Ukendt

  • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.
phloggen

Elregning, endelig orden, eller noget...

Så fik Energinet.DK også puslet mine solcelleafregninger på plads.

Her må jeg klar indrømme at det ene problem var en tastefejl fra min side, "327" og "372" er ikke det samme og ved et sammetræf giver det forkerte tal 1 kr/kWh der netop er en af de fem mulige talværdier.

To normale afregninger der burde være kommet for hhv. en og to måneder siden og fire korrektioner til tidligere afregninger tikkede ind i min eBoks her i eftermiddag.

Forskellen imellem mine egne timeaflæsninger af elmåleren og det energinet.dk har afregnet er dermed nede på 0.2%, 4 kWh ud af 1940kWh, det er absolut acceptabelt.

At talet var 7½% underdrejet indtil jeg brokkede mig, skyldes i følge Energinet.dk: "Det er dit netselskab som beregner og indsender overskudsproduktionen via DataHubben til Energistyrelsen, og i dette tilfælde har vi ganske enkelt manglet nogle værdier fra netselskabet (af hvilken grund ved vi ikke)."

Det fremgår ikke af svaret fra Energinet.dk om der er gjort noget for at få styr på tingene fremadrettet, svaret ligger måske i at jeg endnu ikke har modtaget afregning for November endnu ?

Konklusion: Når månedsafregninen virker, er den så præcist som man kan forvente, men for mindst ét anlæg virkede den kun seks gange ud af tolv.

phk

Poul-Henning Kamp er selvstændig open source-softwareudvikler. Han skriver blandt andet om politik, hysteri, spin, monopoler, frihedskampe gør-det-selv-teknologi og humor.
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Tak Poul Henning, Dette er et fint eksempel fra virkelighedens verden på, at det at håndtere flere data ikke er gratis. Det at kvalitetssikre data koster penge, mange penge. Hvad skal der gøres hvis data er fejlbehæftet, mangler eller er dubleret? Derfor et det en rigtigt god ide at begrænse mængden af data til det vi har brug for. Vi havde et ganske billigt aflæsningssystem med papkort der virkede. Nu skal der investeres i en omfattende fjernaflæsningsinfrastruktur, med hvilket formål? At forøge mængden af administration i el-distributionsselskaberne? Hvordan skal de ellers vokse når der ikke kommer flere kunder?

  • 13
  • 2

med hvilket formål? At forøge mængden af administration i el-distributionsselskaberne? Hvordan skal de ellers vokse når der ikke kommer flere kunder?

Data kan da også bruges til at indkøbe el meget mere minutiøst, lave dagsprognoser og væktsprognoser til investering og intilligent elnetsstyring. Kunne den datainsamling og viden være indhentet på kabelstrækningerne i stedet for i forbrugerens hjem? - måske.

  • 3
  • 1

Det her er et klart eksempel på at den mindste opgave er næsten at levere strømmen.

Indenfor telefoni verdenen accepterer man en afvigelse på 2%. At få et kald igennem til to abonnenter er næsten også den mindste opgave. Men så skal der afregnes med andre selskaber, særydelser skal lægges oven i kundens regning. Og så er der.......

MOMS

Jeg hader det, fordi det kan afregnes, modregnes og undlades på 117 forskellige måder.

  • 2
  • 1

PS: HVIS elsektoren havde været reelt konkurrenceudsat, ville man måske have skulet til DE DYGTIGSTE i telesektoren, for at se hvordan man kan indsamle enorme, detaljerede afregningsdetaljer til relativt få penge.

Der er jeg ikke enig med dig. Teleselskaberne afregnede/ målte ikke ude hos kunden de afregnede inde på centralen. alene det gør at der er brug for en væsentligt bedre validering / kvalificering af data ved måleraflæsning. Det næste var at selskaberne havde en meget nemmere måleenhed, "pulser". Med el er der tale om en en hele tiden varierende størrelse. Herudover har teleselskaberne så fundet ud af at detalj-afregning er alt for dyrt, derfor er de gået over til flat-rate, men andre mener noget andet! Det store problem er at man begynder at skulle lave afregning for meget små mængder. Jeg bruger typisk ca. 200 W når hjemmet er "i hvile". Det betyder at den vare der skal afregnes for er ca. 0,2 kWh * 2,5 kr/ kWh altså for 50 øre strøm! Afregningen for "varer" for 50 øre ska kontrolleres og kvalitetssikres og det skal foretages ca. 8000 gange om året. Det er Ebberød bank!

  • 0
  • 0

Det nye system koster kun noget over 100 kr. pr. måler pr. år at håndtere! Tror jeg.

Fra min involvering i Europæisk arbejde ved jeg at man i Sverige brugte i størrelsesorden 5 Mia SEK på at installere fjernaflæste elmålere! Til gengæld "bruger" de så fjernaflæsningen til noget andet. Efter stormen "Gudrun" tog det ret lang tid før folk fik strøm igen. Derfor er der nu i Sverige indført en bestemmelse så grundgebyret på el, der er i størrelsesorden tusinde kroner, skal begynde og tilbagebetales så snart en kunde har været uden forbindelse i et par timer. Efter et par døgn skal der så tilbagebetales et beløb svarende til hele grundgebyret. Det har gjort el-distributionsselskaberne meget servicemindede ;-). Derfor er de glade for at få en alarm hvis måleren bliver afbrudt. ;-))

  • 3
  • 0

Kan det, med de nye time afregninger, i det hele taget betale sig at reparere ens anlæg når det går i stykker? Jeg har stort set intet forbrug om dagen når solen skinner for der er jeg på arbejde.

Jeg tænker det bedste man kan gøre, er bare at kravle op på taget og pille det ned i stedet for.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten