close

Vores nyhedsbreve

close
Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du både vores brugerbetingelser og at Mediehuset Ingeniøren og IDA group ind i mellem kontakter dig angående events, analyser, nyheder, tilbud etc. via telefon, SMS og e-mail. Newsletters and emails from Mediehuset Ingeniøren may contain marketing from marketing partners.

Effektforstærkerselvbyg. Gode råd ønskes!

En af min søns kammerater er på vej ud i at bygge en effektforstærker på egen hånd. Han er ca. 17 år gammel og hans fremmeste kvalifikation må vist siges at være hans uforfærdethed, selvom han har rodet med selvbyg før.

Ikke noget dårligt udgangspunkt, hvis man er begavet nok til at lære af sine fejl - og har råd til at begå dem.

Selv har jeg gode erfaringer med LC Audios "The End Millenium", som jeg spiller på stadigvæk, efter jeg ved ikke hvor mange år - inklusive et uheld undervejs under en biasjustering, som kostede en større flok udgangstransistorer. En målepind, der gled... Omhu betaler sig. Siden har jeg loddet tilledninger til kritiske målepunkter. Hver gang. Tager to minutter.

Men nu skal Tobias, som han hedder, ud i den store DIY jungle.

Da han er relativt uerfaren er mit råd til ham, at han skal finde noget rimeligt "nøglefærdigt", hvor der som minimum forefindes en fyldestgørende byggevejledning og medfølger alle komponenter og forborede køleplader. Ser det ud til at man kan få noget support, kunne det være et plus - for fejlfinding er jo ikke noget man starter med at være god til.

Han har forset sig på en konstruktion der hedder LYNX v3.0. http://www.audio-circuit.dk/. Jeg kender den ikke - den kan sagtens være udmærket. Der sidder en OPA 627 i indgangen - den har et tvivlsomt ry blandt audiofiler. Jeg hæfter mig også ved, at Tobias ihvertfald skal være omhyggelig med det mekaniske - der er lige en del huller, der skal bores og gevind, der skal snittes - nøjagtigt; af hensyn til køling og lodninger, der ikke belastes mekanisk. Sådan ca 14 per printkort. Og helt ærligt - hvor mange brukne M3 snittappe har DU på samvittighjeden? Tålmodighed og gefühl...Og hvad koster det rigtige værktøj ikke lige...

Så nu tilspørger jeg jer, mine herrer, om I har erfaringer, eller kender nogen, der har; erfaringer, jeg kan lade gå videre til den unge mand med det begrænsede budget, og, formoder jeg, det endnu mådeligt indøvede håndelag.

Erfaringer med kits i den billigere ende - noget Velleman, et af Nelson Pass's simplere kredsløb, henvisning til et lovende forum, hvad ved jeg...

Ole Thomsens billede
Ole Thomsen

Kommentarer (31)

Hvor mange watt ?

Hvis jeg skulle til at lave en selvbyg forstærker så var den første nok JLH 10-15Watt

Den har en stor plads i min hjerte. Den jeg hørte "bankede" en Luxman (med rør). Den var lavet spånplader og prototype print !!

Der er en side om John Linsley Hood forstærkere.
http://www.tcaas.btinternet.co.uk/
eks http://www.tcaas.btinternet.co.uk/jlh1996.pdf

Men han kan jo også snyde lidt og bygge en CHIP AMP eks LM3886

eks her i en udvidet udgave http://www.diyaudio.com/forums/showthread....

  • 0
  • 0

1: Anskaf samtlige elektroniske og elektriske komponenter og ledninger først, dvs. al indmad, så alt dette er kendt, hvor store og hvor mange. Lav dernæst en dum udgave af hele forstærkeren, af fx udklippede og sammenklipsede papstykker og måske også af træklodser og måske af fyldte uåbnede øldåser. Fordi: Kun således går det op for hjernen, hvilke udfordringer der er i selve den fysiske samling, dvs. behov for stivheder, vridningsstivheder, og plads, i et kabinet. Et kabinet, som gerne skal fylde mindst muligt, i forhold til behov.

2: Når den dumme udgave er lavet, udpeg da alle de komponenter der især vil blive meget varme, og spekulér på hvordan at køle dem, og, når køleribbers steder er udpeget således, spekulér da på hvordan luft kan komme til, dvs. passere og nedkøle køleribberne. Læg stor vægt på dette, for en dårligt kølet forstærker, vil man fortryde, at man har lavet.

3: Nu vil den dumme udgave af forstærkeren cirka ligne den færdige udgave. Spekulér nu på, om det fysiske design er livsfarligt, om du fx vil blive skåret itu af køleribberne. Fordi: Du vil komme til at opholde dig meget nær midt i forstærkeren, mens den bliver bygget og justeret. Alt afhængig af dit held og din dygtighed, om du skal justere på skidtet 500 gange, eller om alt spiller perfekt fra første sekund.

4: Udregn nu, hvordan at lave et urokkeligt stærkt indre skelet til forstærkeren, så stærkt, at forstærkeren kan tåle at mangle sin bundplade og sin topplade. Hvis man forsømmer at gøre dette, vil man fortryde det tusinder af gange, hvis projektet bliver ramt af en fejl og man søger efter fejlene, og hvis man da ikke kan komme til at se eller ændre på detaljerne.

5: Hvis du tror på at din dumme udgave af forstærkeren nu er færdig, så anbring nu alle indre ledninger. Disse vil ofte komme som en overraskelse, at de, når de er monteret, forhindrer enhver tilgang til vigtige steder, eller måske endda forhindrer luftveje i at strømme, dvs. køling nu ikke længere vil virke som det skal.

6: Nu bør du spekulere på, hvordan den fysiske samling af al indmad (inklusive ledninger) kan blive smuk at se på. Dette er særdeles vigtigt for en selvbygget forstærker, fordi den vil stå som et monument i årevis, et bevis på om man er en klamphugger, eller en kunsthåndværker, eller ligefrem et geni. Man får kun den virkeligt store respekt, hvis kunsthåndværk og elektronikhåndværk går op i en højere endhed, er et arkitektonisk mesterværk. Prøv at studere billeder af berømte forstærkere, og læg mærke til, at alt er visuelt optimeret ned til mindste detalje. Prøv også at analysere en ekstra gang, dernæst, og indse, at også alle fysiske tvangskrav, om køling og om afskærmning imod støj og om sikkerhed imod ulykker, er optimerede. En perfekt forstærker, er en forstærker der kan tåle en ukritisk hurtig omgang med en støvsuger, og også at man slipper små børn løs i forstærkerens nærhed.

7: En sidste kontrol: Er det fysiske design, gjort på en måde, så det vil være let at gøre inspektion og gøre ændringer i den færdige forstærker, når den er færdigsamlet, hvis man da skal lede efter en fejl cirka 500 gange?
Morale: Måske vil man slet ikke opleve en sådan situation af fejl på fejl på fejl, men, hvis det hænder, da vil man skrige af arrigskab, efterhånden, hvis der ikke er plads nok til at kunne se og komme til. Hvis det fysiske design da samtidig er livsfarligt, for eksempel knivskarpe køleribber, eller store elektrolytter anbragt så man risikerer at røre dem med strøm i, da har man opskriften på Gøg og Gokke.

8: Først nu bør du overveje selve det elektriske og elektroniske, om diverse afstande er tilstrækkelige til at give en god afskærmning imod støj, for eksempel.

9: En god effektforstærker, er en fysisk set urokkeligt solidt bygningsværk, og som samtidig er ufarligt. Det vil sige: Der må ikke være nogen skarpe kanter eller skarpe hjørner. Allerhelst skal den færdige forstærker kunne tåle at nogen vælter den ned på et betongulv fra to meters højde, uden at der sker en skade. Som betyder, at de indre inertier i diverse komponenter, skal gennemtænkes, om det indre skelet er stærkt nok.

10: Hvis det færdige resultat skal blive smukt: Alle ydre flader, bør være overflødige tillægsflader, som man først anbringer når forstærkeren er helt færdig og spiller perfekt. Fordi: Således undgår man, at fladerne bliver ridsede, mens man bygger og tester på forstærkeren.

Og hermed være da anbefalet, at du går i gang med at samle selve den ægte forstærker.

11: Når forstærkeren er færdig og spiller godt, da inviter dig på besøg hos en ingeniør der har noget godt måleudstyr, så elektronikken kan blive finjusteret. Sådant kan hænde at afsløre en delvist defekt komponent, som altid er en risiko for en selvbygger.

  • 0
  • 0