen der går først, der er alt det andet. :-( Jeg mangler at have skiftet en sådan en:-)

@Erik Herse

Du kan få "krystalpærer" til din lysekrone Erik. De ser ud og fylder ikke mere end de gamle pæretyper.

Det gælder også kertepærerne. Krystalpærerne har en halogenindsats der hvor de gamle pæretyper havde deres gødetrådsarrangement.

De bruger 30% mindre strøm og lyser fortræffeligt.

Ligenu har Silvan i Hillerød tilbud på 25W kerte krystalpærer til en meget rimelig pris for fire.

Jeg har lige installeret en i køkkenet i en PH (ikke PHK) lampe.

 • 0
 • 0

Umiddelbart ser det ud af meget

Dét må du sq da nok sige!

Har lige talt efter og nået frem til 30 stk. - På hele matriklen. Incl. endda et par lamper, som jeg ikke kan huske hvornår sidst har været tændt.

Hvad dælen bruger du [i]så[/i] meget lys til, Erik? - Du har ikke talt en juletræskæde med? ;-)

 • 0
 • 0

Hvad dælen bruger du [i]så[/i] meget lys til, Erik? - Du har ikke talt en juletræskæde med? ;-)

Enten det, eller vi har fundet ud af, hvem der alene er skyld i det stigende elforbrug i Danmark - Erik.

 • 0
 • 0

Alle glødelamper er forlængst skiftet til sparepærer og nu er jeg også gået igang med halogenerne - der har jeg dog været lidt uheldig: Over køkenvasken sidder et armatur med oprindelig 4 220 V spotpærer med indbygget spejl. Jeg købte 4 LED pærer, men de viste sig ikke at lyse lige så kraftigt og der er sikkert dem der vil sige at lyset er meget koldt. Jeg forklarer det med at det er dagslys lys :-) I gangen har jeg så købt nogen, der skulle være varmt hvide - tja - jeg kommer mest til at tænke på det lys man har i udendørs gadelamper - Natrium lys tror jeg det hedder, og det er (heller) ikke så godt. Jeg har sikkert købt for billigt og jeg har købt på nettet. Fremover vil jeg gå i butikkerne for jeg har set at både Silvan og Bauhaus nu har et vist udvalg og der kan man vel se dem lyse? Og så er jeg trær af at energispareforanstaltninger skal gøre hårdt op i penge. Hvad f****** er det for noget økonom-fis? Vi kører jo også i forskellige biler - det er jo samme opgave der løses, men nogen er altså villige til at betale mere per kilometer end andre - vel for mere komfort mm. Nogen køber også økologisk mad, men man bliver vel også mæt af dettraditionelle, men med det økologiske bliver man måske mæt på en bedre måde? Har det ikke værdi at vide at man har gjort sit bidrag til at redde kloden? Jeg skulle have nyt fyr og købte istedet en luft til vand varmepumpe med tilskud fra boligforbedringspuljen. Jeg aner ikke om det var en god forretning, men jeg tror ikke det er helt galt. Jeg gider ikke regne det ud, for jeg har det fint med at jeg ikke sviner lokalt med sod og CO2.

 • 0
 • 0

Det er helt rigtigt, jeg tænder selvfølgelig kun lys, hvor det er nødvendigt, og hvor vi opholder os. I øvrigt tak for oplysningerne om erstatnings-kertelamper.

Jeg vil dog med det samme sige, at jeg har eksperimenteret med de såkaldte krystallamper. Det er ikke andet end alm. halogenlamper sat i "bur", og lyset blænder som var det en bil med Xenon-lygter!

Derimod er diode-kertelamperne fra prolys.dk interessante, men nok stadig alt for dyre.

 • 0
 • 0

jeg tænder selvfølgelig kun lys, hvor det er nødvendigt, og hvor vi opholder os

Tænk, dét var jeg ikke klar over. (Irony off) ;-)

 • Jeg mente naturligvis, at selve antallet af lampesteder, i sig selv, lyder voldsomt.
 • Selv for et så stort hus!
 • 0
 • 0

Hej Mads

Gode priser, men elendig varebeskrivelse, man aner ikke hvad man køber, og kan dermed heller ikke sammenlige med andre priser.

I enhver vare beskrivelse af en LED pære bør der min. fremgå 4 tal: 1) Effektforbrug = Watt 2) Antal Lumen = lysstyrke 3) Farvetemperaturen inden for +/-100K 4) Farvegengivelsen (Ra) = Kvaliteten af lyset

Hvis de tal ikke fremgår er der ikke mulighed for at sammenligne forskellige LED pære. Det svare lidt til at købe en bil og forhandleren ikke oplyser hvilken motor der sidder i bilen!

Der er en grund til at nogen produkter koster mere end andre, og normalt er der en sammehæng mellem kvalitet og ydelse.

Hej Erik Prisen hænger sammen med kvalitet: 1 LED pære = 17stk. krystalpære 1 LED pære koster 240kr, 17stk. krystalpære koster 600kr - så en krystalpære er meget dyr...!

PS. Michael Deichmann, du får stadigvæk de bedste LED pære på nettet, men man skal se sig for, og altid sammenligne data på pærene, f.eks. kan du sagtens få LED pære der har samme lysfarve som en halogenpære, vælg lysfarve 2600-2700K, og en Ra værdi over 80-83 (kan også fås i Ra værdi 94, 2700K)

Mvh. Mike www.prolys.dk

 • 0
 • 0

Jeg har kun sparepærer i hele huset, og har haft det de 15 år jeg har haft huset. I kælderen er der 36W lysrør, da jeg ikke har fundet andet som giver mere lys. Jeg har for nylig købt en 3x1W LED til sengelampen. Den holdt et par måneder. Den ene af de tre lysdioder er afbrudt. Alle 3 er serieforbundne. Kvitteringen har jeg ikke lige fundet endnu. På pakken står der en levetid på 25000 timer.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten