phloggen

Eastron SDM630 Teardown

Jeg lavede lige en hurtig teardown foranlediget af den artikel som Jens postede et link til i den forrige debat.

Artiklen siger i runde træk at 1-fasede målere er OK, men at 3-fasede målere har problemer med ikke-ohmske belastninger og den lægger skylden på de forskellige indirekte måder man i elmålere målere strømmen med.

Rogowskispoler er de værste, +200% målefejl i artiklen, mens hall-sensorer målte op til 50% for lidt.

Grunden til at man bruger disse metoder, er for at undgå de op til 560V nominel potientialforskel der er mellem faserne.

Jeg besluttede mig for at lave en hurtig ikke-destruktiv "teardown" af det til testformål indkøbte exemplar af Eastron SDM630:

Illustration: Privatfoto

Easton måler strømmen over en simpel shuntmodstand og så vidt jeg kan gennemskue er det et digitalt signal der optoisoleres i toppen af "benene" på printplade "gafflen".

Det giver ved nærmere eftertanke rigtig god mening at gøre det på den måde.

Det koster nogle ekstra elektroniske komponenter, men de monteres af robotter hvilket er langt simplere og biligere og frem for alt mere præcist, end det er at rode med rogowskispoler (notorisk følsomme for geometri), strømtransformatorer (besværlige at producere) og hall-sensorer (dyre og relativt komplexe at kalibrere).

Byggekvaliteten er derudover glimrende.

phk

Emner : El
Poul-Henning Kamp er selvstændig open source-softwareudvikler. Han skriver blandt andet om politik, hysteri, spin, monopoler, frihedskampe gør-det-selv-teknologi og humor.
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hmm.. isoleringen (mangel på samme) mellem den håndfuld varistorer der er spredt ud over kobberskinnerne ser nu ikke imponerende ud.. ;-)

 • 5
 • 0

Det undrer mig at der er forskelligt behov for krybeafstand på de to print. Hvor ledningerne fra de fire shunts termineres er der kun ganske lille afstand - men på det opretstående print er der lavet spor.

Står der noget på ledningerne om hvilken driftsspænding de er beregnet for?

Kan du se noget om hvordan shuntene er kalibreret - eller hvor stor måleopløsning der er (AD-bits)? Jeg kunne godt frygte at målekvaliteten var enddog temmelig ringe ved lavt forbrug.

 • 2
 • 0
 1. Jeg vil have noget til DIN skinne montering.

 2. Jeg vil ikke have noget med externe strømtransformatorer: Det vil mere end fordoble den nødvendige tavleplads, det vil reducere målenøjagtigheden og der er slet ikke brug for det når den største sikring kun er 16A.

 3. Det er en eltavle, ikke en altertavle.

 • 0
 • 0

Min billige kinøjser-smartphone (OnePlus2) har vist sig at være glimrende til close-ups

Business "killer-app'en" til smartphones er netop at kunne tage close-ups af visitkort. Så en smartphone fungerer som regl ganske udmærket til makro optagelser eller som decideret mikroskop. Jeg har af og til monteret min telefon i en passende stilling, så jeg har hænderne fri, og brugt den sammen med en mikroskop app til lodning af SMD komponenter. Men nu render PHK ikke rundt med en hvilken-som-helst mal-ware-inficeret smartphone ;-)

 • 4
 • 0

Hvis du allerede har et dSLR kan en close-up linse måske være god: http://www.the-digital-picture.com/Reviews...

Jeg skilte mig ad med mit dSLR engang, da jeg blev træt af at slæbe rundt på det. Savner det dog til tider, men oftest ender vi med at knipse med mobilen i stedet, selvom vi har et udemærket point and shoot.

Eller extension tubes, som bare flytter objektivet ud fra fokalplanet, så fokusdistancen ændres til den kortere side. Jeg er ikke sikker på at nogen laver dem med autofokus ført igennem (edit: Det kan fås til ihvertfald nogle systemer), til gengæld kan de fås temmeligt billigt.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten