phloggen

Elmåler idioti

Ganske kort:

En meget væsentlig faktor hvis man skal have forbrugere til at spare på strømmen, er at prisen følger efterspørgslen på el.

Det kræver nye og mere avancerede elmålere.

En del af regeringens nærsynede, undskyld "visionære" energiplan, er at der skal spares på energien.

Inden 1 juli 2008 skal alle stikkontakter være beskyttet med HPFI.

Det betyder en masse elektrikerbesøg og strømafbrydelser

Man skal også have besøg af en elektriker for at skifte en elmåler

Er der nogen der ikke kan se hvad jeg sigter til ?

phk

PS: De eventuelle ministre der ikke kan klare denne tekniske udfordring er velkommne til at ringe for at få løsningen.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

hvad er det egentligt de der smarte elmålere kan der gør at de er så vildt meget bedre end det man allerede har installeret?

 • 0
 • 0

De kan taksere forskelligt efter tidspunktet på døgnet.

Nogle af dem indeholde en radiosender (mobiltlf) og transmitterer løbende hvor meget strøm der er brugt og modtager nye prisinformationer ved samme lejlighed.

Andre igen, bruger selve elnettet til at kommunikere med en koncentrator der monteres i nærheden af et forgreningspunkt eller ved den nærmeste transformator.

Men humlen ved det hele er at få en elpris der ikke er et årsgennemsnit.

Poul-Henning

 • 0
 • 0

Hvor lækkert. Med sådan en elmåler kan jeg blive overvåget endnu mere end jeg allerede bliver det i samfundet i dag! Jeg kan allerede forestille mig el-selskabets målrettede markedsføring, baseret på mit forbrugs-mønster.

Nåe kriminelle får knækket krypteringen (for sådan én er der vel?), kan de også følge mit forbrug, og derfra beslutte sig for det bedste tidspunkt for at tømme huset, når naboerne heller ikke er hjemme.

Jeg bruger ikke min el for sjov, men fordi den hjælper med at opfylde nogle behov. Jeg har startet med at skifte en stribe pærer til spare-rør. Gad vide, hvor længe sådan en elmåler skal snurre, før den har tjent el-installatørens regning hjem?

 • 0
 • 0

Jeg tror ikke, at elmålerne gør fra eller til.

Derimod, kan man satse på energimærkning af produkter, herunder tage levetid med. Ved mange produkter får du, et negativt bekendskab, på grund af for kort levetid, eller for stor vedligehold. Samtidigt, er det min erfarring at danskerne går efter A mærker.

Købes et elektronikprodukt, såsom en DVD optager, videobåndoptager, eller andet med standby forbrug, kan jeg ofte ikke læse forbruget før jeg køber produktet. Så ses det først på elmåleren. Hvorfor ikke, have et A-mærke system, med hensyn til standby forbrug? Min sidste DVD optager, havde et standby forbrug, på 15.5W, og et maksimum tændt forbrug på 25W. Et typisk tændt forbrug, på ca. 20W.

Det er jo rent sløseri. Men, intet sted, kunne jeg se den havde et "E-mærke".

Hvis vi har bare 5 af sådanne energisløsere, så bliver det nemt det samme som et køleskab. Der kører i døgndrift.

Samtidigt er netop standby forbrug, utroligt nemt at få ned - jeg vil kunne få det ned på de fleste produkter, i størrelsesordenen milliwatt, uanset om det er routere, eller elektronik der styres af ur, eller tændes/slukkes af en fjernbetjening. Typisk, bruges 2mW til f.eks. detektoren til en fjernbetjening, på de 220V. Normalt behøver man ikke, at gøre så meget, og et forbrug på 100mW er oftest nemmere at nå. Men, langt under forbruget for typiske elektronikprodukter, som nærmest bare er tændt uafbrudt. Selvom nogle, er blevet mere bevidste om standby forbrug, så kræver det stadigt en ingeniør eksamen, at kunne slå det op i brugsanvisning og udregne årsforbruget. Mange produkter har end ikke angivet standby forbruget, blandt DVD og video.

Computere er efterhånden ved at have en god plads i energiforbruget - og her bør man også se på standby forbruget, som det forbrug computeren bruger, når musen ikke flyttes og ingen programmer bruges (task manager viser CPU bruges 0%).

Jeg tror, at test af produkter, hvor der tages hensyn til såvel strømforbrug, som levetid/vedligehold, og hvor produktet får et synligt mærke, er en god mulighed for at få forbrugerne til at købe energieffektivt. I dag, laves produkterne til at fråse, fordi det ikke stemples energiforbruget på dem, på en måde, så brugeren kan forstå det.

Jeg har ofte hverken kunnet få opgivet standby forbrug, for hverken router, modem, DVD optager, videooptager, TV, eller andet forbrugselektronik. Til min store overraskelse, får jeg ofte svaret, at en router der bruges, bruger ligeså meget strøm, som en router der er standby, når jeg kontakter en fabrikant. Det betyder ca. 12-15W. I døgndrift. Kun for routeren. Så kommer switch, og ADSL modem oveni. En router, der ikke går i "power down", bør ikke kunne få A mærke.

Søges på netværkschips kan man se, der findes chips der går ned i 20mW, når der ikke er kommunikation, og hvor forbruget er ganske småt, hvis der kommer en pakke, som skal undersøges. Det er kun selve headeren, og denne tager kun få procent ekstra, når der gives et "interrupt". Mange nye ethernet chips håndtere det. Men, det kan ikke ses af brugsanvisning for en router, om det håndteres.

 • 0
 • 0

Jens: inden du fyrer din automatfrustration af kunne du jo lige undersøge om der er nogen fakta der understøtter den så det ikke bare bliver et rent salutskud.

JM: Jeg er ikke enig med dig. Hvis strømmen koster mindre for kunderne efter klokken 22 kan de helt sikkert godt finde ud af at vente med at starte opvaskemaskinen og vaskemaskinen indtil sengetid.

Ganske vist ville vores elpris også falde hvis vi alle gav os til at gøre det nu, men det ville kun være måleligt hvis en meget stor fraktion af brugerne fulgte med.

Med en variabel elpris vil dem der sparer på strømmen, eller bruger den intelligent få fuld valuta for pengene, mens dem der bare bruger væk vil komme til at betale hvad det koster.

Det er simpelthen mere retfærdigt på den måde.

Førhen havde man noget der hed "tre-trins-tarif" og det prøvede jeg faktisk at komme overpå her i Slagelse, men det kostede en 6000 kroner om året "at få lov", hvis de overhovedet ville "godkende mig" til dette privilegie. SK-Net er tydeligvis ikke interesseret i intelligent el-anvendelse.

Poul-Henning

 • 0
 • 0

Vi kan få energiprisen ned, ved at sætte strømprisen lavere. Det kan f.eks. ske, efter klokken 8. Vi kunne også gøre det hele dagen. Dette er optimalt. Skal dette være vores forslag?

Jeg kan dog godt se, hvor du vil hen. Du ønsker ikke at spare energi, men nye kraftværker. Ved at bruge strømmen, hvor kraftværkerne har ledigt kapacitet, kan spares resourcer til nybyggeri. Vi burde også give ekstra rabat, når der blæser, på grund af vores vindmøller. Og det kan vi, med nye målere. Man kan lave første og anden kvalitetsstrøm, specielt til erhvervslivet, så andenkvalitetsstrøm kun er der, når der er overskud. En anden måde, at spare nye kraftværker, er at lade de små kraftvarmeværker få lov, at producere energi, når den er dyrest. Det kan bedst betale sig for dem. For nogle år siden, måtte elværkerne til at ændre hvor meget de kunne få for strømmen, fordi de følte at blive udbyttet. Men, i virkeligheden, er det jo med til at kunne tage toppen af strømproduktionen, og derved undgå nyinvestering i nye kraftværker. Her mente elværkerne dog, at dette kunne de også selv. De lavede også kraft-varme.

Hvis vi ser på energiforbruget, eller strømforbruget, som der lægges op til i overskriften - så nytter det intet at flytte den til efter klokken 20.00, og halvere prisen. Forbruget af strøm er ens.´Og jeg tvivler på, at elselskaberne vil måle mindre antal kilowatt timer ialt.

Derimod giver det lavere forbrug, at få computere, routere, og andet elektroniks forbrug ned. Og det er nødvendigt, at indføre mærkning af produkter, for at dette er muligt.

 • 0
 • 0

JM,

Det er rigtigt at effekten primært vil være at flytte forbruget til hvor der er rigelig produktion.

Hvis det reducerer mængden af el-overløb fra vindmøller og reducerer hvor meget kul der skal fyres på for at komme igennem spidsperioden midt på dagen, så er det dog stadig en fornuftig forbedring af vores energiforbrug.

Ligeledes kunne vi lave "peak-shaving" hvis ikke vores politikere havde lukket øjnene for solstrøm.

Jeg er helt enig med dig at det store potentiale ligger der hvor der spildes strøm på grund af elendigt design og dumme vaner, men vi kan sagtens angribe på flere fronter samtidig.

Poul-Henning

 • 0
 • 0

Elprisen burde reguleres hver gang den ændrer sig. Hvorfor skulle man kun regulere en eller to gange i døgnet det er da gammeldags. Man kan sagtens regulere kundens pris efter den faktiske pris således at denne hele tiden opdateres når der sker ændringer.

Dette ville få forbrugerne til at indrette sig derefter f.eks ved at bruge EL-varme når dette er mest rentabelt. Herved kan opnås en betydelig udjævning af forbruget og mindre risiko for "spild" ved at møller må stoppes. Det vil give en samfundsøkonomisk gevinst og bedre priser til forbrugerne.

Med Venlig Hilsen

Søren Toft.

 • 0
 • 0

Er der nogen der kan forklare mig problemet med det der standby forbrug i et el-opvarmet hus i vinterhalvåret? Jeg skal bare forstå om den varme der tilføres boligen via standby forbrug er af en særlig ondartet karakter i forhold til den der tilføres via el-radiatoren. Jeg er helt med på at i et gasopvarmet hus er varmen fra standby forbruget produceret på en "grimmere" og dyrere måde end ved at brænde gas af. Eller olie for den sags skyld. Men hvad så når det blæser som forleden? Hvor hele Danmarks el-forbrug kom fra vind. Der er det vel bedre med lidt tomgangsforbrug end gas forbrug eller olie forbrug? Min pointe er at den der fokus på stand by forbrug er relevant, men bliver behandlet alt for firkantet.

 • 0
 • 0

Michael,

For elopvarmede huse er det naturligvis et fedt om man bruger en forsvindende del af varmen til at holde en lysdiode tændt.

Apropos: Stort set det eneste af interesse i regeringens "plan" var noget mummel om at erstatte private oliefyr med el-drevne varmepumper.

Poul-Henning

 • 0
 • 0

Michael

En elradiator er indrettet så den laver en opvarming af luften så det trækker, når din dvd afspiller og effektforstærker står og suger watt får du en meget ineffektiv udnyttelse af varmen, meget af varmen kommer også først væk fra enhederne når der er træk, f.eks. når du lufter ud, eller når blæsten kan komme ind igennem sprækkerne. Jeg er langtfra ingeniør, men har i forbindelse med indretning af serverrum set hvordan man kan have enorme variationer i temperaturen uden at man som forventet ville få den fordelt rigtigt. Stråle varme fra et rackskab kan også varme en væg op og så forsvinder varmen den vej. Lad mig anbefale Ventilation ståbi fra Teknisk forlag, og, nu kan jeg ikke lige finde den, der er vist også et godt kapitel i varme ståbi.

/Brian Josefsen

 • 0
 • 0

Jeg skal bare forstå om den varme der tilføres boligen via standby forbrug er af en særlig ondartet karakter i forhold til den der tilføres via el-radiatoren.

 • 0
 • 0

Den mørke kælder fik en 5w sparepære i stedet for en ændret installation med ny stikkontakt eller korrespondanceafbrydere til LK- pris. Dette var økonomisk rigtigt. Hvis den CO2 afgift, der betales af vind-energi, er retfærdig, så må vi lige have øremærket et par ting. Kan varmepumpefabrikanterne tilbyde noget fornuftigt til forbrugere der allerede har et fornuftigt centralvarmeanlæg? Bent Jensen

 • 0
 • 0

Ideen med den smarte el-måler, er vel at den kan starte vaskemaskine eller anden elforbrugende manskine, når der er et overskud af vind-el. Og derfor spare på kul-el!?

 • 0
 • 0

Tja - hvorfor mon ikke Flemming Hansen straks skriver en stor fed check. Måske fordi nogle vil sælge ham katten i sækken! PH - du markedsfører jo dette fabelagtige udstyr som en 'energibesparende elmåler'. Men den har da vist ikke noget 'energibesparende' at gøre. Vel kun elpris besparende. Og den vil ikke engang hjælpe på balanceringen da den jo ikke tager hensyn til nettets behov. Nærmere tvært om.

Princippet med et mere intelligent elforbrug i private husstande er bestemt en god idè, men den her foreslåede indretning vil ikke kunne levere en sådan løsning.

Men hvis man tog at tænkte sig en smule mere om kunne man allerede idag lave en løsning som leverede varen og sparede pengene, men den skal skrues anderledes sammen end den her foreslåede.

En gåde: PH - kan du finde fejlen?

Søren Søndergaard

 • 0
 • 0

Én gang til for Søren Sønder gaard!

Formålet er (primært) at benytte vind-el i stedet for kul-el! CO2, du ved? Nå ja! kan forbrugeren samtidig spare peng er det vel ikke så tosset?

 • 0
 • 0

Poul-Henning Jeg citerer lige lidt af indledningen:

1). Inden 1 juli 2008 skal alle stikkontakter være beskyttet med HPFI.

2). Det betyder en masse elektrikerbesøg og strømafbrydelser

3). Man skal også have besøg af en elektriker for at skifte en elmåler

Vedrørende punkt 1 så er det IKKE rigtigt. Hvis dit HFI relæ skal udskiftes SKAL det ske med et HPFI-relæ men sådan har det været siden 1. jan i år "så vidt jeg husker" Hvis du skal have eftermonteret mere end to stikkontakter eller andet udstyr (lampeudtag) så SKAL der monteres HPFI relæ. Der skal også fremføres en funktionel beskyttelsesleder (Jord) Stikkontakter der ikke sidder tilgængeligt behøver ikke HPFI-relæ (dybfryser gasfyr og andet) men noget andet er at det er dybt tåbeligt ikke at have denne ekstrabeskyttelse. Husk at disse apparater normalt kræver beskyttelsesleder (jord)

Så vidt jeg husker, har jeg ikke glemt, at dette var det vigtigste.

 • 0
 • 0

Erik,

Det er rigtigt at det kun er installationer uden HFI eller HPFI der skal have elektrikerbesøg, men jeg har hørt forstandige folk sige at det måske er helt op imod 25% af installationerne. Den tungeste ende er sandsynligvis de gamle lejekasserner.

Men selvom det kun var 10%, så ville det stadig være dumt ikke at spare 100.000 elektrikerbesøg.

Poul-Henning

 • 0
 • 0

Jeg har HPFI Jeg har skiftet til en vaskemaskine med tidsforskydning Jeg er i en løbende proces i udskiftning af hårde hvidevarer, tv/radio/pc og lamper, og alligevel stiger mit forbrug med 5% årligt.

Men jeg har også 2 teenage børn med eget fjernsyn,radio og pc samt et arsenal af opladere til mobil-telefonerne, iPod'sne, osv - de er utroligt gode til at "multitaske".

 • 0
 • 0

Min tillid til el-selskaberne og de besluttende myndigheder i tilknytning hertil er minimal. Liberaliseringen af el-markedet skulle give os lavere priser......

I København hvor jeg bor koster en kwh 2,10 kr hvoraf 47 øre er omkostningen der relaterer sig til selve fremstillingen. Resten er transport og andre udgifter som er uafhængige af produktions og leveringstidspunktet. Staten høster i øvrigt 1 krone ud af kwh prisen i afgift og moms.

Selv med en produktionspris på NUL som når vindmøllerne er ved at gå afmok skal jeg stadig betale ca. 1,60 kr for en kwh.

Al den snak om differentieret elpris er noget pjat for en normal elforbrugende familie hvor fokus på sparepærer og standby forbrug vægter langt tungere.

Hvor meget af en børnefamilies el-forbrug kan flyttes til et tidspunkt med lav tarif ? Er det ikke kun starttidspunktet for vaskemaskinen og opvaskemaskinen der lader sig flytte.

 • 0
 • 0

Jens,

Jeg tror vi skal væk fra den der tankegang med "vi skal have fundet en stor ting der løser problemet".

Problemet er jo netop ikke en stor ting, men de mange bække små.

Så ja, opvaskemaskiner, vaskemaskiner, tørretumblere, dybfrysere osv osv. Tilsammen gør det en forskel.

Poul-Henning

 • 0
 • 0

Hej Jens!

Jeg vil give Poul-Henning ret i at de nævnte apparater fylder en del i 'elforbrugslandskabet' for en husholdning!

Og pointen i forhold til dit indlæg er at: Hér er jo, ikke mindst børnefamilier 'hårdt ramt'!

 • 0
 • 0

Øget konkurrence på elproduktion og bedre mulighed for at vælge leverandør vil sænke prisen på el. Det vil ikke få os til at bruge mindr estrøm, men hvorfor skal vi egentlig også det - specielt når en stadigt større del kommer fra de uudslukkelige, miljøvenlige kilder?

 • 0
 • 0

Claus,

Du må bruge al den vindmølle el du kan finde anvendelse for, men midt i spidsperioden hvor vi er nødt til at brænde kul for at følge med var det rart at du sparede :-)

Poul-Henning

 • 0
 • 0

Mikael Boldt,

På OTS / VTI-Automation arbejder vi faktisk på et demonstrations anlæg der benytter 24V, produceret af vindmølle og solceller. Systemet skal afprøves / opbygges som skal det forsyne et standard pracel hus.

Vindmøllen med 400W generator koster 5.600 incl. lader. Se www.procure.dk der mangler kun batteri, kabler og opsætning. Solcellepanel er ikke udvalgt endnu.

Vi vil benytte energien til at forsyne modem, router, IP telefon, bridge mellem Intenet og z-wave trådløst netværk (bridge med "husets sorte boks"), LED grundbelysning, brandalarm og andre relevante alarmer. Hertil kommer naturligvis også et udtag til opladning af hustandes mobiltelefoner.

Flere af de nævnte enheder udvikler vi selv i forbindelse med uddannelsen af vores IT & Elektronik Teknologer. F.eks. har vi stor fokus på udvikling af lavenergi bridgen mellem z-wave og Internet, udnyttelsen af POE og udvikling af LED belysning der styres via z-wave netværket.

Det er naturligvis vigtigt hvordan en vindmølle placeres så den yder sit optimale, men vi ønsker at se (lidt optimistisk) om anlæget kan forsyne hele husets IT, trådløde netværk samt grundbelysning.

Med et lidt større anlæg kunne vi kun ønske at køl og frys også var forsynet ad denne vej, så netudfald og afregningsprisen for EL ikke bekymrer os!!

Peder Serup

 • 0
 • 0

John Johansen

PHK henviste til dette som et 'energibesparende' tiltag. Kan vi blive enige om at det er det ikke?

Dernæst - for at dette skal kunne hjælpe i forhold til vindudbygningen vil det i forhold til balanceringen kræve at man 1. Estimerer og indmelder hvornår man forventer lægge sit elforbrug. 2. Sikrer at man faktisk har en adfærd som indmeldt.

Dette vil en balanceansvarlig allerede kunne idag også for små forbrugere men mon ikke den manglende udbud af en sådan service idag er udtræk for den ringe mulighed for værdiskabelse ved det.

Den intelligente elmåler mangler i denne sammenhæng den væsentlige mekanisme der ligger i at tænde og slukke for diverse elforbrugende udstyr på baggrund af, hvornår man har fået bevilget sit elforbrug.

Derudover mangler der noget eludstyr som for alvor vil kunne trække noget effekt. Batterier til elbiler eller måske varmepumper kunne være eksempler på noget med perspektiv i. Men her kommer hele diskussionen om elafgift jo ind i billedet.

Håber dette forklarer min min manglende imponerethed i forhold til PHK's måde at fremture på.

 • 0
 • 0

Søren,

Jeg har ikke skrevet at elmåleren i sig selv var energibesparende, jeg har skrevet at det er nødvendigt med en reel el-pris hvis folk skal bringes til at spare på energien.

Idag er der intet incitament for dig til at køre vaskemaskinen om natten, for du betaler den samme pris for strømmen i et helt år, uanset hvad det koster at producere den på et givent tidspunkt.

Imidlertid er produktionsprisen på strøm ikke ens hen over døgnet, den er højere i spidstimerne hvor mindre rentable og mere forurenende kraftværker må startes for at leve op til forbruget.

Derfor er der faktisk tale om en besparelse hvis vi kan skubbe forbrug væk fra spidsbelastningen.

De store tals lov gør det allerede idag muligt at forudsige det danske elforbrug temmelig præcist og en ændret opførsel vil ligeledes kunne modelleres præcist, så der bliver ikke behov for at spørge i Skærbæk om du må starte opvaskemaskinen.

Med hensyn til en mekanismen der kan tænde/slukke, har jeg allerede for lang tid siden foreslået at man skal anvende kalundborg langbølgesender.

På den måde slipper vi for dedikerede styreledninger til kontrolsignalerne og medfølgende opgravning af fortorvene.

Hvis vi vælger at gøre det idag, kan den første sluk/tænde dims ligge til salg i byggemarkeder inden sommerferien.

Erik Herse har foreslået at man istedet anvender netfrekvensen (over/under 50Hz) men den er jeg mindre lun på, primært fordi styresignalet bliver reduceret til en enkelt bit, men sekundært fordi det så bliver afhængigt af kraftværkernes effektbalance og selvsving kunne blive et problem på systembasis.

Grunden til at man (dvs du og jeg) ikke kan tjene kassen på min ide er, at elselskaberne skal overtales til at lege med før det kan blive til noget. Det har lange udsigter hvis ikke regeringen "overtaler" dem.

Den helt centrale manglende brik er afregning af elforbrug efter timepris og den kræver ny elmålere.

Poul-Henning

 • 0
 • 0

Aconto-betaling er måske ikke det smarteste der er fundet på! Tænk hvis det også gælder i supermarkedet. Derfor vil bl.a. svenskerne ikke acceptere den slags fra 2009. Det stiller krav om aflæsning af energimålere (vand, varme, gas og el) langt hyppigere end i dag. Vi bliver nok hurtigt trætte af at selvaflæse hver måned, og en måleraflæser er dyr i drift. Derfor søger bl.a. elselskaberne andre løsninger, og kan det gøres på 15 minutters basis og dermed indregne den aktuelle markedspris, så kan det give gevinst til såvel forbnruger som elselskab. Når minister Flemming ikke vil indføre fjernaflæste målere, kan det skyldes at han regner med det sker af frivillighedens vej. Hvis han beordrer det, kan elselskaberne vel opkræve nogle tusind kroner for arbejdet, og det er ikke smart ved et kommende valg. Måske er EU også på vek med krav om at acontobetalinger ophører?

 • 0
 • 0

Hvad har aconto-betaling nu med sagen at gøre?!? (Psst, nu skal jeg fortælle en hemmelighed: Det bliver udlignet når året er omme og måleren aflæst :))

For de fleste normale husholdninger er det jo fløjtende ligegyldigt hvad produktionsprisen på el er. Var lige ude og kontrollere min el-regning for 2006, prisen for el udgør under 1/5 af regningen. Man betaler 50% mere i afgift end selve produktionsprisen (og det endda før momsen er inde i billedet). Sådan en snedig el-måler kan nok tjene sig selv hjem efter en 30-40 år.

/Morten

 • 0
 • 0

Søren Søndergaard: "PHK henviste til dette som et 'energibesparende' tiltag.

 • 0
 • 0

Hej Morten,

Du har ret! MEN i et fremtidigt Sverige og måske EU er det ikke længere tilladt at opkræve beløb for varer der endnu ikke er modtaget! Altså skal elsleskabet vente med at udsende regningen til måleren er aflæst. Derfor er hyppigere måleaflæsning via fjernaflæsning måske ikke en dum idé.

 • 0
 • 0

OK PH

Så er vi trods alt ikke så langt fra hinanden.

Det med 'energibesparende' er jo fra link'et i starten af din tråd. Denne bruger du som argument for at kalde nogle idioter og nærsynede. Dit argument bliver derved ret uelegant, hvorved den grundlæggende diskussion skævvrides.

 • 0
 • 0

Hvad vil problemet være i at bruge Internettet til signalering og måleraflæsning?

VH Nis

 • 0
 • 0

Nis,

Langt fra alle elmålere er i nærheden af en internetforbindelse og jeg tvivler på at elselskaberne er villige til at betale de ågerpriser som båndbredde koster her i landet, specielt ikke når man tænker på at de skal sende en pakke hvert kvarter eller deromkring.

Poul-Henning

 • 0
 • 0

Enig i at alle elmålere ikke er tæt på en internetforbindelse. Men da vi snakker private hjem her er der efterhånden så mange der har en bredbåndsforbindelse (af den ene eller anden slags), hvor en pakke(eller 2) i kvarteret slet ikke ville kunne have en reel betydning.

Jeg kan kun tale for mig selv, men jeg ville da være helt ok med at en en pakke (eller mere) i kvarteret "gik på min regning". [Vel også et offer som folk der køber "grøn strøm" må være villige til at betale.]

Men dette er måske en debadt der allerede er taget her på ing.dk - i så fald lader vi det bare ligge.

VH Nis

 • 0
 • 0

Der bruges et GSM modul (GPRS), i de nye elmålere. En internet forbindelse er ikke nødvendigt. Der overføres kun ganske få data, og det er ikke dyrt, at aflæse måleren. Måleren er desuden forsynet med bluetooth, og det giver mulighed for, at andre målere og udstyr, ikke behøver GPRS, men kan nøjes med en bluetooth enhed, og kommunikere med elmåleren til dens GPRS pris, samt at eventuelt aflæses af elselskabet.

 • 0
 • 0

Måske kan de nye elmålere godt bruges til at spare: Sættes en slags HPFI afbryder på, der falder ud, når spændingen er under 120V, så vil de kunne slukke for størstedelen af alt husholdning, så kun nødstrøm er i tilbage i ledningerne. Sker en katastrofe, så elværker kobler ud, vil derved være muligt at transportere nødstrøm, til udstyr der laves til det.

I kortere tid, kan man spare på strømmen, uden at koble helt ud.

 • 0
 • 0

Sønderjyllands-eksperimentet vil vise hvor meget elastik der er mellem pris og forbrug.Højere forbrug som følge af lav pris er en rimeligt forudsigelig mekanisme uanset tilbagekoblingsmetoden (blind, styret eller tilbagemeldende før/efter). Ligesom elforbruget juleaften og tirsdag nat.Forskellen ligger i  om systemet kan stole på at forbruget tilpasser sig, og det kan ikke gøres præcist med mange små forbrugere. Spørgsmålet er hvor meget overensstemmelse der bliver, og hvad det koster at købe reguleringsreserve for ubalancerne. Månedsprisen ligger i øjeblikket på 10-30 tusind kr pr. MW ifølge Energinet.dkMed alle de mange forskellige systemer rundt omkring i verden må der være rigelige erfaringer at trække på, fx fra Italien og USA, istedet for at vi sidder her og diskuterer teori. Da Danmark ikke har vandkraft er vi sjv nødsaget til at bruge gasturbiner til korttidsjusteringer. 

 • 0
 • 0

Hvad er egentlig forudsætningerne for S-jyllands eksperimentet. Er der overhovedet nogen der har beskæftiget sig med hvad energien kommer til at koste, eller rettere Hvad kan man spare ved at omlægge sine forbrugsvaner. Energi koster rundt regnet op til ca. 2,00 Dkr/kWh - og har kostet ca. 40 øre at producere (50) så er resten STATSAFGIFT. Regeringen har offentliggjort en energiPLAN, men har man ikke glemt en tilhørende skattePLAN. Jeg kan lige se TP sidde og nedlægge VETO. Kan nogen forestille sig en dansk husmor vente 4 timer med at vaske for at spare 4 kr i bedste fald, for at vente på at den forb... maskine bliver færdig så hun kan få tøjet ud inden det bliver så krøllet at hun bliver nødt til at stryge det (HOVSA!) Skal vi ikke blive enige om at der skal være tale om en seriøs besparelse før danskere gider "indordne" sig. Korttidsjusteringer foretages meget simpelt ved at ind/udkoble større varmepatroner på fjernvarmeværker - igen ligger der de tossede statsafgifter og spænder ben sammen med EU.  OG så snakker man sænkning af CO2 men glemmer totalt, hvordan man kan gøre det med de ellers urealistiske 50% vind-EL tanker. Det er da vist   GOD MORGEN DANMARK  - har I sovet godt. Erik

 • 0
 • 0

Energi koster rundt regnet op til ca. 2,00 Dkr/kWh - og har kostet ca. 40 øre at producere (50) så er resten STATSAFGIFT.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten