plastic change bloghoved

Ekspedition Plastik på vej ud i verdens største plastiksuppe

Jeg er hjemvendt fra IUCNs verdenskongres om miljøet, med 10.000 deltagere. Her fløj Obama ind og gav en opsang og åbnede et markant udvidet naturbeskyttelsesområde omkring Midway øerne. Efter denne åbning fløj han ud på Midway og talte om, hvordan plastikforureningen udgør en trussel imod verdens mest sårbare habitater. Jeg var det rette sted. Jeg var på Hawaii med to formål. At udskrive vores globale konkurrence Plastic Change Maker Challenge, der i fremtiden systematisk skal drive innovation og forretningsudvikling, der understøtter design og markeder, der ikke leder til plastikforurening i havene. One down. Vi er i luften, og Plastic Change har fået styrket sin innovationsdel.

Klar til forskning på Ekspedition Plastik

Jeg var også på Hawaii for at forberede Ekspedition Plastiks ankomst i slutningen af november. Planen er klar. Vi sejler fra Los Angeles til Hawaii den 1, november, med støtte fra kronprinseparrets fond, Orient fond og forhåbentlig flere de kommende uger. Med ombord er forsker Kristian Syberg fra RUC. Der skal forskes og dokumenteres. Målet er at bidrage til frontforskningen ved blandt andet at udtage prøver af plastikforureningen på tre hundrede meters dybde og etablere det første profil af plastikkens fordeling i vandsøjlen på så store dybder. I det næste blogindlæg, vil jeg gå i dybden med den række hypoteser, som vi vil teste undervejs.

Berømt fotograf ombord

Vi er stolte over, at vi også har Chris Jordan med ombord. Han er manden bag de verdensberømte fotos af albatrosserne med maverne fulde af plastik på Midway øerne. På turen vil han opleve det hav, der indeholder den plastik, som han dokumenterer i albatrossernes maver på Midway øerne. Målet for ekspeditionen er Midway øerne. Vi har endnu ikke fået tilladelse til at sejle dertil, men vi forsøger med alle de gode kontakter vi har, at komme igennem Midway muren og få en tilladelse. Vi vil rigtig gerne sejle derud sammen med Chris Jordan, der har brugt årevis på at besøge øerne og dokumentere albatrossernes skæbne derude. Den højt anerkendte fotograf er ved at lægge sidste hånd på sin film om Midway øerne, og han kan på denne måde slutte en forrygende cirkel. Som en lokal kvinde, der arbejder for Jack Johnsons lokale NGO på Hawaii, sagde til mig på IUCNs kongres: ”Det er på grund af Chris Jordans billeder, at jeg har valgt at arbejde frivilligt med problemerne med plastik i havene.”

Flot modtagelse på Hawaii

Vi bliver modtaget med bravur på Hawaii. De er ellevilde med, at vi sætter spot på problemet. Ligesom på Bermuda lever de med markante aftryk af, at Hawaii, dette tropiske paradis med gudesmuk natur, ligger midt i den store suppe af plastik i det nordlige Stillehav. De lokale Surfriders Foundation og Sustainable Coastlines samt forskere fra Pacific University er klar til at tage imod os. Vi skal besøge lokale grundskoler, universiteter, politikere, journalister og ikke mindst sejle til Big Island og ud til Kamilo Beach, der er en af verdens mest forurenede strande, på trods af at den ligger helt afsondret fra, hvor mennesker kommer, flyder den med plastik.

Klart skib i LA

Vi rigger ekspeditionsskibet til, losser forskningsgear, samler personel og fundraiser, det bedste vi kan. Det sidste er essentielt, for det er ikke gratis at gennemføre en ekspedition af den kaliber. Følg vores crowdfunding på Booomerang og følg vores ekspedition, før, under og efter, her på bloggen.

Næste blog indlæg handler om forskningen ombord, og derefter vil jeg beskrive vores ambition om at lave verdens største, årligt tilbagevendende datasæt på plastikforurening i verdenshavene - et superspændende og dybt relevant projekt.

Henrik Beha Pedersen er miljøbiolog med speciale i kemikaliers cocktaileffekter og grundlægger af Plastic Change. På bloggen fortæller han om den danske ekspedition til verdenshavenes plastøer og de mange kilder til havenes plastforurening - og søger løsningerne!
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Er det ikke lidt ironisk at en Amerikansk præsident er med til sådan en omgang anti-plastik?

 • 1
 • 10

Hvad nu hvis man i stedet brugte kruttet på at få fjernet det plastik som allerede er det? Ud fra hvad jeg læser i laver kommer der ikke mindre plastik i havet som resultat af dit arbejde.

Der er vel ikke brug for specielt meget forsking for at finde ud af at havet er fuld af plastik og man hellere må gå i gang med noget så lavpraktisk som at fjerne det

 • 1
 • 3

Der er altid brug for mere forskning der fortæller os om hvad, hvorfor og hvilke konsekvenser det har. Man må forstå et problem for at løse det ordentligt...

Men jeg vil da anbefale dig at kigge forbi, og evt. støtte The Ocean Cleanup for et konkret initiativ til at gøre noget ved suppen. De modtager også gladeligt donationer...

 • 5
 • 0

Når jeg læser dit skriv, ser det for mig ud som, at du allerede har en konklusion, du bare skal have bekræftet.

Er der et antal målinger og steder forudbestemt, hvor du tager ud og 'fisker' og logger alle data. Eller fisker du bare, til du får det ønskede resultat? Kommer der billeder på nettet af alle de gange, hvor der ikke er noget at komme efter?

 • 1
 • 2
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten