Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.
ATV bloggen

Disruptionråd uden teknologiens frontløbere

Spændingen om sammensætningen af regeringens disruptionråd blev udløst den 1. maj, og siden har der lydt kras kritik af dets sammensætning fra blandt andre Ingeniørforeningen, Akademikerne, KommunikationsForum og Børsen.

Jeg havde også troet, at et Disruptionråd skulle have kikkerten rettet mod hvorledes Danmark kan få størst værdi ved at være blandt skaberne af de nye teknologier. Dvs. et forum, hvor den traditionelle tankegang udfordres af innovative og visionære kræfter. Men der er der vist gået Slotsholms-andedam i udpegningen. Det er positivt, at regeringens tungeste ministre er med, og at nogle af vores dygtigste erhvervsledere fra førende teknologivirksomheder også er tungt repræsenteret. Men ellers er sammensætningen mere præget af, at man vil forsøge at få de traditionelle parter omkring arbejdsmarkedssystemet til at drøfte, hvorledes vi skal reagere på ”alt det nye”. Og selvfølgelig skal der også være plads til arbejdsmarkedets parter. Men her er det bemærkelsesværdigt, at ingen af akademikerorganisationerne er inviteret med til festen.

Disruption vil betyde store ændringer - også for akademikerne. En meget stor andel af de unge er heldigvis i gang med videregående uddannelser, og det er i gruppen af de unge, at de nye muligheder især skal udfoldes. Samlet sidder jeg med billedet af et systembevarende udvalg, der har et fjernt og måske endda negativt syn på de mange spændende muligheder, de nye teknologier byder på.

Heldigvis er der flere stærke navne med i rådet: Jan Damsgaard, professor ved CBS og medlem af ATV’s Digitale Vismandsråd; Niels B. Christiansen, afgående koncernchef for Danfoss; Jørgen Vig Knudstorp, der som CEO har disrupted LEGO og skabt en verdenssucces ud af en (dengang) kriseramt produktionsvirksomhed og Marianne Steensen, fra Microsoft, en international koncern, der har investeret og prioriteret at have en stor udviklingsafdeling i Danmark for blot at nævne fire af mest fremtrædende.

Spørgsmålet er så, om de kan få ørenlyd i et råd, hvor jeg savner et skarpere fokus på teknologi. Disruptionrådet – Partnerskab for Danmarks fremtid er sikkert sammensat ud fra ønsket om en balanceret sammensætning og forankring blandt nutidens beslutningstagere. Men pointen er jo netop, at den teknologiske udvikling ikke afventer politiske balancer og alliancer – og at et succesfuldt ”partnerskab for Danmarks fremtid” bør forankres blandt fremtidens beslutningstagere, ikke kun nutidens. Jeg savner derfor repræsentation fra de teknologiske frontløbere, teknologiforskerne, de unge teknologiiværksættere, de der er med til at skabe teknologien.

Set i det lys er rådets sammensætning langt fra optimal. Når det så er sagt, er det positivt, at der overhovedet findes et råd – som nu skal løfte den tunge arv fra det meget succesfulde globaliseringsråd.

Jeg hører fra medlemmerne af ATV, at det nu handler om at tage ja-hatten på og bidrage til disruptionrådets arbejde med udgangspunkt i den teknologiske udvikling. Det vil vi gøre, blandt andet gennem vores Science & Engineering-projekt, som skal analysere, hvordan Danmark kan blive en af verdens førende Science & Engineering-regioner.

Lia Leffland er akademidirektør i ATV. Hun skriver om de store samfundsudfordringer og hvordan teknologi, naturvidenskab og teknisk videnskab kan bistå med løsninger, og spørger, hvilke rammer giver vi innovation, forskning, vidensspredning, produktionserhverv og uddannelser i Danmark.
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Den her må du lige forklare nærmere:

"Jørgen Vig Knudstorp, der som CEO har disrupted LEGO"

Så vidt jeg ved lavede LEGO legetøj både før og efter deres "krise". Selv Starwars samarbejdet var længe på plads inden Jørgen Vig Knudstorp trådte til.

  • 2
  • 0

Trump foragter viden og folk der ved noget om de har med at gøre. Det samme gør danske politikere i stigende grad. Var der ikke et slagord i Orwells 1984, der lød "folkets uvidenhed - min styrke".

  • 5
  • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten