close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.
phloggen

Elmåling

Sidst jeg lavede en ny elinstallation, i 2001, fik jeg installeret en "power-analysor" med tilhørende strømtransformatorer, således at jeg også kunne overvåge det private elforbrug. (Firmaet har sine egne to en-fasede bimålere, hhv. drift/køl).

Illustration: Privatfoto

Det har jeg lært meget af, både på den ene og den anden måde.

I mellemtiden er prisen på emålere med MODBUS interface kommet ned i nærheden af 350 kr per fase + tavleplads og elektrikertid og derfor er ambitionerne højere for det nye hus.

Det tyske firma B+G-Etech sælger den kinesiske producent "Eastrons" elmålere af hvilke SDM120 (1 fase) og SDM630 (3 faser) er de mest interessante.

De fås begge i en hulens masse varianter, men den interessante variant er i begge tilfælde den der har direkte tilslutning og MODBUS interface.

Direkte tillslutning vil sige at elmåleren ikke har brug for eksterne strømtransformatorer.

MODBUS er en seriel-protokol der gør det muligt at hente alle målinger ud med en computer, i modsætning til "s-nul" pulsudgange der kun fortæller når der er brugt et eller andet kvantum energi).

Der er indlysende fordele ved at bruge en trefaset måler frem for tre enfasede målere, ikke mindst i forhold til kabling og I teorien burde en trefaset måler godt kunne finde ud af at få den samme fase ind i tre exemplarer, men i praksis kan man ikke stole på at det virker, nogle elmålere "ved" at at der er en faseforskel. På SDM630 ser det ud til at virke, bortset fra at den rapporterer 400VAC fase-til-fase spændinger i stedet for 0VAC.

Her er at dump af måledata fra min testmåler. Klik på billedet for at få den skarpe version. (Ja, vor utroligt det end lyder ved jeg her i 2017 stadig ikke hvordan man laver en tabel på ing.dk og heller ikke hvordan man forhindrer opskalering af grafik der ikke bred nok)

Efter at have funderet over tingene og kigget lidt i de data jeg har opsamlet de sidste 15 år, har jeg besluttet mig for følgende arrangement (puds ikke brillerne, men klik på billedet, se ovenfor).

Den øverste elmåler er til firmaets elforbrug og ikke relevant i denne sammenhæng, men ellers ovenfra og ned:

En elmåler til jordvarmen, så jeg ved hvor stor min varmeregning er. Jeg glæder mig til at se hvor meget det har at gøre med enerirammeberegningen.

En elmåler til komfuret, moderne komfurer bruger op til 3x400Vx16A.

En elmåler til resten af køkkenet, to faser til stikkontakter, en til opvaskemaskinen.

En elmåler til vaskemaskine, tørretumbler og Genvex.

En elmåler til lysgrupperne i resten af huset. Hvis der bliver mere end tre fordeles de bare bag samme elmåler, min erfaring er at det ikke kan betale sig at gøre mere ud af dette forbrug.

Det 16A CEE stik der bliver placeret indenfor garageporten, for det tilfældes skyld at der en dag skal bruges en trefaset betonblander eller lignende, spilder jeg ikke en måler på.

Solceller er ikke med på skitsen, der kan jeg hente data direkte ud af solcelleinverteren.

phk

El, Huse
Poul-Henning Kamp
er selvstændig open source-softwareudvikler. Han skriver blandt andet om politik, hysteri, spin, monopoler, frihedskampe gør-det-selv-teknologi og humor.

Lyder som en lidt smådyr nysgerrighed, men det kunne vel være interessant at se om solcelleinverteren og en selvstændig måler ville rapportere de samme tal?

  • 1
  • 0

Har du overvejet at bruge enfasede kombinerede automatsikringer og HPFI relæer på dine forbrugsgrupper, de nederste ni på din tegning? - det giver større sikkerhed mod udfald på hele installationen, og den enfasede kombinenheder er ganske billige.

  • 2
  • 0

Det 16A CEE stik der bliver placeret indenfor garageporten, for det tilfældes skyld at der en dag skal bruges en trefaset betonblander eller lignende, spilder jeg ikke en måler på.

.. eller til el-drevet transportmiddel. (måske overkill til en el-cykel ;-) )

  • 3
  • 0