close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.
phloggen

Det dumme hus

Man kan ikke undgå at støde ind i udtrykket "Det Intelligente Hus" hvis man er i markedet, men hvis man gør sig umagen at stikke fingrene i salgsmaterialet, ender man altid med at finde ud af, at et eller andet firma mener at alle de andre bare skal gøre som de siger.

Det siger sig selv at når alle har den holdning kommer der ikke noget intelligent ud af det.

Lige nu er jeg ved at gennemskue vores nye varmesystem og det er der overhovedet ikke noget intelligent over.

Groft sagt står der en jordvarmepumpe, som bestemmer sig for hvor varmt vandet skal være, baseret på en udeføler og "en kurve".

Vandet pumpes rundt af en cirkulationspumpe der muligvis måler trykforskellen, eller også estimerer den det bare fra energiforbruget i forhold til omløbstallet, det er ikke til at blive klog på.

Endelig sidder der en en "telestat" ventil der styres af en lille termostat i hvert rum, hvor det eneste avancerede er at der er lavet en hysterese på 0.2°C så den ikke står og klaprer hele tiden.

Og endelig en gulvvarmeslange vandet løber igennem.

Rent energiøkonomisk, er det optimale driftpunkt der hvor systemet bruger mindst elektricitet, hvilket vil sige noget med lav fremløbstemperatur og minimal vandcirkulation og mindst mulig ventilåbning.[1]

Af disse er det efter alt at dømme fremløbstemperaturen der er den vigtige, for kompressorens effektforbrug er et par størrelsesordner højere end pumpen og telestaterne.

Ideelt set burde der være en eller anden tilbagekoblingssløjfe som regulerer fremløbstemeraturen efter energibehovet, men det nærmeste vi kommer det, er hvis jordvarmeunit bruger den målte returtemperatur til noget[2].

Man kan formodentlig opstille nogle relativt primitive styringskriterier for fremløbstemperaturen.

Hvis en telestater er åben hele tiden, er der en gulvvarmeslange der ikke leverer varen og fremløbstemperaturen skal hæves.

Omvendt, hvis rumtemperaturen skyder over målet hver gang telestaten åbner, er fremløbstemperaturen (alt) for varm.

Men hvordan finder man lige det optimale driftpunkt mellem disse to yderligheder ?

I teorien burde det være lige til højrebenet til machine-learning i en eller anden form men jeg har svært ved at forestille mig at almindelige husbyggere er villige til at vente de ca. 3 år det vil tage for et typisk neuralt netværk at opdage at der er forskel på nat og dag.

Spørgsmålet er også hvor meget der egentlig er at hente ved at super-optimere samspillet mellem de fire roller i varmesystemet ?

Jeg er så småt ved at få sat overvågningen igang, Modbus til Genvex'en er på plads, jeg er ved at have fået gulvvarme-controlleren i tale også, den taler sin egen dialekt af Modbus og endelig skal jeg have jordvarmeunit og elmålerne koblet ind.

Cirkulationspumpen har ikke noget kommunikationsinterface jeg kan finde, men kun et LED display der viser m³/h med grønne tal. Hvis jeg får brug for informationer må der enten et web-cam på - eller en opgradering til et større og mere snaksaglig pumpe.

Så må vi se om det er data jeg kan blive klogere af og om jeg er klog nok til at gøre det bedre end fire dumme enheder der slet ikke taler sammen.

phk

[1] Ventilerne er "termoelektriske" hvilket vist nok er et varmelegme og noget "voks" der udvider sig når det bliver varmt. De bruger ca. 1Watt når de er åbne og med 12 kredse begynder det at nærme sig hvad cirkulationspumpen bruger.

[2] Her er det værd at bemærke at den optimale komfort er når temperaturforskellen mellem frem- og retur-løb er minimal. Det sker dog kun hvis pumpen kører for fuld skrald, telestaterne er åbne og fremløbstemperaturer helt perfekt.

Poul-Henning Kamp
er selvstændig open source-softwareudvikler. Han skriver blandt andet om politik, hysteri, spin, monopoler, frihedskampe gør-det-selv-teknologi og humor.

Ikke at hushistorierne i sig selv ikke var spændende, men jeg er sikker på vi er mange der har savnet den her slags artikler og jeg kan ikke vente med at høre mere om dem :-)

  • 9
  • 0

Enig, her bliver det spændende. Jeg brugte det første år på at flytte telestater som elektrikeren havde smidt ud med en skovl. A la stikkontakter anno 1920.

Jeg har 80% af sydfacaden dækket af glas + gulvvarme og det kan en simpel Kamstrup anno 2004 ikke rigtig klare. Den lærer og husker ikke. Det bør være legeplads for PHK.

  • 2
  • 0

Hvis en telestater er åben hele tiden, er der en gulvvarmeslange der ikke leverer varen og fremløbstemperaturen skal hæves.

]

Mest sandsynligt er for lille mængde vand i forhold til øvrige kredse

  • 0
  • 0