Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.
rumfart på den anden måde cs banner bloghoved

Der drømmes!

Kære læsere

I weekenden blev drømmene vækket lidt til live igen. Det skete i to korte faser af 7 og 10 sekunders varighed, hvor vi fik en forsmag på synet af rumkapslen under ballute og faldskærme.

Next-Gen Ballute

De 7 sekunder var den tid det tog vores nye ballute-design at falde de 64 meter ned fra platformen på vores store nabo-hal.

Mads Stenfatt og Peter Scott på platformen, umiddelbart efter at have droppet balluten Illustration: Morten Bulskov

Forud for dette drop har det nye design har været noget tid undervejs, krævet en del tilløb, og dansen rundt om grøden, da jeg skulle finde ud af hvordan jeg bedst omregnede et design til den form som hver stofstribe er designet med.

Efter at have været igennem et mindre matematisk crashkursus lykkedes det mig endelig at få et output til de 12 striber der skulle laves, og udskæringsfilen kunne sendes til Cotter.dk.

Retur kom blot 19 stofstykker som skulle samles - easy-peasy. tidligere var det 26 stykker, hvor de skulle lægges præcist lag-på-lag.

En detalje jeg skulle tage stilling til, var hvordan jeg skulle holde luftindtagene åbne. Tidligere har det været gjort med enten BH-bøjler eller kulfiberstænger. BH-bøjlerne var for små til denne opgave (og Linse har ikke besvaret mine opkald) og kulfiberstængerne har jeg oplevet til problemer med, idet der er en risiko for at de kan knække. Vi har derfor - forud for denne ballute - lavet lidt undersøgende arbejde, der blandt andet involverede flere lag af stropper, og gardinfjedre (tak til en læser for den ide!). Vi har dog til denne model valgt at benytte pudefyld. I den space-ratede udgave kan det billige pudefyld udskiftes med et tilsvarende mere varmebestandigt materiale.

Pudefyldsbaseret luftindtag. Illustration: Mads Stenfatt

De produktionsmæssige fordele ved dette materiale har vist sig at være enorme. Det er meget mere tilgivende overfor at blive syet henover, og det er efterfølgende fuldstændig ligeglad med at blive krøllet totalt (ehm pakket pænt) sammen. Dette kan desværre ikke siges om den originale metode med bh-bøjler og kulfiberstænger. Det krævede dog lidt snilde at finde frem til den smarteste metode at fylde pydefyld ind i lommen. Til sidst fandt jeg ud af at benytte en opsprætter, en lille tragt og en blyant til at stoppe med :-)

Værktøjer til ilægning af pudefyld i luftindtag. Illustration: Mads Stenfatt

Da den seneste ballute blev færdig, blev det hurtigt klar at dens evne til at oppuste den ydre "donutring" var markant bedre end tidligere, og det kriblede en del i mig, for at få den testet.

Illustration: Mads Stenfatt

Balluten ligger klar til test på stuegulvet. Foto: Mads Stenfatt

I weekenden oprandt dagen så, hvor det blev muligt at smide den ud fra den store hal som ligger nær vores værksted. Urban Ranger Camp er utrolig flinke og samarbejdsvillige, når der kommer en faldskærmsglad CS'er der liiiige skal smide noget ud fra taget.

Illustration: Morten Bulskov

2nd generation ballute på vej tilbage til jorden. Foto: Morten Bulskov.

Af væsentlighed lærte vi to ting ved dette drop.

1: Dens opførsel så ud til at være mere stabil end det tidligere design.

2: For samme størrelse bremsede den cirka 15% bedre.

Kombineret med de produktionsmæssige fordele omkring færre dele, nemmere samling og bedre symmetri ser det klart ud til at vi har en vinder i forhold til det tidligere ballutedesign.

Illustration: Jev Olsen

Vores 1. generations design af ballute med påmonteret donutring og kulfiberstænger. Foto: Jev Olsen

Det nye design mangler stadig at blive tæsket igennem en vindtunnel med maks drøn på, men jeg begynder at tro på, at vi med denne udgave har løst et par småproblemer der har drillet. Det bliver spændende at se den folde sig ud i vindtunnelen hos TU Delft.

Next-Gen hovedfaldskærm

De næste 10 sekunders drømme var den tid det tog for vores tre hjemmegjorte faldskærme at falde ned med 10 kg under sig.

Til de af jer der ikke har hørt nyheden endnu, så har faldskærmsafdelingen fået sig et nyt medlem. Det er Benjamin Graybeal, som bor i Florida. Benjamin har henover de sidste måneder arbejdet på et forbedret design af hovedfaldskærme, det såkaldte ringsail design. Han er nu kommet i mål med arbejdet.

Illustration: Ashley Graybeal

Benjamin med en skalamodel af en ringsail hovedfaldskærm. Foto: Ashley Graybeal.

Jeg blev så narret lidt, da jeg modtog pakken fra ham, som skulle bruges til den snarlige vindtunneltest. Jeg havde forventet at modtage én enkelt faldskærm, men da jeg åbnede den, viste den sig at indholde tre faldskærme klar til brug!

Illustration: Mads Stenfatt

Tre skalafaldskærme klar til brug. Foto: Mads Stenfatt

Fristelsen blev derfor hurtigt for meget for mig, så jeg måtte bare teste dem ud fra tredje sal hjemme i lejligheden.

Det skulle jeg ikke have gjort.

Illustration: Mads Stenfatt

Tre faldskærme hænger til tørre på anden sal. Foto: Mads Stenfatt

Underboen var ikke hjemme, så jeg fik fisket faldskærmene op igen med en improviseret krog.

Også de tre hovedfaldskærme endte selvfølgelig med at kunne ryge ud over kanten på hallen, og sikke et smukt syn der mødte os.

De tre ringsailfaldskærme i smuk flyvning på vej ned fra 64 meters højde.

Målingerne indikerer at vi også på denne front kommer til at stå stærkere med dragkoefficienten i forhold til tidligere designs. Også her er der indikationer på at vi kan forvente at opnå en signifikant forbedring for samme areal, men det skal verificeres mere præcist for en enkelt faldskærm i vindtunnelen.

Og hermed er vi nået til en kort video med resultatet af et par måneders arbejde:

Faldskærmstest i Odense Lufthavn

Flyveren er kommet i gang igen derovre, så nu venter vi fortsat bare på en weekend, hvor vejret er med os :-/

Ny hjemmeside!

I øvrigt!

Vores webgruppe har knoklet for at lave en ny og mere lækker hjemmeside. Det har tidligere været lidt bøvlet at kunne støtte vores projekt via betalingssiden, dette har vi nu arbejdet på at forbedre en hel del. I må hjertens gerne teste donationssiden og se om ikke det går meget nemmere nu :-) Hjemmesiden kan ses på: copsub.com

Ad Astra

Mads Stenfatt

Mads Stenfatt er et af flere medlemmer af Copenhagen Suborbitals, der skriver på denne blog. Mads er ansvarlig for udviklingen af faldskærmssystemerne.
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Men mht. support forstår jeg stadig ikke at I ikke har oprettet et Mobile Pay nummer til support.

Jeg har selv lige været igennem øvelsen med vores ejerforening, og det var relativt ukompliceret at få oprettet en Mobile Pay Myshop med et femcifret nummer til overførsel. Det behøver således ikke være knyttet til et telefonnummer.

 • 3
 • 0

Hej Mads

Du nævner at i kører med færre stykker stof end tidligere. Hvad er i landet på til denne skærm?

mvh Niels

 • 0
 • 0

Hej

Jeg tænkte på hvilken stoftype. Jeg kan huske at vi diskuterede det i en tidligere, blog, men kan ikke huske hvor den landede. I havde vist bestilt nogle prøver hjem...

mvh

 • 0
 • 0

Dejligt at høre om fremdrift og stor respekt for det enorme "pillearbejde" med faldskærmene.
Jeg kan kun tale for mig selv, men mange af jeres seneste blogs signalerer at der er "styr på det" og en stabil fremdrift. Derfor læser jeg jeres blogs med glæde og interesse, men føler ikke anledning til at spørge eller kommentere yderligere - men jeg savner en "Like" knap til artiklen, så jeg kan signalere at artiklen er læst med glæde.
Den er hermed sat ;-)

 • 5
 • 0

I'm not very happy with the new "Support Us" page. Why the fixed amounts for recurring donations? Why are 10 bucks a month only for students, and who qualifies as a student? I've been donating 5 bucks a month for many years now. Am I a "preschool member"? Cheers, Urs

 • 1
 • 0

Ah, nu forstår jeg.
Af hensyn til et præcist sammenligningsgrundlag til de andre balluter i miniformat er denne også i standard faldskærmsstof. Det stof vi fandt, til når det bliver påkrævet med noget varmebestandigt, var fra et af de links jeg fik serveret, en kombi af nomex og kevlar. Det er en fornøjelse at arbejde med, men af hensyn til at holde udgiften nede, venter jeg med at bruge af det, til det reelt er påkrævet. Jeg mistænker at ville lave ny ballute i det nye design til Nexø II, og det vil i så fald også blive i det gode gamle bævernylon :-)

 • 0
 • 0

Angående mobilpay:
MyShop er ikke til online brug.
Mobilepay Subscriptions koster 500 kr om måneden, så det er umiddelbart lidt for dyrt.

Så det er desværre ikke bare sådan lige. Vi har nu MyShop oprettet til salg ved events, åbent hus mm.

 • 0
 • 0

Hvad er forskellen på copsub.com Support Us og Copenhagen Suborbitals Supporters (CSS) ??

Er det forskellige instanser, så er det noget forvirrende.
Når i udlodder præmier til "månedens supporter" gælder det så kun copsub.com Support Us eller kun CSS eller begge?
Når i skriver i den mail i har sendt til supportere, at der er 600 betalende supportere, gælder det så kun copsub.com eller CSS eller begge?

Jeg har modtaget den nyligt udsendte mail fra copsub.com.
Er det fordi jeg (også) er en copsub.com Support Us-supporter, eller har copsub.com foreningen adgang til CSS's medlemsdatabase (hvilket i princippet er brud på den nye forordning for databeskyttelse).
Jeg er helt OK med at modtage mails fra copsub.com, det er slet ikke det. Men jeg synes, at det er forvirrende, hvis i driver 2 support-organisationer. Der må da være synergi i at samle det arbejde et sted.

Under alle omstændigheder forsætter jeg med at "supporte" jer, da jeg synes i gør et fantastisk og spændende arbejde!

 • 2
 • 0

Angående mobilpay:
MyShop er ikke til online brug.

Har i anden sammenhæng forespurgt om lige netop det hos MobilePay.

Konklutioner var at man ikke må bruge det til at sælge varer, (det står også direkte i deres betingelser). Men i modsætning til tidligere må man godt have nummeret til MobilePay stående som generel information/donation. Men ja. det giver selvfølgelig kun en engangsdonation,

/Henning

 • 0
 • 0

Det er som om I ikke kan se skoven for bare træer.

Hvis en privat ejerforening kan oprette Mobile Pay Myshop ifb. med optankning af vaskekort, hvor pengene går ind på ejerforeningens konto, så kan Copenhagen Suborbitals vel også gøre det samme?

Næsten alle danskere har MobilePay i dag, og jeg tror I forpasser en stor chance for at få en masse enkeltdonationer.

 • 2
 • 0

Hej Lars,

For lige at uddybe Stenfatt's svar. Der er ingen forskel og har ikke været det længe :-) Det er CSS der adminstrere alle donationer til CS fra websitet og grunden til at det nu er blevet en del af sitet er at vi gerne vil gøre det nemmere for folk ude i verden at forstå CSS "konceptet".

Derfor kalder vi det "Copenhagen Suborbitals Supporter" på det nye site.

 • 2
 • 0

Hi Urs,

it's good feedback. Over time there have been different donation models, and that's what we are trying to streamline now. We are very grateful for you 5USD monthly - and because we now have only two options does'nt mean that those of you who donate less is less valuable supporters :-)

But your point is noted. Maybe we should add a 5USD option also? So we have 5-10-20 - that might make sense.

Whats the general opinion on this among the rest of the readers ? Anyone? :-)

/Wilson

 • 5
 • 0

Hi Mads

Thanks for the kind reply. You might want to take inspiration from Patreon, or even join it. Stuff like this is their core business, and in my opinion they are good at it. I think it's important to let donors choose how much they want to give, and to make sure they know that any amount is appreciated. It is an easy decision to give 1 buck a month, but 10 or even just 5 will make lots of people hesitate. And once people hesitate it's likely they will decide against it, I think.

Cheers, Urs

 • 1
 • 0

Ing.dk har valgt at indføre en foto-politik på den hårde måde, og slette en række billeder fra ovenstående. Så jeg er lige i gang med at finde alle billeder en gang til til bloggen.
De burde snart være på igen.

 • 2
 • 0

appreciated. It is an easy decision to give 1 buck a month, but 10 or even just 5 will make lots of people hesitate. And once people hesitate it's likely they will decide against it, I think.

The problem with donating small amounts via paypal is the fees that has to be paid. For small donations PayPal is not very efficient, because on a donation of 5$ approx 1$ goes for fees. Burt the remaining 4$ is ofcourse stille better than 0$ ;-)

I don't know about Patreon, but a dedicated service for micro-payments might be a solution, but I have no experience whit such a service.

/Henning

 • 4
 • 0

Hi Henning

Interesting, I didn't know that PayPal is so inefficient for small donations. So for donors like me it would be better to send the money only once or twice a year? I'll check if I can set this up in PayPal. Geez, the world is complicated!

Cheers, Urs

 • 2
 • 0

nteresting, I didn't know that PayPal is so inefficient for small donations. So for donors like me it would be better to send the money only once or twice a year?

Basicly it would. But it depends on many things. If all donators of css would pay on 1/1 each year. there wouldn't be any mony the rest of the year, witch would also be a bad thing.

PayPal (and most other transfertypes I've worked with) costs an fixed amount per transaction + a percentage of the amount (typically 1-3%)

If I was in the threassurer of CSS I'd consider a student-option where 3 months was billed at the same time, so you would have the option to pay 15$ every 3 months. It would result in getting approx 14$ instead of 12$ from your at the end. (I don't have the exact amounts)

/Henning

 • 2
 • 0

Hej Wilson & Mads,

Tak for svaret ! Så er det jo allerede som jeg håbede :)
I øvrigt er jeg enig med den efterfølgende kommentarer ang. MobilePay.
Jeg sidder i bestyrelsen i en anden forening, hvor vi bruger MobilePay MyShop til både baneleje, konkurrencegebyrer og cafeteria (på hver sin nr).
Det burde også kunne bruges til donationer, skulle jeg mene :)

Bedste Hilsener

 • 0
 • 0

One of the main reasons is actually manufacturing. We’re making the parachutes in our homes on regular sewing machines, and we simply don’t have room for a bigger one than the current size.
When that is said, NASA made a fault analysis back in 60’s for their Apollo parachute system, and their conclusion was, that having three mains out in one go, instead of just one main with a reserve for backup, was more safe and reliant.

 • 3
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten