Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.
phloggen

Dit digitale Sidste Vilje og Testamente

Min gode ven Jacob døde alt for tidligt i søndags.

Derfor vil jeg igen opfordre alle til at lave et "digitalt testamente".

Når folk dør er der en masse mekanismer på plads i vores samfund, som sørger for at det rigtige sker. Alle mulige steder, offentlige myndigheder, banker, forsikringsselskaber, aviser, blade og foreninger får automatisk besked via CPR registeret og gør hvad der naturligt og anstændigvis skal gøres.

Men alle disse mekanismer er gamle og der er ingen sådanne mekanismer for internettet.

Når DU dør, står de efterladte med opgaven med at få lukket dine konti på LinkedIn, FaceBook, GitHub, StackOverflow, eBay, PayPal, mailing lister, newsgrupper, Patreon, Spotify, Amazon osv, for CPR registeret gør det ikke.

Jeg talte med Jacob om disse ting og han skyndte sig at gøre en masse fornuftige ting, som nu gør disse ting lettere for de efterladte.

Den mulighed har man ikke hvis man kommer pludseligt af dage og derfor bør alle bruge en aftens tid på at skrive og vedligeholde et digitalt testamente, som ligger klar til de efterladte hvis det utænkelige sker.

Passwords

Alle sammen.

Smartest måde: En krypteret liste af passwords på en USB-stick og password+fysisk placering i dokumentet.

BrugerKonti

Liste over site+brugernavn(+password) på konti der skal lukkes.

Hvem skal have besked ?

Mailing-lister, fora, gamle venner og kolleger, email-venner, bestyrelser, arbejdsgrupper, projekter, ...

Licenser, Ophavsret, Varemærker, Patenter

Hvad skal der ske med licenser på ting du har skabt ?

Skal licensbetingelser ændre sig ved din død ? (f.eks kommerciel -> FOSS licens ?)

Hvem skal svare på spørgsmål og tage beslutninger om licenserne de næste 75 år ?

Domæner

Lukkes/arves/overdrages ?

Backupkopier

Hvor ligger der backup-kopier og hvad skal der ske med dem ?

Tænk her særligt på hvor fælles minder bliver af, fotos, video osv.

Datadistribution

Filer, data, halvfærdige projekter, manuskripter som skal sendes til nogen ?

Filer, data, diske, computere der skal destrueres uden at nogen kigger på indholdet ?

Udstyr

Hvis du roder med særligt udstyr, (radioamatør, elektronik, computere, lystfisker, modeltog): Hvad skal der ske med skramlet ?

En sidste besked

Har du en sidste besked der skal sendes nogen steder hen ?

Hvordan foretrækker du folk viser den sidste ære ?

Folk du kender ude i verden kan ikke lige komme til begravelsen og kan derfor nemt føle sig lidt magtesløse i forhold til at vise deres deltagelse. En måde at give dem afløb er at udpege et godt formål de kan give en donation i dit navn.

Gør dine nærmeste en stor tjeneste og tænk over alle disse ting mens du selv kan, så de ikke skal gætte på hvad du ønskede, midt i sorgen og ikke bliver overraskede over krav og anmodninger fra fjerne verdenshjørner de aldrig havde hørt om før.

phk

Emner : Etik
Poul-Henning Kamp er selvstændig open source-softwareudvikler. Han skriver blandt andet om politik, hysteri, spin, monopoler, frihedskampe gør-det-selv-teknologi og humor.
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Som gode ægtefolk har vi altid haft en fælles konto til vores dankort. Når en af os går bort bliver sådan en konto spærret, derfor har vi oprettet hver sin konto ved siden af, med et beløb, så den efterladte kan klare sig lidt.

 • 12
 • 0

Har du et forslag til hvor dette dokument skal opbevares. Man skal jo undgå at de forkerte får fat i det dokument før man rent faktisk er væk. Eller at dokumentet forsvinder i en brand. Det er uheldigt hvis en angriber ved at din skrivebordsskuffe indeholder alle dine passwords.

Selv har jeg lavet en krypteret fil og lagt i min e-boks. Så har jeg printet instruktioner med instruktioner dekrypterings password. Disse instruktioner er så hos venner på to forskellige øer. Så håber jeg at mine efterladte kan få adgang til min e-boks når jeg er gået bort.
Fordelen er at en angriber skal have både dokumentet og adgang til min e-boks. Det vurderer jeg er sikkert nok til de hemmeligheder jeg har.
Alternativet kan være en bankboks men det er lidt dyrt.

 • 4
 • 0

Du kan få lavet et notartestamente på nærmeste dommerkontor. Det koster 300 pisk én gang for alle, det lagres elektronisk og tilgår Skifteretten så snart dødsanmeldelsen foreligger.
(Deri kan du/i forøvrigt også disponere dine "materielle" værdier, hvis der er specielle ønsker)

 • 2
 • 0

Du og en af dine pårørende kan give hinanden fuldmagt til adgang til e-boks.
Så kan I hver især placere dokumentet i den andens e-boks og ændre det efter behov.

 • 0
 • 0

Det var da en rigtig sørgelig historie du kom med der med Jacobs al for tidlige bortgang. :-(
E-boks får man nemt adgang til med f.eks. skifterets attest og evt. fuldmagt, og man kan selv lukke den når man vil. Man kan også give andre adgang på forhånd.

får automatisk besked via CPR registeret og gør hvad der naturligt og anstændigvis skal gøres.

Mht automatisk afmeldninger via CPR registeret kan man desværre stadig blive udsat for uetisk adfærd fra store aktører. Befinder mig selv i en tilsvarende proces.

 • 6
 • 0

Derfor opbevarer man det netop i sin partners e-boks

Det hjælper selvfølgelig. Men hvis det værste nu sker at begge går bort samtidigt ved f.eks. et traffikuheld så er man jo lige langt. Men eboks skriver at skifteretten kan give adgang til eboksen efter dødsfald. Så indtil viderere holder jeg fast i min model med en krypteret fil i min eboks + instruktioner hos venner.

 • 0
 • 0

Mht automatisk afmeldninger via CPR registeret kan man desværre stadig blive udsat for uetisk adfærd fra store aktører. Befinder mig selv i en tilsvarende proces.


Kunne du evt. løfte sløret lidt for denne uetiske adfærd ?

Bare lidt som kan give en idé om hvor det er man skal dække sig ind.

Jeg er selv varm fortaler for at man har konti spredt i flere banker - ikke fillialer, men banker. Netop pga. jeg har oplevet uetisk adfærd for år tilbage.

K

 • 3
 • 0

Husk lige, at overveje en mere nuanceret model for forløbet; den simple model: levende eller død er FOR simpel.

Min model (for mig og min kone) omfatter flere stadier:
- habil (levende, kan træffe beslutninger)
- inhabil (levende, kan ikke træffe beslutninger; f.eks. ulykke, sygdom, herunder demens)
- død (boet ikke gjort op, frigivet)
- død (boet frigivet, tiden efter)

Der er og kan skrives meget om hvert stadie, men jeg vil fremhæve "inhabil".

Her der behov for at andre kan disponere, og det vedrører ikke alene de forhold som PHK påpeger. Det er et overset stadie, og kan i den oprindelige sammenhæng omfatte: lukning af mailkonto eller brug af fast svar-meddelelse (og det er ikke så banalt som det lyder - hvis e.g. ægtefælde eller barn/børn "nægter"), adgang til sundhed.dk, adgang til e-boks, ....... (og den der med at "låne" NemId-kortet" holder ikke.).

OG lige for at træde over på en anden "is-flage": hvor nemt er det mon at kunne disponere for ægtefældens pensionsordning ? F.eks. starte udbetaling pga. behov i forbindelse med ekstra pleje ? I min bank, den med hvidvaskning, nægtede de i første omgang: "det kan man ikke få; lovgivning; aldrig hørt om det" - men de blev så klogere ......
At få "dispositionsfuldmagt" til ALLE konti i forbindelse med inhabilitet er IKKE så let ! og på en vis måde er det mere påkrævet end det åbenlyse stadie: død.

TÆNK OGSÅ OVER DET !

 • 0
 • 0

At få "dispositionsfuldmagt" til ALLE konti i forbindelse med inhabilitet er IKKE så let ! og på en vis måde er det mere påkrævet end det åbenlyse stadie: død.

TÆNK OGSÅ OVER DET !

- god pointe...det hele bliver desværre mere og mere kompliceret! ;)

Indtil for nyligt bar jeg såmænd bare rundt på en lille (fedtet/krøllet) papirlap i min pung, hvorfra overlevende slægtninge kunne sanke de fornødne data...men så blev pungen tabt/stjålet på Mallorca! Jeg er ikke bekymret ved tanken om, at en 'perpetrator' kunne få adgang til/misbruge mine data, som ikke er specielt 'følsomme'/interessante, men jeg vælger nok en anden løsning denne gang:
Det simpleste synes at være, at lægge 'lappen' i fx. Google Documents, og så udstyre mine børn med adgangsparametre dertil(?). Det forudsætter naturligvis, at jeg besidder den dertil fornødne tillid til afkommet - og dét gør jeg! :)
Men jeg ved ikke, om Google Documents på én eller anden vis kunne blive 'nulstillet'(?), så for en sikkerheds skyld vil jeg nok 'kopiere lappen' til e-boks/borger.dk.

 • 0
 • 0

Du skal jo gennemtænke at der er to kategorier af brugere:
1. Dem som du, og især alle andre, har tillid til, og hvis dispositioner ikke bliver anfægtet
2. Dem som kræver beviselighed og underskrifter, samt sikker opbevaring (mod bortkomst, mod forfalskning). Formalitetskrav.
Banker og myndigheder falder i denne kategoi, og det er næppe anbefalelsværdigt at tro på "lette løsninger", herunder "små lapper". Der er af god grund formelle regler med vitterligshedsvidner eller brug af notar.

 • 0
 • 0

Min pointe var, at der kan være en periode med inhabilitet, og ved den kan man sikre den nødvendige dispositionsret.

Den antydede bank har en ekstra, standard, formular for inhabilitet.
Problemet, som jeg nævner, er, at der er ordninger, e.g. pension, som denne bank ikke "automatisk" medtog i den "pakke" for dispositionsfuldmagter, som jeg fik i første omgang.

Alle bankkonti spærres efter mine oplysninger ikke helt; bankerne tillader "uforstyrret drift" ved død - men det omfatter ikke flytning af "familieformuen" eller en "jorden rundt" rejse.

 • 0
 • 0

I dette tilfælde er det et abonnement som skriftligt angives til at lukke "automatisk" på en given dato. Herefter løber det ubemærket blot videre en periode og der opkræves for dette bagefter.
Når man så gør opmærksom på fejlen, får man blot meningsløse undvigende svar fra en person som tilsyneladende er ansat til at være en tosse (mangler vi arbejdspladser?).
Så går man fra løftet øjenbryn til at lede efter sin gule vest ;-)

@Jan Heisterberg

Alle bankkonti spærres efter mine oplysninger ikke helt; bankerne tillader "uforstyrret drift" ved død - men det omfatter ikke flytning af "familieformuen" eller en "jorden rundt" rejse.

Alle udbetalinger eks. PBS stoppes (visse undtagelser opgives), men der kan sættes penge ind. Når skifterets attesten og evt. fuldmagter foreligger og der mulighed for at få fuld adgang (og rejse jorden rundt eh-hmm). I en periode må man som i gamle dage tømme postkasse for regninger.

P.S. Jeg har endnu ikke oplevet problemer med banker

 • 0
 • 0

Stop af automatiske PBS-beatinker kan være ubekvemt, men er een af de formalistiske konsekvenser - og der er næppe et simpelt alternativ.
Men det betyder også, at den/de efterlevende skal være opmærksomme herpå, fordi det kan have konsekvenser (både i form af restance- og opkrævningsgebyrer).
Jeg er ikke ekspert, men jeg kan forestille mig, at manglende huslejebetaling (i lejebolig) kan få dramatiske konsekvenser.

Set fra bank-synspunktet betyder "uforstyrret drift", efter mine oplysninger, at banken i praksis vil tillade betaling af "sædvanlige udgifter" - dvs. sikkert de som måske blev betalt over PBS og sikkert også de som enten trækkes på en konto eller ordnedes manuelt - måske fordi der kom et indbetalingskort (måske per e-mail).
Vi har en "budgetkonto" som har "to ejere"; den bliver - i modsætning til hvad man skulle tro - princiupielt spærret - og så er vi igen tilbage til "uforstyrret drift".

Men pointen med PBS havde jeg ikke fanget.

 • 0
 • 0

ved ikke, om Google Documents på én eller anden vis kunne blive 'nulstillet'(?)

Bare rolig. Google rydder op efter dig. Efter en rum tid med inaktivitet bliver en google konto slettet og alt indhold forsvinder. I de første mange år var 'en rum tid' ikke mere end en måned. Idag er de blevet lidt mere hensynsfulde og der kan der gå op til et år og der er kommet mulighed for at administrere hvad der skal ske ved længerevarende inaktivitet.

https://support.google.com/accounts/answer...

 • 0
 • 0

Ville det være en god ide, at kræve en halvårlig bekræftelse af navn, profil og password?
Hvis dette udebliver to-tre gange, sendes data til forudbestemte adresser, hvorefter de aktuelle profiler slettes/lukkes.

Jeg kan sagtens se problemer, men....

 • 0
 • 0

Bruger man (Gud forbyde det :-D) GMail, kan man sætte Inactive Account Manager op, som holder øje med hvornår man sidst har logget på og advisere udvalgte personer om at man ikke er aktiv længere og give de udvalgte adgang til alle mine mails, m.m. og derved også adgang til at få adgang til mine andre services, som DK-Hostmaster, GratisDNS og alle de andre services jeg bruger, hvor nogle også har betydning for dem der er tilbage, som f.eks. familiens rump.dk-domæne.

 • 0
 • 0

... fra den lokale ret til at acceptere og opbevare et testamente. Det koster som før nævnt 300 kr. Men også som før nævnt, bør begge have deres egne konti i banken.....og for at det ikke skal gå helt galt, kan man have kontater som begge kender positionen af til mindst en måneds forbrug ( under madrassen :) ). Man skal også sørge for at ens børn ved, hvor de skal henvende sig i tilfælde af begge ægtefællers død.
En sådan udførlig seddel har vi altid udstyret vor børn med når vi tog på ferie.

 • 0
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten