phloggen

Elmåling

Sidst jeg lavede en ny elinstallation, i 2001, fik jeg installeret en "power-analysor" med tilhørende strømtransformatorer, således at jeg også kunne overvåge det private elforbrug. (Firmaet har sine egne to en-fasede bimålere, hhv. drift/køl).

Illustration: Privatfoto

Det har jeg lært meget af, både på den ene og den anden måde.

I mellemtiden er prisen på emålere med MODBUS interface kommet ned i nærheden af 350 kr per fase + tavleplads og elektrikertid og derfor er ambitionerne højere for det nye hus.

Det tyske firma B+G-Etech sælger den kinesiske producent "Eastrons" elmålere af hvilke SDM120 (1 fase) og SDM630 (3 faser) er de mest interessante.

De fås begge i en hulens masse varianter, men den interessante variant er i begge tilfælde den der har direkte tilslutning og MODBUS interface.

Direkte tillslutning vil sige at elmåleren ikke har brug for eksterne strømtransformatorer.

MODBUS er en seriel-protokol der gør det muligt at hente alle målinger ud med en computer, i modsætning til "s-nul" pulsudgange der kun fortæller når der er brugt et eller andet kvantum energi).

Der er indlysende fordele ved at bruge en trefaset måler frem for tre enfasede målere, ikke mindst i forhold til kabling og I teorien burde en trefaset måler godt kunne finde ud af at få den samme fase ind i tre exemplarer, men i praksis kan man ikke stole på at det virker, nogle elmålere "ved" at at der er en faseforskel. På SDM630 ser det ud til at virke, bortset fra at den rapporterer 400VAC fase-til-fase spændinger i stedet for 0VAC.

Her er at dump af måledata fra min testmåler. Klik på billedet for at få den skarpe version. (Ja, vor utroligt det end lyder ved jeg her i 2017 stadig ikke hvordan man laver en tabel på ing.dk og heller ikke hvordan man forhindrer opskalering af grafik der ikke bred nok)

Efter at have funderet over tingene og kigget lidt i de data jeg har opsamlet de sidste 15 år, har jeg besluttet mig for følgende arrangement (puds ikke brillerne, men klik på billedet, se ovenfor).

Den øverste elmåler er til firmaets elforbrug og ikke relevant i denne sammenhæng, men ellers ovenfra og ned:

En elmåler til jordvarmen, så jeg ved hvor stor min varmeregning er. Jeg glæder mig til at se hvor meget det har at gøre med enerirammeberegningen.

En elmåler til komfuret, moderne komfurer bruger op til 3x400Vx16A.

En elmåler til resten af køkkenet, to faser til stikkontakter, en til opvaskemaskinen.

En elmåler til vaskemaskine, tørretumbler og Genvex.

En elmåler til lysgrupperne i resten af huset. Hvis der bliver mere end tre fordeles de bare bag samme elmåler, min erfaring er at det ikke kan betale sig at gøre mere ud af dette forbrug.

Det 16A CEE stik der bliver placeret indenfor garageporten, for det tilfældes skyld at der en dag skal bruges en trefaset betonblander eller lignende, spilder jeg ikke en måler på.

Solceller er ikke med på skitsen, der kan jeg hente data direkte ud af solcelleinverteren.

phk

Poul-Henning Kamp er selvstændig open source-softwareudvikler. Han skriver blandt andet om politik, hysteri, spin, monopoler, frihedskampe gør-det-selv-teknologi og humor.
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Lyder som en lidt smådyr nysgerrighed, men det kunne vel være interessant at se om solcelleinverteren og en selvstændig måler ville rapportere de samme tal?

 • 1
 • 0

Har du overvejet at bruge enfasede kombinerede automatsikringer og HPFI relæer på dine forbrugsgrupper, de nederste ni på din tegning? - det giver større sikkerhed mod udfald på hele installationen, og den enfasede kombinenheder er ganske billige.

 • 2
 • 0

Det 16A CEE stik der bliver placeret indenfor garageporten, for det tilfældes skyld at der en dag skal bruges en trefaset betonblander eller lignende, spilder jeg ikke en måler på.

.. eller til el-drevet transportmiddel. (måske overkill til en el-cykel ;-) )

 • 3
 • 0

Det er måske lidt teoretisk, men burde Genvexen ikke stå sammen med varmepumpen? Man omtaler jo det også som varmegenvindingsanlæg og ikke bare ventilation.

 • 0
 • 0

Jeg ved at denne blog omhandler elmåling... men når nu du både nævner Genvex og MODBUS, så vil jeg blot gøre opmærksom på at Genvex laver en kontrolenhed med Modbus adgang. Man skal dog specifikt spørge efter den der understøtter Modbus for at få dette.

Hvorfor i øvrigt ikke nævne ovnen (går ud fra der skal være en sådan) på din oversigt? Hvordan adskiller den sig fra opvaskemaskinen, ud over at den ikke bruges så tit? Et oplagt svar her kan være at den er "indbygget" i kogepladen (derfor ordet komfur), det ses dog ikke så mange steder mere. Jeg kan fx. klart anbefale de to adskilt, også fordi man så har mulighed for at få ovnen op i en højde der gør at man ikke skal bukke sig for at få ting ud og ind.

 • 0
 • 0

Kan det ikke betale sig at have en elvandvarmer om sommeren i stedent for at jordvarmeanlægget skal køre lave belastning?

 • 0
 • 0

Hvis du nu absolut vil fylde el-tavlen i dit nye hus op med Kina elektronik, hvorfor så ikke bare købe det direkte fra Kina? Eastron Electronic World kan du finde på AliExpress, hvor 630ern kan findes til 80usd, ved de 10 styks du alligevel er nødt til at købe, for at have reservedele til et par år. Der er naturligvis free shipping.... 120ern starter ved 12usd.

 • 3
 • 1

Det rigtigt godt ud :-)

Hvordan planlægger du at forbinde dem ? mindes at du har en dataopsamlings server men mange andre "hjemmebruger" døjer med at hente data fra flere modbus forbindelser på samme tid.

 • 0
 • 0

Fandt en Carlo Gavazzi (EM340DINAV23XS1PFB) hos en webshop her til lands til DKK 832,50 + moms:

http://shop.vikingegaarden.com/products/en...

Udover at have Modbus, er den er tilmed godkendt til afregning og kan endvidere måle i begge retninger med hver sin tarif.

Datablad: http://www.productselection.net/PDF/UK/em2...

Den kan også købes hos Farnell til DKK 939,66 + moms i klumper af 5 stk. (enkelt stk DKK 1.101,97 +moms).

I tilfælde af at røgen skulle slippe ud af produktet - kunne jeg godt være tilbøjelig til at vælge Farnell.

 • 0
 • 0

I forhold til andre målere tænker jeg, at følgende artikel kunne være interessant:

https://www.utwente.nl/en/news/!/2017/3/31...

Ikke mindst kunne det være sjovt at se den fulde artikel i IEEE Electromagnetic Compatibility Magazine, som desværre ligger bag en paywall (jeg regner ikke med en gratis konto på siden giver adgang, så jeg har ikke engang forsøgt at oprette en) her: http://ieeexplore.ieee.org/document/7866234/

Edit: Artiklen er fundet i noget der lader til at være fuld længde her: http://sci-hub.bz/10.1109/MEMC.2016.7866234

 • 0
 • 0

I forhold til andre målere tænker jeg, at følgende artikel kunne være interessant:

Ja, det er bestemt en interessant artikel.

Det sjove ved den er at 1-fase målerne er præcise, fordi de næsten per definition bruger en billig shunt til strømmåling.

Hvis man gør det i 3-fase målere, skal man håndtere 400VAC spændingsforskellen mens man måler nogle få millivolt, hvilket naturligvis er en stor udfordring.

 • 0
 • 0

Hvis man gør det i 3-fase målere, skal man håndtere 400VAC spændingsforskellen mens man måler nogle få millivolt, hvilket naturligvis er en stor udfordring.

Det kan være en udfordring at bruge samme A/D konverter til faserne, fordi at strømmene der måles, er på forskellige faser, med stor spænding imellem. Så det kræver noget analog elektronik. Bruges flere A/D konvertere, så dataene kan overføres digitalt, er det ikke en stor udfordring. Det svarer så til tre enkelte, evt. med samme processor, som de digitale data overføres til, f.eks. med små kapaciteter (billigere end optokoblere). Men det er naturligvis nemmere med en strømspole. Da shunt'en er billigere, ved jeg faktisk ikke, hvad det er billigst i komponenter.

 • 0
 • 0

Hvis man gør det i 3-fase målere, skal man håndtere 400VAC spændingsforskellen mens man måler nogle få millivolt, hvilket naturligvis er en stor udfordring.

Egentlig troede jeg at en trefasemåling blot var tre faser i samme kabinet. Men stjerne/trekant giver nogle udfordringer med fasen mellem spænding til neutral og strømmene. Dog bliver udfordringen vel den samme hvis du bruger et stjernesystem til at måle et trekantforbrug. Spørgsmålet er så hvor mange apparater i et hus der kører "rigtig" 400V (trekant)?

 • 0
 • 1

Jeg ville nok sætte fryser og evt. køleskab på separat HPFI.

Ulempen er at så opdager man ikke hvis den af en eller anden grund kobler ud.

Jeg har selv valgt en løsning med 2 HPFI: En til almindeligt indendørs forbrug, herunder fryser. Og en til det der er størst sandsynlighed for kobler ud, dvs. udendørs, vask, opvask og komfur.

Alternativt kan man montere serieforbundne meldekontakter på HPFI/automatsikringer og udløse en alarm.

 • 0
 • 0

Er det ikke lovligt at undlade hpfi på apparater, der har jordforbindelse? Så kan man passende opsætte schuko-stikdåser,så de stik, der er på 99% af alle køl/frys passer direkte i.

 • 0
 • 0

Jeg har en elmåler til varmepumpen med pulsudgang, og tænkte jeg bare kunne sætte en "DS2423 4kbit 1-Wire RAM with Counter" på, og forbinde tíl Raspberryen.

Så kunne den hente tælleværdien en gang imellem, uden at jeg tabte pulser hvis jeg lige rodede med pi'en.

Men den er discontinued :-(

Er der andre ideer til at kunne aflæse forbruget uden at skulle være "online" hele tiden og tælle pulser.?

Eller skal jeg bare ofre en pi zero wireless dedikeret til at tælle pulser?

 • 0
 • 0

Jeg er jo en af de heldige med en echelon måler fra N1 der er krypteret så man ikke kan få lov at læse nogen som helst øjesbliksværdier. Til gengæld kan man så få lov at hente historiske data fra eloverblik ....

Nå men da planerne i øjeblikket går på at at regne på udskiftning af den gamle stoker til en luft til vand varmepumpe blev lokal måling i tavlen igen aktuelt. Umiddelbart er det et krav at der kommer en elmåler på varmepumpen og enten seperat elmåler eller blot en timetæller på supplerende dyppekoger.

Der er ikke krav om at elmåleren til varmepumpen skal være nøjagtig (som en afregningsmåler). Jeg så en reklamer for Nu så jeg så en reklame for Schieder Electric's Powertag sensorer. https://www.schneider-electric.dk/da/wor.....

Med 25 meter mellem hovedtavle og undertavlen med varme og solceller skal der 2 Acti 9 Smartlink SI D til og mindst 2-3 power tag sensorer så det løber hurtigt op.

Nogen der har erfaring med produkterne ? - for det ser unægteligt nemt ud at eftermontere i tavler med lidt begrænset plads ...

Et andet produkt jeg har kig på er Smappee . Det er heller ikke så velegnet til mig da jeg ikke har gruppen til solceller i min primære tavle. Dvs jeg vil skulle bruge 2 smappe plus, men dem kan man ikke købe ..https://www.smappee.com/be_en/eshop/monito.... 4399,- Per styks. https://smarterlife.dk/produkter/smappee-p... så også temmeligt dyrt.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten