close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.
ATV bloggen

Disruption - det nye sort

En ny start. Sådan kan jeg bedst beskrive de seneste ugers begivenheder – både i ATV-sammenhæng og på Christiansborg. Som de fleste nok har opdaget, har vi fået en ny regering med tilhørende nyt regeringsgrundlag. Og selv om det mest består af mange overskrifter, er der ingen tvivl om retningen: Vi får nu en regering, der erklærer sig klar til at reformere Danmark i retning af teknologiudvikling og digitalisering.

Blandt andet skal der nedsættes et disruption-råd, hvilket jeg synes, er en rigtig god ide. Regeringen sender et signal om, at globaliseringen og teknologien er væsentlige faktorer, når der skal skabes nye muligheder for danskerne. Og at fremtidens teknologier kommer til at ændre samfundet på måder, der er svære at forudse. ATV byder gerne ind til arbejdet.

Det falder perfekt i tråd med, at ATV for et par uger siden lancerede sit største og mest ambitiøse projekt i mange år. Fem fonde og syv universiteter bakker op om projektet, der skal styrke Danmark som Science & Engineering-region. Og hvad menes der så med en ”Science & Engineering-region”? Det handler meget kort fortalt om at styrke teknologiudviklingen, så Danmark kommer med i feltet af fremtidens ”vinder-regioner”.

Vi vil ikke nøjes med at ”overbevise de allerede frelste”. I mange år har der blandt nogle beslutningstagere været en form for teknologiforskrækkelse, hvor man ser nye teknologier som trusler og ikke som muligheder for udvikling. Så vi står foran en stor opgave med at kommunikere langt bredere ud fra kernebudskabet om teknologien som den vigtigste driver i samfundsudviklingen.

Heldigvis har mange unge en anden indstilling. De har taget de digitale teknologier til sig, færdes hjemmevant i det digitale univers og vil gerne ændre verden til det bedre gennem nye opfindelser. Men også her er der en opgave: De unge omfavner teknologierne som brugere og er især dygtige til at anvende de digitale løsninger, men de mangler ofte evnen til at skabe egne løsninger. Denne skaber- eller innovationskraft kan man beskrive som Engineering, og her klarer Danmark sig ikke særlig godt – vi får masser af gode ideer, men magter ikke at kommercialisere dem.

Men hvad kræver det egentligt at gøre Danmark til en verdens førende teknologi-regioner? Det spørgsmål er lettere at stille end at besvare. Derfor bliver det et hovedpunkt i det nye projekt afdække dette, og så vil ATV påtage sig rollen som fødselshjælper for de nye initiativer, projektets analyser peger på.

Danmark er som land på størrelse med mange af de succesrige teknologiregioner rundt om i verden. Derfor giver det bedre mening at sammenligne os med dem, frem for med lande med meget store regionale forskelle eller markant lavere teknologiniveau. Målet er, at Danmark skal i verdensklasse. Det kræver, at vi satser på forskningsinfrastruktur, på at udvikle unge danske talenter og at tiltrække topforskere fra hele verden.

Og så er vi tilbage ved regeringsgrundlaget. Jeg vil gerne kvittere for, at digitalisering og teknologiudvikling har fået en fremtrædende plads og kan blive den røde tråd for den politiske udvikling. Men det er ikke en gratis omgang. Der vil blive brug for finansiering til forskning og uddannelse, for ellers bliver visionerne ikke andet end uigennemførlige drømme.

At den nye uddannelses- og forskningsminister Søren Pind har udnævnt sig selv til ”fremtidsminister” er en god start. Og, håber jeg, indledningen til at gøre uddannelse, forskning og teknologiudvikling til højt prioriterede politiske satsningsområder.

Lia Leffland
er akademidirektør i ATV. Hun skriver om de store samfundsudfordringer og hvordan teknologi, naturvidenskab og teknisk videnskab kan bistå med løsninger, og spørger, hvilke rammer giver vi innovation, forskning, vidensspredning, produktionserhverv og uddannelser i Danmark.