fablab ruc bloghoved

Elbiler, store tal og hjernerystelser

Der er gået noget tid, desværre fordi jeg faldt ned fra en robot, slog hovedet mod gulvet og pådrog mig en hjernerystelse - hvorfor jeg har været væk fra skærmen et stykke tid. Det mest ironisk af det hele var at jeg ankom til arbejdet på min farlig udseende selvbygget elvogn, iført cykelhjelm. Som jeg så tog af, for man har jo ikke brug for en hjelm når man jo bare bevæger sig rundt indendørs i et kontormiljø maks med ganghastighed, vel? Nå, men havde jeg beholdt hjelmen på bare 2 minutter længere, eller endnu bedre glemt at tage den af, havde den gjort underværker...

Illustration: Nicolas Padfield

Her ses det elektriske befordringsredskab jeg lavede i sommers, som jeg altså ikke kom til skade på. Planen var egentlig at udøve ildkunst som jeg har for vane, men da der var afbrændingsforbud valgte jeg at gå helt i den anden retning og medbringe branddaskere, fire ildslukkere og blæse sæbebobler. Sæbebobler udgør som bekendt ikke nogen større selvantændelsesrisiko, men nogen synes den så farlig ud netop fordi den medbragte ildslukkere. Det måtte der vel være en grund til? Så nu har jeg lært det - meget sikkerhedsudstyr tolkes som = farligt.

At lave elvognen var ganske overskuelig - nu hvor jeg har fundet ud af dét, tænker jeg at et projekt med nogle studerende om at bygge en elvogn og lave søjlediagrammer over hvilke typer (produktionsmetode) el den er opladet med o.s.v. ligger i kortene fremover.

111 millioner

Det er noget af et beløb. Det virker som om det generelt er de store tals tid. 111 millioner fra socialministeriet, 12,7 milliarder i udbytteskatskandalen, ~1500 milliarder hvidvask i Danske Bank. Sidstnævnt særligt imponerende da det er flere gange hele landet Estlands GDP, alene det burde rejse et advarselsflag eller to... Her på stedet er vi lidt overrasket. På Fablabbet, hvis jeg bruger 100 kr, så er der to personer inde over at godkende, og selve udbetalingen foretages af regnskabsafdelingen, d.v.s. en tredje. Så der er ialt tre inde over - foruden muligheder for evt. senere revision. Det lader umiddelbart ikke til at der har været sådanne procedurer på plads på tværs af det offentlige. Herudover kan vi konstatere at heste tilsyneladende er dyrere end robotter.

Apropos - Boston Dynamics parkour-udøvende humanoidrobot er pænt imponerende - eller skræmmende, som man ser på det. Det er naturligvis med DARPAs penge, og man aner bestemt en Terminator-agtig fremtid hvor mennesker ikke vil have en chance imod en mere avanceret nations robothær.

Og denne gut, som monterer gipsplader, godt nok mere langsomt og klodset end parkoureksperten, men vil sikkert blive en stor fordel for håndværkere at kunne undgå nedslidning.

Nu er jeg langsomt på vej tilbage på arbejde - mere herom senere.

Nicolas Padfield er laboratorieleder på FabLab RUC, teknologiguru på Humtek, datalog, kunstprogrammør og en af skribenterne her på bloggen.
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten