true cousins

Dobbelt triumf for True Cousins! (ny video)

Illustration: Privatfoto

Ved den sidste afkørsel inden Sverige, KBHs Lufthavn

Summer Nationals på Malmö Raceway

Drag racing arrangementet Summer Nationals blev første gang, hvor vi medbragte både Silver Bullitt og TC-X på samme tid.

Et sjældent syn - i hvert fald indtil denne gang - begge teamets køretøjer afsted samtidig

Silver Bullitt

Selvom det ikke tidligere var lykkedes for os at køre konkurrence direkte mod andre (benzin)motorcykler, havde vi alligevel på forhånd tilmeldt Silver Bullitt i klassen Super Competition Bike - vi håbede på at vi ville få lov til at køre, selvom det svenske reglement ikke var helt klart omkring deltagelse med elektriske motorcykler. Jeg havde et par dage i forvejen kontaktet den vigtigste person vedr. reglementet i SVEMO og han var meget positivt indstillet, men sagde at det var for kort varsel til at han rigtig kunne gøre noget - vi havde dog også kun håbet på en dispensation.

Silver Bullitt under start, foto Mette Lisberg

Lørdag morgen var beskeden så, at Silver Bullitt kun måtte køre Test & Tune (og dermed alene igen-igen). Men efter endnu en snak med SVEMO-manden og løbslederen fik jeg at vide, at såfremt de 4 andre kørere i klassen var indforstået, så kunne jeg godt stille op på lige fod. En kæmpe-sejr for elektrisk drag racing og NEDRA, da det var første gang i Europa (så vidt vi ved), at en elektrisk dragbike konkurrerede side-by-side med et benzin-køretøj. Alene at kunne køre mod andre motorcykler var meget specielt for os (og især mig) efter at have kørt solo i 8 år i træk!

Da den ene af Silver Bullitts controllere var brændt af 2 måneder tidligere (og sidenhen blevet repareret), vidste vi, at 2 x 1300 amp var det maksimale vi kunne trække og dermed var en forbedring af vores rekord på 5,16 ikke mulig i år (men der ER allerede nyt på vej, herom senere). Derfor var det endnu et argument for at køre Super Comp-klassen, der har et såkaldt break-out på 5,50 sek, der ikke må underskrides - altså en tid vi sagtens kunne nå. Og desuden er det samme klasse, som vi kører på Mosten i starten af september. Til gengæld kom nu en, for os, ny faktor til at være afgørende: reaktionstiden.

Illustration: Mette Lisberg

Et billede fra én af vores trofaste fotografer, Mette Lisberg

Kvalifikation

Det blev til i alt 5 kvalifikationsløb om lørdagen, hvor jeg kørte mod den samme modstander hver gang. Det første løb blev til en 5,59 tid, men hvor launch-systemet var fejl-indstillet, så jeg måtte give strøm på traditionel manér ved at dreje på håndtaget. Men vi ville have den rigtige indstilling inklusive launch-systemet, så derfor brugte vi de næste løb til at finde frem til en kombination af launch-rampen og ampere, der ville give en 5,51 sek. Tiderne blev således 5,76, 5,65, 5,55 og 5,49 - dermed blev vores bedte kval-tid på 5,55 sek. og dermed en 2. plads inden finalerne, og det blev i øvrigt til 3 sejre og 2 nederlag i kval-løbene.

I semi-finalen skulle jeg møde min kvalifikationsmakker. Jeg havde nu havde fundet mit set-up og vidste jeg kunne køre tæt på 5,50, mens modstanderen mest kørte 5,6-tider. Til gengæld var han gennemsnitlig lidt hurtigere (ca. 0,1 sek) på reaktionstiden, så det så tæt ud. Når elimineringen (som det nu hedder) begynder, vil den der er først over stregen være vinderen - med mindre 1) han har tyvstartet eller 2) er under break-out tiden på 5,50 sek. Man kan således godt have en KØRT tid, dvs. køretøjets egen tid der er hurtigere end modstanderens men hvis han så bare reagerer tilsvarende hurtigere, vil han stadig kunne vinde.

Kvalifikations- og semi-finale modstanderen, Suzuki Hayabusa

I semi-finalen var det ydeligt, at min modstander var nødt til at satse på at være bedst i starten - bl.a. fordi jeg sluttede meget hurtigere af end han gjorde, 225 km/h i mod 211 km/h - han skulle med andre ord komme hurtigt afsted for ikke at blive fanget. Men han kiksede starten og stallede (typisk ICE-problem) og jeg tog starten klart. Da jeg var 30 meter fra mål, skelede jeg tilbage og så, at han er langt fra mig og lukkede ned for at mindske risikoen for at køre under break-out tiden. Tilbage i start-området var forvirringen og spændingen intakt hos Glenn, Motornissen og det øvrige publikum, da de to tavler med tiderne ikke fungerer og heller ikke viste vinderen. Det viste sig, at det var en rigtig god beslutning, at lukke af for amperene, i det slut-tiden blev 5,51 sek., bare 0,01 sek over break-out, sluthastigheden var bare 202 km/h, puuha...

Finalen

Finalen, modstanderen til venstre på Suzuki Katana 1.650 ccm

Her skulle jeg op i mod en meget rutineret herre, som i kvalifikationen havde kørt 5,506 og som i det hele taget var meget konstant. Som ventet blev det en tæt omgang, men modstanderen tog starten med en reaktionstid på 0,18 mod min på 0,32 (dårligste af alle mine, øv). Begge motorcyklers kørte tid var 5,53, Silver Bullitt var faktisk en anelse hurtigere, og som det ses indhenter jeg ham næsten på målstregen. Men det var ikke nok og den bedste og mest rutinerede kører vandt fortjent.

Time-slippen fra finalen

Men jeg var mere end tilfreds, og en 2. plads var langt over mine forventninger, med et udgangspunkt der hed ingen deltagelse i klassen og ingen rutine i den slags konkurrence. Det hele er gengivet i videoen nedenfor... Og som et lille PS fik vi at vide, at Danmarksrekorden i hurtigste sluthastighed i Super Comp-klassen var 216 km/h - vi kørte 225 km/h!

Teamets første pokal med en elektrisk dragbike

Samlet video over weekendens bedrifter med begge køretøjer

TC-X - endnu en verdensrekord!

Ved årets første race-weekend på Malmö Raceway havde vi forbedret vores gamle rekord fra 5,73 til 5,37 - en fuldstændig vanvittig forbedring i konventionel ICE-drag racing - men vores helt normale hverdag med elektriske drag-køretøjer, business as usual! Vi havde dog haft lidt problemer med at bilen trak mod højre, men efter flere eksperimenter og rådslagning med Henrik fra All-In Race cars, lykkedes det at køre nogen lunde lige ud.

TC-Xeren i line-uppen med Motornissen i aktion

Så da vi mødte op til Summer Nationals, havde vi skruet mere op for amperene (fra 1600 til 1700 per controller). Samtidig havde Glenn nu fået installeret det samme launch-system som på Silver Bullitt (faktisk to identiske, ét til hver controller). Det første løb om lørdagen endte i at bilen trak voldsomt ud mod VENSTRE, hvor Glenn måtte slippe, men 60 fods tiden var god: 1,267 sek. og dermed ny PR i den disciplin, launch-systemet kunne tage en del af æren for denne fine tid.

Første rekord-tid

Efter at have justeret lidt på bilens geometriske opsætning, blev det næste løb en succes med 5,15 og 222 km/h. Altså allerede en forbedring på mere end 0,2 sek (!). Dagens sidste løb endte med en 5,18 tid, som betød at vi ville få 5,15 tiden som rekord, da den langsommere tid lå inden for 1% af den hurtigste tid.

TC-X på vej frem mod start-linien, foto: Mette Lisberg

Næste dag havde vi skruet lidt yderligere op og første løb gav fuld gevinst med tiden 5,129 sek. (og 222,5 km/h), som dermed blev den nye rekord, da 5,15 tiden nu kunne bruges som back-up tid. Ifølge NEDRAs regler skal tiderne sættes indenfor det samme event, så det gjorde ikke noget at 5,15 tiden var fra dagen før. Vi endte med at gå op på 1850 ampere, men her blev retningen mod venstre for voldsom og Glenn måtte slippe.

Time-slips for de to rekord-løb

På videoen nedenfor ser man tydeligt, at TC-Xeren kører mod venstre i alle løb. Vi har nu den teori, at årsagen skal findes i at forhjulene ikke har været stillet helt lige og har peget indad, har spidset. Under starten løftes forhjulene nødvendigvis ikke lige meget, og det betyder, at hvis det ene hjul er nede at røre før det andet, så vil hjulet der først rører komme til at bestemme retningen på bilen. På flere videoer ser det faktisk ud som om at venstre side af bilen (set i kørselsretningen) løftes mest og dermed kommer det højre forhjul til at "styre".

Glenn fortæller mere om dette på to af video-dagbøgerne her, meget detaljeret og interessant:

Oplev TC-X til Viking Run i Roskilde i denne weekend

Glenn tager TC-Xeren med og udstiller til Viking Run i denne weekend. Viking Run er et kæmpe træf for amerikaner-biler, så der er også meget andet at se på... Se mere her: Viking Run 2016

Hans-Henrik Thomsen, True Cousins fortæller sammen med sin fætter Glenn E. Nielsen om arbejdet med at udvikle og bygge deres lynhurtige el-motorcykler og -biler.
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Ja stor interesse herfra og fede videoer glen har lavet, flere af dem tak :)

Hvor stor er batteriet egentlig i tc'ern?. Jeg gætter på i går efter en batteripakke, der kan levere stor effekt, mere end mange kWh? plus vægt må være et issue.

igen tak for god underholdning!

  • 1
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten