projekt globalt bloghoved

Dronningen fremmer salg af vandmålere i Ghana

Der er gode muligheder for at forøge samhandlen med Ghana i forbindelse med Dronningens besøg i tre dage, hvor hun ledsages af en erhvervsdelegation bestående af hele 38 danske virksomheder inden for landbrug og fødevarer, bæredygtighed, cleantech og grønne løsninger samt den maritime sektor og infrastruktur.

Blandt deltagerne i erhvervsfremstødet er firmaet Kamstrup beliggende i Skanderborg, som udvikler og sælger intelligente vand- og energimåleløsninger. De har allerede leveret 40.000 vandmålere til Ghanas vandselskab, Ghana Waters samt 200.000 elmålere til Electricity Company of Ghana. Marketingsdirektør Jesper Daugaard forklarer:

”Vi har før oplevet, at delegationsbesøg har åbnet døre for os på nye markeder. Selvom vi allerede har forretning i Ghana, regner vi bestemt med, at det vil resultere i et endnu tættere samarbejde, når vi deltager i delegationen sammen med Dronningen. Vi ser Ghana som en vigtig indgang til Afrika, hvor vi kan vise værdien af moderne teknologi. Vi ser et stort potentiale i Ghana i ift. intelligent vandmåling, særligt fordi de har store problemer med vandspild.

Jesper Daugaard har store forventninger til Kamstrup's fremtidig salg i Ghana:

”Ghanas stigende interesse for teknologi gør dem til en af Afrikas fremgangslande inden for vandbranchen. Investeringen i intelligent vandmåling kan være med til at reducere deres vandspild, som de har store udfordringer med. De vil blandt andet blive i stand til at opdage lækager og identificere, hvor i distributionsnettet, der kan optimeres. At forbrugerne i Ghana bliver afregnet for deres vandforbrug betyder samtidig, at der vil være penge til vedvarende investeringer i infrastrukturen”.

Det danske firma her ofte trukket på rådgivning fra den danske ambassade i hovedstaden Accra, som har bidraget til at forstå de kulturelle forhold, markedssituationen og åbne døre til at skabe de rette relationer.

Danidas mangeårige støtte til vand og sanitet i Ghana er ikke nødvendigvis årsagen til, at det danske firma Kamstrup tidligt i 2017 vandt en kontrakt på at levere 40.000 til Ghanas vandselskab. “Men det var helt sikkert en medvirkende årsag,” siger Søren Robenhagen fra Eksportrådets afdeling i Accra. “*Danmark er blevet et stærkt navn i kraft af Danidas engagement i Ghanas vandsektor. Den træning, de investeringer og det samarbejde, Danida har støttet, har bidraget til at knytte stærke bånd i branchen mellem de to lande. Danmark bliver generelt i Ghana opfattet som en kompetent og pålidelig partner, ikke mindst i de sektorer, som Danida har støttet, som vand og sanitet, energi og sundhed. *

Publikation om danske erfaringer i Ghana

Danmark har allerede et godt "brand" i Ghana takket være, at det har været et prioritetsland for dansk udviklingsbistand siden 1989. Det sidste udviklingsprogram slutter i 2020 fordi Ghana har haft en betydelig økonomisk vækst og nu tilhører gruppen af lavere mellemindkomstlande. Derfor skal statsbesøget og det danske erhvervsfremstød være med til at understøtte og udbygge dette kommercielle samarbejde. Der er gode muligheder for ordrer i et land, hvor den voksende middelklasse efterspørger mange af de produkter, danske virksomheder kan levere.

- Danida er et kendt navn i Ghana. Ghanesere er somme tider i tvivl, når vi siger, at vi er fra Danmark, eller at vi er danskere, men når vi siger Danida, så åbner det døre, siger ambassadør Tove Degnbol. Hun er ved at omstille ambassaden til at have vægt på handel, investeringer, forskning og politisk samarbejde.

Det kan anbefales at kikke i magasinet "Fra bistand til handel", som den danske ambassade netop har udgivet om det dansk-ghanesiske privatsektorsamarbejde. Der er tekniske artikler og der er beretninger skrevet af journalist Jesper Heldgaard om udfordringer, succeser, centrale aktører og dem, samarbejdet har gavnet. Udover dette magasin er der produceret syv korte film. Alt sammen er tilgængeligt på denne hjemmeside.

Hans Peter er rådgivende ingeniør med speciale i udviklingslande og skriver om globaliseringen og dens konkrete betydning for udviklingen.
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten